Viikon vinkit: raivausvinkkejä, lamppuja ja matkustusilmoitus

Siivoilin linkkivarastoani, joten tällä kertaa kaikki linkit ovat vähintään muutaman kuukauden vanhoja. Asiasisältö ei näissä kuitenkaan ole vanhentunut.

En tiedä, miksi juuri Taloussanomat jakaa raivausvinkkejä, mutta nämä ovat järkeviä ohjeita suomalaisilta ammattijärjestäjiltä. Hyvä idea on mm. aloittaa siitä helpoimmasta päästä, eli suoraan roskiin menevistä tavaroista.

Kuinka valita oikeanlainen lamppu? Led on kertaostoksena kallis, mutta maksaa itsensä takaisin kestämällä vuosikausien käyttöä. Vertailua lamppujen eroista ja sähkönkulutuksesta löytyy tästä Hesarin vanhasta artikkelista.

En ole koskaan tehnyt matkustusilmoitusta. En edes tiennyt mikä se on, ennen kuin luin tämän jutun. Ilmeisesti ihminen voi siis ilmoittaa itse ulkoministeriön palvelussa lähtevänsä johonkin tiettyyn maahan. Tästä ei ole muita seurauksia paitsi se, että jos matkakohteessa sattuu katastrofi tai tulee sellaisen vaara, ministeriö pystyy varoittamaan matkalaista ja antamaan ohjeita reaaliajassa. Äkkiseltään ajatellen tämä tuntuu fiksulta palvelulta, onko kenelläkään kokemusta?  Ilmoituksen voi tehdä täällä. (YLE)

10 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: raivausvinkkejä, lamppuja ja matkustusilmoitus

 1. Minä jätin kerran Italiaan mennessäni. Kokemus oli ihan hyvä, en muista palvelussa mitään ongelmia ainakaan. Reissun aikana ei tapahtunut katastrofeja, joten en tiedä, miten se ilmoituspalvelu tms. toimisi.

 2. Olen muutaman kerran tehnyt matkustusilmoituksen lähtiessämme omatoimimatkalle Aasiaan. Matkojen kesto ei ollut kuin pari viikkoa, mutta ilmoitus oli kuitenkin niin helppo tehdä, joten haittaakaan siitä ei ollut. (Ehkä ilmoitus tehtiin vain huolestuneiden vanhempien takia 🙂 )

  Pakettimatkalle lähtiessä se ei ole niin tarpeellinen, koska matkatoimistossa tiedetään missä ihmiset ovat.

 3. Olen tehnyt matkustusilmoituksen lukuisia kertoja, kun työn (tai lomankin) merkeissä olen matkustanut niin sanotusti erikoisempiin kohteisiin, joissa katastrofit on Eurooppaa todennäköisempiä. On toiminut tosi hyvin. Lomake on helppo käyttää, ja sivuille tallentuu henkilötiedot ensimmäisen kerran jälkeen, joten täyttäminen on nopeaa seuraavilla kerroilla.
  Onneksi ei ole koskaan tullut tarvetta lomakkeelle, eli vaaratilanteilta on vältytty.

  • Kiva kuulla että systeemi vaikuttaa toimivalta ainakin teknisessä mielessä.

 4. Olen tehnyt matkustusilmoituksen muuttaessani väliaikaisesti ilkomaille. Jotain sattui, pommi-isku, mutta itse ilmoitin omaisilleni Suomessa, eikä minuun kukaan ollut yhteydessä.

  Kerran minulle itselleni sattui jotain, johon en ollut syypää. Selvinpäin ja keskellä normaalia arkea jouduin rikoksen uhriksi. Otin yhteyttä lähetystöön, mutta en todellakaan ota toista kertaa. Oli niin törkeää palvelua, että tuo ”palvelu” voidaan ihan hyvin jättää pois. En taatusti ota toista kertaa yhteyttä, vaikka olisi kuinka tarvekin.

