Muovihaaste! Tule mukaan!

Olen aivan ällistynyt, kuinka moni teistä ilmoitti muovipostauksen kommenteissa lajittelevansa muovijätteen erikseen ja vievänsä sen omaan keräykseen. Joukossa oli monia, jotka joutuivat näkemään paljon vaivaa tämän takia. Noita kommentteja oli inspiroivaa lukea. Vaikuttaa siltä, että jos muovinkeräystä kunnallisella tasolla tehostettaisiin, todella moni kierrättäisi muovitkin säntillisesti.

Kun asiaa rupesi selvittelemään, tietoa löytyi. Tässä YLEn artikkelissa on paljon tietoa siitä, mitä kierrätysmuoville tapahtuu. Artikkelin mukaan jokainen suomalainen tuottaa 15 kiloa muovijätettä vuodessa. Ajatelkaa, jos tästä saataisiin edes puolet hyötykäyttöön! Kyllähän se energiaksikin palaa, mutta toisaalta muovin kierrättäminen vie vain 15% siitä energiasta, verrattuna uuden muovin valmistamiseen öljystä. Tässä toisessa YLEn artikkelissa on kattavasti koottu yhteen, miten kierrätys käytännössä toimii, ja mitä kaikkea muovinkeräykseen voi laittaa.

Innostuin tästä aiheesta niin, että haastan kaikki kierrättämään talouden muovijätteet tämän viikon ajan. Kokeillaan porukalla, miten tämä onnistuisi, miten paljon vaivaa se vaatisi ja olisiko ylipäätään mahdollista. Lähimmän muovinkeräyspisteen voit tarkistaa esimerkiksi täältä.

Päätin meillä hoitaa lajittelun siten, että entinen keittiön sekajäteastia muuttui muovinkeräysastiaksi. Mahdolliset sekajätteeseen menevät roskat laitetaan makuuhuoneen tai kylppärin roskiksiin. Kaikelle muulle onkin jo omat astiansa. Pientä tapojen muuttamista tulee siinä, että kun ennen olen heittänyt talouspaperit ja nenäliinat sekajätteeseen, nyt ne menevät biojätepussiin. Päätin huuhtaista selkeästi likaiset muovipakkaukset, mutta en rupea tiskaamaan mitään. Yritän pakata pussin mahdollisimman tiiviisti, pyrin siihen ettei muoviroskia tarvitsisi viedä viikon aikana kovin montaa kertaa. Otin myös sellaisen linjan, että en pyri 100% lajitteluun. Tällä tarkoitan sitä, että jos vastaan tulee niin likaista muovia, ettei se huuhtaisulla tule puhtaaksi, laitan sen sekajätteen joukkoon.

Kuka lähtee haasteeseen mukaan? Kyse on vain yhdestä viikosta – alkaa tänään 18.4. ja loppuu sunnuntaina 24.4. Kerätään viikon päästä kokemukset yhteen. Yhden viikon ajan voi kokeilla mitä vaan! Jos viikon päästä tuntuu siltä että on vaikeaa ja epäkäytännöllistä, lajittelun voi lopettaa siihen ja palata rauhassa entiseen. Jos viikon aikana vie yhden kassin muovia keräykseen, se on sopivasti. Olen itse ajatellut että muovin kierrätys on hankalaa, mutta haluan tässä haastaa myös itseni. Jos meidän naapurissa, maahanmuuttajien kimppakämpässä lajitellaan ja kiikutetaan muovit sinne sadan metrin päähän, ei se voi olla minullekaan mahdotonta. Juuri eilen näin ikkunasta, kuinka eräs toinen naapuri vei illalla muovikassillista keräyslaatikkoon – työssäkäyvä perheenäiti hänkin. Minä pystyn kokeilemaan tätä ainakin viikon.

Pystytkö sinä? Huikkaa kommenteissa jos olet mukana!

29 vastausta artikkeliin ”Muovihaaste! Tule mukaan!

