Miksi valitsen luonnonkosmetiikkaa

Tämä aihe on pyörinyt mielessä pidempään, ja viime aikojen kosmetiikkakohujen seurauksena entistä enemmän. Olen noin viiden viime vuoden aikana siirtynyt vähitellen luonnonkosmetiikan* käyttäjäksi, vaikka sitä ennen en tiennyt aiheesta oikeastaan yhtään mitään. Ennen kuin aloin perehtyä aiheeseen enemmän, tunsin ainoastaan Dr. Hauschkan, ja siihen liittyvän biodynaamisen viljelyn, ja pidin koko juttua lähinnä huuhaana. Tietämykseni on kuitenkin lisääntynyt moninkertaiseksi, ja nykyään minulla on mielestäni erittäin hyvät perustelut luonnonkosmetiikan käytölle, eikä niillä ole huuhaan kanssa mitään tekemistä.

Haluan maksaa tehosta, en fiiliksestä

Olin käyttänyt Lancomen kasvovesiä aina, kunnes eräänä päivänä satuin ensimmäistä kertaa lukemaan, mistä kasvovesi oli oikeasti tehty. Tunsin oloni petetyksi, kun viidentenä listassa oli punainen väriaine. Toki itse tuote oli kauniin (ja teollisen) vaaleanpunaista, mutta kun tajusin, että väriainetta on sisällysluettelossa niin paljon, tunsin oloni hieman petetyksi. Siitä hetkestä lähtien olen kiinnittänyt huomiota siihen, että hoitava kosmetiikka todellakin hoitaa, eikä vain näytä ja tunnu kivalta. Väriaine ei varmana puhdista, siloita, kosteuta tai tee mitään muutakaan iholleni. Miksi siis maksaisin siitä?

Valitsen luonnonkosmetiikkaa etenkin silloin, kun kyseessä on kosteuttava tuote. En usko siihen, että mikään ainesosa – oli se sitten peräisin kasvista tai laboratoriosta – voi oikeasti ”hidastaa vanhenemista” tai ”tasoittaa juonteita”, mutta kosteutta ja rasvaa iholle kyllä voi viedä. Hyvin kosteutettu iho näyttää ja tuntuu paremmalta kuin kuiva. Tämän ollessa tavoitteena luonnonkosmetiikka on rationaalinen ratkaisu, joka optimoi hyödyt. Tiedän silloin tuotteen jokainen ainesosa palvelee tätä tarkoitusta, eikä mukana ole aineita, jotka ainoastaan saavat ihon tuntumaan joltain (esim. silikonit, jotka tekevät pehmeän pinnan mutta eivät tuo iholle kosteutta).

Olen huolissani luonnosta

Olen sitä mieltä, että nykykosmetiikka noin yleisesti ottaen on ihmisille turvallista. En usko, että riskini sairastua syöpään on merkittävästi kohonnut, vaikka käytänkin sellaista misellivettä, jossa on sitä pelottavaa säilöntäainetta, josta viime päivinä on niin paljon kohkattu. Sen sijaan olen huolissani siitä, mitä erilaiset kemikaalit aiheuttavat päätyessään vesistöihin ja ympäristöön. On monenlaisia hormonihäiritsijöitä, mikromuoveja ynnä muita, jotka eivät pieninä määrinä ihmisen iholla eivät aiheuta mitään haittaa. Mutta mitä tapahtuu, kun näitä aineita huuhtoutuu tuhansia litroja viemäristä alas? On jo tiedossa, että esimerkiksi lääkejäämät ovat todellinen ongelma. En halua olla omalta osaltani tässä ketjussa mukana. Siksi valitsen mieluiten luonnonkosmetiikkaa myös puhdistustuotteissa, jos se vain on mahdollista. Tiedostan, että kasvokuorinnan mikromuovihippuset eivät ole kokonaisuuden kannalta iso juttu verrattuna vaikka niihin autonrenkaisiin, mutta tämä on periaatekysymys. Jos vaikuttaminen on näin helppoa, haluan tehdä sen.

