Ennen juhlia tarkista asu

Tämä vinkki tulee suoraan omasta elämästä. Olin ostanut tutulta ihmiseltä ihanan juhlamekon. Se oli juuri sellainen uudenveroinen, kerran pidetty pikkumusta, josta ei mitenkään nähnyt, ettei se muka ollut suoraan kaupasta ostettu. Laitoin sen kotona kaappiin odottamaan juhlia ja kesäkuun alkupuolta. Olin tilanteeseen tyytyväinen, kunnes tällä viikolla otin mekon esiin näyttääkseni sitä jollekin. Luonnonvalossa havaitsin yllättäen, että priimana pitämässäni mekossa oli edessä selkeä tahra keskellä helmaa. Siis sellainen reilut 10cm kaatunutta kahvia tai jotain. En vain ollut mustasta kankaasta sitä aiemmin erottanut. Siinä tarkemmin tarkastellessa huomasin, että hihansuistakin törrötti pari lankaa, jotka kaipasivat huolittelua.

Hyvää tässä on se, että juhliin on vielä kuukausi aikaa. Vein mekon pesulaan ja sain sen jo poiskin sieltä. Nyt se on takuulla puhdas ja rypytön, eli enää puuttuu niiden lankojen huolittelu. Tämä tapaus opetti sen, että juhlavaatteet kannattaa tarkista AINA ennen juhlia, ja mahdollisimman hyvissä ajoin. Tarkista kaikki aina päivänvalossa, jos suinkin mahdollista. Tsekkaa myös kengät ja muut asusteet Ei kannata luottaa muistiinsa, että joku vaate on kunnossa. Ehkä se on, tai sitten ei. Ei myöskään kannata jättää sitä edelliseen iltaan saati aamuun, sillä lailla kutsuu vain katastrofia puoleensa. Jos kyseessä on vaate, jota on pidetty ennenkin, on todennäköistä että siitä löytyy tahroja tai pikkuvikoja. Syödessä ei aina huomaa, vaikka tulisi joku pikkuinen tahra. Helmoihin tarttuu pölyä ja kuraa. Kun nostaa lapsen syliinsä, altistuu kenkien lialle ja tahmaisille tassuille.

Minä tunnetusti vihaan kaikkea säätöä ja säntäilyä, joten kannatan ajoissa valmistautumista myös juhlapukeutumisen suhteen. Mitä hienommista juhlista on kyse, sitä enemmän lähtö vaatii yleensä aikaa muutenkin, joten minulle ei tule kuulookaan ruveta miettimään vaatevaihtoehtoja vasta samana päivänä. Mietin aina etukäteen mikä mekko tai vaate, mitkä kengät ja mikä käsilaukku. Pakkaan käsilaukun valmiiksi avaimia ja pankkikorttia lukuunottamatta. Silitän kaiken edellisenä iltana valmiiksi. Kynsien lakkaaminen juhlapäivänä on kertakaikkiaan tuhoontuomittu yritys, tämä on kokeiltu kantapään kautta. Enkä enää erehdy meikkaamaan juhlavaate päällä. Onnistun kuitenkin tökkäämään ripsivärillä puseroon tai sotkemaan meikkivoidetta kaulukseen, ikävä kyllä tästäkin on käytännön kokemusta. Itseni tuntien selviän siis huomattavasti vähemmällä stressillä, kun valmistelen kaiken ennakkoon.

Tämä muuten koskee sekä miehiä että naisia. Tahrainen kravatti tai pölyiset kengät eivät komista ketään. Edellisenä päivänä silitetty paita vapauttaa yhtä hyvin miesten aikaa juhlapäivän valmisteluista. Tein huvikseni tällaisen tarkistuslistan juhliin lähtijälle pukeutumisesta. Tässä on kaikenlaista, jota olen kokenut hyödylliseksi, ja tätä kannattaa vilkaista jo hyvissä ajoin ennen juhlaa.

