Järkevämpää järjestystä keittiössä

Olen saanut oman haasteeni keittiöosuuden valmiiksi. Tavaroita, jotka lähtevät kiertoon:

  1. salaattikulho
  2. Tupperwaren kermavaahtosekoitin
  3. keraaminen tarjoiluastia/ taide-esine
  4. nippu ruokalappuja

Suoraan roskikseen heitin kourallisen parittomia purkinkansia ja kuivahtaneita lasipurkkien kumitiivisteitä. Lisäksi roskiin joutui myös vanha alumiininen mehumaija. Tämä oli peräisin 50-luvulta, ja niin hapettunut että siinä jo arvelutti keittää mitään. Kirppikseltä löytyi uutta vastaava teräksinen muutamalla kympillä, joten vanha sai mennä. Lisäksi laatikoista ja kaapeista löytyi jonkin verran pieniä esineitä, jotka eivät oikeastaan kuulu keittiöön ollenkaan, kuten lasten leluja. Ne palautin oikeaan osoitteeseen.

Suurin uudistus on uudelleenorganisointi, joka olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Minulla on yksi tosi iso vetolaatikko, se on 100cm leveä ja syvä kuin mikä. Sinne mahtuu aivan uskomaton määrä tavaraa, ja tätä ominaisuutta on todella hyödynnetty aikojen saatossa. Jos jollekin tavaralle ei ole löytynyt fiksua paikkaa, olen sommitellut sen muun roinan jatkeeksi tuohon megalootaan. Sen seurauksena laatikko oli muuttunut todella epämiellyttäväksi käyttää. Mutta tämän raivausprojektin seurauksena laatikossa vallitsee nyt uusi, toimiva järjestys.

Tiivistin toisessa kaapissa pöytäliinat kahden hyllyn sijaan yhdelle. Sain tällä tavalla alimmaisen hyllyn tyhjäksi, ja sinne järjestelin kaikki leivontavälineet, eli kakkuvuoat, kaulimet ja leivonta-alustan. Samassa kaapissa pidän ylempänä jauhoja ja muita leivontatarvikkeita, joten paikka oli erinomaisen looginen. Alin hylly ei kuitenkaan sovellu ruoka-aineiden säilyttämiseen, koska sinne ei näe kunnolla. Sen sijaan kakkuja leivon niin harvoin, ettei haittaa vaikka vuokia varten pitäisi vähän kyykistellä. Kaikki samaan sarjaan kuuluvat tavarat ovat nyt yhdessä, ja voin jälleen kerran ihmetellä, miksi en ole tullut ajatelleeksi tätä aiemmin.

Hankalan mallisten vuokien myötä megalaatikosta vapautui paljon tilaa. Aloin heti miettiä, voisiko jossain muualla tehdä samanlaista tiivistämistä. Jos alimmat hyllyt ovat hankalia, niin niin ovat ylähyllytkin. Pienen tutkailun jälkeen huomasin, että tiskikaapin ylin hylly oli selvästi vajaakäytössä. Hetki uudelleenjärjestelyä, ja yllättäen täydeltä vaikuttaneesta tiskikaapista löytyikin tyhjää tilaa. Jemmasin ylös hillopurkkeja, joita harvemmin tarvitaan ja järjestelin kaikki maljakot loogisesti vierekkäin. Otin vielä kaapista pois saviastian, joka sopii paremmin kukkaruukun alle kuin ruokailuun. Tämän jälkeen sekä tiskikaappiin että suureen vetolaatikkoon oli tullut niin paljon lisää tilaa, että sain niihin tasoilta pois kaikenlaista tavaraa, kuten kastelukannun ynnä muuta. Kaappien järjestely toi siis lisää tilaa myös työtasolle, eikä tarvinnut sulloa mitään.

Tämä harjoitus oli siis erittäin hyödyllinen. Kaikki on nyt käytännöllisemmin järjestetty ja tuntuu että tilaa on enemmän kuin ennen vaikka mitään ei varsinaisesti ole vielä poistettu. Nuo kolme kirppikselle menevää esinettä nostin väliaikaiseen säilöön kaapin päälle pois tieltä. Edellisestä keittiön järjestelystä olikin aikaa, joten nyt olen tilanteeseen hyvin tyytyväinen. Eikä haittaa jos joku vieras aukoo keittiössä kaappeja. Kaikki on ojennuksessa!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)