Aamusiivous

Olen pidempään miettinyt, miten saisin arkirutiineihin upotettua sellaisen systemaattisen pikasiivouksen. Amerikkalaisissa blogeissa siitä käytetään nimitystä ”5 minute pick-up”. Sille ei ole olemassa vastaavaa sanaa suomeksi, mutta käytännössä tuo tarkoittaa, että viiden minuutin ajan järjestetään määrätietoisesti ja reippaasti, kerätään roskat roskiin ja palautetaan kaikki paikoilleen.

Näen tässä konseptissa paljon etuja, mutta minulla on ollut vaikeuksia soveltaa sitä omassa arjessa. Noissa lukemissani blogeissa se nimittäin tehdään yleensä viimeiseksi illalla (tai vähän ennen kuin vieraat saapuvat), ja ilta ei todellakaan ole minulle otollisin aika siivota. En kerta kaikkiaan jaksa motivoitua järjestelemään mitään, kun kerrankin on hetki aikaa tehdä jotain ilman häiriöitä. Tai sitten olen niin väsynyt, että nukkuminen tuntuu paljon paremmalta idealta kuin siivoaminen.

Tänä aamuna tajusin, että kyllä tämä meilläkin toimii, kunhan ajankohta siirretään illasta aamuun. Heti ensimmäisenä aamulla voi muiden aamutoimien ohessa käyttää sen viisi minuuttia reippaaseen järjestelyyn ja koti näyttää kivalta päivää varten. Tämä sopii päiväjärjestykseen erinomaisesti, sillä aamuisin hoidan kotia muutenkin: tyhjennän tiskikoneen yön jäljiltä ja täytän sen aamiasiastioilla. Viikkaan kuivat pyykit kaappiin ja laitan uuden koneellisen pyörimään. Samaan syssyyn voin ottaa ohjelmaan tämän pikasiivouksenkin.

Tästä tulee siis uusi rutiinini. Tarvitsi vain päästä yli siitä ajatuksesta, että kaiken pitäisi olla siistiä kun mennään nukkumaan. Mutta näköjään tietyt jutut toimii paremmin aamulla, ja toiset illalla. Esimerkiksi tuo tiskikonerutiini pitää ehdottomasti tehdä noin, että illalla kone päälle, ja jos pesukoneessa olisi ajastustoiminto, laittaisin taatusti pyykit pyörimään niin että ne olisivat aamulla valmiit. Mutta tässä kohdassa aamu on otollisinta aikaa toimia, ja lopputulos on aivan sama.

Onko teillä tämä viiden minuutin siivous käytössä? Mihin aikaan teette?

20 vastausta artikkeliin ”Aamusiivous

 1. minäkään en kertakaikkiaan jaksa mitään järjestelyä iltaisin. Olen nyt kesällä opetellut aamisiivousrutiinia ja se toimii mahtavasti! Kun koti on järkkäilty, ei ahdista vaikka oven takana olisi yllätysvieraita. Ja on tullut tunne, että ehkä sittenkin osaan ja pystyn pitämään kodin siistinä ja viihtyisänä. Vielä kun saisi röynäkaapit raivattua…

  • Mulla on usein aamuisin myös hetki rauhallista aikaa, ja siinä voi hyvin järjestellä. En ole tajunnut tätä aiemmin.

 2. Jep, olisi hieno osa rutiineja. Itse olen katsellut YouTube videoita oikein antaumuksella ja sieltä arkeen löytyy hienoja ja oikeasti helpottavia ratkaisuja. Vain niitten toteutus vielä ontuu. 😉
  Olen yrittänyt harjoittaa juuri iltaisin pientä tavaroitten järjestelyä eli tyhjiä astioita tiskikoneeseen, koirien leluja laatikkoon, hiekkalaatikoiden putsaus ym. Pyykkikoneen lataus ihan virtanapin painallusta vaille kuuluu viikonlopun iltarutiineihin, jotta aamulla koneen saa heti päälle ja olo tuntuu todella tehokkaalle.. 🙂 aamut kun minulla ovat sitä tehotonta aikaa.

 3. Kuulostaa hyvälle idealle! Mitä ulkomaisia blogeja seuraat, sellaisia, joissa kirjoitetaan kodinhoidosta ja vastaavasta? 🙂

  • Seuraan http://www.aslobcomesclean.com -blogia, joka tosin menee kesäisin tauolle, eli juuri nyt siellä ei hirveästi tapahdu mitään. Mutta siellä on kiinnostavaa se näkökulma, kun blogin pitäjä ei todellakaan ole ”luonnostaan siisti”.
   Toinen mitä olen viime aikoina etupäässä kuunnellut on http://organize365.com jota pitää ammattiraivaaja Ohiosta. Näkökulmaeroa on kuin yöllä ja päivällä edelliseen verrattuna, mutta täältä saa välillä hyviä vinkkejä etenkin eri tavaroiden organisoimiseen.

 4. Siivoan työaikojeni takia aina aamuisin. Itse käytän 10 tavaran sääntöä: palautan 10 tavaraa paikalleen. Se sujuu nopeasti, ja sen jälkeen on helppo palautta seuraavat 10. Siivousmotivaattorina toimii http://getyedone.com/ . Suosittelen kaikille jotka käyttäisivät aikaansa pelaamiseen mieluummin kuin siivoamiseen. Auttaa myös muissa velvoitteissa.

