Pyykkikömmähdys

Eilen kävi moka jota en ollutkaan vielä kokeillut. Pesin tavallisen 40 asteen kirjopyykin 95 asteen pesussa. Olin ajatellut pestä lakanapyykkiä, mutta viime hetkellä muutin mieleni ja vaihdoin kirjopyykkiin. Tungin koneeseen vahakankaisen pöytäliinan ja sekalaisia vaatteita. Laitoin pesuaineet valmiiksi, mutta pääsin käynnistämään koneen vasta pari tuntia myöhemmin. Siinä ajassa olin jo ehtinyt unohtaa, että koneessa ei ollutkaan niitä lakanoita.

Suurin ihmetys oli se, että millekään ei tapahtunut mitään. Paitsi pöytäliinasta kyllä lähti pari ikuisuustahraa, mutta muuten kaikki oli ennallaan. Olen onnistunut pilaamaan vaatteita väärillä pesuohjelmilla, joten olin hämmästynyt. Lycrat eivät venähtäneet, vahakangas ei muuttunut miksenkään, mistään ei lähtenyt väriä eikä mitään muutakaan katastrofia tapahtunut. Jopa pesupallo selvisi kokemuksesta yhtä pyöreänä kuin ennenkin. (Tosin sehän onkin universumin erikseen minulle valitsema, joten sikäli ei ehkä pitäisi ihmetellä.)

Kone tosiaan pesi kaiken niin kuumassa kuin pitikin, sillä lämpötilan nousun kyllä huomaa kylpyhuoneessa. Tämä oli hyvä muistutus siitä, että näköjään aika monia vaatteita voi tarpeen tullen pestä kuumassakin, vaikka pesulappu väittäisi muuta. En silti kehottaisi kokeilemaan, ellei ole valmis ottamaan sitä riskiä, että jotain kuitenkin tapahtuu. Omasta kokemuksesta sanoisin, että ainakaan villan kanssa ei kannata testailla. Mutta puuvilla, ja näköjään trikookin näyttävät kestävän ainakin tällaista kertakäsittelyä. Osaako joku kertoa, mitä tapahtuu esimerkiksi silkille tai silkkisekotteille, jos ne pesee liian kuumassa? Tai viskoosi? Niiden kanssa en ole nimittäin vielä mokaillut 🙂

6 vastausta artikkeliin ”Pyykkikömmähdys

  1. Silkki ei kestä edes kuuttakymppiä. Viskoosi ei ole luonnonkuitua vaan muuntokuitua, eli se on valmistettu luonnonaineesta, mutta käsitellen. Se ei varmaankaan hätkähdä lämpöä. Villakaan ei kuumaa kestä.

    Meillä pestään puuvillat aina väh. 60 asteessa ja hyvänä ovat pysyneet. Pesulapun ohjeita en lue koskaan. Pesen materiaalin mukaan.

    • Mitähän silkille oikein tapahtuisi? Jotkut viskoosivaatteet muuttuvat normaalissakin pesussa märkänä sellaiseksi erikoisen tuntuiseksi, jotenkin peltimäiseksi. 60 asteen pesua en ole niille koskaan kokeillut. Villasta tulee huopaa, sen olen testannut.

  2. Kaikki jumppavaatteet, yleensä laputettu kolmeenkymppiin, pesen kuudessakympissä. Koska hienhaju ei lähde oikeasti mihkään kolmessakympissä. Eikä niille vaatteille oo mitään tapahtunut, paitsi puhdistuneet ovat.

    • Hiki ei kyllä lähde matalassa lämpötilassa. Aina sanotaan että lycra levähtää pesussa, ja minulle on joskus niin käynytkin alusvaatteiden osalta, mutta toisaalta sanotaan myös, että lika kuluttaa ja hapristaa myös. Joten kumpi on sitten pahempi, ne epäpuhtaaksi jääneet vaatteet vai liian kuuma pesu…?

  3. Olen pessyt silkkitopin 60 asteessa. Ei tapahtunut mitään – paitsi että puhdistui kerrankin kunnolla!

  4. Silkissä on luontaista rasvaa joka ei kestä kuumia pesuja. Silkki kovettuu epämiellyttävän koppuraiseksi, eikä tunnu enää silkkiseltä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)