Pölynimurin valinta edessä

Tänä viikonloppuna meillä on edessä uuden pölynimurin hankinta. Aliostaja ja kitkuttelija minussa tosin yrittää pyristellä vastaan, sillä vanhahan toimii edelleen. Siinä on vain sellainen ongelma, että metalliputki ei pysy letkussa kiinni, mikä tekee imuroimisesta aika hankalaa. Lupasin viime viikolla siivoojalle, että hankin uuden. Ymmärrän, että töiden tekeminen rikkinäisillä välineillä on aika rasittavaa.

Nykyinen Electrolux on palvellut jo yli 10 vuotta. Letkun ja varren ongelmat eivät ole ainota. Mattosuulakkeen apupyörä ei enää pyöri kunnolla, koska ympärillä on niin tiukka kerros hiuksia ja pölyä. Niitä voi sieltä irrotella, mutta kaikki eivät lähde pois koskaan. Suodatinkaan ei ole HEPA-tasoa, enkä tiedä vastaako imuteho nykymalleja. Kyseessä ei ollut mikään kovin kallis laite alunperinkään, ostettiinhan ensimmäiseen yhteiseen kotiin opiskelijabudjetilla. Ihan tyytyväinen olen kuitenkin ollut kaikki nämä vuodet.

Nyt täytyisi päättää, millainen se uusi on. Siivooja suositteli Mieleä, monien pölynimurien kokemuksella. Kuulemma niin hyvä, että oli ostanut omaankin kotiinsa Mielen. Tämä sopisi sikäli minulle, että olen aika vakuuttunut Mielen laadusta muissakin laitteissa, joten miksei sitten pölynimureissa. Miele pärjäsi Kuluttaja-lehden testissäkin oikein mukavasti, taisi tulla kolmanneksi. Toisaalta testin voitti Electroluxin malli, ja kyseinen merkki on juuri omassa käytössä osoittautunut hyväksi.

Todellisuudessa merkillä ei ole hirveästi väliä, muilla ominaisuuksilla kylläkin. Imuteho on tärkeä, mutta siinä ei ole hirveästi eroja. Sen sijaan sellaiset ominaisuudet kuten johdon pituus, äänenvoimakkuus ja käsiteltävyys ovat minulle tärkeitä. Olen kuullut, että HEPA-suodatin olisi tosi hyvä (osaako joku kertoa miksi?). Hintajoustoa löytyy, mutta kieltämättä yli 400€ pölynimurista tuntuu kalliilta, se oli testivoittajan hinta. Luultavasti tässä käy niin, että menen johonkin isoon kodinkoneliikkeeseen ja katson mitä siellä on. Sitten ostan sen, joka vastaa kriteereiltään parhaiten toiveitani.

Nyt on erittäin hyvä tilaisuus kehua omia pölkkäreitänne, mikäli teillä sattuu olemaan loistoyksilö siivouskaapissa. Kaikki kommentit ja kokemukset aiheesta kiinnostavat.

47 vastausta artikkeliin ”Pölynimurin valinta edessä

 1. En voi kyllä kehua omaani. Ostettiin vanhan Elektroluxin tilalle uusi saman merkkinen nelisen vuotta sitten. Se oli sitä greenlines mallistoa ja maksoi 400-500 euroa. Kuviteltiin käyttävämme sitä taas pitkään. Edellinen oli tullut meille perintönä ja lähes 20 vuotta vanha. Imurin käyttömukavuus uutena oli loistava: hepa-suodatin, hiljainen ääni, tehokas ja kevyt. Mutta nyt se on aivan romuna. Sitä on korjattu jo moneen kertaan. Muoviosat hajoilee, moottoriakin korjattu kerran. Kyllä me vielä sinnitellään sen kanssa, mutta en kyllä kestävyyden vuoksi ostaisi enää.

  • Kiitos kommentista. Ilmeisesti tässä olisi yksi ääni Mielelle? En haluaisi olla muutaman vuoden päästä taas pölkkäriostoksilla.