 • Onko sopivia alusvaatteita? Tämä koskee kai lähinnä naisia, sillä tietynlainen asu vaatii tietynlaiset alusvaatteet, esim. olkaimettomat liivit. Tärkeintä on, että alusvaatteet eivät erotu puvun alta. Vaaleiden vaatteiden kanssa ihonvärinen alusvaate näkyy vähemmän kuin valkoinen. Tosin voisin kuvitella, että miehilläkin juhlapukeutuminen lähtee siisteistä alusvaatteista, vaikkei niiden väri tai malli olekaan yhtä kriittinen. Naisille sanoisin, että kokeile pukua oikeiden alusvaatteiden kanssa ennen juhlia, jotta voit varmistua siitä että yhdistelmä toimii. Minulle on tässä vaiheessa käynyt joskus niin, että kuvittelemani yhdistelmä ei olekaan ollut hyvä käytännössä. Siksi tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin.
 • Ehjät sukkahousut, ja harkinnan mukaan varapari mukaan. Itse puen sukkahousut viimeisenä, ja laitan heti kengät jalkaan. Muuten riskeeraan sen, että niissä on silmäpako ennen kuin pääsen edes ovesta ulos. Miesten on hyvä tarkistaa, että sukissa on tarpeeksi pitkä varsi, eikä paljasta koipea vilku sukan ja lahkeen välistä.
 • Onko vaate ehjä, puhdas ja rypytön? Tämä kannattaa tarkistaa ajoissa.
 • Kengät: lankkaus/puhdistus. Suosittelen tässäkin edellistä iltaa. Kenkälankki ei nimittäin lähde hevin irti, jossa sillä sotkee vaikka valkoisen paidan.
 • Käsilaukkuun olennaiset: laastareita, mahdollisesti minimimäärä kosmetiikkaa, särkylääkettä, tarvittaessa kuukautissuojia, nenäliina. Tietenkin kaikki tilanteen ja tarpeen mukaan. Itselläni on aina laastareita mukana, koska ne eivät vie lainkaan tilaa, ja ovat superkäteviä silloin kun tarvitaan.
 • Miehillä kravatti, taskuliina ja kalvosinnapit.
 • Naisilla korut ja hartiahuivit yms. asusteet.
 • Jos aiot vaihtaa kengät juhlapaikalla, varaa vaihtokengille siisti kassi. Kiirepaniikissa mukaan temmattu Alepan muovikassi ei varsinaisesti kruunaa eleganssia.
 • Jos menet kampaajalle, laita päälle sellainen pusero, jonka saa pois sotkematta kampausta.
 • BONUS: muista syödä ajoissa ja kunnolla ennen juhlia. Nälkäkiukulla höystetty lähtöhässäkkä pilaa minkä tahansa tunnelman!

Nämä perustuvat kaikki omiin kokemuksiini. Tietenkin lähtö onnistuu ilman perinpohjaista valmisteluakin, mutta toisaalta inhoan sydämeni pohjasta sitä, että taksi odottaa ulkona ja sitten paniikissa yritän haalia kaikkea tarpeellista kasaan. Tai sitä, että siellä taksissa huomaan että kengät näyttävät nuhjuisilta.

Mitä teidän listalla lukisi? Puuttuuko jotain olennaista? Millaisia valmisteluja te teette ennen juhlia?

8 vastausta artikkeliin ”Ennen juhlia tarkista asu

 1. Vaatetta hyvissä ajoin sovittamalla huomaa myös sen, jos se ei enää muusta syystä istu. Itse olin toissakesänä karsinut vaatekaappini ja jättänyt sinne vain hyvin istuvia ja itselläni toimivia vaatteita. Niin että viime kesänä siskon häihin lähtiessä saatoin vain napata juhlamekon mukaan ilman sen suurempaa miettimistä. Suunnitelman aukollisuus tuli huomattua vasta alle pari tuntia ennen juhlaa, kun minun piti pukea oma mekkoni äkkiä päälle, että pääsin auttamaan siskoani hänen pukunsa nyörityksen kanssa. Siinä kohtaa tajusin, että juhlamekkoni on tehty jäykemmästä kankaasta kuin muut vaatteeni ja että olin lihonut. En kovin paljoa, mutta sen verran, että vetäessäni mekon päälleni, kuului räsähdys ja se ratkesi vetoketjun vierestä.

