Pitkälle vietyä pyykkihuoltoa

Kun neljän hengen perhe lähtee yli viikoksi reissuun, vaatteita on paljon. En ole onnistunut minimalistisessa pakkaamisessa ollenkaan, vaan tavaraa löytyy joka lähtöön. Tässä on hidasteena myös pikemminkin runsauteen taipuvainen puoliso, jonka mielestä on paljon vähemmän vaivaa siitä, että matkalaukkuja on vähän enemmän, kuin siitä että jotain puuttuisi matkan aikana. Tämä yhdistettynä omaan pyrkimykseeni varautua kaikkeen etenkin lasten suhteen, johtaa siihen että minimalismi loistaa poissaolollaan.

Sitten kun on kymmenen päivää reissattu ympäri maailmaa, lähes kaikkea on tietenkin käytetty. Suomeksi sanottuna pyykkiä riittää. Mutta nyt ollaan kuulkaa pyykin suhteen aivan uudella tasolla. Olen nimittäin lajitellut pyykit jo valmiiksi värin mukaan! Pyykkipusseja on neljä: valkoiset, mustat, kirjavat ja punaiset. Käytännössä kaikki menee 40 asteeseen, joten tarkempaa lajittelua ei tarvinnut tehdä. Kaikki pyykit on sijoitettu yhteen matkalaukkuun. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen kassin voi kipata suoraan pyykkikoneeseen sellaisenaan.  Muut pussit odottavat koneen vieressä omaa vuoroaan. Ei ole pyykkikaaosta tiedossa.

Ennen lähtöä pesin tietenkin pyykkikorin niin tyhjäksi kuin mahdollista, joten siellä on vain muutama yksittäinen vaate. Ne nakkaan oikeanväristen joukkoon siinä vaiheessa kun laitan koneen päälle. Tällä systeemillä ennakoin, että ainoa hidaste pyykkien selvittämisessä on kuivaustilan puute. Jos olisin supertehokas, kuskaisin kaiken tietysti taloyhtiön kuivaushuoneeseen tai kuivausrumpuun, mutta rehellisesti sanottuna en taida jaksaa. Tämä pyykkirumba on nimittäin nyt optimoitu sille tasolle, että vaiva on minimoitu muutenkin.

En muuten lajitellut pyykkejä koko lomaa, vaan tein sen yhdessä rysäyksessä kotiinlähtöä varten pakatessa. Kaikkineen siihen meni ehkä puoli tuntia (en katsonut kelloa), ei mitään puolta päivää kuitenkaan. Viikkasin pyykit summittaisesti, jotta ne eivät veisi ylimääräistä tilaa myttyyn rutattuna. Mielestäni vaiva ei ollut iso, etenkin kun ottaa huomioon miten paljon tämä helpotti kotiinpaluuta.

Harrastatteko te muut tällaista etukäteislajittelua?

15 vastausta artikkeliin ”Pitkälle vietyä pyykkihuoltoa

 1. En ole harrastanut etukäteislajittelua, kaikki samaan pussiin vaan. Kotona sitten levitellään pitkin lattioita ja lajitellaan 😀 Mutta kyllä tuossa ideaa olisi…
  Mä varmaan kuitenkin mieluummin lajittelisin suoraan omiin pusseihin jo loman aikana. Ei veisi sen kummemmin aikaa kun pussiinhan ne pyykit on heti laitettava. Mukana voisi olla pari nimikoitua pussia erilaisille pyykeille ja niitä sitten loman aikana täytellään 🙂

  • Meillä oli ongelmana se, että asuinpaikassa ei ollut tilaa monelle pussille. JOten tungettin yhteen ja samaan (tai oikeastaan kahteen) ja sitten lajittelin ennen lähtöä.

 2. Joo, pyykkipussit ovat ihania!

  Niihin on reissun alussa helppo pakata kamat puhtaina tyyliin kauluspaidat yhteen, kalsarit ja sukat yhteen jne, ja taas likaisten vaatteiden kertyessä lajitella omiin pusseihinsa – kalsarit yhteen, sukat yhteen, kauluspaidat yhteen jne.

  Mahtava keksintö, kunhan käyttää tarpeeksi isoja pyykkipusseja.

   • Ylitsepääsemättömien teknisten ongelmien vuoksi alkuperäinen kommentoija ei pystynyt itse vastaamaan tähän. Joten kopioin tähän sen, mitä hän yritti vastata:
    *********************************************************************************

    ”Mä olen käyttänyt ihan tavallisia ruokakaupan muovikasseja.”

    Noloa. Siis ihan oikeasti kehtaat tunnustaa tuon? Aaarghh mi byyyttss…

    Lähdetään nyt ihan perusteista: pyykkipussit ovat pusseja, jotka ovat
    tehty Uuno Turhapuron aluspaidasta, ja niissä on vetoketju.