 2. Täältä pisteet Mielelle! Meillä on ollut sen merkkinen varmaan koko ajan. Viimeksi vaihdettiin uuteen remontin jälkeen, imuroin nimittäin kaiken remonttipölynkin sillä ja halusin sitten uudistettuun kotiin upouuden imurin… Ja kun vielä mustan sain niin avot! Ei se vanha silti rikki ollut, se jatkaa elämäänsä autotallissa.

  Minusta on huvittavaa, että voin aina mainita että ”imuroin Mielelläni”, ehhehee.

  • Hehhee 🙂
   Mikä malli teillä on? Jos kestää remonttipölyn niin ei kuulosta huonolta.

   • Meidän Miele on S8 ja lisäksi tuossa lukee PARQUET&Co. Suurin teho vissiin 2200W. Mun mielestä ei ole erityisen kovaääninen.

 3. Nähdessäni otsikon bloglovinin virrassa ajattelin jo että no nyt täytyy käydä kehumassa Mieleä, meillä on sekä töissä että kotona semmoinen. Ja noh tekstissäsikin sitten kävi ilmi että oletkin jo saanut siitä suosituksia. =)

  • SAma kysynys, muistatko mallia tarkemmin? Noilla merkeillä on niin monta eri mallia että kiinnostaisi tietää!

   • Töissä oleva on Complete C3 powerline. Se taitaa olla nyt noin vuoden ikäinen. Koti-imuri on varmaan yli kymmenen vuotta vanha, mallia en muista mutta lienee jo poistunut… Ja juuri muistin että on meilläkin yksi remonttipölynimuri, sekin Miele. =) Ei ole kyllä muussa käytössä enää.

 4. Meillä ollut Miele oli ihan surkea. Kärcher toimi aluksi loistavasti, mutta sitten sitä korjailtiin moneen otteeseen. Hermot meni. Nyt on Elektroluxin (muistaaksi) eläinpölyimuri. Aika kova ääninen, mutta hyvä imuteho. Ehdottomasti paras imuri mitä meillä on ollut. Suosittelen Giganttia. Siellä voi laittaa töpselin seinään ja imuroida pikku mattoja. Selviää heti imuteho ja käytettävyys. En tiedä onko muissa kodinkoneliikkeissä samaan mahdollisuutta.

  • Tässä ensimmäinen miinusääni Mielelle, mikä siinä oli vikana? Menikö rikki vai oliko jotain muita ongelmia? Hyvä vinkki tuo Gigantin testipaikka, koska Giganttiin luultavasti olen menossa.

   • Mielessä oli huono imuteho. En muista mitä muuta vikaa siinä oli, mutta sellainen maku jäi, ettei enää koskaan Mieleä. Kodinkoneiden osto taitaa olla vähän tuuripeliä. Sama tuote (merkki ja malli) voi toisilla toimia moitteettomasti ja toiset saavat jonkun maanantaikappaleen, jota korjataan takuuaikana useamman kerran.

 5. Meillä on Dyson ja se on kovaa ääntä lukuunottamatta aivan täydellinen. Imuteho on erinomainen ja pussittomuudetsa plussaa. Ääni on kyllä sitten ihan infernaalinen… Nykyiset mallit on kyllä vissiin jo hiljaisempia. Meidän kone on jo yli kymmenen vuotta vanha.

  • Olen kuullut Dysonista samaa, että ääni on todella kova. Se on ehdottomasti miinus, sillä yksi valintakriteeri on hiljainen ääni. Kuluttajalehden mukaan Mielet ovat aika kovaäänisiä, se hiukan arveluttaa myös. Pussittomuus kyllä kiinnostaisi, mutta voi olla etten kestä sitä melua sitten kuitenkaan.