Nämä kaksi ovat ne tärkeimmät syyt. Olen ilokseni löytänyt kaksi tuotesarjaa, joissa olen tyytyväinen suunnilleen kaikkeen – tuotteiden tehoon, miellyttävyyteen, sarjan visuaaliseen ilmeeseen ja yleiseen fiilikseen. Ne ovat ruotsalainen Estelle & Thild sekä suomalainen EkoPharma. Silti en todella ole puritaani tämänkään asian suhteen. Jos pitää hankkia tuote, jollaista on vaikea luonnonkosmetiikan keinoin saavuttaa, ostan tavallisen ihan hyvällä mielellä. Jos nyt esimerkiksi haluaisin jotkut ihme tuhkimotipat, joilla taiotaan ylimaallisen kireä ja siloinen naamataulu juhlien ajaksi, en edes yrittäisi löytää kyseistä tuotetta luonnonkosmetiikan osastolta. Hiuslakka, kuivasampoo, kynsilakka, antiperspirantti – näitäkään ei tietääkseni ole edes olemassa luonnonkosmetiikan versioina, ja silti käytän niitä kaikkia. En myöskään koskaan vaihtaisi esimerkiksi hammastahnaa fluorittomaan versioon. Tutkimusnäyttö fluorin hyödyllisyydestä on niin vakuuttava, etteivät ns. ”luonnolliset” vaihtoehdot houkuttele millään tavalla.

Miten te lukijat suhtaudutte luonnonkosmetiikkaan? Ja muuten, jos teillä on hyviä kokemuksia luonnonkosmetiikan sampoosta tai hoitoaineesta, antakaa vinkkejä! Olen välillä käyttänyt Korresia, joka on vähän sinne päin, mutta ei sertifioitua, ja lisäksi se ei ainakaan minulla pese pidemmän päälle tarpeeksi puhtaaksi. Toiveena on mieto tuoksu. Olen kokeillut Santea, ja se kuivatti päänahan ihan kauheaksi. Laveran hoitoaine taas oli yhtä tyhjän kanssa. Mitäs muuta kannattaisi kokeilla?

* Tarkoitan luonnonkosmetiikalla tässä etupäässä sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, en mitä tahansa tuotetta joka väittää olevansa ”luonnollinen”.

42 vastausta artikkeliin ”Miksi valitsen luonnonkosmetiikkaa

 1. Mä olen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa pääasiassa lähes 20 vuotta. Mulle yksi tärkeä tekijä siihen siirtymisessä oli eläiniokeettomuus. Muut hyvät puolet olen havainnut myöhemmin. Käytän pääasiassa vain luonnonkosmetiikkaa. Kuivashampoo taitaa olla ainoa, joka on ns. normituote (eläinkokeeton sekin). Dödönä näytän Laveraa, joka toimii mulla hyvin vaikka hikoilen kovasti. Hammastahnanakin mulla on käytössä Laveran fluorillinen versio. Luonnonkosmetiikkamerkeistä lähes jokaisella on tosiaan fluorilliset vetsiot hammastahnoistaan. Paras hoitoaine luonnonkosmetiikkasarjoista on musta Santen brilliantcare. Ainoa, joka oikeasti toimii. (Mulla on hiukset puoliväliin selkää.) Shampoosta tykkään Urtekramin koivusarjan shampoosta. Noita kaikki mainitsemiani saa muuten Prismasta edullisesti. Kasvorasvoissa ja seerumeissa käytän sitten kalliimpia sarjoja, kuten Madaraa.

  • TÄmä oli uutta tietoa hammastahnoista. Luulin, että nämä luonnonmukaiset versiot ovat aina ilman fluoria! Urtekram taas on merkki jota en ole koskaan käyttänyt, joten siihen pitäisi varmaan seuraavaksi tutustua. Madaraa olen kokeillut, mutta minun makuuni siinä on liian yrttinen tuoksu. Uskon että tuotteet kyllä ovat muuten ihan hyviä.

   • Älä osta Urtekramin eukalyptus-hammastahnaa. Se maistuu vintille. Jos nyt joku on maistanut vinttiä.

    • En ole ajatellut siirtyä hammastahnassa luonnonkosmetiikan puolelle. En luota siihen että ne toimivat, ja hampaitani en riskeeraa.

  • Käytän kans paljon luonnonkosmetiikkaa (ja luonnolle ystävällisiä pesuaineita myös), samoin eläinkokeettomuus eka perustelu. Madaran shampoot ja hoitsikat on toimineet vuosia hyvin. Madaralla on myös hyviä voiteita naamatauluun. Aiempina vuosina tilasin Saksasta paljon erilaisia kokeillakseni. Niissäkin oli kyllä lukuisia tosi hyviä osumia, mutta nyt ei ole tullut tilattua pariin vuoteen.

