Vinkkejä joulukoristeiden säilyttämiseen

Purin tänään joulun pois. Kolme viikkoa on juuri sopiva määrä joulua yhdellä kertaa. Koristeita pakkaillessa ajattelin jakaa muutaman hyväksi koetun systeemin niiden säilyttämiseksi.

Jos joulukuusessa on lasipalloja, ne kannattaa ehdottomasti säilyttää alkuperäispakkauksissaan. Niissä ne pysyvät paikoillaan ja järjestyksessä. Sama koskee muitakin kuusenkoristeita, kuten lamppuja. Hopeanauhat ja tähden säilytän vyyhteinä minigrip-pusseissa. En tiedä tummentuisivatko ne ilman pusseja, mutta ainakin pysyvät siisteinä ja järjestyksessä.

Ainakin meillä on kaikenlaisia pikkutonttuja ynnä muita koristeita, joita asetellaan ikkunalaudoille ja muille tasoille. Tällaiset pienet koristeet on mielestäni kätevä pakata muovisiin vihannesrasioihin. Esimerkiksi kirsikkatomaattien, viinirypäleidän ja muiden vastaavien kannelliset pakkaukset ovat hyvä. Niistä näkee heti läpi, ja kuitenkin koristeet pysyvät järjestyksessä, niitä voi pinota isompaan laatikkoon, eivätkä ne vahingossa rusennu. Lasikoristeiden pehmustamiseen olen käyttänyt talous- tai vessapaperia, mutta mikä tahansa pehmeä käy. Sanomalehtipaperia ei kannata käyttää, koska se värjää.

Olen nähnyt joulukoristeita säilytettävän myös kertakäyttömukeissa. En ole itse kokeillut, mutta jos muita rasioita ei ole saatavilla, toimii varmaan ihan hyvin. Ainoa ongelma on se, ettei kupeissa yleensä ole kantta. Kaikki pienet säilytysrasiat kannattaa kuitenkin koota yhteen isoon pahvilaatikkoon, jonka päälle kirjoitetaan selkeästi mitä se sisältää. Sillä lailla koristeet löytyvät seuraavanakin jouluna kohtuullisen helposti.

Jouluvalot voi vyyhdittää siististi, ja pakata joko alkuperäislaatikkoon, tai sitten läpinäkyvään muovipussiin. Jokainen sarja kannattaa laittaa omaan pussiinsa, jotta johdot eivät mene sotkuun. Mielestäni kaikki rikkoutuneet valot kannattaa vaihtaa tässä vaiheessa (esim. ikkunoiden joulutähtiin), koska ensi jouluna niitä on tylsä lähteä etsimään kaupasta siinä vaiheessa, kun oikeasti haluaisi vain ripustaa ne esille.

2 vastausta artikkeliin ”Vinkkejä joulukoristeiden säilyttämiseen

 1. Minäkin siivosin tänään joulun pois. 🙂

  Komppaan noita antamiasi koristeidensäilytysvinkkejä.
  Omani on munakennojen käyttäminen pienille lasisille koristepalloille, mikäli alkuperäisrasia on hukassa tai rikki. Siellä pysyvät omissa koloissaan ja munakennot on helppo niputtaa pinoihin isompaan pahvilaatikkoon muiden koristeiden kanssa.

  Teen myös niin, että kieritän koristeköynnökset ja muut pitkät nauhantapaiset riittävän suuren pahvinkaistaleen ympärille. Pysyvät ojennuksessa, eivät mene solmuun ja pahvit on helppo kasata päällekkäin sinne koristelaatikkoon tai pystyyn laatikon sivuun.

  Meillä on tekokuusi alkuperäisessä pahvilaatikossaan säilössä lämmitetyssä varastossa, mutta jos se on mennyt rikki, riittävän suuri jätesäkki ja muutama kumilenkki ajavat saman asian. Tärkeintä on saada aikaan tiivis ja hallittava paketti, jonka vielä nimikoi selkeästi.

  Ikkunoihin kiinnitettävät tonttuhahmot ja lumihiutaleet voi laittaa A4-kokoiseen kirjekuoreen tai sitten kulmalukkokansion sisään ennen koristelaatikkoon laittoa. Pysyvät tallessa ja eivät mene niin herkästi mutkalle tai ryttyyn.

  • Mietin kirjoittaessa, että toimiikohan munakennot, mutta en uskaltanut laittaa vinkkiä koska en ollut itse testannut. Hyvä tietää että toimii! Etenkin kun niissä on myös kansi, on helppo pinota. Ehdottomasti hopeanauhat pahvin ympärille kiedottuna. Mulla on en alkuperäiset tallessa, mutta jos ei ole niin mikä tahansa pahvi toimii. Meillä ei noita ikkunakoristeita ole, mutta kirjekuori lienee hyvä. Itse käyttäisim ehkä muovitaskua mutta sama asia.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)