 1. Niin haluaisin olla mukana, mutta tällä hetkellä kaikki muovinkierrätyspisteet ovat kohtuuttoman matkan päässä. Näin siitäkin huolimatta, että asun siis Helsingissä. Autolliselle asia ei ehkä olisi ongelma, mutta jos pitää lähteä parilla bussilla yli puolen tunnin matkan päähän viemään niin se ei kyllä vaan mitenkään onnistu. Odotan kuin kuuta nousevaa, että lähistölle tulisi keräys muoville, sitten alkaa kierrätys saman tien 🙂

  • Lähtisin itsekin tähän haasteeseen mukaan, mutta minulla on samanlainen tilanne kuin SuviAnnilla, vaikka eri paikkakunnalla asunkin. Mielenkiinnolla odottelen haasteen tuloksia. 🙂

  • Ymmärrän hyvin että kaikilla ei vain ole mahdollisuutta osallistua välimatkojen vuoksi! Toivottavasti teidänkin lähelle keräys tulee, jotta pääset mukaan. Luin että näiden keräyspaikkojen asentaminen on monilla paikoilla viivästynyt.

 2. Minä lähden kokeilumielessä mukaan, vaikkei meidän kunnassa eikä naapurikunnassakaan ole muovinkeräystä. On kuintekin mielenkiintoista nähdä, paljonko muovi kertyy ja luulen että se antaa puhtia tekemään päätöksi kaupassa, jotka vähentäisivät muovijätettä

  • Hienoa! Aika sissi olet, jos lähdet noin pitkän matkan päähän kuskaamaan. Peukku sille!

   • 🙂 Tarkennukseksi, en kyllä ajatellut noita lähteä kuskailemaan, sillä meidän seudulla ei todella ole mitään keräystä. Ajattelin kuitenkin lajitella viikon erikseen muovit, niin näen käytännössä paljonko sitä on, ja voin tehdä päätöksiä kaupassa muovin vähentämiseksi. Luulen, että on montakin valintaa joita voi tehdä muovijätteen vähentämiseksi, yksi selvä on esim. pikkujogurttipurkkien välttäminen ja toinen on olla ostamatta sellaisia kasviksia jotka ovat muovikotelossa ja suosia irtomyynnissä olevia. Kaupan hedelmäpusseihin ja leipäpusseihin laitan tällä hetkellä sekajätteet, niin ei tarvitse ostaa mitään pusseja (kaupan muovipusseja kassalta en osta muutenkaan)

   • Noista matkoista kun on ollut puhetta, niin kerrottakoon, että mulla on lähimmälle muovin kierrätyspisteelle matkaa noin 10km. Mutta auto on käytössä, joten se ei ole ongelma. Jos vaikka kerran viikossa heittäisi sen keikan, kuitenkin paikka on kauppakeskuksen pihassa niin samalla voi käydä sitten muilla asioilla. Tai olla käymättä. En koe matkaa pitkänä ollenkaan, kai täällä ”melkein maalla” sellaseen on tottunut.

 3. Juuri viikonloppuna aloitin muovien lajittelun erilleen sekajätteestä. Siivouskomeroon kestokassi, johon kerään muovit. Keräyspisteeseen on matkaa n. 2,5 km. Se on kuitenkin melkein päivittäisen matkani varrella, joten ei tee isoa mutkaa, eikä siten pitäisi olla ylitsepääsemätön asia.

  • Täytyy sanoa että itse en jaksaisi yli kahta kilsaa muoveja roudailla. Mutta oma sadan metrin matka alkaa tuntua ihan naurettavan vähäiseltä, kun luen näistä kilometrien reissuista! Mulla ei kyllä oikeasti ole enää mitään hyvää argumenttia olla kierrättämättä.

 4. Olen mukana heti ja jatkuvasti, kun ne keräypisteet tulevat. Tuon listan mukaan niitä jo täällä olisi, mutta paikallinen jätefirma vastasi minulle, ettei ole.. Pitää käydä katsomassa. Tosin tuon listan mukaan tässä lähistöllä ei ole keräyspistettä.. No kunhan jossain on.

  • Joo, näissä on ilmeisesti ollut ongelmia. Se on tosi turhauttavaa, ihmiset haluaisivat kierrättää mutta systeemi ei toimi. Kävinkin äsken kommentoimassa blogissasi sitä alkuperäistä kirjoitustasi.

 5. Olen tietenkin mukana…meillä on kierrätyspiste lähellä. ’Pehmeälle’ ja ’kovalle’ muoville. Olen kolunnut keittiönkaappeja ja sieltä löytyi vielä joitakin ’huonoja’ muovituotteita esim. leikkuulauta,kelmua ,juomapulloja jne. Minun haaste saattaisi olla vähentää muovin tuloa kaupasta. / *piah*

  • Tämähän on siis ollut hyödyllistä muutenkin, jos kaappeja tulee tyhjennettyä sen vuoksi turhasta. Kunhan saan tämän kierrätyksen toimimaan, seuraava askel on täällä myös tuo muovijätteen vähentäminen alunperinkin.