   Deona oon käyttänyt jo vuosia vain Santen kristallideoa, mutta nyt se alkoi kutittaa kainaloita. Jätin pois, enkä näköjään tarviikaan deodoranttia 😀 Uu, ylläri.

   • Olen joskus aikoja sitten käyttänyt jotain kristallideoa, en voi muistaa mikä oli merkki. Se toimi aivan hyvin. Ilman en sen sijaan kyllä voi olla, se on varma juttu ;D

 2. Itsekin olen viimeisen neljän vuoden aikan siirtynyt luonnonkosmetiikan käyttäjäksi. Hammastahna ja ripsiväri ovat edelleen ei-luonnonkosmetiikka (en ole löytänyt hyviä), mutta kaikki muu on korvautunut luonnonkosmetiikalla. Värikosmetiikassa tykkään Logonan tuotteista. Shampoo on Logonan Lemon Balm shampoo, joka toimii hyvin rasvoittuvalle tukalleni. Minulla on käytössä Santen hiuslakka ja olen ollut kyllä tuotteeseen kaikinpuolin tyytyväinen. Ja deodoranttina Santen kristallikivi (Sante Kristall Deo Stick Pure Spirit) joka on toiminut mainioisti vaikka ennen piti käyttää apteekista ostettavia superdödöjä. Kasvojen puhdistukseen käytössä on Madaran kasvosaippua, joka tosin ehkä kuivattaa näin talvella hieman liikaa, mutta toisaalta olen myös hieman laiska panostamaan kasvojen rasvaamiseen, sillä kasvovoiteena menee milloin mikäkin kasvo/käsi/vartalovoide. Luonnonsmetiikkaan siirtyessä olen myös vähentänyt kosmetiikan määrää niin tuotteiden määrän kuin käytön tiheyden osalta (värikosmetiikka), joten elämä on yksinkertaistunut tältä osin. Niin ja syynä luonnonkosmetiikkaan siirtymiselle oli se, että se oli melko yksinkertainen tapa vähentää kemikaalikuormaa itselleni ja luonnolle.

  • Mulla ei värikosmetiikka ole vielä luonnonkosmetiikkaa. Lähinnä siksi, että käytän niin harvoin ettei mikään ikinä kulu loppuun… Huulipunan ostin vastikään uuden, mutta se oli ihan perinteistä Lumenea. Se taas johtui siitä että ei ollut aikaa lähteä mihinkään erikoisliikkeeseen vaan piti tyytyä Kodinykkösen valikoimiin. Voisin hyvin ostaa luonnonkosmetiikkaa myös meikkiosastolla, mutta en jaksa hirveästi lähteä etsimään mitään.

   Logonaa voisin testailla myös, täytyy käydä haistelemassa purkkeja 🙂

 3. Heippa!

  Tosi monenlaisia hammastahnoja tosiaan löytyy luonnonkosmetiikan puolelta ja ihan fluorin kera. Esimerkiksi kotimainen Frantsilan yrttitila valmistaa myös hammastahnaa ja Prismasta löytyy. Ja Urtekramin tahnat taitaa olla vielä reilusti edullisempia ja kyllä niistäkin fluorillista löytyy.

  Urtekram on kyllä tutustumisen arvoinen. Käy katsomassa vaikka nettisivuiltansa http://www.urtekram.fi/ Mä tykkään erityisesti heidän vartalovoiteista ja käsirasvoista, myös shampoo ja hoitosuihke on erinomaiset. Löytyy myös jos jonkinlaista puhdistusainetta ja dödöä ja vaikka mitä – parempi kun käyt itse toteamassa. =) Minä kyllä suosittelen erittäin lämpimästi kaikkia heidän tuotteita!! Ainakin täällä päin Prismasta löytyy vaikka mitä. (Enkä siis ole mitenkään kytköksissä tuotteisiin, olen vaan tyytyväinen käyttäjä.)

  • Täytyypä kokeilla tuota sampoota. Haluaisin löytää hyvän luonnonkosmetiikan sampoon mutta kokeilut ovat olleet aika satunnaisia, enkä toisaata ole valmis maksaman hirveästi tuotteesta, joka huuhdotaan viemäriin. Urtekram voisi täyttää nämä kriteerit.