    Menomatkalla (yleensä etelään) ne palvelevat hengittävyytensä takia
    mainioina lajittelupusseina. Esim. kauluspaidat kun viikkaa tarpeeksi
    _pieneen_ pyykkipussiin, niin ne säilyy matkalaukussa moitteettomina.

    Jos matkasuunta ei ole pohjoiseen, niin yleensä on kosteaa. Silloin
    likaisten kalsareiden tai sukkien säilytys muovikasseissa ei kuulosta
    kovinkaan järkevältä.

    Pyykkipussit voivat vapaasti seilata lattialla, ja jos yhtään osaa
    reissun päällä lajitella tyyliin ”tähän pyykkipussiin kalsarit ja
    tähän kauluspaidat”, niin ne voi heittää suoraan koneeseen kotona ja
    matkalaukut saunaan…
    … ja ei tartte muistaa ottaa sitä Alepan ruokakassia pois ennen pesua..

 3. Meillä lajitellaan aina kaikki pyykit valmiiksi, myös kotona. 🙂 Me tosin lajitellaan vähän eri tavalla, meillä on kolme pyykkipussia käytössä ja pestävät lajitellaan lämpötilan eikä värin mukaan. Meillä on käytössä värinkeräysliinoja niin ei tarvitse värin mukaan lajitella tai pelätä että valkoiset värjääntyisivät muun värisiksi. 🙂

  • Mä lajittelen myös lämpötilan mukaan 😀 Ja käytän noita liinoja silloin tällöin myös. Mutta kokemukseni on, että jos yksi vaalea sukka esimerkiksi joutuu mustan pyykin sekaan, se ei enää palaa ennalleen vaan jää ikuisesti hieman toista tummemmaksi. Joten olen tästä päätellyt että väriä irtoaa, ja siksi pyrin pesemään samanväriset yhdessä.

 4. Kotona meillä on kaapeissa muovilaatikot seuraaville pyykeille: tumma 40, vaalea 40, tumma ja vaalea 60, valkoinen 40. Tilanpuutteen vuoksi ei ole erikseen esim. tumma 60 ja vaalea 60, mutta jo tuokin lajittelu helpottaa pyykkäämistä kovasti.
  Matkoilla olemme sulloneet likapyykit muovikasseihin ja olen lajitellut ne vasta kotona. Seuraavalla reissulla voisi kokeillakin tuota etukäteislajittelua jo matkan aikana 🙂

  • Kotona mulla taas ei ole tilaa tällaiselle etukäteislajittelulle, joten lajittelen sitten lattialla. Jos olisi kodinhoitohuone, niin sitten varmasti lajittelisin just tuolla lailla lämpötilan mukaan jo etukäteen.

 5. Meillä on kotona kaksi pyykkikoria. Toiseen menee mustat (mies käyttää vain mustaa) ja toiseen sitten muun väriset. Koska mustaa pestään suunnilleen joka toinen kerta kun pesukone käy, pyykkikorit saa vuorotellen tyhjättyä. Tämä nyt on tietysti hyvin yksinkertaista lajittelua, mutta kahdessa pyykkikorissa on myös se etu, että korit eivät pursuile heti, vaan voi rauhassa ”kerätä” koko koneellisen samansävyistä pyykkiä.

 6. Itselläni on Reisenthelin pyykkipusseja,taitaa olla kolmet. Niissä on kivasti lämpötilapainatus. Käytän myös herkkien vaatteiden pesemiseen tarkoitettua pyykkipusseja, siis sellaisia, jotka laitetaan koneeseen. Mennessä toimivat matkalaukun organisoijina. En säilytä likaista pyykkiä muovipusseissa.

  • Ymmärrän ettei muovipussi ole paras vaihtoehto mutta kyllä sekin on toiminut. Kun ne tyhjennetään kotona suoraan koneeseen niin eivät joudu muovissa pitkään hautumaan. Reisenthal lienee tunnettu laadukkaista tavaroistaan, tai ainakin olen siinä käsityksessä.

 7. Me ei hirveästi reissata, mutta kotona lajittelemme pyykin yhteen isoon koriin (muille ei ole tilaa) niin, että nakellaan vähän eri kulmille koria eri sorttiset. Kyllä se helpottaa paljon. Pyykkipusseja ei ole käytössä, kun joskus oli huono kokemus jostakin pussukasta: sen vetoketjun vetimen terävä stopparinasta teki reikiä muihin vaatteisiin. Se oli tullut esille sieltä vetimen takaa, vaikka olin pannut vetimen sinne suojapiiloon, joka sitä varten on. Ehkä pitäisi käyttää parempaa pussia :).

  • Kuulostaa aika huonolta pesupussilta 🙂 Kieltämättä tuollainen karkea esijaottelu helpottaisi jo arkea, mutta valitettavasti edes sille ei ole meillä tilaa. Joten lattian kautta…

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)