Kitinät pois

Viime viikolla meidän ulko-ovi ei enää mennyt kiinni. Vaikka kuinka käytti voimaa, lukon kieli ei vain painunut sisään, ja ovi vain kolahti ja jäi auki. Onneksi talossa on mahtava talkkari, jolle valitin asiaa kun törmäsimme pihamaalla. Talkkarilla oli asiaan helppo ratkaisu. Lukkoon suihkautettiin hieman rasvaa, ja nyt ovi sulkeutuu kauniisti ja äänettömästi. Samalla rasvattiin vähän saranoitakin, ja tajusin että täytyy lähteä ostoksille. Meiltä puuttuu lukkorasva.

Jostain syystä tänä keväänä vähän kaikki sisäovet ovat alkaneet kitistä ja naukua. Olen miettinyt, että mitähän öljyä ja millä hanhensulalla niihin pitäisi laittaa, mikä kertoo lähinnä siitä, että en ole kiinteistöhuollon ammattilainen. Ammattilaisilla nimittäin näkyy olevan öljyt kätevässä suihkupullossa, jolla ei tule sotkua. Saakohan noita öljyjä rautakaupasta? Sinne olisi asiaa muutenkin, sillä yksi käsisuihku on ruvennut falskaamaan ja tarvitsen mahdollisesti myös kaksipuoleista teippiä. Rautakaupat ovat muuten jotenkin rauhoittavia paikkoja. Kauppa täynnä hyödyllisiä tavaroita. Ihanaa. Täytyykin tarkastaa varastot ja katsoa, onko jotain muutakin täydennettävää.

11 vastausta artikkeliin ”Kitinät pois

 1. WD40 on vastaus kaikkeen kitinään 🙂 pullossa on kaksi suutinta; ohut nokkamainen ja suihke. Saa ihan minkä tahansa kaupan rauta-/autopuolelta.

  • TUollainen suihke näytti tosiaan superkätevältä sillä meidän talkkarilla. Siitä havahduin, että on muitakin menetelmiä kuin hanhensulka.

 2. Mä olen hoitanut sisäovien kitisevät saranat pyyhkimällä niitä ulkopuolelta rypsiöljyllä. Siis ulkopuolelta, ja rypsiöljyllä 🙂 Mulla on ainakin toiminut, ei kitise enää.

  • Miten se öljy vaikuttaa, kun sen pitäisi mennä sinne saranan sisälle? NÄin jossain ohjeen, että ovea pitäisi jopa hieman kohottaa. Vaikka talkkari sai kyllä toimimaan ihan vaan suihkuttelemalla.

   • ”Miten se öljy vaikuttaa, kun sen pitäisi mennä sinne saranan sisälle? Näin jossain ohjeen, että ovea pitäisi jopa hieman kohottaa.”

    Salaisuus on siinä, että voitelevaa ainetta (esim kynttilää, vaseliinia, ihraa, voiteluöljyä) ei tarvitse olla paljon. Jos ajatellaan normi sisäoven saranaa, niin luulen ettei silmällä näe niin pientä öljypisaraa joka on riittävästi sen voitelua varten. Se taas on öljyn ominaisuuksista kiinni, kauanko se jaksaa voidella…

    Sisätilojen saranat eivät ole yleensä kovinkaan tiiviit, ja siksi niitä ulkopuolelta rypsiöljyllä sivelemällä öljy luikertelee sisään ja taas pärjää monta vuotta.

    Jos taas on semmoiset perinteiset saranat (en tiedä termiä, mutta semmoiset isot tappijutut), niin paikaltaan pois nosto ja läskin tai laardin tai kynttilän laitto jeesaa vuosikymmeneksi – sisätiloissa. Tuommoinen tukeva voitelu ei kuivu eikä valu pois.

    Pääasia kodin ja auton lukkojen ja saranoiden hoidossa on:
    – voitele etukäteen
    – pakkaselle alttiita ei kannata voidella liikaa, silleen sopivasti ja ennen pakkasia
    – älä käytä mitään ainetta joka lupaa sulattaa lukon.

    -ölköl-

    • Hyvää tietoa. Voipi olla, että kuitenkin kokeilen ruokaöljyä näin alkuun. PAitsi että entä jos se härskiintyy?

 3. CRC on ihmeaine, mitä meillä käytetään lukkoihin, saranoihin, pyörän ketjuihin ynnä muihin. Siinä on kanssa kätevä suutin, jolla saa helposti laitettua öljyä ilman sotkuja.

 4. Leskeksi jäänyt nuori äiti käytti aikoinaan vauvaöljyä autonovien tiivisteisiin. Eivät jäätyneet enää kiinni; itsekin toimin sittemmin samoin.
  Eli öljy on vastaus moneen!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)