Ruokajärki täyttää pään

Olen todenteolla tämän uuden ruokarutiinin syövereissä. Tässä on klassinen tapaus: ensin on tosi nihkeää eikä huvittaisi yhtään. Sitten rupean töihin ja pian huomaan olevani aiheesta aivan innoissani. Olen saanut parin päivän aikana jo paljon aikaan:

 • Elokuun ruokalistat on tehty
 • Satokausi-sovellus ladattu
 • S-ryhmän foodie-sovellus ladattu
 • Tilattu ensimmäinen ruoan kotiinkuljetus keskiviikoksi
 • Luettu kotoa löytyviä keittokirjoja ahkerasti, inspiraatiota syyskuulle jo etsien

Seuraavat toimenpiteet ovat tulossa:

 • Eri kotiikuljetuspalvelujen testaaminen
 • Jääkaapin ja kuivakaappien inventointi ja siivous
 • Elämysmatka Lidliin
 • Mahdollisesti säilön hieman, riippuu energiasta ja ajasta sekä jääkaapin tilavuudesta

Aion kokeilla ainakin S- ja K-ryhmien ruokien kotiinkuljetuspalveluja, ehkä muitakin. Vertailen ja kirjoitan tänne kokemuksista sitten kun niitä kertyy. Citymarket on tällä viikolla kokeilussa, katsotaan miten se toimii. Jos teillä on näistä kokemuksia tai suosituksia, niin kertokaa ihmeessä!

Tiistai on ”tuorekauppa” päivä, eli silloin haen lihat ja kalat viikon aterioihin. Tänään huomasin, että jos ottaa listalle ruokalajin, jota ei ole aiemmin tehnyt, kannattaa ohje lukea huolellisesti etukäteen. Kasvispitsa meni soveltamisen puolelle, mutta ihan hyvää tuli silti. Tajusin, että viikon kauppalista pitää tehdä sunnuntaina, samalla kun katsoo mitä kaikkia ruokia sitä on seuraavalle viikolle suunnitellut. Luultavasti teen sellaisen peruslistan noita kuljetuspalveluja varten, jotta en vahingossa unohda tilata vessapaperia tms. Täydennän sitä sitten kunkin viikon ruokalistan mukaan. Tämä kuluva viikko on testiviikko sen suhteen, toimiiko tämä kerran viikossa kauppaan ja kerran kotiinkuljetus -systeemi, vai joudunko vielä erikseen käymään loppuviikosta. Tavoitteena on, ettei tarvitsisi. Viikonlopusta taas en ota paineita, silloin kokkaillaan mitä mieleen juolahtaa ja käydään ostoksilla tarpeen mukaan.

Haluan myös käydä huolella olemassa olevat ruokavarastot läpi, ja käyttää sieltä pois kaikki pian pilaantuvat jutut, jotten tässä uusien listojen innossa tulisi tuottaneeksi lisää ruokajätettä. Tästä kuitenkin lisää piakkoin, ajattelin linkittää ruokien raivauksen yhteen isompaan raivausprojektiin lähitulevaisuudessa. Olen huomannut, että kuivakaappi kaipaa imuria, ja järjestääkin pitäisi. Kesän aikana on ruokakaappien järjestykset päässeet repsahtamaan, joten perusteellinen uudelleenorganisointi on paikallaan. Mutta kuten sanottu, palaan tähän aiheeseen tuonnempana.

9 vastausta artikkeliin ”Ruokajärki täyttää pään

 1. Mä sain tästä myös jotenkin inspiraatiota ruoka-asioiden ja hankintojen organisoinnin ryhdistämiseen. Kesä ollaan nyt menty ”mitä tänään syötäis” mentaliteetilla. Nyt syksyllä tähän ei vaan enää ole aikaa. Olen aloittamassa iltaopiskelua ja käytännössä ainoat mahdolliset kaupassakäyntipäivät tulevat olemaan pe,la ja su. Joten suunnittelu on pakko ei vapaaehtoista jos meinaa että perhe syö muutakin kuin eineksiä koko syksyn…

  Rupesin siis tutkimaan minäkin jälleen kerran tuota ruuan verkkokauppahommaa ja niiden hintoja. Tein joskus aikasemmin vertailun ja totesin silloin että ei kannata, ruokalaskun hinta nousee liikaa…

  Tulin nyt alustavasti siihen tulokseen että ehkä kannattaisi kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa tilata isompi satsi tavaraa eli kuivatavarat ja maitoa ja muuta tuoretta niin paljon kuin kaappeihin mahtuu. Tällä menettelyllä säästäis aikaa kun kauppareissut harvenisivat ja jäisivät lyhyemmäksi. Ja luulen että kun kerran teen viikon ruokaostoslista se ei suuresti muutu eri viikkoina, määriä voi sitten tsekata aina kulutuksen mukaan.

  Katselin ja vertailin tänään foodien kautta Prisma Kaaren tilaus/noutopalvelua, hintataso näyttäis tällä hetkellä olevan peruselintarvikkeissa sama kuin Lidlissä, josta olen pari vuotta ostanut ruuat sen takia että hinta on halvempi (suurissa määrissä säästö on ollut merkittävä). Pieni keräysmaksu ei kaada jos ruokasuunnittelu on kunnossa ja aikasäästö olisi ainakin meillä merkittävä. Lisäksi tuo Prisma Kaari on sen verran likellä normaaleja (lasten harrastusroudaus) kulkureittejä että siinä voisi ja kannattaisi ohi ajaessa kerran viikossa piipahtaa suuremmat ruokakassit hakemassa.

