Harvemmin pestävistä vaatteista

Jatkoa edelliselle: miten usein pesette ulkovaatteita? Luin Hesarista jutun, jossa kerrottiin että tekniset ulkovaatteet (gore-tex ym.) täytyy ehdottomasti pestä ennen kuin ne laittaa kesäteloille. Tuo artikkeli on aika kattava tietopaketti vastaavien vaatteiden ominaisuuksista ja hoidosta muutenkin, kannattaa lukea jos aihe kiinnostaa. Aloin kuitenkin miettiä omia käsityksiäni. Olen ollut siinä uskossa, että teknisiä vaatteita ei pitäisi liikaa pestä, koska pesu huonontaa noita vedenpitäviä ynnä muita ominaisuuksia. Mutta kävikin ilmi, että lika huonontaa niitä myös, joten säännöllinen pesu on paikallaan.

Tästä aloin sitten pohtia ulkovaatteiden pesusykliä tarkemmin. Nyt alkaa olla se aika, kun talviset urheiluvaatteet voi pakata vähitellen odottamaan seuraavia pakkasia. Tällä kertaa kannattaakin siis pitää huolta siitä, että kaikki tulee varmasti pestyinä säilöön. Sama koskee kenkiä. Kunnon lankkaus, pohjien putsaus ja korkolappujen uusinta ja muut korjaukset kannattaa tehdä nyt keväällä. Syksyllä on kiva ottaa hyvinhoidetut kengät taas esiin.

Havahduin siihen, että huivilaatikko alkaa olla aika tunkkainen. Olen huivien suurkuluttaja, minulla on aina joku huivi mennessäni ulos. Inhoan kylmää viimaa kaulalla ja lisäksi vilustutan itseni herkästi, jos huivi unohtuu kotiin. Käytän huiveja myös ahkerasti asusteina, tuon niillä väriä ja vaihtelua yläosiin. Niinpä valikoima on kattava, mutta huomasin että pesen huivejani epäloogisen harvoin ottaen huomioon että ne ovat aina ihoa vasten ja käytän niitä tiheästi. Ehkä syy on siinä, että en yleensä uskalla laittaa niitä pesukoneeseen, vaan pesen ne käsin. Monet huivit on todella ylivärjättyjä, ja niistä lähtee väriä vielä useammankin pesun jälkeen, joten en voi laittaa niitä pesukoneeseen muun pyykin sekaan. Toisaalta pelkään, että ohuisiin huiveihin tulee sellaisia ”langanvetoja”, joten yritän pestä ne hellävaraisesti käsin.

Totesin kuitenkin, että nyt on otettava koko varasto käsittelyyn. Silloin kun oma nenäkin alkaa haistaa ettei tuoksu ole enää kovin tuore, lienee korkea aika toimia. Päätin ottaa viikonloppuna urakaksi käydä jokaisen huivin läpi, pestä kaikki likaiset ja tuulettaa isot villapashminat kunnolla. Sama käsittely odottaa pipoja ja sormikkaita. Samalla pistän talviset takit ja saappaat kesäteloille. Onhan nyt jo huhtikuu, tuskin tässä mitään takatalvea enää tulee.

Onko teillä kausisäilytyssysteemiä? Muistatteko hoitaa kaikkia vaatteita yhtä tiheästi? Ja onko kukaan muu erehtynyt tuossa teknisten vaatteiden hoitamisessa?

7 vastausta artikkeliin ”Harvemmin pestävistä vaatteista

 1. Taitaa olla niin, että pesen talvitakit yms vain kerta vuoteen… eli keväällä, kun olen laittamassa niitä pois. Toki jos ovat likaisia, pesen muulloinkin, mutta harvemmin ne aikuisten käytössä likaisiksi menevät. Lapsetkin ovat jo isoja, eivätkä enää likaa vaatteitaan sillä lailla kuin pikkulapset, joiden toppahaalareita toki piti pestä useita kertoja talven mittaan. Huiveja, hanskoja ja hattuja peseskelen aina silloin tällöin – eli silloin, kun ne vaikuttaa olevan sen tarpeessa. Itse käytän lenkillä kaulureita, enkä muutenkaan erityisemmin huiveista piittaa, ne tuntuu inhottavan kuristavilta.

