Ruskean kauden loppu

Muutama vuosi sitten löysin ruskean. Huomasin, että se sopii minulle hyvin. Tuskea tuntui mukavasti pehmeämmältä versiolta mustasta. Neutraalilta, helposti lähestyttävältä väriltä, jonka kanssa kaikki muutkin värit sopivat kivasti. Monet tuon ajan vaateostoksista ovatkin väriltään ruskeita. On neuleita, neulemekkoja ja kenkiä. Ne olivat kaikki mielestäni todella onnistuneita ostoksia. Olen käyttänyt niitä kaikkia runsaasti.

Mutta nyt viime aikoina ruskea on alkanut kyllästyttää. Se tuntuu tylsältä, arkiselta ja liiankin turvalliselta. Kaipaan vaatekaappiin värejä ja enemmän energiaa. Olen toisin sanoen kyllästynyt entisiin lempivaatteisiini. Tätä aihetta olen pohdiskellut luettuani Tuulian kirjoituksen, joka sivusi vähän samaa aihetta. Tuulia kirjoittaa, kuinka hän pääsi eroon tavaroihin kyllästymisestä. Lainaan tässä hänen tekstiään suoraan: ”Hyvin valittua, kaunista ja toimivaa ei tee mieli vaihtaa muuhun. Miten lempitavaroihin voisi kyllästyä?” Mielestäni tämä oli erinomainen kysymys, ja joskus olen varmasti itse ajatellut samalla tavalla. Mutta nyt osaan vastata siihen ainakin vaatteiden osalta: maku, mieltymykset ja elämäntilanteet muuttuvat.

Noissa ruskeissa vaatteissa ei sinänsä ole edelleenkään mitään vikaa. Ne olivat ostohetkellä oikein hyviä, eivät mitään ”ihan kiva” -osastoa. En tehnyt mitään kompromisseja niitä hankkiessani. Hyvin valittuun ja toimivaan voi siis silti kyllästyä – tällä kertaa siksi, että ruskea kauteni on näköjään päättynyt. Siitä huolimatta haluan ainakin osasta niistä nyt eroon. Kengät onneksi menivät rikki, joten ne sai heittää roskiin. Yhden mekon lahjoitin pois. Pari neuletta säästän, koska niissä ei varsinaisesti ole mitään vikaa. Ehkäpä syksyn tullen ruskea houkuttelee enemmän, tai sitten keksi tavan jolla ne voi asustaa värikkäämmiksi. Yhdet housut odottavat vielä lopullista tuomiota. Taidan lopulta laittaa ne kierrätyslaatikkoon.

Toisaalta on kiva, että niitä ruskeita vaatteita hankkiessani olen ostanut hyvää laatua ja ajattomia malleja. Niinpä vaatteet ovat edelleen sellaisessa kunnossa, että ne eivät ankeuta muuten kuin värinsä puolesta. Hyväkuntoisen vaatteen kehtaa myös lahjoittaa eteenpäin, jolloin sen elinkaari jatkuu jonkun toisen päällä. Tiedostan myös, että kaapista on hyvä löytyä jotain vähän tylsempääkin. On tilaisuuksia, joissa musta tai ruskea on varmempi valinta kuin punainen tai keltainen. Siitä huolimatta ajattelin hankkia jonkin uuden, kirkkaanvärisen neuleen, kun sopiva tulee vastaan.

Onko kukaan muu huomannut kyllästyneensä entisiin lempivaatteisiinsa? Miten ratkaisitte ongelman?

23 vastausta artikkeliin ”Ruskean kauden loppu

 1. Mulla on ihan sama juttu. Muutama vuosi sitten oli ruskea kausi, mutta nyt olen kyllästynyt niihin. Olen ratkaisuut ongelman siten, että annan ne vaatteet pois, joihin olen kyllästynyt. En pakota itseäni pitämään sellaisia vaatteita, joissa en viihdy. Osan minäkin säästin syksymmäksi. Ihan niin ekologinen en ole, että kulkisin sellaisissa vaatteissa, joista en pidä. Hankala yhdistelmä tämä sisustus- ja vaateintoilu sekä tavaroiden karsinta ja ekologisuus!