  Täydennysostokset ja tuoretavarat sitten Lidlistä tai muualta.

  Olen miettinyt myös tuota satokalenteria, taidan minäkin harkita sen hankkimista, paljon turhempaankin tulee 5 € monesti käytettyä…

  Ja vielä… samoilla linjoilla ollaan myös kaappien siivouksen suhteen, juuri mietin että pakastin pitäisi jälleen kerran ”syödä tyhjäksi” jotta marjoja mahtuisi nyt pakastimeen talvea varten. Saman homman voisi tehdä myös kuivakaapille/säilykkeille, joita tosin ei paljon tällä hetkellä kaapissa ole.

  • Käyttäisin tuota Kannelmäen Prismaa, mutta eivät valitettavasti kuljeta meidän postinumeroalueelle. Mutta tänään tuli eka lasti Cittarista, ja kirjoitan siitä myöhemmin lisää.

   Hauskaa jos näistä mun pohdinnoista on ollut inspiraatioksi muillekin!

 2. ”Pieni keräysmaksu ei kaada…”

  Kaaressa toihan on pienimmillään ollut 2,90 € – yleensä keskiviikkoisin – mutta joskus jopa lauantai-illat on ollut tuota edullista aikaa. Kannattaa tarkkailla. Tosin noutohinnan selvitys vaatii sisäänkirjautumisen ja jonkun ostoksen laittamisen tilaukseen, ainakaan en muuta keinoa ole löytänyt. Siinä kohti toi tsydeemi on hyvinkin omituinen.

  Hommaa halventaa myös, että muovipusseja laskutetaan vain yksi kappale (19 senttiä) riippumatta todellisesta määrästä. Seitsemän pussin ostoksissa toi on jo iso ero.

  Noutopalvelu on kätevä. Aikahaarukka on 3 h, auto ajetaan erilliseen tyhjään halliin, ostokset tuodaan metrin päähän autosta ja maksun voi suorittaa nousematta autosta (kätevää nyt kun on kipsi jalassa). Ostoksia ei siis kuitenkaan lastata autoon, se pitää hoitaa omin voimin.

  Omaa tilausta voi täydentää käytännössä edelliseen yöhön asti (itse täydennän kymmenisen kertaa, aina kun tulee jotain mieleen), mutta vaikka noutoaika olisi esim 18-21, niin ne saattaa olla kerätty jo kello 10.

  • Jep, keräysmaksu ei olekaan ollut se este miksi en ole tätä palvelua aikasemmin kokeillut. Ja katselin tuota samaa, kannattaa valita hiljaisempi päivä niin hinta on alempi. Ja meille on melkoisen yhdentekevää minä päivänä nouto on, ti-pe välillä siitä ajellaan ohi tai pienellä reitin suunnittelulla asiasta suoriutuu helposti.

   Aikaisemmalla laskentakerralla meidän perheen ruokakorin hinta oli niin paljon isompi tuota kautta ostettuna että ”pihiys” iski. 😉

   Tässäkin kun tulee se suuruuden etu ja haitta esiin. Kyllä ainakin meidän perheen taloudessa 200-300 € ero ruokakustannuksissa on merkittävä (ero oli tätä luokkaa kun viimeksi laskin). Sillä rahalla käyn mieluummin itse kaupassa…
   Ja toisiaan meillä perheeseen kuuluu ne 3 urheilevaa teini-ikäistä + 2 aikuista niin ruokamäärät on aika valtaisia.

   Nyt kun Prisma on näköjään laskenut hintatasonsa Lidlin tasolle (ainakin niiden artikkeleiden osalta joita Lidlistä saa, tyyliin maito, leipä ja muut peruselintarvikkeet) voisin tosiaan kokeilla tätä nyt.

 3. Jos mä asuisin vielä kaupungissa, niin mä kyllä käyttäisin nettiruokakauppaa ja kotiintuontia tai ainakin tuota keräyspalvelua. Voisi käyttää senkin ajan johonkin muuhun ja helpottaa arkeaan (tosin ruokakaupoissa kiertely ja tuotteiden tutkiskelu on ihan kivaa). Asutaan vaan sen verran kaukana kaupungeista, että tänne ei kuljeteta ja muutenkin täällä on tapana käyttää paikallista tarjontaa.

  • Mä en tykkää siitä päivittäisestä kaupassa ravaamisesta, ja sen ajan käyttäisin paljon mieluummin johonkin hauskempaan. On tässä vielä hieman totuttelemista, tänään meinasin mennä kauppaan varmuuden vuoksi vaikka just tuli ensimmäinen kuorma.

   • Itselleni kauppojen aukioloajat ovat usein ”väärät”. Senkin takia nettiosto olisi ihanaa, voisin vaikka nytkin nakutella ruokaostoksia (puoli viideltä aamulla…) ja saada vapautettua päivältä aikaa muulle. Mutta oon landella, josta vähintään 50 kilsaa kaupunkiin…

 4. Kannattaa kokeilla myös kauppahalli24.fi. Sieltä saa esim yhden kuukauden kaikki toimitukset 9,9€, tietyin ehdoin. Mä oon kokeillut tuota parikertaa ja just viime viikolla ostin tuon kuljetusedun kuukaudeksi.

  • Mietinkin vähän aikaa sitten, mitä muita vaihtoehtoja on paitsi S ja K. Voisin testata myös tuota ehdottamaasi palvelua. Stokkallakin on jotain, mutta se vaikutti aika antiikkiselta systeemiltä. Seuraavaksi kuitenkin S-ryhmä vuorossa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)