Uudet ruokalistat

Tuumasta toimeen. Olen eilen suunnitellut elokuun arkiruuat ja äsken päivitin ne tuonne Ruokajärki-sivun alle sivun ylälaitaan. Tällä kertaa merkkasin jo tässä vaiheessa muutamia lisähuomioita mukaan. Huomatkaa, että listaa luetaan siten, että uusin on aina ylimpänä. Tarkoittaa sitä, että mitään noista ruuista ei vielä ole tehty. Kommentoin sinne aina muistaessani, miten suunnitelma toteutui. Voi olla että muokkaan listoja vielä, eli jokunen ruoka saattaa muuttua.

Havaitsin, että vaihtelevien ruokien keksiminen on työlästä. Varmaan kyse on rutiinin ja harjoituksen puutteesta, mutta sain selata monet keittokirjat ja todella vaivata päätäni, että sain kolmen viikon ruuat suunniteltua. Tämä on se syy, miksi kaupassa iskee stressi. En näköjään ole erityisen keittiöluova. Toisaalta nyt kun listat on tehty, olo on helpottunut. On myös selkeää, kun kasvis- ja kalaruoat on selkeästi kirjattu ylös. Muistan vanhastaan, että suunnitelmassa pysyminen ei ole kovin vaikeaa, sillä kauppaan mennään selkeän listan kanssa.

Päätin, että onnistuakseni kaikki keinot on sallittuja. Otin esiin kivoimmat keittokirjani, ja selasin niitä huolella. Nappasin kierrätyshyllystä Pirkan mainoslehtisen siltä varalta, että sieltä löytyisi uutta inspiraatiota (löytyi lohipyttipannun resepti, joka pääsi listalle). Latasin puhelimeeni maksullisen Satokausikalenteri-sovelluksen. Se ei ollut mielestäni ihan halpa, mutta päätin että jos 4,99€ saa minut syömään järkevästi kauden kasviksia ja hedelmiä, niin antaa mennä. Koska haluan opetella ekologisempia ja fiksumpia ruokavalintoja, tämä olkoon apuna. Tunnustan, että hieman nolottaa, etten tiedä noita asioita jo valmiiksi, mutta menköön samalla itsensä sivistämisen piikkiin. Kyseessä on siis sovellus, joka kertoo milloin vihannes, marja, hedelmä, sieni tai juures tuottaa satoa, missä sitä tuotetaan ja miten käsitellään. Saman tiedon saisi tietysti eri lähteistä itse keräämällä, mutta tuo ohjelma tuottaa kaikki asiat kätevästi samaan paikkaan ja omaan taskuun. Luulen, että löydän sille kyllä runsaasti käyttöä.

Kiitos edelliseen postaukseen tulleista vinkeistä ja kommenteista. Sain niistäkin paljon hyviä ideoita sekä puhtia tähän projektiin. Lisävinkit ja kommentit ovat edelleen tervetulleita!

4 vastausta artikkeliin ”Uudet ruokalistat

  1. Olen huono suunnittelija, mutta nostan hattua niille jotka sen osaavat. Harmittaa, kun luin jostain hyviä vinkkejä ateriasuunnitteluun, mutta ainoa vinkki, joka jäi mieleen oli joka viikkoinen uuden reseptin opettelu..
    Itse mietin, että jos osaan kymmenisen ruokaa ja intoa pieneen variaatioon niin pärjäisinköhän elämässä?:D

    • Mä taas olen suunnittelun kuningatar. En kestä huonosti suunniteltuja projekteja 😀 Ateriasuunnittelussa on varmaan eri ihmisillä eri tavoitteet. Uusien reseptien opettelu ei ole tällä kertaa se ykkösjuttu, vaan tavoitteena on ihan vaan arjen helpottaminen ja stressin vähentäminen. Mutta kymmenellä ruualla saa jo melkein kaksi viikkoa joka päivä eri aterian, neljä lisää niin kaksi viikkoa on täynnä. Sitten voi aloittaa alusta ja hyvin pärjää 🙂

  2. Mun mielestä pääsee helpommalla, kun ”täysien ruokalajien” sijaan tekee ruoan niin, että on se yksi pääraaka-aine ja siihen ne lisukkeet, jotka voi ola eri eri päivinä. Siis esim. tällä viikolla ollaan syöty simppelisti marinoitua possua (ostettu iso pala ulkofilettä tarjouksesta ja tehty iso satsi kerralla) ja ekana päivänä sen kanssa basmatiriisiä, tokana perunamuussia ja kolmantena uunissa paahdettuja kasviksia. Mun mies tykkää enemmän sitten kokkailla noita ruokalajeja pitemmän kaavan mukaan, mä tykkään mennä vähän helpommalla 🙂

    • Tuo on kyllä käytännöllistä. Itse jaksan syödä pari päivää kerrallaan samaa, mutta sitten alkaa jo tökkiä. Eli säästään aina iltaruoan tähteet seuraavan päivän lounaaksi, ja teen iltaruuaksi uuden. Nyt olen myös tarkoituksella tehnyt pakkaseen vähän isompia annoksia. Tämä on sellaista tasapainoilua määrien kanssa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)