Joulunjälkeistä raivaamista

Ennen joulua on tapana siivota, ja sitten yhdessä illassa olohuoneeseen, keittiöön ja vähän muuallekin laskeutuu kauhea kaaos. Jääkaappi pursuilee epämääräisiä jämiä, joita tungetaan sitten sikin sokin toistensa päälle. Pöydillä on tiskiä, koska jouluruokia varten tarvitaan niitä erikoisastioita, joita ei voi laittaa tiskikoneeseen. Olohuoneessa leijailee lahjapapereita, pakettikortteja ja nauhoja, siellä tällä on erilaisten esineiden tyhjiä pakkauksia. Kaikkialla on lahjoja, joita ei vielä ole laitettu paikoilleen. Tästä ei voi syyttää lapsia, sillä leogjen lisäksi pöydillä seikkailee huiveja, hanskoja, uusia kirjoja ja vaikka mitä. Joka paikassa on neulasia ja piparinmuruja. Tämä vain todistaa, että sekä ennen että jälkeen juhlien on pakko siivota.

Jouluaattoon tuo ihana sekamelska jotenkin sopii, ja joulupäivänä sitä vielä sietää, mutta viimeistään Tapanina ainakin minua alkaa ärsyttää. Olen yrittänyt taltuttaa kaaosta systemaattisella raivaamisella. Jääkaapista on päättäväisesti syöty pois aaton juhlaruokien rippeitä. Tämän päivän tavoitteena on poistaa olohuoneesta kaikki tavarat, jotka eivät kuulu sinne. Kannattaa aloittaa helpoimmasta päästä. Ota tyhjä paperikassi, ja mätä sinne kaikki käärepaperit ja kiikuta roskikseen. Siis roskiin, ei paperikeräykseen. Mutta paperikassi pysyy auki on hyvän muotoinen, joten suosittelen siksi sitä tähän hommaan.

Sen jälkeen otetaan esine kerrallaan käteen, ja päätetään mihin se kuuluu. Kirjat hyllyyn, vaatteet kaappiin ja niin edelleen. Jos ei tiedä mihin laittaisi, niin pitää päättää. Jos ei päätä, esine jää seilaamaan jonkun pöydän päälle, josta sitä siirrellään päivittäin jonkun muun tason päälle. Tämä ei lisää siisteyttä, koska koti näyttää siistiltä vasta sitten, kun sekalaiset tavarat poistetaan pinnoilta. Jos joulunpyhinä on jättänyt normaalit arkirutiinit tekemättä, nyt on oikea hetki palata normaaliin. Itselläni loma jatkuu, mutta pyykkiä on pakko pestä siitä huolimatta. Tiskikonerutiinista en ole päästänyt irti missään vaiheessa, se on niin iso osa toimivaa keittiötä ja stressitöntä elämää. Ja on meillä imuroitukin jo kertaalleen, ja tänään imuroidaan uudestaan, kun lattia paljastuu lahjojen ja papereiden alta.

Onko teillä joulunjälkeinen raivaus jo lähtenyt käyntiin?

6 vastausta artikkeliin ”Joulunjälkeistä raivaamista

 1. Kyllä vaan! Ei voi välttyä ajatukselta, että olipa turhaa tuo joulusiivous. Paljon järkevämpää olisi siivota uudeksi vuodeksi… Tosin en kestäisi joulua viettää, jos en olis siivonnut.

  Meillä kun katettiin laatikot, kinkut ym. uudelleen joulupäivänä, niin yksi lapsi totesi jo, että onko tää joulukattaus osa 2. Hänelle olisi riittänyt vain se eka. Mutta muuten ollaan aika hyvillä linjoilla ruuan suhteen, ei tarvitse heittää roskiin. Tuntuu, että kerrankin osasimme arvioida menekin hyvin ja se on meille kyllä riemuisa asia. Yleensä on roskiin mennyt aivan liian paljon ruokaa. Se on arjessakin haasteellista. Jos keksit hyviä vinkkejä, niin kerro ihmeessä. Meillä ainoa toimiva ratkaisu on se, että mies käy kaupassa ja ostaa vain sen kerran ruoka-ainekset.

  Ja niin, Satakunnassa on poikkeusalueita käärepaperin suhteen. Paikallisesti kiertää keräyspaperin joukossa. Se hyödynnetään täällä lähellä.

  • Totta, vaikka juhlien jälkeen tuntuu siltä, että ihan sama vaikkei olisi siivonnut, niin oikeasti se ei kuitenkaan ole ihan sama. Koska on juhlavampaa ruveta sotkemaan siistiä kotia, kuin valmiiksi sotkuista.

   Toi on kyllä ihmeellistä, miten eri puolilla maata voi olla niin eri käytännöt jätteiden suhteen. En oikein tiedä onko se kovin hyvä asia.

 2. Mulla on aina heti valmiina pussi, laatikko tms jonne pakettien roskat laitetaan ja ne viedään saman tien pois. Toki tilannetta helpottaa se, että asutaan ok-talossa ja roskat voi kaikki polttaa. Pyrin siivoamaan muutkin jouluiset sotkut pois aina heti, siis astiat yms. Meillä on kyllä aika vähän yleensäkään mitään roskaa tai erityistä ruokaakaan jouluna, joten ei ole iso homma. Nyt mietin miten kauan pitäis joulukuusta, joko siivoaisi sen huomenna pois… Tänä vuonna on tosi vähän koristeita niin kuusessa kuin muuallakin talossa, että on kyllä helppo siivota joulu pois. Tykkään!

  Huomaan kyllä, että lasten kasvettua isoksi tosi moni asia kotona helpottuu, mukaan luettuna kaikki jouluun liittyvä laittaminen, sotkeminen ja siivoaminen. 😊

  • Veikkaan että etenkin sotkeminen vähenee kun lapset kasvaa… sitä odotellessa.

 3. Vaikka keräsin lahjapaperit sitä mukaa roskiin, kun lapset lahjojaan aukoivat, on täällä silti ihmeellinen sotku. Joulupäivän käytimme vierailuihin, mutta eilisen ja tämän päivän olen järjestellyt. Ihan järkyttävää, miten yhden päivän aikana koko koti menee ihan kaaokseen..

  • Niin, mäkin keräsin kaikki samantien mutta silti se sotku vain valtaa olohuoneen. Mystistä. Sitten pitää pari päivää tarmokkaasti järjestää, että normaali palaa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)