Mitenhän tässä aina käy näin?

Eilen huomasin, että keittiöön on alkanut hiipiä sotkua. Tässä on esimerkki:

IMG_0236

 

Tämä on ennen-kuva. Kyse on vetolaatikosta, jossa säilytän muovipusseja ynnä muuta keittiössä tarvittavaa. Koko sisältö näkyy kuvasta. Kaiken löytää, mutta kuten näette järjestys ei ole kovin hyvä. Tuossa itse asiassa näkee, mikä se alkuperäinen järjestys on ollut, mutta jotenkin tavarat ovat alkaneet vähitellen vaeltaa pois paikaltaan. Ihmettelen, että miten se järjestys aina jossain vaiheessa muuttuu sotkuksi? Käykö teille muille samalla tavalla?

Päätin kuitenkin korjata tilanteen. Järjestin laatikon äsken ja nyt se näyttää tältä:

IMG_0237

Samat tavarat, miinus muutama likainen muovipussi. Näyttää tosi kivalta minun mielestäni. Aikaa tämän järjestämiseen meni alle viisi minuuttia. Pieni vaiva, iso ilo. Tietenkin tämä on väliaikaista, kunnes tilanne alkaa taas muistuttaa ylempää kuvaa. Mutta parin minuutin järjestelyllä paransin tilannetta taas moneksi kuukaudeksi.

Sitten päivitys paperirintamalta: tämä uusi systeemi on loistava! Olen niin tyytyväinen, että olen ottanut sen käyttöön. Ensinnäkin minun ei tarvitse ajatella papereita koko viikon aikana. En edes viitsinyt avata paria laskua, koska tiesin hoitavani ne tänään. Heitin vain kuoret lokerikkoon. Laitoin sinne itse asiassa sellaisiakin papereita, joille en juuri sillä hetkellä keksinyt parempaa paikkaa, vaikka ne eivät täysin ehkä kuuluneetkaan ”virallisten papereiden” joukkoon. Mutta ei hätää! Tänä aamuna otin koko pinkan, ja käsittelin paperit yksi kerrallaan. Maksoin laskun, arkistoin yhden kuitin ja tilauslomakkeen ja keksin muille papereille järkevän paikan. Ja kaikki tämä jopa ennen kuin puhelin hälytti!

Tämä papereiden käsittelysysteemi on parissa viikossa selkeästi vähentänyt stressiä elämästäni. En ahdistu mistään, kun tiedän että viikossa on selkeä aika, jolloin asialle on tehtävä jotain. Voin heittää paperit mielestäni muuksi aikaa, ja sitten maanantaina istun alas ja hoidan kaiken kerralla. Aikaa kuluu varmaan vähemmänkin näin, kun olen keskittynyt siihen mitä teen. Väitän, että tämä osoittautuu yhtä hyväksi rutiiniksi kuin tiskikoneen käynnistys iltaisin. Kyllä voi olla joskus järjestys pienestä kiinni.

Ja hei, tämä viikko on se vaatehuoltoviikko! Raportoin siitä lisää myöhemmin tällä viikolla!

8 vastausta artikkeliin ”Mitenhän tässä aina käy näin?

  1. Tuo systeemi on osa GTD-systeemiä (Getting Things Done), josta löytyy netistä paljon tietoa englanniksi. Aloin itse noudattaa tuota blogilakkoni aikana, ja on kyllä helpottanut elämää. Yksi osanen on kaikkien papereiden kerääminen saapuneet-laatikkoon. Siis ihan kaikkien, myös post-it-lappujen, postikorttien jne. Ne voi kerätä yhdeksi kasaksi vaikka silloin maanantaisin kellon hälyttäessä, jos ei ole saanut viikon aikana aikaiseksi. Ja sitten ne vain on hoidettava, yksi kerrallaan. Tänään blogilakkoni loppui. Katsotaan, saisinko tuosta systeemistä jotain muutakin kirjoitettua.

    • Tarkoitat varmaan tuota paperien inboxia? En ole tästä GTD menetelmästä kuullut aiemmin mutta googlaan. Tosiaan vaikuttaa siltä, että vaikka aluksi ajattelin ettei siihen lokeroon saa laittaa mitään ihmeellistä säläpaperia, se ei näköjään ole niin tarkkaa kuitenkaan. Olennaista on, että lokeron tyhjentää kokonaan aina maanantaisin. Silloin ei jää mitään hoitamatta, ja se on ainakin minulle olennaista. Erittäin olennaista oikeastaan. Kyllä voin suositella!

  2. Sulla on aika paljon papereita. Tai pikemminkin, mulla taitaa olla aika vähän 😀 Oon huomannut että voin säilöä tilapäiseen paikkaan puolikin vuotta, ennen kuin tulee tarve oikeasti laittaa kaikki mappeihin.

  3. Sama kuin edellisellä: ei meille tule enää just mitään papereita (paitsi sanomalehti). Laskut ovat kaikki e-laskuja, kukaan ei kirjoita kirjeitä tai kortteja, veroilmoituskin tehdään netissä, palkkakuitit on netissä… No, työpapereita on, mutta ne ovat töissä. Mitä papereita sulle kertyy viikon aikana?

    • Hyvä kysymys. Viime viikolla lokerikkoon oli päätynyt uusi asukaspysäköintilappu, lasku renkaidenvaihdosta, neuvolasta saatuja infovihkosia, sekä kuitti ja tilausvahvistus uusista ruokapöydän tuoleista. Eli sellaista peruskamaa.

  4. Tuossa laatikossa pitäisi varmaan olla jakajia jolla eri tavaratyypeille olisi selkeämmin esitetyt omat lokerot. Vähän niin kuin aterimet yleensä on omissa lokeroissaan vetolaatikoissa ja kuten oletkin laittanut nuo pussinsulkijat tuohon muovilaatikkoon. Tietenkin tavaroita ei voi kategorisoida kovin tarkkaan (kuten aterimia), mutta ryhmitellä jollain logiikalla kuitenkin. Eri asia on sitten saada kaikki perheenjäsenet muistamaan ja haluaamaan muistaa tämä logiikka 😉

    • Isompia laatikoita on tosiaan fiksua jakaa pienempiin osiin, ja kirjoitinkin siitä juuri. Tässä ko. laatikossa homma toimii noinkin, olen nuo pikkusälät laittanut omiin koreihin, joten ne pysyvät sillä hallinnassa. Oikeasti kyse on myös viitseliäisyydestä, että jaksaa palauttaa otetut tavarat juuri oikealle paikalleen…

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)