Vaatepäivitys (tässä ei ole enää järkeä)

Vaatetilanteeni alkaa olla naurettava. Minulla on aktiivisessa käytössä kolmet siniset farkut. Ne ovat kaikki rikki. Kaksissa on reikä polvessa (toisessa reikä on jo kerran korjattu) ja kolmansien lahkeet ovat kirjaimellisesti riekaleina. Minulla ei siis ole ainoitakaan ehjiä, siistejä, tavalliseen arkipäivään sopivia farkkuja. Tilanne on kestämätön, koska normaalina arkipäivänä pukeudun nimenomaan farkkuihin ja neuleeseen.

Josta päästäänkin sujuvasti neuleosastolle. Tein pari vuotta sitten linjauksen, että haluan vaatekaappiini värejä ja iloa. Arvatkaa, löytyykö sitä neuleista? Yleisväri on harmaa/ruskea. Joukossa on myös valkoista ja tummansinistä. Kokonaisuutta piristää yksi vaaleanpunainen puuvillaneule kymmenen vuoden takaa, sekä yksi ohut, turkoosi silkkineule. Tuo puuvillaneule on edelleen täsmälleen saman näköinen kuin 2000-luvun puolivälissä, joten se on käytössä edelleen, mutta se ei todellakaan ole mikään muodin huippuyksilö. Turkoosi neule on kaunis mutta näihin säihin vähän liian ohut ja jää siksi usein kaappiin. Nuo jäljelle jäävät muodostavat käytännöllisen ja järkyttävän tylsän kokonaisuuden.

Minä tarvitsen uusia vaatteita! Farkkujen tarve on todella akuutti. Onneksi kaapissa on parit siistit ja ehjät farkut parempaa pukeutumista vaativiin tilaisuuksiin, mutta niissä on pitkät lahkeet, jotka vaativat kaverikseen korkeat korot. Ne eivät siis sovellu tavalliseen arkipäivään. Useimmissa neuleissa ei ole muuta vikaa, paitsi että en oikeastaan välittäisi joka päivä verhoutua harmaaseen ja beigeen. Haluaisin siis parit EHJÄT farkut lyhyillä lahkeilla, sekä jokusen villapaidan, joista löytyisi väriä ja hauskuutta.

Ei kuulosta mahdottomalta, mutta ajatus shoppailusta tuntuu silti rasittavalta. Ensinnäkin tätä varten pitää varata runsaasti aikaa, koska en halua tehdä virheostoksia, joita joutuu palauttelemaan myöhemmin. Haluan laatua; neuleita ilman akryyliä ja istuvia farkkuja. Jälkimmäinen onkin haasteellisempi juttu, esimerkiksi kesällä sovitin yhdessä merkkiliikkeessä kaikki farkut, jotka heiltä löytyi. Yhdetkään eivät olleet hyvät. En odota shoppailuretkeä innoissani, mutta kohta ei ole enää vaihtoehtoja.

Olen huomaamattani palannut takaisin kassialma-linjalle, jolta vaivalla kampesin itseni pois pari vuotta sitten. Masentavaa. On siis toteutettava vaatekaapin muodonmuutos uudelleen, mutta tällä kerralla etuna on se, että valmiiksi tiedän mitä haluan. Haasteena on vain löytää sellaiset kaupat, joissa myydään haluamiani vaatteita, sekä riittävästi aikaa niiden etsimiseen. Kertokaa minulle, etten ole tämän vaateasian kanssa yksin! Vai olenko? Jos olen, on todellakin aika toimia!

21 vastausta artikkeliin ”Vaatepäivitys (tässä ei ole enää järkeä)

 1. Et ole yksin=) Minulla on myös liian vähän vaatteita. Minä pukeudun myös pääasiassa neuletakkeihin ja farkkuihin. Neuletakkien alla käytän lyhythihaisia trikoopaitoja, joita minulle on 3 (yksi siisti, 2 kulahtanutta (ei vielä onneksi näy neuletakin alta)). En myöskään pukeudu mustaan, harmaaseen, tummansiniseen enkä muihinkaan tummiin väreihin sillä ne vievät värin kasvoiltani ja näytän väsyneeltä. Värikkäät vaatteet ovat liian räikeitä tai pehmeämmän väriset (minulle sopivat) ovat usein röyhelöisiä, liian romanttisia omaan makuuni. Paitani ovat pääasiassa valkoisia, koska en löydä muutakaan. Minä myös koen vaateostoksilla käymisen rasittavaksi. Varmaan myös siksi, että samoin kuin sinä, tiedän mitä haluan, mutten tiedä mistä niitä löytää!!

  • Jess! Meitä on kaksi!
   Mä NIIN pystyn eläytymään tuohon, että kulahtanut menee koska se ei näy jonkun toisen vaatteen alta. Ideaalimaailmassani niin ei käy koskaan, todellisuus on toinen.