  Pari sekuntia asiaa tuumailtuani totesin että en mitenkään ehdi ommella sitä ennen juhlaa tai etsiä toista mekkoa; nämä olivat siskon juhlat, ja minun oli tärkeämpää auttaa siskoa valmistautumaan. Niinpä suljin repeymän hakaneulalla ja viimeistelin asuni neuleella, joka peitti repeämäkohdan. Juhlat menivät hyvin näinkin, mutta tästä lähtien sovitan aina, vaikka sitä on kuinka tuntevinaan vaatekaappinsa.

  • UUuh, olipas inhottava tilanne! Hienosti otit tilanteen haltuun. Olisin varmaan itse toiminut jotenkin samoin, mutta voin vain kuvitella missä paniikissa olisin ollut. Joten kyllä, voin allekirjoittaa tämän: juhlavaatteet kannattaa sovittaa hyvissä ajoin!

 2. Hihii! Meillä juhliin lähdetään niin, että usein aloitan kuivaamalla sukkahousuja tukankuivaajallla, joskus liivejäkin, koska pesu jäi vähän viime hetkeen. Kynnet lakkaan jokseenkin säännöllisesti autossa, meillä on siellä oikein tarjotin sitä varten. Mies taas rupeaa yleensä leikkaamaan tukkaansa puoli tuntia ennen lähtöä… ja sitten siirtyy katsomaan, mitä pukis päälle. Rakastan juhlia, mutta en jaksa mitenkään stressata.

  • Hei, mikä tahansa toimii, on hyvä! Mutta mulle tulee stressi jos kynsilakka ei kuivu tai on vaarassa tuhraantua tai mikä pahinta, tuhraantuu. Liikkuvassa autossa lakkaaminen olisi mulle aivan liian vaikea suoritus 😀 Lyhyesti sanottuna saan stressin jos kaikki ei ole täydellistä. Tähän sopisi hyvin sellainen irvistyshymiö.

 3. Mulla tapana katsoa hyvissä ajoin, että kaikki on kunnossa. Silloin kun lapset olivat vielä pieniä, niin laitoin jokaisen juhlavaatteet ja korut tms. omaan kasaan ja vieläpä pukeutumisjärjestyksessä edellisenä päivänä valmiiksi. Myös miehen vaatteille tein saman. Jos oli jotakin korjattavaa tai pestävää niin ehti vielä nekin tekemään. Eikä tarvinnut huudella jokaiselle mitä seuraavaksi päälle. Juhlan jälkeen alusvaatteet, sukat, paidat ja lasten vaatteet pesuun, niin olivat varmasti puhtaita seuraaviin juhliin. Näin toimien kaikki olivat valmiita hyvissä ajoin eikä tarvinnut stressata ainakaan kauheesti.

  • Kuulostaa todella hyvältä. Puolison vaatteisiin en koske, mutta hyvä idea ottaa lastenvaatteet esille pukemisjärjestyksessä. Samoin kun nyt palasimme juhlista lauantai-iltana, maanantaina mekot olivat jo pesulassa. Eli samoilla linjoilla.

 4. Minäkin olen oppinut kantapään kautta, että juhlavaatteet päällä ei meikata eikä syödä (kotona). Muutenhan en normaalisti töki itseäni huulipuikolla tai tiputa päälleni meikkivoidetta, mutta juhlavaatteet toimivat tahramagneettina.

  Kenkäpussi on hieno perinteinen kapistus, joka tuntuu syöttä suota painuneen unholaan. Sellainen kädessä on suorastaan ilo mennä narikkajonoon.

  • Mikä niissä onkin, mulla on ihan sama kokemus noista meikeistä.

   Mutta minulla on kenkäpussi! Se on mokkaa ja musta. Aiemmin käytössä oli Marimekon pussukka, mutta sen sisus alkoi murentua vuosien käytössä, eikä se ollut enää hyvä. Olen omistanut kenkäpussin aina, niin kauan kuin muistan. Käytännössä varmaan jostain yliopiston fuksivuodesta lähtien, kun tajusin miten hauskaa vuosijuhlissa oli.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)