  • Sen jälkeen kun olin kirjoittanut tämän, löysin vielä yhden ruskean hameen :/ Olen todella ollut ruskean pauloissa. Se on kuitenkin villaa, joten päätin pestä ja laittaa odottamaan talvea. Jos syksyllä hame ei houkuttele, laitan sen eteenpäin.

 2. Tiedän tunteen. Usein käy niin, että lempivärit rupeavat tympimään. Mun turvavärejä on sininen ja vihreä, joista etenkin jälkimmäinen tuntuu usein valjulta ja arkiselta. Olen kiertänyt ongelman sillä, että hankin selkeästi valoisaan ja hämärään vuodenaikaan sopivia värejä. Rakastan esim. marjapuuron punaista ja harmaansinistä, mutta pukeudun niihin mieluummin syksyllä ja talvella. Kevään kirkkaassa valossa voin sitten käyttää heleämpiä sävyjä.

  • Minullakin on lempivärit vaihdelleet, mutta onneksi aika hitaalla syklillä. Aloin myös miettiä sitä, että ehkä tämä kevät ja valoisuus saa kaipaamaan kirkkaampia värejä vaatteisiinkin. Toisaalta huomaan senkin, että iän myötä olen muuttunut rohkeammaksi pukeutujaksi. Voin vain siis odotella, millaisessa sateenkaaressa kuljen kasikymppisenä 🙂

 3. En ole koskaan pitänyt ruskeasta, vaikka se olisi muodissakin. Minulla ei ole kolmeenkymmeneen vuoteen ollut ruskeita vaatteita, huonekaluja, kodintekstiilejä tms. En osaa sanoa, miksi näin on.

  • Makuasioita! Minulle taas ei oranssi kolahda, vaikka se onkin tosi energinen ja pirteä väri.

 4. Mulla on vähän sama ongelma. Monesti auttaa se, kun pakkaa vaatteet, joihin on kyllästynyt, hetkeksi pois. Kun ne on sopivan ajan olleet poissa mielestä ja silmistä, on niihin mukava palata taas 🙂 Totaalista kyllästymistä ei siis ole useinkaan tapahtunut, vaan jonkin ajan päästä vaatteet ovat tuntuneet taas ihanilta. Välillä siihen menee vähän enemmän ja välillä vähän vähemmän aikaa. Harvemmin sitten jokin rupeaa tympimään toden teolla ja silloin paras ratkaisu on laittaa sellaiset vaatteet eteenpäin.

  • Joskus myös muoti ajaa niin perusteellisesti ohi, ettei vain halua enää pitää jotain tiettyä vaatetta. Onneksi nämä ruskeat ovat etupäässä kylmemmän kauden vaatteita, joten ehkä ne tosiaan virkistyvät säilössä. Mallit eivät sinänsä häiritse, mutta väri on se ongelma.

 5. Sama juttu, olen itse laittanut lähes kaikki ruskeat kiertoon. Se kausi on minullakin ohi. Värikaudet ovat luonnollinen juttu, niitä tulee ja menee.

  Voisitko värjätä osan vaatteista? Pesukonevärit (Nitor) on nykyään tosi hyviä. Jos vaatteen voi konepestä, sen voi myös konevärjätä. Tosin ruskeasta saa värjäämällä todennäköisesti vaan sitä tummempia sävyjä, mutta musta ainakin onnistuu. Ja saattaa tulla vahingossa ihan kivoja uusia sävyjä, kun alkuperäinen väri vaikuttaa kuitenkin lopputulokseen.Tai hanki ruskean kaveriksi piristevärejä. Esim. malva, jäänsininen, turkoosi ja lime piristävät sitä.

  Ja kiertoon laitto on aina hyvä vaihtoehto. Vaatteiden kanssa kompromissiratkaisut on ehkä vaikeimmat.