  • Meillä on kanssa Dyson. Ei se nyt niin kovaääninen ole tai sitten olen vaan jo tottunut. Miinuksena on suuri koko, ei mahdu meidän siivouskaappimme, ja liiallinen muoviosien määrä. Luulen kyllä jälkimmäisen olevan ihan yleinen ongelma muissakin merkeissä.

   Meidän imurimme on Prisman alennuksesta. Minäkään en jaksa kierrellä kauppoja, tuo on helpoin tapa ostaa. 😀

   Ja pölypussilliseen imuriin en vaihda enää koskaan.

 6. Mieleä aina kehutaan ja siksipä aikoinaan ostimme mielen pesukoneen ja jääkaapin. Pesukone onkin toiminut moitteettomasti, mutta jääkaappi hajosi viiden vuoden jälkeen. Meille lupailtiin mielen kestävän jopa 20 vuotta…no onhan se tietysti pitkä aika. Korjaaja sanoi, että ei voi korjata ja että ei se Miele osaa oikein jääkaappeja tehdä. Ehkä osaa imureita?

  Imuri on meillä elektroluxin ja ostettu hiljaisena imurina. Ikävä kyllä imuri on hiljainen vain silloin kun se on säädetty pienitehoiseksi. Minulla ei ole kärsivällisyyttä imuroida pienillä tehoilla, joten joudun sitten kuuntelemaan möykkää. Eli kannattaa testailla kaupassa!

  • Mä olen epäillyt samaa, että desibelit mitataan pienimmän tehon mukaan, vaikka oikeasti imuria varmaankin käytetään enimmäkseen suurimmalla teholla. On hyvä että nämä tiedot kuluttajalle kerrotaan, mutta ärsyttävää ettei niistäkään tiedä automaattisesti, miten mittaukset on tehty.

 7. Marjan kommenttiin on pakko todeta että meillä toisinpäin;) Ostettiin mielen jääkaappipakastin ja pakastin ja hyvin ovat toimineet,isona plussana tilava sisätila. Mutta mielen pyykinpesukone oli aivan susi, korjattiin ja säädettiin eikä ikinä tullut kuntoon, meni kaupanpurkuun lopulta.
  Eli en mieleen merkkinä ihan sokeasti luottaisi imureissakaan. Meillä on imurina electrolux ultraone, tosi hyvä, tosin otettiin käyttöön vanhan imurin suulake kun tuon oman suulakkeen kanssa imurointi oli aivan syvältä, roskat ei lähtenyt, mutta muovimatto yritti irrota lattiasta. Toisenlaisen suulakkeen kanssa loistava imuri!

  • Näköjään näitä kokemuksia on Mielestä moneen lähtöön. Ilmeisesti aina sattuu joukkoon niitä huonoja kappaleita myös, mikä on kyllä vähän outoa. Kuulin eilen, että kun vaateteollisuus testaa vaatteiden ja materiaalien pesuominaisuukisa, kaikki testikoneet ovat aina Mielen. Mielestäni se kertoo aika paljon koneiden yleistasosta.

  • Kiitos, tässä käsityksessä minäkin olin, mutta en tiennyt asiasta sen enempää.

 8. Meiltä löytyy electroluxin ultrasilencer, hintaa 5 vuotta sitten 199€.
  Olen ollyt hyvinkin tyyytyväinen. On suht hiljainen ja niin hyvä imuteho, että matto tulee mukana, ellei pidä jalalla kiinni tai laita tehoa pienemmällä.

  Erittäin hyvä hintalaatusuhde omasta mielestäni.

  • Vaikuttaa siltä, että Elektroluxit saavat paljon kehuja myös. Meidän nykyinen on toiminut hyvin lukuunottamatta sitä putkea.