  • Onpas hauska app, jos ymmärsin toimintaperiaatteen oikein! Jos lukijoissa on pelaajia, käykää ihmeessä katsomassa!

 5. On käytössä, tytön ollessa pienempi tein pikasiivouksen aina iltaisin mutta nykyisin olen siirtänyt sen aamuun syystä että huomasin illalla, varmaan väsymyksestä johtuen hommaan kuluvan kauemmin kuin aamuisin ja sellaisenkin kummallisen jutun olen huomannut että itseäni ei sotkut häiritse illalla ollenkaan niin paljon kuin aamulla, aamulla muutenkin homma tuntuu sujuvan siinä sivussa kun aiemmin iltaisin tehtynä siihen piti enemmänkin ”ryhtyä” että sen sai tehtyä 🙂

  • Tässä on takana joku sellainen ajatus, että olisi ihanaa tulla aamulla olohuoneeseen, joka olisi ihan siisti. Voisi aloittaa päivän puhtaalta pöydältä. Mutta jos aamusiivous ei stressaa, niin miksei ensin siivoaisi ja sitten nauttisi siististä kodista? Mua häiritsee illalla, jos on ihan valtava sekasotku, mutta pienemmistä ei ole haittaa, ei niitä nukkuessaan katsele.

 6. Minulla on käytössä tämä sekä illalla että aamulla. Aina sen mukaan, mitä jaksan tehdä. Yleensä illalla laitan tavarat paikoilleen ja aamulla laskostelen pyykit. Tästä on tullut ihan rutiini. Meillä kuuluu iltarutiineihin leikkien siivous, niin voi aamulla aloittaa uudet leikit. On ihana aloittaa aamu, kun kaikki on järjestyksessä. (En tosin tiedä montako minuuttia tähän menee, ei kuitenkaan montaa..)

  • Mulla on joka aamuinen pyykkirutiini: laitan puhtaat ja kuivat narulta kaappiin, ja laitan uuden koneen pyörimään. Myöhemmin päivällä laitan kuivumaan ja annan olla seuraavaan aamuun, jolloin pyörähtää uusi kierros liikkeelle. Meillä siivotaan leikkejä vähän laiskasti. Pitäisi varmaan ryhdistäytyä siinä.

 7. Illalla teen (tai mies tekee osin) oh ja ruokailutila ja keittiön siivous, tiskikone päälle yötä vasten. Myös pyykkikoneen laitan ajastimella päälle niin että on aamulla valmis. Näissä menee ehkä maksimissaan 15-20 minuuttia, siis 10 minuuttia per pää.

  Aamulla käyn tuikkaamassa pyykit kuivuriin ennen koiran ulkoilutusta ja otan ne sieltä pois aamiaisen ja muiden aamutoimien jälkeen. Aamulla tyhjennän myös astiat koneesta samalla kun teen aamiaisen. Myös kylppäreiden pikasiivous kuuluu aamurutiineihin eli lavuaarin ja pytyn siivous päivittäin (2 kph pikasiivous vie aikaa normaalisti vajaan 10 min).

  Näistä jos lipsun niin aika nopeasti kaaos valtaa oleskelutilat, kylppärit on rähjäisessä kunnossa parissa päivässä jne.

  • TUollainen jatkuva siivous on todella tehokasta. Olen vähän ruvennut sitä tekemään kylppärissä, jonne sijoitin pesuaineen ja sienen. Sillä putsaan lavuaaria aina tarpeen tullen. On kyllä parantanut viihtyisyyttä merkittävästi, ja vaiva on pieni.

 8. Mulla on eri työvuorojen mukaan eri rutiinit . Kun pääsen aikasin n. 13.00 kotiin teen kaikenlaisia kodinhoitojuttuja, sitten kun menen vaikka 8.00:ksi töihin laittelen vaikka pyykit kaappiin ja pikasiistin olohuoneen/ vessan.Joka aamu petaan sängyn. Illemmalla pyykkään /tiskit pyörii koneessa. Mukava blogi Btw! / *piah*

  • Kiitos, kävin kurkkaamassa sinun blogiasi, ja näköjään olet myös listaihmisiä 🙂
   Vuorotyö aiheuttaa varmasti sen, että ei voi noudattaa samoja aikoja joka päivä, mutta silloin rutiinit liittyy varmaankin enemmän siihen ,missä järjestyksessä asiat tehdään. Mikä toimii oletettavasti ihan yhtä hyvin.

 9. Mun on pakko järjestää illalla tavarat tai en saa rauhaa, ja en tosiaan ole mikään iltavirkku vaan viimestään kymmenen aikaan nukkumaan. Mutta tavaroiden paikaleen laitto keittiö-olohuone-lastenhuone-kylppäri menee noin 5-7 min, ja teen sen yleensä kun mies lukee isommalle iltasatua. Keittiön ja olkkarin, tai no meillä tupakeittiö, järjestän myös päivällä joko ennen kun lapset menee päiväunille tai sitten kun ovat nukahtaneet, samalla kun odotan että kahvi valmistuu 🙂 meillä on suht siistiä koko ajan, koska aika mukavasti kaikki tavarat löytäneet oman paikkansa ja ne on siten nopea kerätä ja meillä kompakti asunto niin ei tarvii kulkea paljoakaan viedäkseen tavaroita omille paikoillee tai vaikka vaatteita pyykkiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)