Sooda toimii, sappisaippua ei

Säilytin jääkapissa pari päivää ruokaa, johon oli laitettu aika paljon valkosipulia. Säilytysastia ei ollut täysin tiivis, joten jääkaappiin jäi todella vahva valkosipulin tuoksu, vaikka ruoka oli jo otettu pois. Ihmettelin sitä vähän aikaa ja pohdin pitäisikö pestä koko kaappi. Sitten onneksi muistin soodan. Kippasin soodaa pari ruokalusikallista avoimeen kuppiin, ja laitoin jääkaapin hyllylle. Alle vuorokaudessa haju oli kokonaan hävinnyt. Harmittaa, etten tullut katsoneeksi kellosta aikaa sen tarkemmin, mutta parissa tunnissa oli tapahtunut jo selvä muutos. Sooda on kyllä tosi tehokas hajujen poistaja!

Sen sijaan sappisaippua ei toiminut toivotulla tavalla. Muutamassa valkoisessa trikoovaatteessa oli erinäisiä tahroja, joita yritin sillä poistaa. Tahrojen alkuperä on hämärän peitossa, mutta mukana oli hiekkaa, ruokaperäisiä tahroja sekä tussia. (Tästä voinee helposti päätellä, minkä ikäisistä käyttäjistä oli kyse…) Hieroin Sonett-merkkistä saippuaa ohjeen mukaan tahroihin, annoin vaikuttaa ja pesin normaalisti. Eivät lähteneet. Tämä oli pettymys, koska olin kuvitellut sappisaippuan olevan tosi tehokas tahranpoistoaine. Voisiko syy olla siinä, että tahrat eivät olleet enää tuoreita? Vai toiminko jotenkin muuten väärin? Jos on hyviä vinkkejä sappisaippuan käytöstä ottaisin mielelläni vastaan.

Huomasin muuten, että minulla on kaksi käyttämätöntä sappisaippuapalaa. Tuon Sonettin muistan ostaneeni joskus viime vuonna, mutta siitä Dr. Beckmannin alkuperästä ei ole mitään käsitystä. Ei siis oikeasti MITÄÄN käsitystä. Olen ehkä tilannut sen hulluilta päiviltä muiden pesuaineiden mukana, mutta vannon etten muista kyseistä tapahtumaa. Joten on mahdollista että se on putkahtanut sinne omia aikojaan jonain pimeänä yönä. Mutta jos en saa kumpaakaan toimimaan, minulla on kaksi turhaa tuotetta. Toivottavasti vika oli tekniikassa eikä itse tuotteessa!

11 vastausta artikkeliin ”Sooda toimii, sappisaippua ei

 1. Petyin myös sappisaippuaan juuri tänään. Pesin pari päivää sitten vauvan kosteussuojalakanan (sen äitiyspakkauksessa tulleen, toiselta puolelta froteisen ja toiselta muovisen lakanan), jossa oli keltainen kakkatahra (äidinmaidosta), mutta sepä ei 60 asteen pesussa lähtenyt. Äitini on suuri sappisaippuan fani, joten hänen luona nyt ollessani testasin saippuaa tahraan tänään. En tiedä, teinkö prosessin oikein, kun en itse sappisaippuaa omista, mutta joka tapauksessa tahraa jäi lakanaan edelleen. Kuulen mielelläni vinkkejä, miten tahran saisi poistettua!

  • Ulos suoraan auringonvaloon, maitokakkatahrat häviävät aurinkohoidolla tosi vaivattomasti! Myös muille (erit. Ruokaperäiset tahrat) kannattaa kokeilla.

 2. Itse raikastin todella pahasti muhineen jääkaapin etikalla. Jääkaappi oli saanut kerätä tuoksuja itseensä vajaan vuoden asumattomassa asunnossa ja huurut olivat sen mukaiset. Laitoin avoimessa kupissa n. 1dl etikkaa ja pahin haju häipyi päivän aikana. Sanomattakin selvä, että jääkaappi tulee kokemaan kunnon syväpuhdistuksen. 🙂
  Sappisaippua on toiminut minulla hyvin ihan normaali tahroihin ja vaativampiin kestositeisiin. Laiskana pyykkääjänä laitan tahraan heti sappisaippuaa ja pesen kun kerkiän. Jos tahra tapahtuu akuutisti reissussa laitan mitä tahansa saippuas mitä käsiini löydän. Aurinkoon ripustaminen haalentaa jämähtäneitä tahroja sitten ajan kanssa… Mutta, minulla ei ole lapsia, joten se tahrarepertuaari on tuntematon…:D
  Pitkä kommentti.. Ja taidan yrittää kuulostaa viksummalta kuin olenkaan.. 😉

 3. Sappisaippua on toiminut mulla näin: ensin sappikäsittely ja huuhtelu. Tulos: tahra on ja pysyy. Sen jälkeen pesukoneseen normaalisti ja kas: kokonaan mustikkatahrainen ( siis isosti mustikassa uinut!) valkoinen kesäkassi oli putipuhdas. Ja näin käsitelty myös valkoisia t-paitoja täysin onnistuneesti.

  • Ja vielä lisään, että tuo mustikkatahra ei tosiaan ollut mikään tuore tuhru!

  • Tein näin, mutta käytin pikapesua ja 40 astetta. Olisikohan pitänyt laittaa 60 astetta ja pitkä ohjelma? Täytyy vielä testailla.

 4. Mulla sappisaippua toimii. Toimin näin: sappisaippua käsittely, odotus ja huuhtelu. Tahrat näkyvät edelleen. Vaata tms. pyykkikoneeseen ja kas: tahra on hävinnyt. Näin toimi esim. todella mustikassa uinut valkoinen kesäkassi,

 5. Minulla toimii sappisaippua ihan kaikkeen. Hankaan saippuapalalla tuoretta, kosteutettua tahraa, usein koko tahra lähtee jo siinä, mutta sen jälkeen laitan pesukoneeseen pesuohjeen antamaa lämpötilaan ja puhdasta on tullut.

  • Mielenkiintoista. Toisilla toimii, toisilla ei! Pitää varmaan selvittää, mihin tahroihin tuo parhaiten tehoaa.

   • Mulla on paha tapa tiputtaa vaaleille paidoille currya tai muuta värjäävää rasvaista ruokaa. Sappisaippua on tehonnut useamman päivän pyykkikorissa odottaneeseen paitaa. Noihin muihin vastauksiin lisäten, että olen vielä ennen koneeseen laittoa hangannut uudestaan saippuaa tahraan. Verijäljet lähtevät myös erittäin hyvin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)