Viikon vinkit: tavaran vähentäminen, puuvillan kierrätys ja vaarallinen säilöntäaine

Tykkään Ilana Aallon Paikka kaikelle -blogista, koska tekstit eivät rajoitu pelkkään organisoimiseen tai vähentämiseen, vaan teemoja pohditaan pintaa syvemmältä. Tässä YLEn artikkelissa Ilana puhuu fiksuja mm. tavaran vähentämisestä ja tulevaisuuden pelosta.

Tämä toinen erittäin kiinnostava juttu kertoo VTT:n hankkeesta, jossa puuvillavaatteista tehdään uutta kuitua teollisuudelle. Uuden menetelmän pitäisi olla huomattavasti puuvillan kasvatusta ympäristöystävällisempää, ja lisäksi tuottaa miellyttävää, käyttökelpoista tekstiilikuitua. Tämä on sellaista tekstiilikierrätystä, jonka perään olen täällä blogissakin huudellut! (YLE)

Viikon ikävä uutinen liittyy kosmetiikkaan. Tanskassa huomattiin, että monissa kosmetiikkatuotteissa käytetään edelleen säilöntäainetta, jonka epäillään aiheuttavan syöpää, ja joka on ollut jo vuoden ajan kielletty EU:ssa. Siitä huolimatta ainetta löytyy monista meilläkin myytävistä tuotteista, joista valtaosa on L’orealin valmistamia. En huomannut, kirjoittiko HS tai YLE aiheesta, mutta ainakin Hufvustadsbladetissa oli juttu aiheesta (ruotsiksi). Tarkempaa selkoa aiheesta tekee Noora Kemikaalicocktail-blogissa. Suomen virallinen kannanotto löytyy TUKESin tiedotteesta. Tilanteen voisi summata niin, että PHMB on mahdollisesti syöpää aiheuttava aine, ja TUKESin tulkinnan mukaan sitä sisältävien tuotteiden myynti on Suomessa laitonta. Ymmärtääkseni aivan täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Henkilökohtaisesti tämä koskettaa minua, sillä tuosta kosmetiikkalistasta löytyi muutama tuote, jotka löytyvät minunkin kaapistani. Käytännössä se tarkoittaa myös sitä, että joudun etsimään korvaavan tuotteen misellivedelle, josta olen tykännyt tosi paljon. Varsin kiukuttavaa, että mahtava tuote osoittautuukin yllättäen syöpävaaralliseksi. En tunne kosmetiikan kemiaa joten voi olla että olen väärässä, mutta maallikko ihmettelee, eikö muka säilöntäainetta voisi korvata jollain vähän vaarattomammalla? Jälleen hyvä syy kääntyä luonnonkosmetiikan puoleen.

4 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: tavaran vähentäminen, puuvillan kierrätys ja vaarallinen säilöntäaine

    • Kiitos erittäin hyvistä linkeistä! Käykää kaikki lukemassa nuo, jos aihe kiinnostaa. Etenkin Kemikaalikimaran Anja Nysten tarjoilee taas punnittua ja tervejärkistä asiaa.

    • Juuri noin, aineesta tekee myrkyn määrä. Olinpa aikoinani töissä kemiantehtaalla,jossa oli runsaasti kuution nestekontteja varustettuna ”syövyttävää” merkinnöillä. Tarkempi tutkiskelu paljasti konttien sisältävän virvoitusjuomien makutiivisteitä.

  1. Huomasinhan minäkin että suosikituotteeni Garnierin misellivesi sisältää polyaminopropyl biguanidea, ja menossa kolmas 400 ml pullo. Toisalta en nauti tuotetta sisäisesti. Ja luonnonkosmetiikka on myös kemikaali, eikä mitenkään vaaratonta vaan sisältävät usein esim. allergisoivia komponentteja. Varsinkin blogeissa näkee usein että luonnonkosmetiikka on autuaaksi tekevä ja täysin turvallinen valita, vaikka tuotantoon liitty monenlaisia haasteita kuten luonnosta liikakeräily tai maatalouden rasitukset viljelyksiltä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)