 2. Heh, mulla on kolmet farkut, joissa kaikissa on paikattu/vahvistettu haaroja. Mutta se ei näy muille eikä haittaa minua muutenkaan. Suosittelen reikien paikkaamista. Paikatuissa vaatteissa kulkeminen ei ole mitenkään epäsiistiä/noloa vaan kertoo, että välität vaatteistasi ja haluat pitää niistä hyvää huolta mahdollisimman pitkään. Tai jos sinulla on hyviä farkkuja olemassa ja ainoa ongelma on liian pitkät lahkeet, voisiko niitä lahkeita lyhentää (/lyhennyttää)? Entä kuinka pahasti kolmansien farkkujen lahkeet ovat riekaleina? Ovatko lahkeet hiukan liian pitkät, kun ne kerran sillä lailla repaloituvat? Eli pystyisikö niistäkin saamaan siistit kääntämällä lahkeen lyhyemmäksi? Onko sinulla värikkäitä huiveja, joita voisit käyttää tylsänväristen neuleiden kanssa? On ehkä helpompi piristää ilmettä kivanvärisellä huivilla kuin ostaa monta eriväristä neuletta, joihin niihinkin saattaa jossain vaiheessa kyllästyä.

  Minusta tilanteesi ei vaikuta kovin kriittiseltä, kuulostaa vain siltä, että olet kyllästynyt ja haluat muutosta. Todennäköisesti olet aika kaukana kassialmasta, jos neuleesi ovat kuitekin siistejä ja neutraaleja eivätkä kamalia nyppyyntyneitä ja venahtaneita. 😀

  • Arvasin että tuo lahkeiden lyhennys tulee puheeksi, joten selitän tässä. Minusta housujen lahkeiden pitää olla oikean mittaiset huolimatta siitä, minkä korkoiset korot kengissä on. Siksi tarvitsen kahden mittaisia lahkeita, koska käytän farkkuja tennareiden ja ballerinojen kanssa, mutta myös saappaiden kanssa, joissa on reippaasti korkoa ja vielä koroketta pohjan alla. Lahkeiden pitää ylettää tarpeeksi alas myös korkojen kanssa, koska muuten ne ”liputtavat”. Korkokengille tarpeeksi pitkät lahkeet taas laahaavat pahasti kantapään alla jos niitä pitää tasapohjaisten kenkien kanssa. Joten niitä pitkiä lahkeita ei voi lyhentää 🙂

   Huivit ovat käytössä, niitä onkin kaikissa väreissä. Mutta tämä on myös periaatekysymys. En halua pukeutua tylsästi, ja beige poolo – kaikessa eleganssissaan – tuntuu tällä hetkellä tylsyyden multihuipentumalta. On ihmisiä jotka näyttävät siinä hyvältä, ja ehkä minäkin näytän, mutta pointti on siinä, että sellainen look ei vaan tunnu yhtään omalta tällä hetkellä.

 3. Jo vuosia olen suosinut Voglian housuja, farkut ja muut. Heillä on useampi eri malli ja lahkeenpituus. Tilaan yleensä netistä, malli Jade ja sisäsivunpituus 75 tai 80 cm, korkojen mukaan. Ei tarvitse edes sovittaa. Voglian tuotteissa on myös jokin kotimaisuusaste suunnittelussa ja markkinoinnissa.

  • Onpa mahtava tilanne, ettei tarvitse sovittaa. Viimeksi, kun löysin hyvät housut ostin heti kolmet siltä istumalta, kaikki eri värissä.

 4. Osta housut, hame ja jakku, vähän sellaista rennompaa mallia, mutta hyvälaatuisia. Sen lisäksi muutama paita. Et tarvitse muuta. Osta koko puvusto yhdellä kertaa, niin saat sopivaa, tarvittaessa käytä pukeutumisneuvojaa, paitsi että se se vasta tylsää on, kun kaikilla on samat huivit ja pikkutakit ja farkut.
  Ja voihan toisten farkkjen lahkeet lyhentää – käytä ammattilaista, joka osaa säilyttää lahkeen muodon.

  • Lyhentämisestä kirjoitinkin jo tuossa aiemmin, en lyhennä koska tarvitsen niitä pitkiä myös. Hametilanne on aika hyvä, mutta noita farkkuja tarvitsen kipeästi. Pitää varmaan mennä johonkin erikoisliikkeeseen, ja sitten antaa myyjän kiikuttaa sovituskoppiin kaikki mahdolliset mallit. OStan sitten ne jotka ovat sopivat.