 9. Minullekkaan Miele ei ollut se oikea. Imurini kyllä varmaankin oli hintahaarukan edullisemmasta päästä. Laitteen imuteho heikkeni todella nopeaan. Lisäksi laite oli jotenkin kömpelö perässä vedettävä. Nykyään masiina viettää eläkepäiviä autotallissa. Philpisin performer Active Animal on ollut kolme kuukautta käytössä. Ensimmäinen malli missä suulake imuroi kulmankin, lisäksi pakkauksen mukana tuli matoille erillinen imurointisuulake joka todella tuntuu toimivan. Hintakattona meillä oli 200 euroa. Pussittomassa imurissa itseä inhotti säiliön tyhjennys, kerran imuroitua ei pitäisi enää joutua mitenkään käsittelemään, lisäksi Dysonin kanssa tarvisee kuulosuojimia (oikeasti).

  • Meillä on Mielen kodinkoneita ja ne ovat huippuja, esim. jääkaappia ei voi verrata muihin, ne jää niin kauas taakse. Mielen pölynimuri taas oli ihan täysin edellä kerrotun kaltainen kokemus; kömpelö, kova ääni ja meidän lattioilla ei hyvä. Pistettiin se autoimuriksi. Ja nyt on hiljainen Electrolux eläinpölyä kestävä imuri. Aah, sen kanssa on ihan rakkaussuhde… Suosittelen lämpimästi imurointia ennen ostopäätöstä myös.

   • Toivottavasti näitä pääsee kokeilemaan. Tietty ketteryys imurissa on kyllä plussaa. Nykyinen imuri on aika pieni ja pyöreämuotoinen, ja se kyllä kulkee kivasti. Muistelen sitä amerikkalaista versiota, jossa koko systeemi oli siinä varressa, eli koko imuria piti kannatella kädessä…. En vieläkään tajua mitä järkeä siinä oikein oli!

 10. Kannattaa miettiä myös ketkä kaikki sitä käyttää. Meillä minä hoidin imurin oston, miehen pyynnöstä varmistin että varren pituus oli säädettävä. No onhan tuo Bochin varsi säädettävä, mutta en ostaessa tajunnut että joudun jo itse pitämään sitä maksimiasennossa joten reilut 20 cm pidemmälle miehelle siitä säädöstä ei ollut mitään apua.

 11. Miele täälläkin. Kolme vuotta sitten ostettu, ja toimii kuin uusi. Ei niin pienintäkään ongelmaa ole ilmennyt. Maksoi satasen (jossain pienessä alessa Gigantissa) eli on Mielen halvimpia malleja. Olen tosin tullut siihen tulokseen että jollei tarvitse (säilytystä varten) teleskooppivartta niissä kalliimmissa maksaa vaan nätimmästä väristä, ei tuota muuten voisi enää parantaa. Kannattaa muuten tilata eBaystä tvs. merkittömiä mutta muuten identtisiä pölypusseja, niissä säästää tosi paljon koska kaupasta ostettaessa merkkipussit ovat naurettavan kalliita. Kai sillä halutaan korvata tuota edullisimpien mallien pienempää katetta.

  Edellinenkin imuri oli Miele, en osaa enää edes arvioida kuinka kamalan vuotta vanha se oli (ja meillekin se tuli käytettynä) mutta toimivana se jatkoi vielä elämäänsä kolmannessa osoitteessa. Siinä vaan alkoi ilmansuodatus olla aika huonossa kunnossa ja liikaa hiuksia takertuneena suuttimen pyöriin. Siinä ikivanhassa mallissa kun niitä pyöriä ei voinut irrottaa, kuten tässä uudemmassa.

  Tämä malli siis (valitettavasti poistunut jo valikoimasta):
  http://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/polynimurit-ja-siivous/S2111MANGO/miele-polynimuri

  • Kiitos kokemuksista. Tuo hiusten takertuminen on todellinen ongelma. Olen itse niitä irroitellut teräaseen kanssa suulakkeen pyörien ympäriltä. Ilmiötä ei varmaan oikein voi välttää, mutta säännöllinen puhdistus kyllä auttaisi. Tosin meidän tapauksessa se olisi pitänyt aloittaa 15 vuotta sitten. Kuluttaja-lehden testissä oli vain yksi Miele, mutta useampi Elektrolux, ja niiden välillä saattoi olla isojakin eroja.