   Jäin miettimään, että mitä etua noista luonnonkosmetiikan hammastahnoista on peruspepsodenttiin verrattuna?

 4. Minä tykkään Lushin saippuoista ja heidän Seanik-palasampoosta, se on suorastaan huippu. Se pesee, hoitaa ja kohottaa samalla kertaa ja tykkään palasampoon ideasta ylipäätään. Kätevä ja riittoisa. Jäin nyt kylläkin miettimään, mikä on luonnonkosmetiikan määritelmä, onko Lush sitä. Ainakin se on ns. pehmeä brandi ja sillä on monia hyviä juttuja.

  Dödönä käytän useimmiten nestemäistä suoladödöä, merkki Crystal. Toimii oikein hyvin parin päivän totuttelun jälkeen.

  Satunnaisesti kokeilen myös muita, Dr Hauschkan ruusukasvovesispray on käytössä kuureittain. Frantsilan jalkavoiteesta tykkään, vyöhyketerapeuttini laittaa mulle sitä hoidon jälkeen.

  Tuo Estelle & Thield kiinnostaa, täytyy kokeilla. Onko heillä joku erikoishyvä juttu, mistä aloittaa?

  • Lushia en voi käyttää, ne tuoksut aiheuttaa päänsärkyä. Aivan liian voimakkaita minun makuuni.

   Estelle & Thildin ainoa huono puoli on se, että tuotesarjojen nimet ovat aivan älyttömiä, ja vaikeita. Itse olen käyttänyt eniten seerumeita, kosteusvoiteita ja kasvoöljyjä. Nykyisin käytössä on Bio Hydrate -linja, eli kosteuttavat tuotteet. Esim. kosteusvoiteesta tykkään tosi paljon!

   • Seanik ei tuoksu juuri yhtään, hennosti raikkaalle. Muutkaan ei tuoksu kotona niin, Lushissa on niin älytön määrä kaikkea että tuoksu on minustakin aika paksu, joka kuitenkin tykkään ja siedän tuoksuja. Saippuoista mun suosikki on Karma.

 5. Siitä PHMB-kohusta piti sanoa sen verran, että musta on todella röyhkeää kosmetiikkafirmoilta, että sitä on edelleen niin monissa tuotteissa, vaikka se on jo yli vuosi sitten kielletty. Yleensä mitään kemikaalia ei kielletä löyhin perustein. Mun rakkaassa Tummelissakin on sitä…

  • Mitä olen uutisointia lukenut, ongelma on siinä että se tavallaan kielletään ja tavallaan ei, ja tulkinnanvaraa jää liikaa. Ymmärtääkseni se on kielletty varovaisuusperiaatteen vuoksi, eli yksiselitteistä näyttöä ei ole vielä löydetty. Mutta en minäkään halua käyttää ehdoin tahdoin tuotetta, joka saattaa olla vaarallista. Mieluummin sellaista, josta voidaan varmasti sanoa että ei ole vaarallista. Käytän silti sen miselliveden loppuun, sillä kerran pari viikossa iholle siveltynä ja sitten pois huuhdeltuna altistus on niin pieni, etten usko aihetta paniikkiin olevan. Siitä huolimatta seuraava tuote tulee olemaan eri merkkiä.

   • Pitääkö misellivesi huuhtoa pois? Mä oon aina ajatellut, että se on pesu, kasvovesi ja kosteutus samassa ja jätän sen iholle. Tai jätin sen harvan kerran kun sitä käytin, heitin sen nyt pois ton PHMB:n takia, mutta oli varmaan hätävarjelun liioittelua.

    • Ei pidä, mutta käytännössä olen aina niin tehnyt. Olen käyttänyt sitä lähinnä silmä- ja huulimeikin puhdistukseen, ja sen jälkeen pessyt kasvot vielä puhdistusmaidolla, joten misellivesi huuhtoutuu siinä samalla.

 6. Minäkin pidän palashampoista, tulee vähän vähemmän pakkausroskaa. Minulla nyt käytössä Flown shampoo.
  Ihoni on superherkkä ja sopivan kosmetiikan löytäminen on vähän hankalaa. Kun haluaisi toimivan tuotteen, jota ei testata eläimillä ja joka ei olisi haitaksi ympäristölle.