 6. Olemme lajitelleet muovijätteen vuodenvaihteesta. 2 km on keräyspisteelle. Samassa paikassa on muidenkin jätteiden keräyspiste. Omakotiasujalla haetaan pihasta vain sekajäte. Biojätteelle ei ole minkäänlaista yleistä keräyspistettä, joten olemme ostaneet oman kompostorin, joka on myös itse hoidettava ja tyhjennettävä. Ajattelen, että jos ja kun jaksan kääreet kantaa kaupasta kotiin, on mun velvollisuus kantaa ne tyhjinä keräykseen. Vaikka keräyspiste on reilusti kauempana kuin 100 m 😉

  Keräyspisteelle joudun tekemään pienen mutkan päivittäiseltä reitiltä. Joskus pakkaan auton täyteen kaiken lajin jätteitä, joskus vien vain täysinäisimmät. Joskus pienet määrät kulkevat pyörällä, muutaman kerran oon vienyt rattailla lasten kanssa.

  Nykyisillä lajittelumäärillä saa kyllä miettiä, mihin kaikki eri lajit säilöö ja kerää! Lisäksi kun tulee satunnaisesti tekstiilejä, paristoja, pulloja, ser-jätettä… Hyvä idis tuo sekajäteastian ottaminen muovinkeräysastiaksi. Tsemppiä!

  • Kiitos 🙂 Meillä on mökillä kaksikin kompostoria, jonne menee kaikki maatuva. Sieltä tyhjennetään mullat pihamaalle kukkapenkkeihin ym. Olettaisin että omakotitalossa kompostin ylläpitäminen voisi toimia ihan ok, nykyiset eivät hoidettuna juuri haisekaan, tai ainakin se kokemus minulla on. Jos roskia vie autolla, voisi niitä ehkä heitellä takakonttiin odottamaan sopivaa hetkeä, etenkin jos siellä olisi jokin laari jossa pussit pysyvät pystyssä eivätkä vahingossa pääse sotkemaan. Tosin tämä systeemi vaatii jätteitä, jotka eivät haise, eli purkkien peseminen saa uuden merkityksen.

 7. Mukana! Kannattaa kuitenkin huomata, että keräykseen soveltuvat vain pakkausmuovit. Muovista tehdyt käyttötavarat kuuluvat poltettavaan jätteeseen, eikä niitä kannata turhaan kiikuttaa täyttämään keräysastioita.

  • HSY:n keräyksiin saa laittaa kaikki muovit paitsi ne, joiden kolmiomerkin keskellä on numero 3. Käsittääkseni tämä kattaa siis esimerkiksi hammasharjat ym. pikkutavarat myös.

 8. Minun piti kirjoittaa jo Lauralle/Tänään kotona samasta aiheesta, mutta vastaankin nyt tänne. Tuntuu hassulta lukea tätä hehkutusta, kun meillä on lajiteltu muovit erikseen jo varmaan lähes 20 vuotta. Meillä täällä pohjanmaalla (ei täälläkään joka paikassa, mutta järviseudulla kyllä) taisi tulla muovinkeräys heti, kun kerran ekopisteetkin ilmaantuivat. Muistan kyllä, että siitä kerrottiin, että se on täällä jokin kokeilu. En vain ole tajunnut, että niitä ei tosiaan vieläkään ole sitten ollut muualla. Se on meillä kyllä niin selkäytimessä tuo homma, että ei tulisi mieleenkään toimia enää toisin. Juuri nuo jonkun muunkin jossain mainitsemat tyhjät vessapaperirullasäkit ovat mitä mainioin loppusijoituspaikka.Itse teen niin, että ensin vain laitan käyton ja huuhtelun (tarvittaessa) jälkeen yhteen säkkiin ja sitten, kun säkki on mukamas täynnä, niin kerään aina samanlaisia törppöjä päällekkäin ja laitan uuteen säkkiin. Kas kummaa, säkki on täyttynyt ehkä vasta noin neljäsosan. Onhan siinä oma hommansa, mutta tuntuisi hölmöltä täyttää keräyslaatikko ilmalla. Vielä tuo jji:n huomio on hyvä: vain pakkausmuovit kelpaavat. Itsekin olen tuossa töpeksinyt vuosien mittaan ja laittanut esim. rikkinäisiä leluja mukaan -virhe!

