S-ryhmän Kauppakassi-palvelu testissä

Olen hankkinut S-etukortin. Mitäpä ei ihminen tekisi bloginsa eteen? Täytyy sanoa, että kortin sai todella helposti ja vaivattomasti S-pankista, joka oli ruokakaupan yhteydessä. Olen tähän saakka periaatteesta vastustanut osuuskaupan ylivaltaa ja pitänyt puljun brändejä epäkiinnostavina, mutta nyt annoin periksi. Joku ABC houkuttelee edelleen ihan yhtä vähän kuin ennenkin, mutta ehkä kortista ei ole haittaa. Alunperin motiivina oli se, että sillä saa alennusta Prisman kotiinkuljetuksesta, mutta sitten kävi ilmi, ettei havittelemani Prisma kuljeta meidän postinumeroalueelle. Hmpf. Piti siis testata Alepan vastaavaa palvelua.

Verrattuna K-ryhmän vastaavaan nettisivuun, S-ryhmän sivu oli noin sata kertaa toimivampi. Tuotteita pystyi hakemaan, rajaamaan ja selaamaan yksinkertaisesti ja helposti. Testasin asiakaspalvelu-chattia, jossa vastaus tuli viipymättä. Nettisivujen käyttökokemus oli kaikin puolin todella hyvä.

Hinta sen sijaan oli yli kaksinkertainen Cittariin verrattuna. On tietysti otettava huomioon, että Cittarilla oli kampanja käynnissä, ja tällä kertaa halusin toimituksen samana päivänä, mutta silti. Äsken tarkistin, että Cittarin keskiviikko-kampanjaa on venytetty lokakuun loppuun saakka, joten se kyllä houkuttelee tilaamaan. Toisaalta tavaroiden valikoimisen helppous puhuu Alepan puolesta. Valikoima oli S-ryhmällä ihan ok. Aika paljon sellaisia tuotteita jäi puuttumaan, joita olisin halunnut, mutta niin jäi K-ryhmän palvelussa myös. Prisma pystyisi tarjoamaan suunnilleen kaiken mitä haluan, mutta siinä taas kotiinkuljetus ei onnistu. Täydellistä palvelua ei taida ollakaan.

Tavarat tuotiin annetun ajan sisällä, joskin tällä kertaa siellä viimeisen vartin sisällä. Lähetti oli reipas, hymyilevä ja ystävällinen, eli toista maata siihen Cittarin äänettömään ja ilmeettömään henkilöön verrattuna. Mutta viilit olivat menneet kuljetuksessa kumoon, mistä iso miinus. Cittarin viilit olivat kauniisti ojennuksessa oikein päin. Eilisessä lähetyksessä oli myös pakattu pyykinpesuaineet omiin pikkupusseihinsa. Periaatteessa hyväksyn tämän varotoimena, vaikka en pakatessa sitä tekisikään. Mutta pikkupussit oli vedetty umpisolmuun, ja niitä auki värkätessä kävi mielessä, miten pienistä asioista asiakaskokemus syntyy. Vetosolmu olisi pelastanut tilanteen positiivisen puolelle.

Yhden kokemuksen perusteella palvelut ovat täysin tasoissa. Hinta puoltaa selvästi enemmän K-ryhmä puolelle, mutta helpot ja toimivat nettisivut kallistavat vaakaa S-ryhmän suuntaan. En siis toistaiseksi julista kumpaakaan voittajaksi, vaan testailen lisää molempia. Palaan siis asiaan jonkin ajan päästä, kun olen saanut molemmista lisää kokemusta.

8 vastausta artikkeliin ”S-ryhmän Kauppakassi-palvelu testissä

 1. Kuinka hyvin tunnet osuuskaupan historiaa ja ideaa? Minä en ikinä ole ymmärtänyt ihmisiä, jotka ”vastustavat osuuskaupan ylivaltaa” – osuuskaupanhan omistavat asiakkaat, ei kukaan kauppias, yksityinen henkilö, joka keräisi voitot itselleen. Omat esiesivanhempani ovat olleet mukana 1900-luvun alussa, kun Vähäväkisten osuusliikettä perustettiin Turkuun ja minusta on yksinomaan ja vain hienoa, että on yhä olemassa yksi kauppayhtymä, joka ei ole kenenkään yksittäisen ihmisen omistama, yhdelle ihmiselle/perheelle/suvulle voittoa tuottava, vaan yhteisön omistama.