  • Palasampoo tosiaan vähentää pakkausjätettä, mutta olen kuullut että niiden käyttökokemus ei ole aina kovin miellyttävä. Mm. Karkkipäivä-blogissa on kokeiltu monenlaisia palasampoita erittäin vaihtelevalla menestyksellä. Sen sijaan eläinkokeista en ole huolissani, sillä ne on kategorisesti kielletty EU:ssa jo vuonna 2004. EU:n alueella ei saa myöskään markkinoida eikä myydä tuotteita, joiden ainesosia on testattu eläimillä. Tämän suhteen voimme olla siis ihan rauhallisin mielin.

    • Näinhän se on, mikään systeemi ei ole aukoton. Uskon kuitenkin, että valtaosaa kosmetiikasta ei testata eläimillä, jo siitä syystä että raaka-aineet on jo ehditty testata silloin kun lakia ei vielä ollut. En tietenkään halua, että kosmetiikkani olisi eläimillä testattua (koska kuten sanottu uskon että turvallista pystytään jo tekemään testaamattakin) mutta en ole eläinkokeiden suhteen kovinkaan ehdoton, sillä esimerkiksi lääketieteessä eläinkokeita tarvitaan ihan oikeasti. Monet ihmishenkiä pelastavia hoitokeinoja ei olisi, ellei eläinkokeita olisi käytetty.

 7. Mun hiuksille on sopinut Madaran Nourish and Repair -shampoo sekä -hoitoaine. Saman merkin muut hoitoaineet olivat yhtä tyhjän kanssa. Lisäksi mulla on Unique Hairin hiuksiin suihkutettava hoitoaine, jossa on myös lämpösuoja mukana. Sekin toimii hyvin. Laveran suihkutettavasta hoitoaineesta olen kuullut paljon kehuja, se lähtee testiin jahka tuo UH:n purnukka loppuu.

  Mitenköhän muuten tuo eläinkoe-asia, nimittäin käsittääkseni Kiinassa ei saa myydä kosmetiikkatuotteita joita ei ole eläimillä testattu, ja esim. MAC on Kiinan markkinoilla. Jostain olen siinä ymmärryksessä, että tuo kielto koskisi EU:ssa tehtyjä tuotteita. Voin hyvin olla väärässä, pitänee perehtyä asiaan tarkemmin!

  • Minä olen siinä käsityksessä, että lähes kaikki kosmetiikan raaka-aineet on jo aikoinaan ehditty testata eläimillä, varmasti myös niitä aineita joita käytetään luonnonkosmetiikassa. Kiinan lainsäädännöstä ei ole mitään hajua, mutta voihan olla että kielto koskee esim. raaka-aineita, ei valmiita tuotteita. Tällöin kyllä samat tuotteet voivat olla kaikkialla myynnissä juuri tuosta em. syystä.

 8. Meillä on koko perheellä käytössä Urtekramin Aloe Vera shampoo, hoitoaine ja hoitosuihke. Tämä shampoo pesee paremmin kuin aiemmin käyttämämme kalliimpi kampaamotuote.

  • Kiitos vinkistä. Urtekramia näyttää näköjään monet kehuvan.

 9. Minunkin pitää antaa ääneni tuolle Lushin Seanik-palasampoolle! Periaatteessa itsekin saan päänsärkyä Lushin kovasta tuoksuvalikoimasta, mutta oikeastaan tuotteet eivät ole yksistään niin pahoja – huonolla tavalla huumaava vaikutus tulee eniten siitä, että tuo kauppa on hajujen kakofonia kun monet voimakkaat tuotteet on sijoiteltu rinnatusten ilman pakkauksia. Seanik-sampoo tuoksuu merelliseltä, suolaiselta ja minun makuuni todella freesiltä, vaikka olenkin aika hajusteherkkä ja myös todella herkkäihoinen.

  Itse tykkään erityisesti keston ja pakkausjätteettömyyden vuoksi. Seanik-sampoo myös mielestäni pesee yhtä tehokkaasti kuin mikä tahansa muukin sampoo – ja itse olen kokeillut useita palasampoita huonoin tuloksin.

