Koko koti kuntoon: ruokakaapit

Tämän viikon tavoitteena on järjestää kodin ruokavarastot. Minulle tämä on erittäin olennainen juttu Ruokajärkeen ja ruokasuunnitteluun liittyen. Olen jo aloittanut kuivaruokakaapeista, joiden lisäksi järjestän tällä viikolla vielä jääkaapin ja pakastimen.

Kuiva-aineet

Suosittelen, että koko kaappi tai hylly tyhjennetään kokonaan, jotta pohjalta voi imuroida riisinjyvät ja muut muruset pois. Epäilen, että epäsiistit hyllyt ovat omiaan vetämään ötököitä puoleensa, joten imurointi pari kertaa vuodessa on paikallaan. Sitten käydään kaikki ruokapakkauksen yksitellen läpi, ja tarkistetaan päiväykset. Löysin omista kaapeista muutaman vanhentuneen tuotteen: kookosmaitotölkin ja jälkiruokakastikkeen, jotka olivat kertakaikkiaan niin vanhoja, että niitä ei enää uskalla syödä. Lisäksi oli manna- ja riisiryynejä, jotka olivat myös menneet vanhaksi, mutta luulen että niitä voi vielä käyttää. Yritän saada ne pikkuhiljaa kuitenkin pois.

Kun laitoin ruokia takaisin hyllyille, laitoin  tarkoituksella eturiviin ne, joissa oli vähiten päiväystä jäljellä. Nämä täytyy ottaa huomioon tulevissa viikkosuunnitelmissa, jotta ne tulee todellä käytettyä ajoissa. Joudun ehkä hiukan muokkaamaan tulevia ruokalistoja, jotta saan nuo muutamat jutut sinne ujutettua sekaan. Samalla järjestin hyllyt siististi ja muutin hieman järjestystä.

Jääkaappi ja pakastin

En aio nyt sulattaa näitä, mutta teen saman kuin kuiva-aineille. Jääkaappi tyhjennetään ja tsekataan päiväykset, sekä siirretään eturiviin kaikki, mikä pitää käyttää pois seuraavan kuukauden aikana. Ensimmäisen Ruokajärkijakson aikana kehitin jääkaapille hyvän järjestyksen, mutta sen suhteen on tässä viime vuosien aikana lipsuttu. Mietin tämän uudestaan, sillä minulle on tärkeää että kaikki on mahdollisimman hyvin näkyvillä. Olen siinä uskossa, että jääkaapissa ei pitäisi tulla vastaan vanhentuneita yllätyksiä, mutta vannomatta paras. Pakastinta ei ole tarpeen tyhjentää, mutta keskimmäinen laatikko vaatii uudelleenorganisointia. Yritän saada sen samanlaiseen järjestykseen kuin muutkin ruuat, eli vanhimmat eteen/päälle.

Raivaamisen lisäksi

Kun kaikki ruuat on viikon aikana inventoitu, on siitä hyvä tilanne, että on selkeä kuva siitä mitä kaapeista löytyy. Olisi hullua olla hyödyntämättä tätä tietoa, ja niinpä olen täydentänyt kauppalistaa sitä mukaa, kun puutteita on tullut vastaan. (Ketsuppi on lopussa mutta sokeria ei tarvitse ostaa pitkiin aikoihin.) Pystyn myös tekemään ruokasuunnittelua entistä fiksummin ja ottamaan huomioon kaiken sen, mitä pitää lähiaikoina käyttää pois.

Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen siihen, ettei ruokajätettä löytynyt ainakaan kuivakaapeista paria purkkia enempää. Ei tietysti pitäisi löytyä sitäkään vähää, mutta aiempiin inventaarioihin verrattuna tilanne on parantunut radikaalisti. On jopa mahdollista, että saan tämän ruokahävikin lopulta oikeasti hallintaan.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)