Viikon vinkit: uusia autoja, ikkunan pesu, roskien lajittelua

Joskus uuden hankkiminen on vain todellakin parempi, kuin vanhan käyttäminen loppuun. Suomessa kokeiltiin systeemiä, jossa vanhoista autoista maksettiin romutusrahaa. Tällä tavoin pyrittiin saamaan vanhoja saastuttavia autoja pois liikenteestä, ja samat ihmiset hankkimaan uuden, vähäpäästöisemmän auton. Kokeilu onnistui erittäin hyvin, autokanta uudistui, liikenneturvallisuus parani ja päästöt vähenivät. On epärealistista ajatella, että ihminen luopuisi autosta, jos hän sitä tarvitsee. Sen sijaan on kaikkien etu, jos vanhan romun sijasta ajetaan uudella autolla. (HS)

Nyt on se aika. Tässä kattavat ohjeet ikkunanpesuun. Näillä ohjeilla tulee puhdasta. (Helsingin Uutiset)

Tämä liittyy eiliseen tekstiini jätteiden lajittelusta. Mitä enemmän lajittelee, sitä enemmän roskat vievät tilaa kodissa. Tässä kohdassa asuntojen suunnittelu laahaa perässä. Normaali tiskialtaan alla oleva kaappi ei riitä alkuunkaan. Meillä lajitellaan myös mökillä, mutta se on helpompaa koska roskia säilytetään ulkona omassa roskakatoksessa. Kerrostaloissa pienissä neliöissä tästä tulee oikea ongelma. (Karjalainen)

2 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: uusia autoja, ikkunan pesu, roskien lajittelua

  1. Hitsi, mun pitäis kyllä alkaa keittiösuunnittelijaksi. Me kun tehtiin pari vuotta sitten remontti, ideoin tiskikaappiin oikein kätevän systeemin: sinne laitettiin kaksi vedettävää roskisvaunua, joissa on molemmissa kaksi kannellista roskista. Ja nyt mä huomaan tuosta jutusta, että juurikin sellasta ehdotetaan… =D Mä lajittelen noihin neljään roskat niin, että yhdessä on metallit, yhdessä lasit ja yhdessä sekajäte, se yksi on sitten tyhjille muovipusseille. Ulkoeteisessä on pussi muoveille – pitäisköhän se itse asiassa siirtää tuohon muovipussien tilalle… pelkään vaan, että se alkaa haista (vaikka huuhdonkin muovit, ne alkaa haista…). Meillä ei varsinaisesti kerätä pahveja ja kartonkeja, koska ne poltetaan joko uunissa tai pihalla (asumme taajaman ulkopuolella).

    Häpeäpilkkuna mulla on edelleen se, etten kompostoi enkä kerää biojätettä mitenkään… täällä ei sitä ymmärtääkseni kerätä, enkä ole vieläkään saanut hankittua kompostoria. Olen ajatellut, että se olisi tämän kesän juttu, se on kerta kaikkiaan PAKKO nyt saada hommattua. Sitten täytynee ideoida paikka biojätteelle jonnekin, hmm….

    • Täytyy sanoa että jos meidän roskiskatoksessa ei olisi biojäteastiaa, en minäkään sitä lajittelisi ja jossain parvekkeella kompostoisi. Eikä yksittäisen ihmisen mielestäni tarvitsekaan mennä ihan äärimmäisyyksiin, ellei itse ole todella motivoitunut. sen sijaan ajattelen niin että jos yhteiskunta tarjoaa mahdollisuuden kierrättää ilman kohtuutonta vaivaa, se on vähän kuin jokaisen kansalaisvelvollisuus. Tämä oma muovipohdinta liittyy juuri tähän, että onko kohtuutonta vaeltaa muutama sata ylimääräistä metriä tämän takia.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)