Koko koti kuntoon: jääkaappi

Tämän viikon tehtävä on lähes valmis. Inventoin äsken jääkaapin sisuksen. Suosittelen siinä samaa metodia kuin kuivaruokien kanssa, mikäli yhtään on epäilystä jääkaapin sisällöstä. Toisin sanoen hylly kerrallaan kaikki ulos ja pyyhkäistään samalla tahrat kaapista. Sitten analysoidaan ruokavarat ja päätetään, ovatko ne syötävissä vai eivät.

Meidän jääkaapista löytyi pilalle menneitä sipuleita. Niitä on osteltu sinne kesällä, ja sen jälkeen unohdettu. Samoin löytyi yksi vihreä paprika, joka oli homeessa. En tunnusta itse sitä ostaneeni, joten en tiedä mitä siitä olisi ollut tarkoitus tehdä. Sitten oli vielä ruskeaksi muuttunut banaani. Aika hyvä saldo, pahempia kertoja on ollut runsaasti. Tyypillistä muuten on, että nuo kaikki olivat kasviksia. Niiden syöminen on aina vaan yhtä työlästä. Se on kummallista, koska syön kasviksia mielelläni jos vain joku muu on ne valmistanut. Itselläni on jostain syystä korkea kynnys.

Tsekkasin jälleen kaikki päivämäärät läpi, ja tiedän nyt, mitä pitää tämän kuun aikana käyttää pois. Kun mietin seuraavaa ruokalistaa, otan sekä kuivakaapin että jääkaapin sisällöt uudella tavalla huomioon. Opettelen siis pikkuhiljaa hoitamaan ruoka-asiani siten, että hävikkiä ei syntyisi. Tähän liittyy se, että täytyy tsempata noiden kasvisten kanssa.

Järjestin hyllyt siististi. Jääkaapissa toimii erinomaisesti samanlaiset yhteen -periaate. Tällä logiikalla alimmalla hyllyllä on kaikki valmiit ruuat, lihat, kalat ja kananmunat, toisella leivänpäälliset ja säilykkeet, sen jälkeen viilit, jugurtit ja muut maitovalmisteet juustoja lukuunottamatta ja ylimmällä hyllyllä juomat. Ovessa on maustetahnat, sinapit ynnä muut vastaavat, sekä korkeaa säilytystilaa tarvitsevat, kuten ketsuppi ja avattu maito. Lisäksi vielä vihanneslaatikko, jossa oikealla puolella on perunat ja sipulit, vasemmalla muut.

En tiedä vaikuttaako tuo järjestys ulospäin erityisen loogiselta, mutta itselleni nuo ryhmät ovat erittäin järkevät. Koska kaapin alaosa on se kylmin paikka, on mielestäni järkevää säilyttää siellä kaikki herkimmin pilaantuvat. Lämpimämmällä ylähyllyllä taas voi hyvin pitää pillimehuja, jotka pärjäisivät ilman jääkaappiakin. Järjestykseen vaikuttaa myös se, mikä on näkyvissä. Tietyt harvemmin käytettävät tuotteet ovat parhaalla paikalla juuri siksi, että näkisin ne jatkuvasti ja tulisin myös käyttäneeksi.

FullSizeRender

Tässä on vihanneslaatikko siivouksen jälkeen. Jos kuvaa katsoo tarkasti, siinä näkyy kolme muovista rasiaa, tomaateille, sipuleille ja tuossa vasemmassa yläkulmassa on kantarelleja sanomalehteen käärittynä. Nuo eivät ole alkuperäisiä rasioita, vaan sellaisia joita tulee esim. viinirypäleiden tms. mukana. Olen ruvennut säästämään niitä, koska keksin että niissä on tosi kätevää säilyttää vaikka mitä. Ne ovat kevyitä, siistejä ja läpinäkyviä. En voi säilyttää ruokaa sellaisessa astiassa, johon en näe. Jos en näe, unohdan päivässä mitä purkissa on, ja sitten en viitsi edes avata sitä. Niissä voi muuten säilyttää muutakin kuin ruokaa, siis kaikenlaista pikku tilpehööriä. Ovat vähintään yhtä käteviä kuin kenkälaatikot.