  • Luulen ettei värjääminen ole ratkaisu, koska en kaipaa tummempaa vaan just kirkkaampia värejä! Enkä muuten varmaan uskaltaisi kokeilla. Epäilen, että pesukone tuhoutuisi, ts. kaikki pyykit värjäytyisivät siitä eteenpäin.

   Mutta aion kokeilla yhdistellä kirkkaita alaosia noihin ruskeisiin yläosiin. Luulisin pinkkien farkkujen piristävän mitä vain paitaa.

   • Kyllä pesukonevärit ovat ihan turvallisia. Eka pyykki värjäyksen jälkeen kannattaa olla varalta tummaa, mutta ei sinne mitään kestojäänteitä väristä jää. Noin muutoin värjääminen on vain harvon onnistunut ratkaisu, koska vaikka väri tarttuu hyvin kankaaseen, jäävät polyesteriompelulangat alkuperäisen värisiksi, ja se yleensä ei näytä hyvältä.

    • Kiitos tästä informaatiosta. Vahvistaa ennakkoluulojani sen suhteen, että värjääminen ei ole mun juttu…

 6. Tämä on se kohta, jossa niukka vaatevarasto osoittaa siunauksellisuutensa 🙂 Olen itse kamppaillut tämän asian kanssa kun pekrasin vaatevarastojani: ennen pidin hurjasti valtavan leveähelmaisista mekoista. Sitten ne alkoivat tuntua ihan liiallisilta. Eipä tässä olisi mitään ongelmaa jos leveähelmaisia olisi pari kappaletta, niiden pistäminen kierrätykseen ja korvaaminen kapeammilla ei olisi mitenkään hankalaa. Mutta kun olin kasannut tusinoittain hulmuhelmamekkoja- ja hameita, joille sitten piti keksiä sijoituspaikka.
  On ihan ymmärrettävää, että joskus omat mieltymykset muuttuvat. Siihen kannattaa varautua, eikä hankkia koko loppuelämän varalta esim. leveähelmaisia mekkoja…

  • Onneksi en ole hurahtanut mihinkään vaatteeseen tai tyyliin noin perusteellisesti 🙂 Ehkä enemmän kuitenkin niin, että kun neuleita on muutenkin vähän, alkoi ärsyttää että niiden joukossa ei ole yhtään iloisen väristä, vaan kaikki ovat ruskeita tai muuta neutraalia. Haluan väriä elämään! Eli siis juuri sitä samaa, mihin tulokseen tulin pari vuotta sitten, kun hain omaa tyyliä perusteellisemmin.

 7. Mä olen ollut hämmentävän pitkään tyytyväinen mustaan, valkoiseen ja harmaaseen 🙂

  Toki mullakin on (ja on ollut) kaapissa yksittäisiä muun värisiä vaatteita, ja niihin olen kyllästynyt ja laittanut kiertoon. Yksittäiskappaleina se ei ole niin kovasti kirpaissut. Nyt tuntuu siltä, että olen omat värini löytänyt, ja piristän hautajaislookiani kirkkaan värisillä asusteilla (huiveja löytyy puolen tusinaa eri väriä).

  Olen tämän kevään aikana vienyt vanhoja lempivaatteitani ompelijalle. Ne eivät enää istuneet, tai sitten muoti oli muuttunut niin, että ne näyttivät ”vanhahtavilta”. Ompelijan käsittelyn jälkeen ne ovat taas lempivaatteitani. Suosittelen lämpimästi (vaikka väriongelmaa ompelija ei tietenkään ratkaise).

  • Hienoa, että olet löytänyt omat värisi. Noilla saa elegantteja yhdistelmiä. Mulla on selvästi joku värillinen kausi menossa, neutraalit eivät houkuttele yhtään. Juuri nyt mulla on pinkit farkut ja pinkki paita, ja ulkona mintunvihreä takki 🙂 Kaukana neutraaleista siis, ja hyvältä tuntuu. En tiedä eleganssista, mutta energinen fiilis tulee ainakin. Ompelijaa en ole vielä käyttänyt, luulen että kyllästyn harvemmin vaatteiden leikkaukseen kuin väreihin. Mutta ompelijan käyttämisessä on kyllä paljon järkeä!

