Viikon vinkit: hyödytön kierrätys, säilyvät kananmunat ja meditoiva tiskaaminen

Onko kierrättämisestä mitään hyötyä? Talouselämän artikkelissa referoidaan NY Timesin juttua, jossa väitetään että ei. En ole vielä lukenut alkuperäistä, mutta tämä näkökulma on mielenkiintoinen: jos kierrätyksestä ei ole taloudellista hyöytä, sitä ei kannata tehdä. No ei kannatakaan jos tavoitteena on tehdä rahaa, mutta eikö ole hirvittävää tuhlausta olla keräämättä raaka-aineita talteen? Ajatuksia herättävä uutinen.

Täysin eri aiheesta kertoo Iltasanomat, josta voi lukea, että kanamunat säilyvät hyvinä  jopa viikkoja parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Olennaista on oikeanlainen säilytys, esimerkiksi jääkaapissa. Arkikokemukseni kertoo, että tämä todella pitää paikkaansa.

Nyt se on todistettu – asenne ratkaisee. Jos suhtaudut tiskaamiseen mindfulness-harjoituksena, se muuttuu inspiroivaksi harjoitukseksi. Totta puhuen tutkimustulos ei vaikuta mielestäni kovinkaan järisyttävältä. Sen sijaan olen sitä mieltä, että tiskaaminen on yksi niistä kotitöistä, joita tehdessä on loistava tilaisuus kuunnella podcasteja tai äänikirjoja. Monet kotityöt tuntuvat turhauttavilta silloin, kun ajattelen että tämänkin ajan voisin käyttää jotenkin tehokkaammin. Mutta jos samaan aikaan pystyy kuuntelemaan ja tekemään, tilanne muuttuu täysin. Nimittäin silloin tekee yhtäkkiä kahta tärkeää asiaa yhtä aikaa, jolloin ajankäyttö tuntuu heti todella tehokkaalta.

6 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: hyödytön kierrätys, säilyvät kananmunat ja meditoiva tiskaaminen

 1. Päivän tunnustus: me säilytetään kananmunat huoneenlämmössä kuivaruokakaapissa koska jääkaappiin ei kerta kaikkiaan mahdu. Olemme lapseton pariskunta joten emme aseta alaikäisiä salmonellan tulilinjalle. Munat ovat tosin ainoa elintarvike, jonka ostamme aina luomuna, vaikka käsittääkseni tavismunatkin ovat Suomessa pitkälti salmonellavapaita.

  • Meillä on jääkaapissa, mutta olen saanut hämmästyneitä kommentteja siitä, että ne ovat siellä. Kuulemma pitäisi säilyttää huoneenlämmössä. Mutta tuossa artikkelissa oli että jääkaappi on hyvä, joten aion jatkaa samalla linjalla. Toisaalta kaupoissahan ne ovat huoneenlämmössä, joten ilmeisesti säilyvät joka tapauksessa.

 2. Mä olen useammastakin artikkelista lukenut, ettei ole niin väliä säilyttääkö kananmunat huoneenlämmössä vai jääkaapissa, kunhan on siinä johdonmukainen. Siis ei tyyliin laitetaan jääkaappiin ja välillä pariksi päiväksi huoneenlämpöön kun jääkaappi on täynnä ja sitten taas jääkaappiin…

  Meillä on munat huoneenlämmössä kun jääkaappiin ei mahdu, ja hyvin on aina säilynyt, ikinä ei ole mennyt huonoksi vaikka onkin ollut parikin viikkoa päiväyksestä.

  • Sitä samaa tuossa artikkelissa sanottiin. Mäkään en ole tainnut koskaan törmätä pilaantuneeseen kananmunaan, ja säilytys siis jääkaapissa.

 3. Meillä kananmunat säilytetään jääkaapissa ja säilyvyyttä on testattu ainakin kuukauden parasta ennen -päivyksen ylittäneillä munilla, hyviä olivat.

  Salmonellaa taitaa kotimaisissa kananmunissa olla todella harvoin, joten sitä en pitäisi isona riskinä.

  Kaupoissa kananmunat säilytetään huoneenlämmössä, toki kaupan huoneenlämpö on jotain ihan muuta kuin kotien lämpötila. Mutta niinkuin äiti raitapaita mainitsikin, tärkeintä ehkä on se tasainen säilytyslämpötila.

  • Olen samassa käsityksessä, että salmonella on Suomessa todella harvinaista. Mutta silloin kun teen jotain mitä ei kuumenneta, niin olen munien kanssa ekstravarovainen, ja pesen ne tiskiaineella ennen kuin rikon.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)