Koko koti kuntoon: Vaatteet, osa 2

Ensimmäinen osa vaateraivausta osoittautui tehokkaammaksi kuin olisin etukäteen kuvitellut. Tulin järkiini, ja poistin kaapista vielä ne parit itsepetokset, ja nyt pitäisi vain päättää, yritänkö tarjota niitä esim. Diakonissalaitokselle, vai laitanko suoraan UFFille tai Konttiin. Samoilla tehoilla jatketaan loppujen vaatteiden parissa. Tämän viikon täsmällinen tehtävä on käydä läpi muut vaatteet ja samalla suorittaa kausivaatteiden vaihto.

Koska näillä leveyspiireillä lämpötilat vaihtelevat niin paljon vuoden aikana, laitan selkeät kesävaatteet joka syksy laatikkoon odottamaan talven yli. Hellemekot, pellavahousut, ohuet hameet ja kesätopit pakataan pois. Tällä lailla kaappiin tulee väljyyttä. Samalla systeemillä laitan usein kesän ajaksi talteen paksuimmat villapaidat ja ulkoiluvaatteet, joita ei helteillä tarvita. Koska todellinen syksy alkoi ilmeisesti eilen, on ajankohta tälle vaihto-operaatiolle mitä otollisin.

Aloitin projektia jo eilen. Tällä kertaa mukana on lisähaastetta, sillä epäilen vahvasti, että olen ensi kesänä vielä vähän eri kokoinen kuin nyt. Päätin siis, että nyt tänä syksynä pakkaan laatikoihin vielä kerran takaisin sellaisiakin vaatteita, joita en ole tänä kesänä pitänyt. Jos ne ovat vielä ensi kesän alussa liian pieniä, velvoitan itseni luopumaan niistä lopullisesti. Katsokaa, miten ovelasti ostin itselleni melkein vuoden lisäaikaa päätöksenteolle!

Kausivaatteiden lisäksi nyt on siis tarkoitus käydä läpi kaikki vaatteet ja poistaa joukosta tarpeettomat. Otan tähänkin sellaisen kondo-henkisen asenteen, mutta en lupaa toteuttaa sitä aivan pilkuntarkasti. Voi olla, että käytännöllinen puoleni saa välillä vallan. Tavoitteena kuitenkin poistaa ne kaikista mahdottomimmat pukineet tilaa viemästä. Raportoin loppuviikosta tarkemmin, miten sujui.

8 vastausta artikkeliin ”Koko koti kuntoon: Vaatteet, osa 2

 1. Jep munkin vaatekaappi ois katastrofi ellen pakkaisi väärän vuodenajan vaatteita pois. Ja kengät kans, pois eteistä täyttämästä.

 2. Minä myös laitan kesävaatteet talven ajaksi pois (omalle hyllylleen, kun on niin paljon hyllyjä). Olen saanut käytyä melkein kaikki vaatteet läpi vuoden aikana, vuoden loppuun mennessä saan vaatekaapin kuntoon. Tosi paljon on poistunut, ja vielä varmasti tulee poistoja. Itse teen niin, että otan kasan vaatteita, jotka pitää kokeilla ja katsoa esimerkiksi lokakuun loppuun mennessä. Jos joku vaate jää käyttämättä, laitan sen pois, koska en todennäköisesti tule sitä käyttämäänkään. Samalla kaikki vääränkokoiset poistuvat. En jaksa kerralla ruveta kokeilemaan mitkä ovat sopivia ja mitkä eivät. Pikkuhiljaa, mutta järjestelmällisesti. Minulle sopii tällainen tyyli.

  • Se Kondon systeemi että kaikki ulos ja sitten takaisin on minustakin turhan rankka. Vähitellen toimii paremmin. Mutta mun on tehtävä sovittelu yhdellä kertaa, koska muuten on joku välivarasto jonkun tuolin päällä jatkuvasti, ja se ei vaan toimi.

 3. Aloin raivata yhtä komeroa, jossa on mm. niitä kenkiä, joita ei juuri siihen vuodenaikaan ole käytössä. Samalla siirsin kesäkenkiä kaappiin. Sain pois kolmet resut kengät ja puolison yhden takin, jota hän ei ole halunnut käyttää hiostavan materiaalin takia mutta jota on säästänyt varulta.

  Mutta nyt jumituin yhteen vanhaan omaan takkiini. Se on varmasti jostakin 80-luvun lopulta, lukioajoilta, täysin kunnossa, lämmin kangaspäällinen, duffelinappinen takki, ihan nätti. Mutta malli on sitä sen ajan mallia, säkki päälläni. En ole käyttänyt sitä varmaan viiteentoista – kahteenkymmeneen vuoteen, mutta silti olen sitä säilyttänyt. Ja vieläkin tuntuu pahalta ajatus, että panisin sen eteenpäin. Miten ihmeessä siitä saisi päästetyksi irti? Jos pidän vielä tämän talven ja kokeilen, käyttäisinkö. En tiedä.

  Kaapin pohjalta sain roskiin kaikkea epämääräistä ryönää, vanhoja julisterullia ym. Onneksi. En edes avannut niitä nyt enkä jäänyt haikailemaan, josko niitä vielä jemmaisi.

  • Voi kuule, tiedän tunteen! Tuo on taatusti erittäin yleistä. Mutta hyvä idea on ottaa takki esille. Jos se on helposti valittavissa joka päivä, mutta kuitenkin jää naulakkoon, on ehkä keväämmällä helpompi luopua siitä. Siinä ehkä konkretisoituisi itselle, että takki ei tosiaankaan tule pidetyksi.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)