Tällä viikolla pitää vielä kurkata pakastimeen ja sitten alkaa olla valmista. Maustehylly on äskettäin inventoitu, joten sitä ei tarvitse purkaa. Sitten on vielä öljyjä ja etikoita, jotka täytyy käydä läpi, lähinnä siksi että tiedän mitä pitää ostaa lisää. Miten teillä sujuu? Oletteko löytäneet poisheitettävää?

13 vastausta artikkeliin ”Koko koti kuntoon: jääkaappi

 1. Hei, tartuin haasteeseen, olisipa hienoa saada koti kuntoon. Kesän aikana on taas kaaostunut…
  Siivosin ruokakaapin ja vanhentuneita jauhoja löytyi, vaikka mielestäni olin siivoskellut kaappia ihan vähän aikaa sitten. Yli vuosi oli nähtävästi kuitenkin vierähtänyt. Jääkaapin yritän (vaihtelevalla menestyksellä) käydä läpi ja vähän putsata aina maanantaisin, se on auttanut jääkaappiin muumioituvien ruokien kanssa. Tällä viikolla en ehtinyt maanantaina, joten ehkäpä tänään!

  • Hyvä idea on tuo säännöllinen jääkaapin inventaario, mutta epäilen ettei se välttämättä pysyisi rutiinina meilläkään. Kiva että olet tarttunut haasteeseen, tervetuloa mukaan!

 2. ”… alimmalla hyllyllä on kaikki… … kananmunat…”

  Kananmunat oikeaoppisesti säilytetään jääkaapin lämpimimmällä hyllyllä, ei kylmimmässä eikä ovessa.
  Ideaali olisi kai 12-asteinen, pimeä, tasalämpöinen eikä tärinää tai liikettä.

  • Minä olen aina säilyttänyt munat huoneenlämmössä eikä ole koskaan yksikään pilaantunut. Kanalan täti sanoi kerran, että voi säilyttää joko huoneenlämmössä tai kylmässä, kunhan pitää huolen että ne ovat vain jommassa kummassa eikä vaihtele niitä keskenään. Kaupassahan ne ovat ”lämpimässä” säilytettäviä. Suomessahan olemme olleet munien suhteen maailmanlaajuisesti erittäin harvinaisessa salmonellavapaassa tilassa jo ties kuinka kauan (knock on wood), joten sitä ei meidän munissa tarvitse pelätä. Munissa itsessään on sitä paitsi luonnostaan eräs maailman parhaista ja kauneimmista pakkauksista (siis munankuori, ei kotelo).

   Tomaateille ja kurkuille jääkaappi on liian kylmä, ne on parhaimmillaan maultaan ja ominaisuuksiltaan huoneenlämpöisinä. Niiden ihanteellinen säilytyslämpö ei saisi olla paljon alle 15 astetta, muuten ne kärsii. Teepä makutesti kylmän ja huoneenlämpöisen tomaatin välillä. Kylmä ei maistu miltään, tai ainakaan tomaatilta.

   Jääkaapin siivous on meilläkin todella ajankohtainen asia. Täytyy ryhtyä. Meillä vie hirveästi tilaa vajaat lasipurkilliset sitä sun tätä – vaikka teen aina itse ruuan, meillä on hirveästi purkillisia jotain: hilloja, oliiveja, kapriksia, silliä, kastikkeita, hyytelöitä, marjamehuja, marmeladia, tahnoja… You name it, we have it. Ne myös helposti vanhentuu salakavalasti, kun niitä on monessa rivissä ja kerroksessa. Tuo hyllyjen lajeittain järjestäminen on hyvä senkin takia, että näkee kauppaan lähtiessä nopeasti yhdellä silmäyksellä, mitä kaapista puuttuu. Jos jääkaappi alkaa tursuamaan tavarasta muulloin kuin juhlien aikaan, tiedän että siellä on silloin jo vanhentunutta tavaraa ja on korkea aika siivota. Nolon paljon sitä useimmiten löytyy… Olisi ihana saada kaikki menemään ja minimoida hävikki. Pienenä lukemassani Muumilaakson Marraskuussa Vilijonkka kokkasi niin, ettei edes yksi mannaryyni mennyt hukkaan.

