Kylppärinkaapit viimeinkin järjestyksessä

Huh mikä homma. Jotenkin ajattelin etukäteen, että nuo vessat ja kylpyhuoneet hoitaa käden käänteessä. Mutta en todellakaan tajunnut, kuinka paljon säilytystilaa kertyykään, kun alkaa järjestelmällisesti käydä jokaista kaappia ja laatikkoa läpi.

Havaitsin, että minulla on ihmeellinen taipumus säilöä roskia, etenkin eri tuotteiden pakkauksia. Tyhjiä lääkepakkauksia ja kosmetiikkapakkauksia löytyi vähän joka kaapista. Kyse on jälleen kerran lykätystä päätöksenteosta. Ostin vastikään kasvojenhoitotuotteita, jotka oli pakattu todella kauniisiin pahvipakkauksiin. Olen ottanut tuotteet esiin ja käyttöön, mutta pakkaukset ovat tuntuneet liian sieviltä suoraan roskikseen heitettäviksi. Niinpä olen vain ”laittanut ne johonkin”, eli laskenut kädestäni johonkin puolinäkyvään paikkaan. Mitään jatkokäyttöajatusta noihin laatikoihin ei toki liity, mutta ei vain ole raaskinut laittaa heti roskiinkaan. Älytöntä toimintaa, jos asiaa yhtään tarkemmin ajattelee. Kovetin sydämeni ja keräsin ne kaikki pahvinkeräykseen.

Olen myös koonnut aika ison kassillisen vanhaksi menneitä lääkkeitä, jotka ovat menossa apteekkiin. Antibioottikuurien jämiä, ikivanhoja silmätippoja ja ties mitä. Yleisesti ottaen en ole käsikaupasta ostettavien lääkkeiden kanssa niin tarkka – en usko, että vuoden vanha hydrokortisoni olisi erityisen vaarallista. Samoin voin hyvin itse käyttää itse ibuprofeenia, jonka päiväys on jo takanapäin, enkä ole huomannut eroa tehossa. Mutta lasten lääkkeiden kanssa olen tarkkana. En halua yhtään joutua arvailemaan, onko vaikuttavaa ainetta oikea määrä vai ei.

Noiden lisäksi kaapeista löytyi jämäpulloja, kuten ennakoinkin. Ärsyttävimmät ovat pari kynsilakkapulloa, joista yritän saada viimeiset tipat kaivettua. Sitten on jokunen muukin tuote, josta haluaisin kiihkeästi päästä eroon, mutta sieluni ei siedä heittää hyvää tavaraa roskiin. Vai pitäisikö tehdä poikkeus? Meneekö tämä ”hyvää ei saa hukata” -mentaliteetti jo vähän liian pitkälle? Minähän olen siis ihminen, joka leikkaa hammastahnatuubit auki, jotta saisin viimeisetkin tahnat sieltä ulos. Ehkä voisi välillä olla vapauttavaa vain heittää jonkun epäsopivan tuotteen jämät roskikseen, sen sijaan että hilloaisi niitä vuositolkulla kaapissa.

Kokonaisuudessaan olen kyllä jälleen kerran tyytyväinen, että tuli tämäkin raivaus tehtyä. Kun roskat otti pois ja jäljelle jääneet tavarat järjesti uudelleen, tuloksena oli yllättäen tyhjiä hyllyjä kaapissa, joka alunperin oli ihan täynnä. Muutenkin on hyvä tarkastella ajoittain kriittisin silmin, minne on tavaransa laittanut. Tuntui esimerkiksi järkevältä siirtää kynsilakanpoistoaine samaan kaappiin kynsilakkojen kanssa, sen sijaan että säilyttäisi niitä eri huoneissa. Taikka viedä laastarit lääkekaappiin, eikä säilyttää niitä yhdessä hammasharjojen kanssa.

Laitan tämän viikon haasteen tänä iltana tai huomenna, vaikka viikko onkin jo näin pitkällä. Mutta se on sen verran pieni, että pitäisi luonnistua viikonlopun aikana.

4 vastausta artikkeliin ”Kylppärinkaapit viimeinkin järjestyksessä

 1. Noista kynsilakoista… en ole varmaan ikinä saanut käytettyä kynsilakkapulloa loppuun asti. Aina pohjalle jää niin tanakkaa lakanjämää että sitä ei pysty enää kynnelle siististi levittämään. Joten minä ainakin heitän nuo kynsilakkajämät pois siin vaiheessa kun jälki ei enää ole siistiä.

  Toinen vinkki liittyen kynsilakkoihin. Kynsilakat säilyy parempina eli juoksevampina kun ne säilyttää jääkaapissa. Mulla on vuosia vanhoja lempparilakkoja joita käytän ja pystyn käyttämään edelleen, koska olen säilyttänyt niitä jääkaapissa.

  Kynsilakkojen inventaario olis meidän huushollissa tarpeen, meillä on iso laatikollinen lakkoja jääkaapissa (3 tyttöä ja minä huushollissa), joista osa on joko huonoja tai muuten vaan sellaisia ettei niitä kukaan käytä… täytyypä varmaan pitää inventaario viikonloppuna näiden osalta lasten kanssa…

  Hammastahnatuubien kanssa mullakin on kyllä sama käytäntö kuin sinulla. Aika monena päivänä lisää hampaat saa vielä tolla keinolla pestyä. 😉

  Muutoin noin yleisesti ottaen omassa kylppärissä on todella vähän turhaa tavaraa. Ostan normaalisti niin vähän kosmetiikkaa ja aina vaan samoja merkkejä täydennykseksi, joten purkin pohjia ei yleensä kerry. Tuota raivausta teen aina silloin tällöin lasten kylppärissä siellä kun tuntuu seilaavan jos jonkinlaista purnukkaa ja yleensä tyhjänä. Miten tyhjän purkin roskiin heittäminen voikin olla niin vaikeaa…. ?

  • En välttämättä minäkään. Mutta tavoitehan on aina käyttää kaikki loppuun 😉
   Mä olen niin low maintenance, että kynsilakkojen määrä ei ole ongelma, niitä on jämäpurkit mukaan lukien seitsemän. Joista siis pari vetelee viimeisiään.

 2. Nyt on farmasistin pakko kommentoida noista vanhentuneista lääkkeistä: Vanhentuneita lääkkeitä ei tulisi koskaan käyttää, ellei ole 100% varma, mitä lääkkeelle tapahtuu vanhentumisen yhteydessä. Suurin osa menettää vain tehoa, mutta osassa syntyy hajoamisen (= vanhenemisen) myötä myrkyllisiä yhdisteitä, joita ei missään nimessä tulisi saattaa elimistöön. Hieman vaarallista mielestäni rohkaista julkisesti muita ihmisiä vanhentuneiden lääkkeiden käyttöön.

  • Kiitos, tämä oli varmasti hyvä muistutus. Lähden siitä, että lukijat ovat vastuussa itse omista tekemisistään, enkä missään nimessä kehota ketään toimimaan vastoin virallisia suosituksia. Kerroin tuosa omista kokemuksistani, mutta jokainen tietenkin harkitsee itse, mikä on järkevää. Vanhentuneita reseptilääkkeitä en minäkään käyttäisi. Onko muuten jotain tiettyä yleistä käsikauppalääkettä, joka muuttuu vaaralliseksi, ja jota siten kannattaisi varoa?

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)