 12. Meille hankittiin virheostojen jälkeen Mielen Cat & Dog-imuri. Yksi elämäni parhaista ostopäätöksistä.

 13. Me hommattiin Dyson LG:n halpismallin tilalle 4-5 vuotta sitten ja imutehossa oli aika radikaali ero tuolloin vanhaan verrattuna. Pussittomuus on näppärää, ei haise! Dysonin käytettävyys muutoin ei ole mielestäni parhaimmistoa, kone kaatuu helpohkosti, varressa kiinni olevat vaihtosuulakkeet ottavat paikkoihin kiinni ja irtoilevat.

  Luonamme käyneellä pölynimurikauppiaalla oli hieno jenkkivehje, jolla sai matotkin pestyä. Tosin hintakin oli kymmenkertainen Dysoniimme verrattuna!

  • Kuluttaja-lehden testissä kävi ilmi, että hinnalla on jonkin verran vaikutusta tehoon. Ei siis niin, että kallis olisi automaattisesti parempi, mutta ehkä eniten niin, että ihan halvalla ei saa kovin hyvää.

 14. Miele meilläkin pörisee, malli on s4212 ja ikää seitsemisen vuotta. Tärkeimmät valintakriteerit koneelle oli siedettävä ääni (hurisee kohtuullisesti, muttei pidä sellaista ärsyttävää ulinaa kuin meidän aiempi), riittävä johto ja kunnollinen imuteho, jotta lemmikin karvat irtoaa matoista. Kone on jämptin oloinen, eikä mikään rimpula, mutta rullaa nätisti perässä ja lisäosia ja säätöjäkin löytyy sen verran, etten enempää ole koskaan kaivannut. Tämän valitsisin uudelleenkin :D.

  • Kuulostaa hyvältä. Meillä ei ole lemmikkejä, joten karvoja ei tarvitse imuroida, mutta imurin sietäisi olla hyvä siitä huolimatta, ja tietenkin kestävä. Aika monta ääntä tuntuu Mielelle tulevan täällä.

 15. Meillä on ollut Siemensin Dynapower kymmenkunta vuotta ja tyytyväinen olen ollut. Tärkeä kriteeri oli ääni sekä hepa suodatin. Mukana tuli tekstiilisuulake jossa pyörivä harja kätevä esim. sohvan imuroinnissa ja käytän joskus mattoihin vaikka ei siihen varsinaisesti tarkoitettu, vaan matoille olisi vastaavanlainen suulake saatavissa erikseen. Nyt jos olisin ostamassa uutta niin hepa suodattimen lisäksi painaisi vaakakupissa eduksi myös aktiivihiili suodatin joka neutraloi hajuja. Hajun vuoksi ei viitsisi olla vaihtamassa vajaata pussia. Siihen tosin tehoaa sooda mutta aina vain tuon yhden imuroinnin ajan (laita sooda esim imurinputkeen ennen imurointia josta menee pussiin ja neutraloi hajua). Pussittomuus olisi myös hyvä. Eräällä tuttavallani on jonkinlainen vesi-imuri jossa on vesisäiliö joka täytetään ennen imurointia ja johon imuroitu roska menee. Luonnollisesti säiliö on tyhjennettävä käytön jälkeen. Joskus yritin googgeloida aihetta, mutta tuloksena sain lähinnä pesureiksi mainostettuja laitteita.

  • En ole koskaan kuullut tuollaisesta vesisäiliöstä. Mikähän idea siinä on? Tuo haju ei minusta ole koskaan ollut ongelma, ja sen tosiaan saa helposti neutraloitua monella tavalla. Sooda, vaniljasokeri, eteeriset öljyt – kaikki tehoavat.

