Kesäistä tahranpoistoa

Olen viime aikoina enemmän ja vähemmän menestyksellä putsaillut erinäisiä tahroja erinäisistä tekstiileistä. Ensin villakankaalla päällystettyyn nojatuoliin kaatui tölkillinen alkoholitonta olutta. Verhoiluun tuli isoja tahroja. Tilanne pelastettiin pyyhkimällä äkkiä isoon kylpypyyhkeeseen kaikki se mikä ei ollut vielä imeytynyt kankaaseen. Sen jälkeen otin käyttöön mikrokuituliinan, suihkepullon ja nestemäisen pesuaineen. Suihkuttelin tekstiilin tahrojen ympäriltä tasaisen kosteaksi, jotta kankaaseen ei jäisi selkeitä rajoja. Sitten pyykinpesuainetta suoraan mikrokuituliinaan, ja sillä painellen puhdistin tuolia tahrojen kohdalta. Tämä tekniikka toimi, ja tuoli pelastui täysin.

Tänään puolestaan kaatui kupillinen kahvia eteisen matolle. Kävin sen kimppuun samalla hyväksi havaitulla tekniikalla. Kahvitahra erottui vaaleasta matosta selvästi, mutta tällä kertaa kyseessä oli onneksi tekokuitu. Niinpä uskalsin hangata tahroja irti mikrokuituliinalla ja pesuaineella aika rivakasti, eikä tarvinnut pelätä että pinta nyppyyntyy. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tahra vaatii vielä uusintakäsittelyn, mutta en epäile etteikö se puhdistuisi kokonaan. Maton materiaali osoittautui siis oikein toimivaksi. Olen poistanut siitä samalla tekniikalla kengistä tullutta likaa, ja toistaiseksi kaikki on lähtenyt. Olen siis edelleenkin erittäin tyytyväinen tuohon hankintaan. Eteisen matto, jota ei tarvitse yhtään varoa, on mahtava juttu.

Eilen sain aurinkorasvaa valkoiseen hameeseen. Edellisestä kerrasta opin, että klorite ei ole oikea ratkaisu. Testaan siis tällä kertaa netistä löytämääni ohjetta, ja käytän tiskiainetta ja kuumaa vettä. Katsotaan miten käy.

Lopuksi kenkäraportti. Taannoin ihmettelin, miten sandaaleista, joiden pohjaan on tarttunut hienhajua, saadaan taas raikkaat. Kokeilin viime kesänä kaikkea: soodaa, tuulettamista, pakastamista, jopa kahvinpuruja. Haju ei lähtenyt. Nyt päätin että ei ole mitään hävittävää, ja pistin kengät vesipesuun. Nahan kasteleminen ei tunnu hyvältä idealta, mutta ajattelin ettei tässä suurta häviötä tapahdu, jos nahka menee pilalle. Laitoin kengät vatiin ja pesin ne Marseille-saippualla. Sitten vain parvekkeelle kuivumaan. Kävi ilmi, että nahka ei ollut käsittelystä moksiskaan. Mutta haju ei lähtenyt mihinkään. Harkitsen vielä, veisinkö sandaalit mökille, josta puuttuu kesäiset ulkokengät, jotka voisi vain potkaista jalkaan ulko-ovella. Mökille dumppaaminen on vastoin omia sääntöjäni, mutta toisaalta kengille olisi siellä tarvetta… Luulen vähän, että tingin säännöistä 🙂

8 vastausta artikkeliin ”Kesäistä tahranpoistoa

 1. Noista sandaaleista: olen kuullut ihmisten pesevän nahkaa sisältäviä lenkkareita pesukoneessa (ei linkousta muistaakseni) hyvin lopputuloksin, joten voisiko pesukonepesu olla hajun poistoratkaisu? Saattaa pilata kengät tai sitten ei.

  Jos joku lukijasi on ehdottamaani melko kyseenalaista neuvoa kokeillut, niin toivottavasti tulee kommentteja toimivuudesta!

  • Olen pessyt lasten kenkiä, koska ne mahtuvat pesupussiin. Mutta aikuisen kengät tuntuvat aika isoilta kappaleilta pyörimään koneessa. Kenties voisi toimia ilman linkousta. Pitäisi ehkä vielä kokeilla tätä. Sinänsä totta, että eipä ne siitä paljon pahemmaksikaan voi mennä 🙂

 2. Kissalaumaamme oli tullut uusi kissa, joka aiheutti pientä närää. Äitini agilitykengät ( jep,sellaisia piikkareita on erikseen) joutuivat pissan kohteeksi. Kissan pissahan on kamalan hajuista… Kaadoin kenkään reilusti etikkaa ja annoin imeytyä ja sitten kuivua. Haju hävisi…:) ja onneksi jalkahiki tulee peittämään mahdolliset hajujäämät.
  Samoihin aikoihin vaalealle käsilaukulle kävi myöskin pissaisesti. Tahraa hinkattiin, mutta haju oli ongelma. Käsilaukku ja käytetyt kahvinporot laitettiin muovipussiin, jonka suuaukkoa jätettiin hieman auki tuuletuksen varmistamiseksi. Käsilaukku on jo uudestaan aktiivikäytössä. 😀
  Itse varmaankin kokeilisin sandaaleihin etikkaa. Ja mitä tekisinkin niin huoltaisin nahan sen jälkeen, joten kovempiakin otteita voisi käyttää..:) eteerisiä öljyjäkin voisin kokeilla, mutta siinähän on toki värjäytymisen vaara.

  • Tässä tapauksessa kahvinporot värjäsivät pohjat, mutta muuta ei tapahtunut. Veikkaan että pohjan huokoinen materiaali vaikuttaa myös. Siihen tarraa kaikki, myös haju, tosi tiukasti.

  • Minä suosittelisin myöskin (edelleen!) kokeilemaan etikkaa, joskin veteen sekoitettuna ja liottamaan jonkin aikaa. Jos tämä ei auta hajuun, niin ei varmaan sitten mikään.

   • Etikka on vielä kokeilematta. Voisin kyllä ihan hyvin testata sitä ennen konepesua 🙂

 3. Muista kokeilla se Ortopeda, jota saa apteekeista. Siitä kirjoitin aiemmin ja se tehoaa kyllä aivan varmasti. Pullossa on ohje.

  • Jaa, hyvä kun muistutit! Etikka ei tehonnut. Tämä viimeinen keino pitänee vielä testata.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)