Koko koti kuntoon: loput keittiöstä

Alkuun raporttia omasta kodista: viime viikolla päätin kesken viikkoa lähteä maalle lasten kanssa, ja niinpä tehokasta järjestelyaikaa olikin vain ma-ke. Siinä ajassa sain laatikot kuntoon, mutta tasot jäivät rästiin tälle viikolle. Laatikot on nyt organisoitu, imuroitu ja pyyhitty, joten siltä osin asiat ovat kunnossa. Raivattavaa löytyi yksi salaattikulho, jonka laitan myyntiin kirppikselle. Se on design-lasia, mutta meille hankala ja tarpeeton. Vastaavista pyydetään näköjään noin 20€ huutonetissä, joten sillä hinnalla ajattelin lähteä liikkeelle.

Sitten tuli vastaan ikean muoviset salaattiottimet. Ne ovat täysin tarpeettomat, koska meillä on parempia ja kauniimpiakin useampia. Mutta toisaalta ne eivät vie tilaa ollenkaan, ja joskus niitä on käytetty piknikeillä ja pihajuhlissa, joissa on hyvä olla sellaisia astioita, joiden hajoaminen tai  häviäminen ei ole ongelma. Koska rahallinen arvo on nolla, päätin jättää ottimet laatikkoon, kun ei niistä ole siellä varsinaista haittaakaan. Tässä kohtaa minimalisti varmaan heittäisi ne vaikka roskikseen, mieluummin kuin pitäisi ”tilaa viemässä”, mutta näen että niiden käyttöarvo on suurempi kuin se vaiva, joka kierrättämisestä tulisi. Karsiminen on kannatettavaa, mutta välillä mukavuus voittaa.

Sitten varsinaiseen asiaan. Tällä viikolla raivataan loput astiat keittiöstä. Minun kohdallani se tarkoittaa myös niitä tasoja, koska en ehtinyt raivata niitä viime viikolla. Sen lisäksi käyn läpi astiakaapit, eli lautaset, lasit, kattilat ja kulhot, ja koitan tehdä kaappeihin tilaa. Tiedän jo valmiiksi, että kirpparitavaraa tulee löytymään. Käyttöastioiden suhteen tilanne on oikein hyvä, mutta muutosta toiseen olen kuljettanut mukana astioita, joille ei oikeasti ole mitään käyttöä. Ne salaattiottimet on sentään silloin tällöin otettu esiin, mutta entäpä tarjoiluastia, jota ei ole käytetty kahteenkymmeneen vuoteen? Aika päästää irti, sanoisin.

Eli jos olette mukana, tällä viikolla siis käydään läpi loput keittiön kaapeista/laatikoista/muista säilytystiloista, niin että turhat raivataan pois ja loput järjestetään fiksusti. Ensi viikolla siirrytään muihin huoneisiin, olen ajatellut vessoja ja kylppäreitä. Ja muuten, meinaan ladata tänne kuvamateriaalia keittiön raivauksesta tällä viikolla! Pitkästä aikaa 🙂 Uusi ruokajärki-viikko on tulossa myös, samoin päivitykset edellisiin. Elämä tuntuu tällä hetkellä hirveän hektiseltä, mutta toivan että kaikki asettuu uomiinsa pian, ja että saan nämä päivitykset kirittyä kiinni. Onko tämä vain minun elämässä, vai aiheuttaako syksy muillekin samanlaista hässäkkää?

6 vastausta artikkeliin ”Koko koti kuntoon: loput keittiöstä

 1. Kyllä hässäkkää on tänä syksynä… ja vielä lisää tulee.

  Lähiaikoina eli luultavasti syksyn aikana tiedossa äitini jäämistön selvittelyä. Nyt oman huushollin järkkääminen on luultavasti kuukausiksi jäissä.
  Tähän tulee luultavasti liittymään myös keittiön tavaroiden uudelleen järjestelyä, mikäli jotain astioita ja muuta keittiötavaraa äidin jäämistöstä itselleni otan.

  Viikonloppuna kyllä sain vihdoin alulle vaatehuollon kiinni kirimisen, silitysvuori on jälleen mahtava ja sitä yritän pikkuhiljaa purkaa.