 5. Toivoisin olevani samassa jamassa paitojen suhteen, mutta kun niitä on liikaakin. Farkkuja sentään on kohtuulliset kaksi: Lindexin, joiden lahkeet ovat hieman liian pitkät, joten en voi käyttää niitä talvella koska lumisohjo syö lahkeet, ja Seppälän, joiden lahkeet ovat hieman liian kapeat makuuni, mutta niiden on nyt kelvattava, koska ne maksoivat n. 10 euroa alennuksesta. Eniten käytän tosin sammareitani, joiden odotan kulahtavan vihdoin rikki tänä talvena.

 6. Olisiko sinulla aikaa käydä pukeutumisneuvojalla? En ole itse käyttänyt tuollaista palvelua, mutta hiljattain luin (yhdestä blogista), että neuvoja oli etukäteen valinnut sopivia vaatteita ja jopa sopivat istuvat farkut löytyivät (!!!) heti. Kuullostaa tosi uskomattomamalta, mietin, että pitäisikö sitä itsekin, mutta jotenkin koen asian vaikeaksi, varmaankin jostain mystisestä ”jos en sitten tykkääkään toisen valinnoista”. Ihan perusvaatteita ne näyttivät olevan ja itsehän sitä speksit kertoo.

  Tämä voisi olla yksi tapa, aikaa säästyisi, jos homma toimisi, myös jatkossa. Isoilla vaateliikkeillä tämmöistä palvelua on varmaan vähän kaikilla ja semmoisilla kaupunkitavarataloilla. Välttelen (tietämieni) liikeiden nimien laitamista, ettei minua luulla jonkun kaupan edustajaksi. 🙂

  • Olen käyttänyt tuollaista palvelua aiemmin. Silloin se toimi oikein hyvin, ja sain hankittua paljon vaatteita joita tarvitsin. JÄlkikäteen niistä oli ehkä 10% sellaisia, joita ei sitten tullutkaan pidettyä. Jotenkin koen, että tällä hetkellä tuolle ei ole niinkään tarvetta, vaikka ei idea ole huonokaan. Nyt tiedän mitä haluan, pitää vain löytää halutut vaatteet sopivalla hinnalla.

 7. En tarjoa farkkuja enkä neuleita, mutta oletko tutustunut Nosh-vaatteisiin? Itse olen pitkänä ja ”elämän muotoilemana” löytynyt sieltä muutaman jokapaikanvaatteen.

 8. Farkkuja etsissä suosittelen menemään niihin erikoistuneisiin kauppoihin kuten JC:hen tai Carlingsiin, sillä niissä on asiansa osaavat myyjät, jotka osaavat ja viitsivät etsiä juuri sinulle sopivat farkut ja oikean koon – ja farkkukaupoissa myös on sekä malleja että pesuja kattava valikoima. JC:ssä vieläpä lyhennetään farkkujen lahkeet ilmaiseksi (lyhennyksestä ei tarvitse siis maksaa mitään), ja aikaa siihen kuluu noin puoli tuntia. Itse ostan lyhyenä tyyppinä farkkuni liki aina JC:stä juuri tästä lyhennysmahdollisuudesta johtuen. Tosin nyt kannattaa ehkä odotella päivä tai pari, kunnes näissäkin liikkeissä alkavat alennusmyynnit, sillä sitten säästää hyviäkin summia.

  Neuleissa ehdottaisin tsekkaamaan United Colors of Benettonin neulevalikoimat. Merkillä piisaa värejä, myös kirkkaita, laidasta laitaan, ja ainakin näin talvella on myynnissä sataprosenttista villaa (muistaakseni merinovillaa) olevia neuleita ainakin O- ja V-pääntiellä.

  Jos taas haluat sijoittaa kotimaiseen työhön, Kainolta löytyy hienoja ja värikkäitä neuleita laadukkaista materiaaleista – ja Kainon neuleet on siis tehty alusta alkaen Suomessa. Kainosta löydät lisää tietoa merkin omilta verkkosivuilta: kaino.fi tai Facebook-sivuilta: https://www.facebook.com/kainotar/?fref=ts

  Toivottavasti näistä vinkeistä olisi sinulle apua!

  • Kiitos vinkeistä. Etenkin tuo JC kuulostaa hyvältä, sillä usein lahkeet ovat minulle liian pitkät. Olin eilen ostoksilla, ja onnistuin löytämään pari vaatetta. Jopa yhdet farkut, mutta myyjän avustuksella. Sovitinkin tällä kertaa vain viidet, joten tulos oli erittäin hyvä!

  • Kuten tuolla aiemmin kerroin, niin olen sitä aiemmin käyttänytkin ihan hyvällä menestyksellä. Jotenkin kun nyt niitä tarpeita ei ole määrällisesti niin paljon, ajattelen että pukeutumisneuvoja olisi vähän liikaa. Vaikka ei se välttämättä olisi.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)