Kirkkaampi kruunu

Joulu ja jynssäys ne yhteen kuuluu… puhdistin kristallikruunun. Edellisestä kerrasta oli useampi vuosi, ja sen kyllä huomasi. Koko valaisin oli tasaisen pölymöhnän peitossa. On muuten jännä miten siihenkin silmä tottuu niin, että periaatteessa lamppu näyttää ihan hyvältä, vaikka kristallit ovat ihan sameita. Sitten jonain päivänä havahtuu ja jynssääminen alkaa.

Kristallikruunun puhdistaminen ei ole ihan yksinkertaista. Tiedän, että on olemassa sellaisia erityisesti kristallikruunujen puhdistukseen tarkoitettuja aineita, jotka suihkutetaan kruunuun ja jätetään valumaan itsekseen pois. Mukana pitäisi valua kaikki lika ja kuonakin. Nyt en jaksanut lähteä etsimään tällaista tuotetta mistään, ja toiseksi pelkäsin alla olevien vaaleiden sohvan ja maton puolesta. Lisäksi luin, että tällainen aine soveltuu parhaiten sellaisten kruunujen puhdistukseen, joissa on pitkulaiset prismat, koska niistä vesi valuu luonnollisesti suoraan alas. Meidän kruunussa on vain pyöreitä kristalleja, joten se ei ilmeisesti ole optimaalinen tuollaisen aineen käyttöön.

Tein puhdistuksen siis perinteiseen tyyliin käsipelillä. Toisessa kädessä oli mikrokuituhanska, toisessa kuiva mikrokuituliina. Hanskan kastoin liuokseen, jossa oli käsitiskiainetta, vettä ja hieman apteekin desinfioimisainetta. Olin saanut vinkin, että kaupunkinoessa on sellaisia ainesosia, jotka eivät liukene veteen tai tiskiaineeseen, vaan vaativat vasta alkoholia. Denaturoitua alkoholia ei ollut saatavilla, mutta eräs diplomi-insinööri vakuutti, että apteekin desinfioimisaine ajaa saman asian, joten käytin sitä. Kävin siis kristallit yksi kerrallaan läpi ensin märällä ja sitten kuivalla liinalla. Pyyhin myös pölyt muualta rungosta. Lopputulos oli hyvä, mutta tein parin päivän päästä vielä viimeistelykierroksen. Käytin silloin ohutta puuvillakäsinettä, jonka kastoin tällä kertaa vesi-etikkaseokseen pisarajälkien estämiseksi, sekä kuivasin kuivalla liinalla. Ohuella käsineellä sai pölyn ja tahman pois pienistäkin kolosista.

IMG_3044

Kuvassa näkyy se suurin ero: vasemmalla on kristalleja ennen puhdistusta, oikeanpuoleiset on puhdistettu. Vasemmanpuoleiset näyttävät harmailta, se johtuu pölystä. Oikealla taas valo menee prismoista läpi niin kuin pitääkin. Tuossa kuvassa muuten näkyy, miksi en irrottanut kristalleja kruunusta ja puhdistanut sitten. Metallirunkoon upotettuja kristalleja on kymmenittäin, enkä todellakaan jaksanut ruveta värkkäämään niitä yksi kerrallaan irti ja takaisin.

Kruunu on nyt hyvä, mutta ei täydellinen. Lähempää tarkasteltuna osassa kristalleissa on vielä hieman pölyhiukkasia ja muutakin likaa. Jos haluaisi täydellisen kirkkaan kruunun, tuo irroittaminen olisi varmaan ainoa vaihtoehto. Tai ehkä sitten se suihkuttelu? En osaa sanoa ratkaisisiko se tätä ongelmaa. Joka tapauksessa valaisin on nyt merkittävästi kirkkaampi kuin ennen, ja seinillä välkkyy taas pieniä sateenkaaria, eli kokonaisuudessaan puhdistus onnistui ihan hyvin.

Olisi kiinnostavaa kuulla, onko joku teistä kokeillut noita suihkutettavia aineita? Tai mitä tahansa muita hyviä vinkkejä kristallikruunun puhdistamiseksi?

6 vastausta artikkeliin ”Kirkkaampi kruunu

  1. Kristallinputsainetta saa Prismasta. Se on siellä kristallikruunujen lähettyvillä, valaisinosastolla. Lähtee puhtaaksi. Meillä oli kruunussa pyöreät kristallit. Alapuolelle pitää laittaa muovia, sanomalehteä tms. kunnolleen. Sittemmin kyllästyin hämäränhyssyyn ja myin kristallikruunun. Tilalla on nyt loisteputkivalaisin päivänvalolampuilla. Sen pyyhkii liinalla.

  2. Kun ostin meidän kristallikruunun, myyjä näytti, miten parhaiten saa pestyksi. Kruunu irroitetaan katosta, lamput irroitetaan, lampunkannat peitetään muovipusseilla kumilenksujen avulla huolellisesti ja sitten otetaan tukeva ote rungosta ja koko höskä laitetaan Fairy-vedellä täytettyyn sopivan kokoiseen vatiin ja huljutetaan. Ja sit valutetaan kuivaksi. Se näytti aika hurjalta, mutta siellä se täti pesi liikkeen kristallikruunuja tuohon tapaan (ja oli siis alan liike Lasi-Koiso Tampereella joskus 1990-luvulla). On sanottava, että kertaakaan en ole noin tehnyt. Tuota Kristalli-sumutetta olen käyttänyt ja paljon sanomalehtiä alla. En kyllä joka vuosi sitäkään.

    • Kun etsin tietoa, törmäsin tähän samaan tekniikkaan. Se kuulostaa minusta suoraan sanottuna aika hurjalta. Jotkut pesevät kristallit jopa astianpesukoneessa, ja se on jo todella villiä, jos minulta kysytään!

  3. Mä olisin niin laiska, että irrottaisin lampun ja huljuttaisin fairyvedessä. En kyllä upottaisi sähköosia peitettynäkään veteen, vaan huljuttaisin niin että ne ei osu. Tässä on enemmän hommaa, jos lamppu on kiinni sokeripalalla, mutta jos on tämän päivän pistokekiinnitys, kävisi homma aika helposti. Huuhteluveteen etikkaa, niin tulee kirkas. Ja kunnon kuivatus ennen takaisinlaittoa. Toki täytyy olla tosi varovainen, jos näin toimii. Ja tietysti riippuu paljon lampun mallista ja sähköistyksen laadusta, onko huljuttelu mahdollista. Antiikkilamppuun, jossa vanhat viritykset, en kokeilisi. Ja jättilamput on muuten vaan mahdottomia putsata näin. Mutta jos, niin varovasti…

    • Lampun koko ratkaisee, meidän kruunu ei mahtuisi edes tiskialtaaseen, mistään ämpäristä puhumattakaan. Menen jatkossakin tällä käsityötekniikalla.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)