Mittani on täynnä, toimintaa!

Olen kurkkuani myöten täynnä ammattiautoilijoita, jotka ajavat päin punaisia, eivät piittaa suojateistä tai muuten vaarantavat jalankulkijat liikenteessä. Mittani tuli täyteen viime viikolla. Muutaman päivän sisällä todistin itse vierestä monta vaarallista tilannetta.

Ensin seurasin sivusta, kun valo-ohjatussa neljän tien risteyksessä neljä autoa ajoi peräjälkeen päin samoja punaisia. Näistä kaksi oli takseja.

Sen jälkeen olin toisaalla ylittämässä pienempää katua suojatietä pitkin. Jonon ensimmäinen oli pysähtynyt odottamaan. Takaa kurvasi Postin jakeluauto, joka koukkasi jalkakäytävän kautta edessä odottavan ohitse ja kääntyi oikealle. Meitä oli suojatietä samaan aikaan ylittämässä useampi aikuinen ja monta lasta.

Perjantaina olin itse jäädä bussin alle, joka ajoi päin punaisia suoraan suojatielle, vain kiilatakseen pysäkin kautta henkilöautojen eteen seuraaviin punaisiin. Tämä manööveri voitti matkaa noin 10 metriä, ja koska päätepysäkki oli tästä seuraava, luulisin sen nopeuttaneen matka-aikaa noin 2 sekuntia.

Eilen olin jälleen suojatiellä, kun oikealta tuleva taksi ei pysähtynyt eikä hidastanut, vaan koukkasi pyöräilevän lapsen ohitse niin, että lapsi oli jäädä alle. Jälleen kerran jalankulkijoiden odottaminen olisi pidentänyt matka-aikaa parilla sekunnilla.

En hyväksy enää ainuttakaan ammattiautoilijaa, joka kiilailee, kaahailee, ajaa päin punaisia ja ylipäätään suhtautuu piittaamattomasti jalankulkijoihin. Yksityisiin kuskeihin on vaikea vaikuttaa, mutta ammattilaisten luulisi tuntevan liikennesäännöt. Samoin luulisi asian kiinnostavan myös heidän työnantajiaan. Olen aloittanut yhden ihmisen kampanjan, mutta toivon, että mahdollisimman moni liittyy joukkoon: valitan joka ikisestä ammatikseen autoilevasta törttöilijästä, jonka näen.

Lähetin palautetta HSL:lle punaisia päin ajaneesta bussikuskista. Kerroin paikan, ajan ja linjan numeron. Ilmoitin haluavani saada vastauksen – vielä ei ole kuulunut mitään. Eilen lähetin taksista palautetta Taksitarkastajalle, ja sain tänä aamuna vastauksen. Tee sinäkin samoin. Ajattelen niin, että jos riittävän iso massa ihmisiä ei enää katsele tällaista toimintaa läpi sormiensa, kulttuuri alkaa vähitellen muuttua. Palautteen jättäminen on helppoa.

Ilmoitelkaa muiden kaupunkien vastaavia yhteystietoja kommenteissa, lisään niitä sieltä tähän listaan.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että olen aina ajellut runsaasti taksilla, ja käytän joukkoliikennettä viikoittain. Arvostan suomalaisia takseja kovasti, ne ovat siistejä ja kuskit keskimäärin luotettavia verrattuna moniin kokemuksiin muualla maailmassa. Arvostan toimivaa joukkoliikennettä ja sitä, että kuski useimmiten tervehtii, kun nousen kyytiin. Tämä ei siis ole hyökkäys kaikkia jakeluautojen ajajia, bussikuskeja ja taksiautoilijoita kohtaan. Tämä on hyökkäys piittaamattomuutta ja hällä väliä -asennetta kohtaan. Arvostan jokaista ammattilaista, joka tekee työnsä hyvin ja ammattitaidolla. Edellämainittujen kuljettajien ammattitaitoon kuuluu osata ajaa niin, ettei kenenkään henki vaarannu.

6 vastausta artikkeliin ”Mittani on täynnä, toimintaa!

 1. Mainio postaus. Mut meinas tappaa Matkahuollon jakeluauto kerran, juurikin kurvaamalla suojatien eteen pysähtyneen auton takaa vieresitä kaistaa suoraan suojatielle. Ammattikuski siis siinäkin. Valitin Matkahuoltoon, mutta poliisillehan tosta olisi pitänyt soittaa. Nää vaan on tilanteita, joissa rekkari vilahtaa liian nopsaan ohi, kun itse on säikähtynyt.

  Taksithan on ihan tappovälineitä liikenteessä, btw. Ei tarvi pitkään kävellä tuolla kun oppii varomaan jo kaukaa…

  • Mullakin on monet rekkarit mennyt ohi, mutta nyt olen virittänyt itseni siihen tilaan, että tsekkaan heti numeron ja kirjoitan kännykkään muistiin.

 2. Hyvä juttu! I’m in!

  Takseille varsinkin on päässyt kaupungeissa tulemaan käsitys, että he saavat ajaa miten vaan ja että sääntöjen rikkominen on takseille okei. Ammattikuski on ammattikuski, urpo on urpo ja nämä ”ammattilaiswannabeet” pitää saada kitkettyä. Tänäkin syksynä on aivan liikaa esimerkkejä, mitä väärästä asenteesta liikenteessä seuraa. Hirvittää ajatella liikennettä lasten kannalta, kun ei siellä meinaa aikuinenkaan pysyä hengissä. Lapsi on oppinut luottamaan siihen, että jokainen noudattaa sääntöjä eivätkä he tajua, että joillakin ei ole aikomustakaan tehdä niin. Onneksi firmojen autot on useimmiten teipattuja, joka velvoittaa kuskia käyttäytymään tai jos ei niin tee, jää helposti kiinni törttöilyistään.

  Suurin osa ammattikuskeista on varmasti kunnollisia ja vastuullisia, ainakin mun isä, mutta muutama urpo pilaa koko ammattikunnan maineen. Kimppakuria, kiitos!

  • Se on just tylsää, että ne muutama urpo siellä joukossa pilaa helposti koko ryhmän maineen. Mua kerran ratikkakuski läksytti (vuosia vuosia sitten), kun kiirehdin punaisia päin kyytiin. Kyllä nolotti.

 3. Tulee mieleen Ipanapa liikenteessä kappaleen sanat: ”….kun tulee vihreä, ei saa silti hyppiä. Sillä liikennevalo ei pelasta lasta ( eieieieiei), ei estä aikuista kaasuttamasta (eieieiei). Ne tollot ajavat näin; pu-pu-pu-pu-pu-punaista päin.”

  Itse olen sieltä ratin takaa kauhistellut ihan samaa asiaa. Punaisia päin ajetaan surutta ja välillä tuntuu, että vielä kaasutetaan kunnolla, ettei vaan jää kitumaan-asenteella. Onko meillä todella niin kiire, vai mistä tuo piittaamattomuus johtuu?

  Olen valittanut liikeenteessä töllöilijöistä vuosia, yleensä busseista ko. Bussifirmoihin. Useimmat eivät vastaa mitenkään ja toiset lähinnä vähättelevät ongelmaa.

  – Anki

  • HSL ei ole edelleen vastannut vaikka palautteesta on nyt viikko. Alan painostaa niitä seuraavaksi. Haluan tietää miten he toimivat.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)