  Lushista olen tosin lukenut viime aikoina vähän kritiikkiäkin, ”pehmestä” imagostaan huolimatta käyttää kuitenkin ilmeisesti jotain ”arveluttavia” kemikaaleja kuten vaahdottavana ainesosana Sodium Lauryl Sulfatea. Itse en tunne kemikaalejani tarpeeksi hyvin ja olen jumahtanut tuohon Seanik-sampooseen, mutta to do -listallani on selvitellä hieman näitä asioita ennen kuin ostan seuraavan palani.

  • Valitsen usein tuoksuttomia tuotteita jos vain mahdollista, joten siksi nämä luonnonkosmetiikan tuotteet ovat joskus vähän ongelmallisia. Olen siinä käsityksessä että Lushia ei varsinaisesti voi tuohon kategoriaan luokitella… 🙂 Palasampoota voisi joskus kokeilla silti ihan uteliaisuudesta!

 10. Minä tilaan silkkaa laiskuuttani ja hintatietoisuuttani käytännössä kaiken kosmetiikkani postitse Yves Rocherilta, ja uskon, että heidän luomusarjansa (Organic Cosmetics) voisi sinullekin olla testaamisen arvoinen – ainakaan hinta ei ole paha. 🙂 (Ellet sitten vastusta ko. firmaa muista syistä.)

  • Mitä syitä vastustamiseen olisi? Täytyy sanoa, että mielikuvani YR:sta on aika hassu, se perustuu lapsuusmuistoihin, jolloin äiti ja mummi tilailivat sieltä kosmetiikkaa. Mukana tuli aina jos jonkinlaista arpalipuketta ja läpyskää, krääsää ja kaikkea lapsen mielestä ihanaa. Ehkä siitä johtuen en oikein ole pitänyt kyseistä firmaa kovin vakavasti otettavana. Mulla on aina mielessä ne räikeät mainoslipukkeet. Mutta ilmeisesti tuotteet ovat nykyisin ihan ok laatua?

   • Minä tiedän, että joitakuita puhdasoppisia tökkii nimenomaan se, että YR on vuosikymmenet pelannut luonnonmukaisella imagolla, vaikka tuotteet eivät ole olleet (eikä suurin osa niistä vieläkään ole) varsinaista luonnonkosmetiikkaa. Vähän samasta syystähän monet kai nykyään boikotoivat Body Shopia.

    Minä olen kokenut, että Yves Rocherin tuotteet ovat olleet ihan semmoisen laadukkaan markettikosmetiikan veroisia käytössä (vertailukohtana itselläni lähinnä Lumene), enkä ole tuosta kieltämättä hassuhkosta vanhasta imagosta jaksanut välittää. Olen kai sen verran pihi, että olen aina jaksanut innostua YR:n hyvistä alennuskampanjoista ja ”2 yhden hinnalla”-tarjouksista, kun hinta-laatusuhde tuolloin on mielestäni suorastaan erinomainen.

 11. Mä olen pääsääntöisesti ollut tyytyväinen Flown palashampoisiin, mutta niiden käyttö on välillä säätämistä kun on vahdittava, että pala kuivuu kunnolla käytön jälkeen. Toinen vaihtoehto olisi tietysti leikata palasta pieni siivu kerrallaan, mutta sekin on yksi ylimääräinen homma. Toisaalta hoitoainetta ei palan kanssa tarvitse. (Voi riippua kyllä hiuslaadusta, mulla hoitoaine lätsäyttää palan jälkeen käytettynä.)

  Pesujälki on kuitenkin ollut hyvä, mun tukka on tällainen hento ja palapesun jälkeen siinä on kivasti ryhtiä. Kokeilemistani luonnonkosmetiikan shampoista palashampoo on siis mulle ollut paras. Nestemäiset on liian liruja.

  Suihkusaippuana olen vuosikaudet käyttänyt Lactolinea, joka tosin ei ole luonnonkosmetiikkaa mutta joka on kotimainen eikä sisällä mitään turhaa tai ympäristölle haitallista. Tykkään siitä sen happamuuden takia (ei kuivata). Saman sarjan kasvovettä käytän myös. Hammastahna on kotimainen Salutem, ainoa tietämäni hammastahna jossa ei ole mun suuta ärsyttäviä makuaineita.

