Suuri pyykkipäivä

Tai pitäisikö sanoa viikko. Tässä on viime aikoina kertynyt erikoispyykkiä, jota ei vain voi viskata koneeseen ja sieltä narulle. On yksi untuvapeitto, jonka kyllä voi laittaa koneeseen mutta kuivausta varten pitää varata pesutuvasta aika. Peitosta tulee kuivausrummussa kuohkea, eikä se edes mahtuisi kotona minnekään. Sitten on muutama villapaita ja yksi tulipunainen villahuivi. Jälkimmäinen tulee päästämään väriä hurjia määriä. On myös lasten villavaatteita, jotka pitää pestä talvisäilytystä varten. Sitten on vielä pari muovikassillista lastenvaatteita, joita pitää yrittää valkaista ja irrottaa tahroja, jotta kehtaisin viedä ne hyvällä omalla tunnolla hyväntekeväisyyteen tai laittaa lastenkirppikselle.

Pyykkiä oli enemmänkin, mutta olen urakoinut pyykkikoria vajaammaksi jo viime viikolla. Pesin käsin pinon alusvaatteita ja yhden silkkihuivin. Vaikka huuhteluaineen käyttöä monet pitävät tarpeettomana, niin silkkivaatteiden kanssa siitä on hyötyä. Ilman huuhteluainetta silkkihuivit kuivuvat kauttaaltaan sähköisiksi, mutta huuhteluaine poistaa sähköisyyden. Sama koskee sukkahousuja, jos niitä pesee käsin. Sen sijaan rintaliiveille ei huuhteluainetta pidä käyttää, jottei elastaani mene pilalle.

Ostin alennuksesta Vanish-merkkistä tahranpoistoainetta (sitä pinkkiä), jota olen kuullut kehuttavan tehokkaaksi. Olen käyttänyt vasta kerran, jolloin esikäsittelin sillä valkoiset sukat, jotka olivat ulkoleikeissä muuttuneet hyvin hiekkaiksiksi. Tässä tapauksessa –  jmk, tuntui tehoavan ihan hyvin. Kloritea ei nyt juuri ole, joten yritän saada tuolla Vanishilla valkaistuksi myös ne vauvanbodyt, joihin on jotain ikitahroja tarttunut. Ajattelin laittaa aamusta vaatteet likoamaan ja heittää ne koneeseen muutaman tunnin päästä. Onko tämä oikea tapa, vai onko teillä ko. aineen käytöstä muita hyviä vinkkejä?

Pyykkiä on kertynyt sen verran paljon, että täytyy jakaa töitä useammalle päivälle. Ensinnäkin tuossa menisi koko päivä jos noita kerralla alkaisi tehdä, ja toiseksi kaikki eivät mahtuisi mihinkään kuivumaan. Yritän kuitenkin urakoida tällä viikolla kaikki kasat mahdollisimman pieniksi, jotten esimerkiksi syyskuussa löydä noita talvivaatteita edelleen likaisina korin pohjalta.

Tänään aloitan pyykkiurakan kiikuttamalla kaksi pientä silkkimekkoa pesulaan. Lauantaiset häät olivat hauskat, mutta nyt on mekoissa kermavaahtoa ja kuraa. Näitä en yritä itse saada kuntoon. Pesulassa niistä lähtee tahrat ja lisäksi silitysjälki on huomattavasti parempaa kuin minkä itse saavuttaisin.

7 vastausta artikkeliin ”Suuri pyykkipäivä

 1. Vanishia on myös valkoinen purkki, joka valkaisee. Mutta toki ensin kannattaa kokeilla sitä pinkkiä, sekin on tosi tehokasta, ollut ainakin meillä kun on jo tänä keväänä saanut pesaista ruohon tahrimia college-housuja.

  • Seuraavaksi testataan, lähteekö vanishilla valkoisesta sukasta *levä*. Odotan mielenkiinnolla 😀

 2. Tiistai päivä kului mökillä pyyki vuorta pienentäessä! Pesen pyykkit vanhalla pulsaattorikoneella! Siinä meni mukavasti päivä iltaan! Itsekin laitan pyykit ensin likoon ennenkuin ruven varsinaiseen pesuun lähtee aluksi osa pölyistä ja muusta liasta Pyykkiä jäi vielä kasa mutta eipä noilla ole kiirettä pestään taas muutaman pari kolmen viikon päästä kun on sopivasti kertynyt pestävää! Olisi yksi untuva peitto joka tätyy pestä automaattikoneella hankala pestävä pulsaattorikoneella! Itse saan mökilä näin kesäisin hyvin ulos narulle ison kasan erilaisia pyykkejä kerralla kuyivumaan! Yleensä pesen pyykkiä 2-3 kertaa kuussa kesäisin kun saa ulos kuivumaan talvisin yleensä kerran! Tykään pestä pyykkiä vanhalla pulsaattoripesukoneella vaikkaolen mies!

  • Ulkona kuivattaminen on kyllä kätevää, aurinko myös valkaisee tehokkaasti jos lakanoita kuivattaa auringonpaisteessa. Pulsaattorista ei kyllä ole kokemusta, mutta hyvä että toimii!

 3. Itse pidin tiistaina pyykipäivän kun toi ilmakin oli loistava! Pesin ison kasan erilaisia pyykkejä vanhalla pulsaattoripesukoneella! Pyykiä oli kertynyt isokasa koska tässä on mennyt aikaa kun viimeksi pesi tosin sitä jäi vielä jonkin verran seuraavaa kertaan! Olisi untuva täkki joka täytyy pestä automaattikoneella on hankala pestä pulsaattorikoneella! Kyllä siinä päivä menee nopeasti kun pesee pyykit pulsaattorikoneella! Laitan kanssa pyykit likoon ennen varsinaista pesua! Itse saan mökillä ison kasan erilaisia pyykiä ulos kuivumaan näin kesäisin! Pyykkin tule raikas tuoksu kun ne on ulkona kuivumassa! Pidän pyykkinpesusta vanhalla pulsaattorikoneella! Nyt on saatu nuo talvikampeet pestyksiä odottamaan seuraavaa talvea!

 4. Moi!

  Ihan paras ja tehokkain ja vieläpä ekologisin tahranpoistoaine on sappisaippua. Sitä saa sekä palasaippuana että nestemäisenä. Mulla on palaversio, ja se vielä riittää ikuisuuden eikä tule muovijätettä jota inhoan. Kostutan tahran ja hankaan siihen sappisaippuaa ja sitten koneeseen. On toiminut joka kerta. Suosittelen!

  t:Kristiina

  • Mulla on sappisaippua käytössä. Se tehoaa aika moneen juttuun, mutta hiekkaan ja saippuakupliin ei. Totta on, että siinä on kyllä erittäin ekologinen tuote, kun muovijätettä ei synny lainkaan.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)