Onko outlet aina halvin?

Uusimmassa Kuluttaja-lehdessä oli mielenkiintoinen juttu outleteista. Sen ydinviesti oli se, että outletit eivät ole absoluuttisen halpoja, vaan todellisuudessa saman tavaran saattaa saada selvästi halvemmalla ihan vaan Prismasta. Mielenkiintoista, eikö totta?

Monilla suomalaisilla isoilla ja tunnetuilla brändeillä on outlet tai useampia eri puolilla maata. Marimekko, Iittala, Nanso, Reima, Pentik – kaikkia näitä vähän fiinimpiä merkkejä, joiden tuotteisiin liitetään usein laatumielikuvia. Eipä ole ihme, jos outletissa tai tehtaanmyymälässä tulee shoppailtua innolla, siellähän voi tehdä mitä vaan löytöjä ja tietää että tavara on hyvää. Mutta lehtijutun perusteella ei ehkä kannattaisi riehaantua.

Kuluttaja-lehden artikkeli kertoo, että halpa on suhteellinen käsite. Tuote voi olla halvempi kuin jossain lippulaivamyymälässä, mutta saman tavaran saattaa saada Prismasta vielä halvemmallakin. Mielenkiintoinen kysymys on, onko sillä väliä, mistä tuotteen ostaa? Ja mikä ratkaisee – kaikista halvin hinta vai ostokokemus kokonaisuudessaan? En tiedä teistä, mutta minun mielessäni Prismaan liittyy hyvin erilaisia mielikuvia kuin vaikka Iittalaan. Minulle ei tule mieleen lähteä huvikseen shoppailemaan Prismaan, sen sijaan Iittalan tehtaanmyymälään voin hyvin tehdä erillisen retken. Jostain syystä se tehtaanmyymälä tuntuu tarjoavan kohottavamman elämyksen kuin supermarketti.

On kuitenkin hyvä muistutus, että tehtaanmyymälä, ystävämyynti tai outlet ei itsessään takaa halvinta mahdollista hintaa. Noissa paikoissa ei oikeastaan kannata shoppailla hinnan perässä, ellei ole etukäteen selvittänyt, mikä on normaali hintataso. Ostin keväällä mekon ystävämyynnistä, mutta olin etukäteen katsonut netistä, mitä kyseisen merkin vaatteet maksavat omassa nettikaupassaan. Totesin ystävämyynnin hintojen olevan noin 50% alhaisempia, joten tein kaupat tyytyväisenä. Ylipäätään näiden em. ostopaikkojen ongelma on se, ettei vertailukohtaa ole esillä. Normaalissa alessa tuotteiden alkuperäinen hinta on selvästi esillä, jolloin ostaja kykenee arvioimaan kannattaako ostaa vai ei.

Ehkä tämän tekstin ydin on siinä, että outletit ovat hyviä paikkoja tehdä hankintoja, jos pari perusasia on kunnossa: tietää mitä haluaa ja tietää mitä se yleensä maksaisi. Sen sijaan päämäärätön fiilistely halpojen tavaroiden keskellä saattaa johtaa tarpeettomiin hankintoihin, jotka eivät itse asiassa olekaan niin halpoja. Ainakin minulle on joskus saattanyt käydä niin.

Entäpä teille? Mitä mieltä olette outleteista ja tehtaanmyymälöistä?

10 vastausta artikkeliin ”Onko outlet aina halvin?

 1. Outleteissa voi löytää tosi edullisesti, jos ostaa tarjouseriä tai kakkoslaatua. Mutta sen olen kyllä huomannut, että outleteissa ns. normaalihinnat ovat kalliimpia kuin esim. Kärkkäisellä tai Halpa-Hallissa. Mä käyn ihan mielelläni välillä penkomassa outlet-valikoimaa (Marimekko ja Iittala pääasiassa, myös satunnaisesti muitakin). Lähinnä vaatteita ja tiettyjä astiasarjan osia metsästän 🙂

  • Selkeästi taitaa olla kauppoja jotka ovat profiloituneet erityisesti hinnalla, kuten nuo mainitsemasi ja sitten Prisma. Tarkanmarkan ihminen suunnistaa siis ensimmäiseksi niihin.

 2. Iittalan outletissa olen huomannut, että ns. normaalihinnat ovat korkeammalla kuin edullisimmissa ostopaikoissa eli juurikin tyyliin Prismat ja Halpa-Hallit ja muut. Toki II-laatu on edullisempaa ja niitä olenkin valikoiden ostanut. Esim. leiman puuttuuminen lautasessa tai värivirhe tuikkukipossa ei juuri käyttöä haittaa. Meitlä löytyy muuten mökiltä vanhoja Arabian II-laadun lautasia, jotka ovat kestäneet erittäin kovaa käyttöä jo noin 60 vuotta 🙂 Hyviä kokemuksia niistä siis!

  • Kysyin viimeksi tehtaanmyymälässä, mitä II-laatu tarkoittaa. Kattilan kohdalla se tarkoitti sitä, että kansi jäi aavistuksen väljäksi. Siis sopiva, mutta pikkuisen hölskyy paikallaan. Ei siis mitään, mikä estäisi tai edes haittaisi käyttöä. Joten tuo kattila oli kyllä erittäin hyvä ostos, meitä kannen väljyys ei haittaa mitenkään.

 3. Harvoin olen Outleteistä mitään löytänyt – hintojen takia juurikin. Minä kun en shoppailusta oikein pidä, niin en erikseen lähde edes katsomaan. Ostoskokemuksella ei minulle on merkitystä, vaan tavaralla ja sen hinnalla.

  • Täytyy sanoa että minä olen elämyshakuinen tässä suhteessa, ja ostokokemuksella on kyllä merkitystä. En ole selvästikään immuuni kivoille kaupoille, vaikka olenkin hintatietoinen.

 4. Outleteista jos ostelee, pitää mielestäni olla hyvä käsitys hintatasosta yleensä ja muissa kaupoissa. Olen tehnyt todella loistavia löytöjä Rukan ja Marimekon tehtaanmyymälöistä. Marimekolta olen ostanut kesäisin jo joululahjoja, esim. pitkähihaisia raitayöpaitoja 30 eurolla, mallistosta poistuneita astioita jne. Iittala-Arabian outletista on ostettu melkein koko astiasto meille, II-laatuna. En niihin asioikseni lähtisi vierailemaan, mutta noita tehtaanmyymälöitä sattuu olemaan tien varrella sukulaisiin mentäessä, joten jonkun kerran vuodessa tulee pysähdyttyä kohdalla ja tarkistettua, olisiko jotain tarpeellista edullisesti saatavilla.

  • Minulla on sama kokemus. Parhaat löydöt ovat tehtaanmyymälöiden alennusmyynneistä. Tuo II-laatu voi mmyös vastata lähes priimaa, jolloin siihen satsaaminen on fiksua.

 5. Samoilla linjoilla täälläkin, eli II-laatu on se mitä meille on outleteista ostettu ja tyytyväisiä ollaan esim.Pentikin astiastoon. Vantaan Tammiston outlet-alueella kiertely voi olla ihan kivakin shoppailuelämys, siellä kun niitä kauppoja on paljon ja voi ottaa ostosretken todellakin huviretken kannalta 🙂

  • Eikös siellä ole Reiman outlet? Yleensä suuntana on vain Bauhaus (rakastan rautakauppoja), mutta Reiman outletissa en ole koskaan päässyt käymään. Mieli kyllä tekisi!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)