  • Tuo Lactoline alkoi kiinnostaa sen jälkeen, kun Karkkipäivässä kirjoitettiin siitä. Hyvä kun muistutit, pitääkin kokeilla seuraavaksi. Kotimaisuudesta tulee aina plussaa, vaikkei mitään luomua olisikaan.

   • Olen kuullut, että monia rassaa Lactolinen pakkausten ulkonäkö. Onhan se pesunestepullo vähän karu ilmestys, mutta minusta se on vain sympaattinen. Se on kuitenkin niin iso, että suihkussa se veisi kohtuuttomasti tilaa, joten olen annostellut pesunesteen Dermosilin läpinäkyvään pumppupulloon. Jos kaapissa on tyhjenemässä jotain fiinimpiä pulloja, ne kannattaa uusiokäyttää.

    Kasvovedelle tein samoin, eli olen laittanut sen vanhaan hoitosuihkepulloon. Muistaakseni kuin tuon vinkin tästä blogista, kiitos siitä. 🙂

    Niin ja loppuun vielä vakiohehkutus, Lactoline on tosiaan monipuolista tavaraa: pesen sillä meikkisiveltimet, kuukautiskupin (syy, miksi alun perin sitä ostinkin), kropan ja kasvot. Sopii ilmeisesti myös vauvojen ja lemmikkieläinten pyllyille. Hiuksetkin sillä voi pestä, mutta vähän länä lopputulos siitä jää. Lactolinen varsinaisesta kasvopesuaineesta mulla ei ole kokemusta, mutta mun kasvojen iho on tykännyt tuosta pesunesteestä niin olen tyytyväisenä käyttänyt sitä.

    Ei ole maksettu mainos, mutta toki voin ottaa kahisevaa vastaan jos firmassa joku näitä seurailee 😀

    • Nyt oli kyllä niin perusteellinen myyntipuhe, että onhan tuota seuraavaksi kokeiltava 🙂

     • Toisaalta Lactolinessa on parabeeneja. Ei hyvä juttu.

 12. Käytän yleensäkin vähän kosmetiikkaa nykyään ja siinä on se ongelma, että jotkut tuotteet saattavat mennä vanhaksi.
  Itse en juurikaan vaihtele tuotteita, kun löydän hyvän. Joku kosmetologi sanoi, että iho on konservatiivinen elin. Hän oli allergisoitunyt työnsä vuoksi kokeiltuaan suurin piirtein kaikkia uutuuksia.
  Itse suosin Kiehlsin kosmetiikkaa ja apteekin perusvoiteita.

  • Minä olen Aqualanin pitkäaikainen käyttäjä, mutta viime aikoina se on alkanut tuntua jotenkin ”muoviselta”. Ehkä johtuu siitä, että kun olen käyttänyt nyt sellaista Estelle & Thildin vartalovoita siinä rinnalla, sen koostumus on erilainen ja tuotteita vertaa väistämättä toisiinsa. Mulla on mennyt vanhaksi vain puhdistusmaitoja, ilmeisesti liian vähäisen käytön takia. Tuo misellivesi ratkaisi senkin ongelman, mutta nyt on tosiaan edessä uuden etsiminen.

 13. Onko kenelläkään kokemuksia MeineBase-mineraalisuolasta ihon hoidossa? Pari kertaa olen ehtinyt kokeilla, ainakin kasvojen iho tuntuu pehmeältä käytön jälkeen.

 14. Minullakin on tällä hetkellä Lushin palashampoo käytössä ja Madaran Nourish & Repair näyttäisi nyt olevan ensimmäinen luonnonkosmetiikkahoitoaine joka sopii hyvin minun hiuksilleni.

  Kaikki käyttämäni kosmetiikka ei ole luonnonkosmetikkaa, eikä ekosertifioitua, mutta ainakin harkitsen ja tutkailen ennen kuin ostan jotain uutta. Melkoista tasapainoilua kosmetiikan hankinta on ja hirveältä viidakolta välillä tuntuu, kun yrittää etsiä tietoa. Hyvä kirjoitus ja hyviä kommentteja, kiitos 🙂

  • Kiitos kiitoksista!
   Luulen että palasampoo voisi olla sellainen juttu, jota voisi kokeilla matkoilla. Toisaalta mitenköhän ne toimivat käsiteltyjen hiusten kanssa? Jos on esim. väriä tai permanentti. Ei niin että mulla olisi, mutta mietin vaan.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)