  • Pitää myös antaa itselleen aikaa ja armoa. Silloin kun on muutenkin paljon kaikkea ylimääräistä, oman huushollin raivaus ei ole niin ykkösasia. Ihmiset ja akuutit asiat ensin.

   Ja minäkin muuten sain silitysvuorta pienennettyä. Mankelointi odottaa vuoroaan…

 2. Tähän asti oon selvinnyt aika vähällä tuskalla näistä haasteista. Mutta sitten kun vuoroon tulee astiat, niin… Nyt tulee tunnustus…

  Minullapa on astioita vaatehuoneessa. Juhla-astiastot kaikkine lisätarvikkeineen. Ne kaivan esiin isommissa pippaloissa. Ihan pimeetä… Mulla on sellainen ongelma, että mulle ei oikein kelpaa ne vuokra-astiat. Eli suurimman osan aikaa ne astiat vaan ovat siellä. Tosin lainailen niitä ystävilleni juhliin. Ihan ilolla.

  Astioita on olohuoneen iso senkki täynnä. Ja kummilapsille keräämät sarjat odottavat meillä, annan niitä lahjojen ohella kaksi kertaa vuodessa.

  Sitten on kaksi lautassarjaa, joita en ole raaskinut ottaa käyttöön. Samoin aterimet! Olen varmaan edellisessä elämässä ollut ilman astioita 😉 kun niissä olen kiinni.

  Keittiössä olevat astiat voisi olla se mun projekti. Ja ehkä vanhan lautassarjan korvaaminen uudella, kaapissa marinoituneelle… Mietintään.

  Ei varmaan muita näin hulluja oo?

  • Minulla on paljon astioita, tosin ei niitä sentään vaatekaappiin riitä. Mutta ehkä sun olisi paikallaan miettiä, mitä iloa niistä kaapissa hillotuista lautasista on… Jos käytössä on jotain mistä ei niin tykkää, mutta kaapissa jotain mistä tykkää, niin minä kyllä vaihtaisin niihin mieluisempiin. Tiedän että joskus on kiusaus ensin ”käyttää loppuun” jotain, ennen kuin ottaa uudet käyttöön, mutta miten lautaset käytetään loppuun? Eiväthän ne käytössä kulu niin paljon, että pois pitäisi heittää. Onko lähipiirissä omilleen muuttavaa nuorisoa? Kelpaisiko heille osa teidän ylimääräisistä astioista?

 3. Minä olen siivoillut keittiötä nyt pikku hiljaa, ja huomaan, että on ihan liikaa jotakin lasipurkkeja, siis säilöntään sopivia. Esimerkiksi olen jemmannut reilut kymmenen vuotta sitten vauvanruokapurkkeja, kun ajattelin varmaan, että tarvii maustepurkeiksi tai pieniksi hyytelö- tai sinappipurkeiksi. Mutta eihän niitä tarvitse. Pistin tänään aika paljon pois, ja taidan pistää loputkin.

  Yksi pulmallinen on äitini vanha yleiskone, jota olen käyttänyt viidentoista vuoden aikana pari kertaa. Sillä on kyllä kätevää raastaa suuria määriä, jos tarvitsee, niin että lähinnä säilöessä sitä tarvitsisi silloin tällöin. Mietin, kannattaako sitä siltikään pitää viemässä tilaa kaapista. Pidän ehkä sen esille ottamista ja osien putsaamista sen verran hankalana, ettei sitä ole useammin tullut käytettyä.

  • minun linjani on se, että jos varmuudella tietää tarvitsevansa jotain esim. kerran vuodessa tai harvemminkin, se kannattaa säästää. Esimerkiksi minulla on mehumaija, jota käytetään keskimäärin kerran vuodessa, mutta ei joka vuosi. En kuitenkaan säilytä sitä keittiössä, vaan vintillä.

   Sitten taas jos pystyt tekemään raastamisen tms. jollain helpommallakin konstilla, eikä koneelle ole muuta käyttöä, sen laittamista kiertoon voisi hyvin harkita.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)