   Tuo koko kodin siivoushaasteesi on oiva, tartun siihen minäkin ja toteutan sitä mahdollisuuksien mukaan. Jokainen kohennus vie eteenpäin, vaikka en ihan kaikkea tulisikaan käyneeksi läpi. Haavekuva siististä, kauniista, raikkaasta ja selkeästä kodista antaa motiivia.

   • Tuo tarjoilulämpötila on vähän makuasia. Kylmä kurkku on minusta parempaa kuin lämmin. Jotenkin kasviksista häviää se raikkaus, jos ne eivät ole kylmiä? TAi tällainen fiilis minulla. sen sijaan tunnistan täysin tuon purkkimeren. Joskus se on meillä ollut pahempikin, nyt kohtuudella aisoissa.

  • Periaatteessa tiedän tämän, mutta käytännöllisyys voittaa optimaalisen säilyttämisen. Lasken kananmunat ”oikeaksi ruoaksi” eli siis proteiineiksi lihan ja kalan kanssa, ja haluan nähdä kaikki samanlaiset yhdessä.

 3. Jääkaappi pysyy meillä aika hyvin kuosissa kun on niin pieni (siis sellainen ”puolikas”, alaosassa on sitten samankokoinen pakastin), ettei sinne vaan voi ostaa kerralla niin paljoa tavaraa, että osa unohtuisi! Muuten, tomaatit ja sipulit voi säilyttää pöydällä, säästyy tilaa vihanneslaatikossa. Tomaateista varsinkin kypsyy huoneenlämmössä aivan ihanan mehukkaita. Lisäisikö se muuten kasvistesi syöntiä (ainakin sen tomaatin osalta :)) jos näkisit ne pöydällä? Vielä kun ne pesee kaikki valmiiksi, voi ohi mennessään napata tomaatin suuhunsa. 🙂

  • Tiedän tämänkin periaatteessa, mutta mä vähän vierasta tuota esillä pitämistä. Pelkään että ne veisivät kaiken työtilan. Ajatus siitä että ne olisivat siinä houkutuksena on optimistinen 🙂 En muista koskaan napanneeni tomaattia huvikseni suuhuni, ellei se ole salaatissa. Naposteltavana ei vain vedä puoleensa yhtään. Tiedän, olen vähän outo tässä suhteessa…

 4. ”Kanalan täti sanoi kerran, että voi säilyttää joko huoneenlämmössä tai kylmässä, kunhan pitää huolen että ne ovat vain jommassa kummassa eikä vaihtele niitä keskenään.”

  Joo, tiesin tuon. Meillä keittiö kesäisin kuumenee aurinkoisella säällä aika paljon, niin ei ole mitään tasalämpöistä paikkaa.

  Oman ruuanlaittoguruni ohje on (jääkaapissa säilytetyille) kananmunille, että kuukauden yli päiväyksen voi käyttää. Tarkoittaa siis käytännössä että kaksi kuukautta muninnasta säilyy, kun on omassa pahvipakkauksessaan. Vaikka rikonkin kananmunat lasiin (huono tekniikka, kuorenpalojen takia), niin koskaan ei ollut huonoa kananmunaa.

  Aiheesta mm täällä:
  http://www.siipi.net/index.php/kananmunatiedotus/kananmuna-keittioessae/363-kananmunan-saeilyvyys

 5. Meilläkin oli vajaita lasipurkkeja jääkaapissa. Taas. Vaikka olen vähentänyt tietoisesti niiden ostelua…

  Opein taas itsestäni yhden asian. Kun järjestän esim. sitä jääkaappia, niin väkisin yritän siinä samalla tehdä jotain muuta.

  • Se on vähän vaarallista jos tekee muuta samaan aikaan, mulla ainakin meinaa jäädä kesken kokonaan jos liikaa keskittyminen hajaantuu. Ja noita lasipurkkeja tosiaan löytyy meiltäkin. Runsaasti.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)