Ei pystynyt

On hetkiä, jolloin rationaalinen ajattelu tavaroiden suhteen tuntuu kadonneen päästäni. Tässä on siitä käytännön esimerkki:

lokerikko

Tämä lokerikko paljastui, kun purin joulun jälkeen lapsella ollutta lego-kalenteria. Laitoin pahvit kierrätyslaatikkoon, mutta niiden sisältä paljastui tällainen muovinen juttu. Koloja on tietenkin 24 kappaletta ja tuo on aika vahvaa, kiiltävää muovia. En pystynyt heittämään sitä roskikseen.

Tällä hetkellä tälle ei ole mitään käyttöä. Mutta sisäinen ääneni sanoi, että ei näin hyvää lokerikkoa voi heittää pois! Sinne voi lajitella ties mitä. Vaikka pieniä koruja tai hamahelmiä tai muita tärkeitä esineitä. Tai sitten siinä voi idättää parvekekukkia keväällä. Aivan totta, niin voikin. Olennainen kysymys onkin, että milloin…?

Nyt tässä on käynyt niin, että koska olen tämän säästänyt, sitä on pakko käyttää johonkin. Ihan vaan todistaakseni itselleni, etten säästänyt lokerikkoa turhaan. Luulen, että siitä tulee todellakin idätyslaatikko kukkasille, ja samalla yhteinen projekti lasten kanssa. Noihin lokeroihin laitetaan multaa, päälle ripotellaan siemeniä, ja sitten kastellaan ja ihmetellään. Kun taimet ovat tarpeeksi isoja, ne siirretään parvekkeelle. Sen jälkeen voinen heittää tuon roskikseen. Yritän olla olematta niin hullu, että alan säästellä tuota vuodesta toiseen.

15 vastausta artikkeliin ”Ei pystynyt

 1. Hauska esimerkki, itseasiassa tosi ihana ja kiva idea, ainakin minusta. 🙂

  Olen itse tullut siihen tulokseen järjestämisien ja raivauksien kanssa, että luovuudelle ja mielikuvituksellekin on kyllä hyvä jättää tilaa ja mahdollisuuksia, muun muassa juuri tällaisten innostavien tavaroiden kautta (jopa tässä yhteydessä kun on ilmainen).

  Lokerikot ja laatikot suorastaan kutsuvat erilaisiin puuhasteluihin lastenkin kanssa, ja herättävät ainakin mukavia inspiraatioita ja eloa. Minultakin löytyy joitakin kivoja kierrätysrompeita, esim. narunpätkiä, kaakeleiden ja tapettien jämiä, kirjastosta halvalla ostettuja kirjoja ym.. askarteluihin ja puuhasteluihin. 🙂

 2. Minulle kävi aivan samoin! Lapsen legokalenterin muoviosasta ei voinut luopua vaikka muuten olen oikein hyvä heittämään turhaa pois. Mutta puolustuksekseni minulla oli käyttötarkoitus valmiiksi mietittynä, sekin sama kuin sinulla eli aion siinä idättää kasveja kunhan kevät koittaa.

  • JESSS! En ole ainoa! Näille on taatusti joku oma niksipirkka olemassa.

  • Sepä juuri. Legot ovat kehittyneet sitten 80-luvun, samoin joulukalenterit. Lego-kalenterin palaset integroituvat täysin muihin legoleikkeihin, mikä on noin 1000% parannus niihin lapsuuden ”lelukalentereihin”, joissa oli samaa krääsää kuin pääsiäismunissa.

 3. Hahaha, kuulostaa valitettavan tutulta! 😀
  Mutta en näe sen säilyttämistä siinä mielessä niin pahana, että kyseessä on _roska_, joten sitten jos/kun toteat ettei sillä olekaan sinulle enää käyttöä, voit heittää sen tosiaan roskikseen. Ei tarvi miettiä mihin kirpputorille/kierrätyskeskukseen sen vie, niinkuin ns. oikeiden tavaroiden kanssa joutuu miettimään. 😉

  • Totta! Tämmöisten jo kertaalleen kierrätettyjen kanssa on helpomaa. Pahinta on käyttökelpoinen oikea tavara, joka ei ole rikki. TUntuu että eihän sellaisista saisi luopua.

 4. Miksi heittää hyvää idätyslaatikkoa roskiin?

  Itselläni on vähintään 15 vuotta vanhat idätyslaatikot edelleen jokakeväisessä käytössä, ovat alunperin suurtalouden broilerilaatikoita.

  • No katos kun mullahan oikeasti on jo ihan oikeat idätyslaatikot olemassa. Sellaiset missä on reikä pohjassa ja isompi astia ympärillä, jotta vesi ei seiso mullassa. Eli tälle ei varsinaisesti ollut tarvetta… mutta en vaan voinut varmuuden vuoksi heittää pois.

 5. Hauska idea, osuit asian ytimeen! En ole viime aikoina ehtinyt seurata paljon blogiasi mutta olen kuunnellut sinun ja Katrin podcasteja – ne ovat tosi kivoja!!! Voisitteko esim. järjestää podcastien tekemisestä kurssin? Sitä olisi hauskaa itsekin kokeilla.

  • Kiitoksia, onpa kiva kuulla! Meillä on pari seuraavaa jaksoa jo odottamassa editointia, kunhan kiireet vähän hellittävät. En mene lupaamaan kurssia, mutta onhan tuo hauska idea. Katri on se tekninen asiantuntija tässä, täytyy jutella hänen kanssaan aiheesta.

 6. Ennen idättämistä teette siinä jääpaloja tai jäädytettyjä yrttikuutioita ruokia varten ja sitten idättämisen jälkeen täytät sen vielä betonilla, niin saatte kestävät ristinollanappulat 😛 Kyllä sille käyttöä löytyy 😀

  • Just näin. Kyllä niitä käyttötarkoituksia aina löytyy… Ja sitten kun se on riekaleina, luonnollisesti viedään erilliseen muovinkeräykseen, eikä mihinkään tavalliseen roskikseen.

 7. Minulla on ihan sellainen mielikuva, että viime vuonna kasvatettiin jotain vastaaassa legolokerikossa. Kertaakaan en ole kasvatteluissani oikein onnistunut.. Herneet jäävät harventamatta ja tukematta ja muutkin villiintyvät elleivät palellu. Silti joka vuosi sitkesäti yritän jotain kasvattaa. Onneksi ruohosipuli ja raparperi kasvavat omin voimin.

  • Mä luulen, että olennaista ei niinkään ole se, että tulee joku hieno kasvi, vaan se kasvattamisen prosessi 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)