  • Tosi hienoa, tehän olette ihan edelläkävijöitä! Tässä käy taas ilmi se, miten erilaiset käytännöt eri puolilla Suomea on. Se on minusta selkeä ongelma, että paikkakunnat ovat niin eriarvoisessa asemasa kierrätyksen suhteen. Ymmärrän, että jostain Lapin takamailla on vaikea toteuttaa täysin kattavaa kierrätyssysteemiä, mutta luulisi että ainakin taajama-alueilla olisi ihan mahdollista. Samoin tuo ohjeiden kirjavuus hämmentää kerta toisensa jälkeen. Joissain paikoissa lasinkeräykseen ei saa laittaa muuta kuin pakkauslasia, mutta jossain toisaalla saa. Ei ole yhtenäisiä sääntöjä, jotka tekisivät aisan ihmisille helpoksi. Onkohan tämän muovin kanssa samoin?

   Mä yritän saada kaikki kerralla aseteltua pieneen tilaan, jotta ei tarvitsisi kuskata pussia kovin usein. Eilen aloitetussa pussissa on vielä hyvin tilaa.

 9. Meidän kierrätyspisteeseen on nyt ilmestynyt myös muovin keräys. Mies oli huomannut asian kun oli viikonloppuna vienyt pahveja ym sinne. Jospa taas kokeilisin, kun tuota muovia tuntuu tulevan todella paljon.

  HSYltä toivoisin sitä, että jätteen hakuväliä voisi oman harkinnan mukaan harventaa. Jos muovit, pahvit, lasit ja biojätteen lajittelee sekajätettä jää kovin vähän enää kaatikselle vietäväksi. Tämä vaan ei ole mahdollista…

  Samoin HSY voisi tsekata noiden keräyspisteiden tyhjennysvälit. Välillä keräyspisteet (ainakin tuo meidän lähin) tursuvat pahasti yli ja kierrätettäviä ei viitsisi jättää säiliöiden ulkopuolelle tai viedä takaisin kotiin.

  • Näitä juttuja kun lukee, niin huomaa miten sujuvasti kaikki hoituu pienellä paikkakunnalla ja pienen jätefirman kanssa. Meillä siis silloin aikoinaan n. 20 v. sitten tehtiin sellainen sopimus, että soitamme, kun Sulo tarvitsee tyhjäystä. Kaiken kierrättämällä se ei sitä usein tarvitse ja homma on pelannut ilman sen kummempaa säätämistä. Vanhempani asuvat myös pohjanmaalla, mutta eri jätefirman alueella. Se on jo sen verran suurempi, että mitään neuvottelun varaa ei ole. Aluksi vanha isäni körötteli mopolla ekopisteelle kolmen kilometrin päähän ja tunnollisesti laittoi kaiken omiin laatikoihinsa. Sitten, kun sitä tyhjennysväliä ei millään saanut pidennettyä, kuppi meni nurin ja laittavat kaiken omaan jätelootaansa saadakseen edes jotain vastinetta rahoilleen. Ja maailma pelastuu…

  • Tuossa on näköjään paljon eroja paikkauntakohtaisesti, kuten Farmarin rouvakin sanoo. Mökillä jätekeräystä voi jonkin verran säädellä sen mukaan, kuinka paljon siellä oleskellaan eli kuinka paljon tulee jätettä. Tuntuu siltä, että omakotiasujat ja kerrostaloasujat ovat keskenään myös eriarvoisessa asemassa, jopa saman paikkakunnan sisällä. Ei tunnu kovin oikeudenmukaiselta.

 10. Mukana ollaan. Tässä muuton edellä tulee kyllä tavallista enemmän muovijätettä, kun heivaan kaiken ylimääräisen pois. Meillä kun on kaapeissa esim. kasa margariinirasioita, joita uudelleenkäytetään pakasterasioina, mutta kyllä niitä sitten uusia kerääntyy, kun marjastusaika koittaa.

  • ”Kuinka monta tyhjää margariinirasiaa ihminen voi tarvita” 🙂 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)