 16. Kun on löytynyt pölynkeruuominaisuuksiltaan, tehoiltaan ja pussi/pussittomuusratkaisultaan mieleisin, kannattaa kokeilla vielä, miten sujuvasti laite liikkuu, ts. meneekö kaatuilematta vauhdissa ja mutkissa, mikä on kääntösäde ja tärkein: rullaavatko pyörät hyvin imurin sähköjohdon yli.

  • Liikkuvuus on tärkeää, samoin tarpeeksi pitkä johto ja ääni. Itse asiassa näitä ominaisuuksia on varsin paljon, mitä pitää ottaa valintatilanteessa huomioon. Se on yksi syy, miksi tällaisten kodinkoneiden valinta on niin hankalaa.

 17. Miele on ollut huonoin imurini. Tosi jäykkä ja suuttimen karvat karkeita, joista ei irtoa mikään pöly. Niitä ei ainakaan meidän mallissa saanut imuroitua puhtaaksi vaan ne oli aina täynnä pölykökköä. Mulla oli isot odotukset siitä, mutta toisin kävi.

  Nyt mulla on ollut jo kohta kymmenen vuotta Lux (myy Hedengren). Meille tuli silloin imurikauppias ovelle, en tiennyt enää niitä olevankaan, mutta setä tuli ja siivosi ja näytti kuinka hirveästi irtoaa pölyä vielä tavallisella imurilla imuroinnin jälkeen. Varsinkin patjasuutin näytti, mitä kaikkea sängyssä on. Irtosi monta kourallista rasvaista pölykökköä, tosi ällöä, vaikka pidin meidän sänkyä puhtaana. Sillä saa sängyn ja sohvan tosi puhtaaksi ja raikkaaksi ja sen huomaa myös sisäilmassa. Kivointa siinä on se, että se ei edelleenkään haise imurille, niin kuin muut mallit alkaa aika äkkiä haisemaan. Siihen vaihdetaan se hepa noin viiden pussin välein ja ilma on aina raikas sen jäljiltä. Kallishan se on, mutta oon tykännyt että tulee kuitenkin halvemmaksi kuin ostaa parin vuoden välein kompromissi-imuri. Oletan, että sillä mennään seuraavatkin kymmenen vuotta. Muotoilu voisi olla nykyaikaisempi eli silmääni se ei hivele, mutta on teräskuorinen ja pitkäletkuinen ja tykkään myös siitä, että sen saa päälle ja pois varsinappulasta, paljon kätevämpää kuin talloa liukasta runkoa. Imutehoa voi myös säätää. Meidän 70-80 neliön alakerran imuroinnissa ei tartte vaihtaa töpselin paikkaa ollenkaan (imuroin töpselin kohdasta molempiin suuntiin kierroksen), mikä on helpotus. Lux on lux.

  • Mielenkiintoista, en ole koskaan kuullutkaan tällaisesta. En myöskään oikeasti pölynimurikauppiaista 🙂 Kuulostaa siltä, että ostos on ollut hintansa väärti. Luulen silti, että en lähde metsästämään tuota merkkiä, vaan täytyy tyytyä Gigantin valikoimiin.

 18. Jos oikein huippua haluaa, kannattaa ostaa amerikkalainen Rainbow. Meillä ollut jo yli 30 ja edelleen toimii kuin uusi. Siinähän on vesisäiliö johon imuroitava tavara kertyy. Tehoa löytyy ja ei ole miksikään muuttunut vuosien saatossa. Näiden vuosien aikana on pitänyt vaihtaa vain muutaman euron hintainen salpa. Edes tamppareista tai letkuista ei ole mitään rikki mennyt. Hintaa kyllä on laitteella mutta on enemmän kuin hintansa väärti.

 19. Ainakaan en voi suositella Bocshin silencio imuria.
  Kyseinen rakkine on aivan surkea, imuri siirtelee pikkumurusia pitkin laittiaa mutta ei imuroi niitä.
  Puhdasta ei tule millään.
  Mainos on harhaanjohtavaa valetta.
  Rahat meni, mutta tiedänpä ainakin että en enää ikinä osta Bosch tuotteita.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)