 8. Mulla ruskeaa on vain pienessä määrin. Koko ruskea oli muodissa kymmenen vuotta sitten ja tuntuu auttamatta vanhalta. Myyränruskeaa ja mustanruskeaa voin käyttää.

  • Voipi olla, että ruskeaa on tullut ostettua myös siksi, että sitä on ollut tarjolla. Kun se kerran sopii minulle, niin on tuntunut hyvältä idealta. Yleensä en piittaa muodista etenkään värien osalta, vaan valitsen värit vain sen mukaan minkä tiedän itselleni sopivan. Mutta muoti vaikuttaa kaupan valikoimaan, joten on ostettava siitä valikoimasta, mikä kulloinkin sattuu olemaan.

 9. Olen suhteellisen väriallerginen ja pukeudun lähes ainoastaan mustaan, valkoiseen, beigeen ja harmaaseen. En ole vielä kertaakaan kokenut näitä värejä tylsiksi, enkä kyllästy vaatteisiinkaan niiden värin vuoksi. Jos jokin vaate kuitenkin alkaa tympiä, pakkaan sen yleensä pois muutamaksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen kyseinen vaate tuntuu taas kuin uudelta 🙂 (tai sitten vaihtoehtoisesti herää kysymys, että miksi tällainenkin on tullut säilytettyä..)

  Ongelmia tuottavat enemmänkin vaatteiden mallit, sillä lisääntyneen treenin myötä monet vaatteeni eivät istu niin hyvin kuin ennen. Joudun laittamaan kiertoon alle vuoden vanhoja vaatteita, koska ne ovat yhdestä kohtaa liian kireitä ja toisesta liian löysiä. Sekös vasta tympii. Sopivia vaatteita on muutenkin niin vaikeaa löytää ja nyt pitäisi taas hankkia uusia.

  • Nämä ovat täysin makuasioita! Jokainen pitäköön niitä värejä mistä tykkää. Mutta tuo kropan muuttuminen on ärsyttävää, olisi helppoa ostaa vaatteita jos näyttäisi koko aikuisikänsä samalta. Mutta harva meistä näyttää 50v samalta kuin 20-vuotiaana. Elämä jättää jälkensä, eikä auta kuin hankkia uusia vaatteita.

 10. Suosin myös mustaa, harmaata ja valkoista. Erityisesti harmaa on mielestäni ruskeaa neutraalimpi perussävy, sillä ruskea vaate – vaikka olisi laadukaskin – näyttää ikääntyessään nopeasti nukkavierulta.

  Värikäs pukeutuminen on sinänsä ajatuksen tasolla kannatettavaa, mutta sen toteuttaminen pienellä vaatemäärällä on aika haasteellista. Ongelmana on juuri nopea kyllästyminen ja myös ”leimautuminen”. Jos ihmisellä on vaikka yksi työkäytössä oleva jakku, jota pidetään useampana päivänä viikossa, on aika eri asia, onko tuo jakku harmaa vai turkoosi. Harmaan voisi asustaa monella tapaa, mutta turkoosissa olisi muista vaatteista riippumatta vain ”se ämmä jolla on melkein joka päivä turkoosia”. Vaatetta voisi siis käytännössä käyttää harvemmin, ja oman kyllästymisen vuoksi se myös lähtisi kiertoon nopeammin. Värikkäät vaatteet ovat myös hankalia pesuissa, koska ainakaan itse en ostaisi samaa sävyä kovin montaa. Meillä mustia, harmaita ja valkoisia riittää omiin koneellisiinsa, ja siksi ne myös säilyvät hyvinä. Eli täälläkin värit jäävät kyllä asusteisiin 🙂

 11. Päivitysilmoitus: Kyllä on vaikeaa päästää irti | Arkijärki

 12. Päivitysilmoitus: Koko koti kuntoon: parveke (tai muu ulkotila) sekä vähän vaatteitakin vielä | Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)