  Suomessa voitaisiin myös tarkistaa ne palvelut, joita lähetystöissä käytetään, ihan siksi, että saataisiin selville onko kaikki käytetty työvoima laillista tai rakennetaako UM kahden kerroksen työmarkkinoita, jossa Eurooppaan tulleet siirtolaiset saavat joutuvat tekemään orjaliksalla paskaduunit ilman tarvittavia vakuutuksia tai etuuksia.

  • Lähetystön konsulipalvelut ovat tosiaankin varsin rajalliset, kovin paljoa sieltä käsin ei voida tehdä. Ei ole valtuuksia eikä resurssejakaan. Kyse ei oikeastaan myöskään ole siitä, kuka on syyllinen tapahtuneeseen. Toki huono ja töykeä palvelu on taas asia erikseen, sitä ei kuuluisi tietenkään olla. Mutta et uskokaan, miten käsittämättömissä asioissa ihmiset ottavat lähetystöihin yhteyttä ja odottavat, että kaikki hoidetaan! Nimim. konsulipalveluita lähietäisyydeltä seurannut.

   Ja se mitä tulee kahden kerroksen työmarkkinoihin UM:ssä niin ne ovat täysin olemassaolevat ja todelliset, joskin ne työntekijät ovat lähes aina suomalaisia, jotka tekevät töitä orjaliksalla ja ilman tarvittavia etuuksia 🙂

   • Kyse oli nimenomaa töykeydestä. Ja tarkoitin siis, että kyse ei ollut mistään turistitoilailusta tyylin änkyräkänni ja rahat passi hukassa.

    Toivottavasti myös se vierastyövoima, jota käytetään on laillista ja laillisesti Euroopassa.

    Suomalaisten valkokaulustyöläisten alipalkkaus ja huonot ehdot ovat sitten kokonaan toinen ongelma. Kovin ovat haluttuja paikkoja kuitenkin.

  • Olen tosi pahoillani, että sait noin huonoa palvelua. Valititko asiasta minnekään? Mielestäni aina kannattaa valittaa. Uskoisin myös, että kaikki lähetystöt eivät ole samanlaisia, vaan että sinulle sattui todella huono tuuri tuolla kertaa.

 5. Olen ollut matkustusilmoituksesta tietoinen jo vuosia, mutta en rehellisyyden nimissä sitä aina muista tehdä. Pidän systeemiä kuitenkin hyvänä, se on vaivaton käyttää ja sen edut hätätilanteessa ovat kiistattomat.

  Mutta kun joku ylempänä kommentoi että pakettimatkoilla ei näe sitä niin tarpeelliseksi niin sanoisin, että asia ei suinkaan ole näin. Toki omatoimimatkalla sen tekeminen on erityisen tärkeää, mutta katastrofin sattuessa tieto kulkee matkustajalle paljon nopeammin, kun sitä ei kierrätetä matkatoimiston kautta. Ilmoitus helpottaa myös Suomen lähetystöjen työtä paikan päällä kun ei tarvitse lukuisilta matkatoimistoilta pyytää/odottaa tietoja, jos on tarpeen kontaktoida suomalaisia (esim. tarjota suojaa tms, riippuu nyt ihan mitä on sattunut). Siitä en sitten tiedä, tekevätkö matkatoimistot matkustusilmoituksia asiakkaidensa puolesta, silloinhan asia ”korjaantuu”.

  • Ajattelen niin että tämä on hyödyllinen palvelu paitsi itseni mutta myös sukulaisten ja muiden läheisten kannalta. Koska olettaisin että heitä helpottaisi tieto, että lähetystö saa minuun yhteyden jos tosiaan sellainen tilanne tulisi. Ainakin näiden viime aikaisten terrori-iskujen yhteydessä olen huomannut lehdestä, että käytetään termiä ”lähetystö on tavoittanut” ihmisiä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)