  Ja kummallisinta mielestäni on, että usein samat ihmiset, jotka eivät pidä osuuskaupasta ja s-ryhmästä, kannattavat kaikenlaisia muita (luomu yms)ruokaosuuskuntia – joilla siis on ihan sama periaate kuin s-ryhmällä, mutta vain pienemmässä mittakaavassa.

  • Voin heti tunnustaa etten tunne sitä juurikaan. Mutta vaikka osuuskaupan omistavatkin asiakkaat, kuinka paljon yksittäisellä asiakkaalla on valtaa? Osuuskauppa on haalinut aikamoisia monopoliasemia itselleen, ja se on se juttu josta en oikein tykkää. Mutta en näe lähtökohtaisesti ongelmaa siinä, että joku yksittäinen ihminen pääsisi tuottamaan voittoa itselleen omalla työllään, päinvastoin. Siinä mielessä osuuskaupan ”ideologia” ei ole minulle mikään lisäarvo. Se kysymys taitaakin olla juuri tuossa mittakaavassa, josta itsekin mainitsit!

   • Yksittäisellä omistajalla on yhtä paljon valtaa kuin yksittäisellä kansalaisella valtiossa! Ihan samalla tavalla kuin äänestyksellä valitaan eduskunta, asiakasomistajat (esim. nyt sinä) osallistuvat osuuskauppavaaleihin ja valitsevat edustajiston. Jokainen täysi-ikäinen, osuuskaupan alueella asuva ja ennen vaalivuotta jäseneksi tullut asiakasomistaja voi asettua ehdokkaaksi.

    Edustajiston tärkeimpiä tehtäviä puolestaan on valita osuuskaupalle hallintoneuvosto, jonka rooliin kuuluu puolestaan osuuskaupan liiketoiminnan valvonta, osuuskaupan toiminnan huomattavasta supistamisesta tai laajentamisesta päättäminen ja strategian vahvistaminen sekä hallituksen ja toimitusjohtajan valinta.

    Hallintoneuvoston nimittämisen lisäksi edustajisto vahvistaa osuuskaupan tilinpäätöksen, päättää siitä, mihin toimenpiteisiin vahvistetun taseen mahdollisesti osoittama ylijäämä antaa aihetta ja myöntää hallituksen vastuuvapauden. Osuuskaupan edustajisto päättää myös mahdollisista sääntömuutoksista sekä fuusiohankkeista.

    Eli vaikuttaa voi. Jos haluaa. Ihan niin kuin kansalainen yleensäkin.

    • No tuo nyt ei varsinaisesti ole vaikuttamista. Noinhan se menee, mutta jokainen tajuaa että vaikuttamisesta tuolla kaavalla ei kannata puhua. Toki se on varmaan isompaa kuin muissa ryhmissä. Tai ainakin näennäisesti niin.

     Fakta on, että S jyrää mm. kiinteistöjen sijoittelussa ja tuottajahinnoittelussa ja muiden sijoittumisessa alueelle. Hinnanalennukset tulevat pääosin tuottajan pussista, mutta hyöty ketjulle, mikä on ihan väärin. Vallalla on Take it or leave it mentaliteetti. Onko se enää osuuskuntahengen tai alkuperäisen aatteen mukaista? Minustakaan ei.

     Siitä, että kaupan omistaa kauppias on vain etua asiakkaalle. Kauppiasvetoinen kauppa on usein paljon palvelualttiimpi ja joustavampi kuin ”täällä vain töissä kauppiaan” vetämä. Se, että hyvästä työstä saa voittoa, on ihan oikein. Miksi ei saisi saada? Ketjut kyllä pitävät huolen siitä, että kukaan kauppias ei ainakaan helpolla pääse.

     On mullakin S-bonus, eipä sillä. Ja Plussa. Ja Pins. Ja kaikki muutkin. Bonuskorteista S on mun mielestä paras. Raha on rahaa eikä vaikeasti hahmotettavia pisteitä tms.

 2. Me asutaan sen verran syrjässä että meille ei toimita kotiin kuin http://www.kauppahalli24.fi. Nyt juuri mulla 4vko kokeilu menossa kun alkoi päiväkotiarki. Tälle viikolle ei vaan voinut tehdä tilausta kun oltiin kaikki illat niin epämääräisesti kotona! Tykkään kyllä käyttöliittymästä ja valikoimakin ok.

  • Täytynee kokeilla tätäkin ehkä. Testailen nyt vielä noita K-ja S-ryhmän palveluja vähän lisää, että saan paremman kuvan.

  • Kiva että saadaan kokemuksia myös muualta kuin Helsingistä! Näiden palvelujen soisi laajentuvan kaikkialle Suomeen.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)