  Teknisiä vaatteita ei taida tällä hetkellä juurikaan meillä olla, enkä kyllä muista juurikaan miettineeni tuollaisia ”ei saa pestä”-asioita silloinkaan kun niitä lapsilla oli. Kyllä minä pesen vaatteet silloin, kun ne on likaisia, oli ne miten teknisiä hyvänsä.

  • Joo, mutta huomaan että mulla on tavallaan eri määritelmä lialle, jos pelkään vaatteen menevän pesussa pilalle. Eli pesen vasta selkeästi likaisempana, kuin tavallista vaatetta. Esim. normaalit sisävaatteet heitän koneeseen käytännössä päivän pidon jälkeen, vaikkei niissä näkyviä tahroja olisikaan. Mutta ulkovaatteessa voi olla vähän kuraa lahkeissa tms. enkä silti laita sitä koneeseen, vaikka sisävaatteessa se olisi automaattisesti lentänyt pyykkikoriin ajat sitten.

 2. Mä pesen aina kaikki vaatteet ennen varastoimista. Paitsi jos oon ostanu seuraavaa kautta varten alesta esim. takin ja sitä on tyyliin kerran käytetty ja selkeästi on puhdas. Ja kaikki pipot, hanskat, huivit – koneeseen vaan. Mulla ei taida sellaisia vaatteita olla, joita ei uskaltais villapesussa pyöräyttää. Käsityöihmisenä pyrin käyttämään konepesunkestäviä lankoja. Ja kuivausrummussa en kuivaa mitään ulkoiluvaatteita.

  • Joo, minäkään en pese kerran pari käytettyjä varmuuden vuoksi. Puuvillaiset uskallan heittää koneeseen muun pyykin sekaan, mutta villan kanssa olen varovaisempi. Silkkiä en meinaa uskaltaa pestä koneessa ollenkaan.

 3. Minä yritän käydä hattuhyllyä ja huivinaulakkoa läpi aina siinä yhteydessä, kun pesen muutakin villa- ja silkkipyykkiä koneessa, mikä tapahtuu lähes kerran viikossa. Varsinkaan teinitytär ei ikinä muistaisi tuoda huivejaan ja pipojaan oma-aloitteisesti pyykkikoriin, joten äidin silmää ja nenää tarvitaan… Nuo langanjuoksut ovat paha juttu, mutta niitä voi ainakin osin välttää käyttämällä huiveille isoja pesupusseja.

  Mutta kyllä silti hattuhyllyllä tunkkaisuus tahtoo tarttua vaatteesta toiseen, joten kausisäilytystä varten pesen käytännössä kaikki pipot, lapaset ja huivit, vaikka ne olisivat jostakin syystä maanneet hyllyllä ihan käyttämättä koko kauden. Hatut harjaan ja tuuletan hyvin, tarvittaessa puhdistan sisältä spriillä (näitä ”mummon konsteja”). Pesunkestävät takit pesen, muut harjaan ja tuuletan pari vuorokautta. Nahkakengät ja -hanskat rasvaan, mokkaiset harjaan vaahtomuovilla. Sitten silkkipaperitollaukset kenkiin, takit (pestyihin ja silitettyihin) pukupusseihin ja koko helahoito varastoon… Mitenkähän taas alkaakin niin ahdistaa tämä homma, joka on kohta edessä?

  • Olen hankkinut tuota spriitä, mutta en ole vielä uskaltanut käyttää sitä. Onko vinkkejä? Itse käytän kengissä sanomalehteä, se on tuntunut toimivan ihan hyvin myös. Onhan tuo kausivaatteiden siirto varsin iso ruljanssi, joten en ihmettele jos se vähän ahdistaa.

   • Ööö… Ei kai sen spriin käytössä mitään ihmeempää niksiä ole. 🙂 Laittaa sitä vanhaan lakanan- tai flanellinpalaan tai muuhun pehmeään kankaaseen ja hinkkaa esimerkiksi hatun hikinauhaa, kunnes siitä ei enää irtoa likaa. – Minäkin käytän kengissä sanomalehteä, jos silkkipaperia ei ole. Sellaiset styroksilla täytetyt kankaiset kärkityynyt ovat ihan parhaat (minusta ne ovat parempia kuin kovat lestit), mutta ne tarttisi _oikeastaan_ tehdä joka kenkäpariin erikseen muodon mukaan, enkä jaksa. Mutta jos sellaiset tulevat vaikka kirpparilla vastaan, niin kannattaa napata talteen ja kokeilla, jos ne olisivat sopivat joihinkin omiin kenkiin!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)