Kevyttä kevätsiivousta keittiössä

Olen havainnut tekeväni pientä kevätsiivousta, vaikka oikeastaan en sitä mitenkään suunnitellut. Projekti alkoi jääkaapista, jossa alkoi mielestäni näyttää turhan ankealta. En ruvennut sulattamaan tai pesemään perusteellisesti, mutta pyyhin hyllyt ja seinät puhtaiksi tahroista, ja pesin vihanneslaatikon. Sitten noukin sieltä pilaantuneet ruoat pois ja järjestin loput oikeille paikoilleen. Oli helpottavaa, että pilaantunutta ruokaa oli tällä kertaa aika vähän. Pari porkkanaa ja yksi sipuli olivat menneet huonoiksi. Jotain pientä kehitystä on siis tapahtunut, kun puolta kaapin sisällöstä ei enää tarvinnut heivata roskiin.

Jääkaapin jälkeen kuivakaapin hyllyt alkoivat näyttää sekaisilta, joten otin pari hyllyä päivässä käsittelyyn. Tyhjensin, imuroin muruset ja pyyhin tahrat. Sitten taas vanhentuneet pois ja loput järjestyksessä takaisin. Toistaiseksi olen joutunut heittämään pois vain vanhaksi menneet yrttiteepussit. Tiedän että kyllä niitä ehkä olisi vielä voinut juoda, vaikka parasta ennen olikin jo vuosia sitten. Mutta jos ei ole tullut juoduksi tähän mennessä, niin ei tule jatkossakaan, joten roskiin vain.

Kehitin siinä sivussa tällaisen systeemin:

IMG_0240IMG_0241IMG_0242Otetaan tarpeeton paperipussi, leikataan siitä reunaa sopivasti pois, täytetään syntynyt laatikko halutuilla asioilla. Tätä menetelmää olen käyttänyt ruokakaapissa jo pitkään pitämään tomaattipyreet ojennuksessa, mutta nyt askartelin näitä lisää. Tässä on teevarasto, joka ei toivonmukaan enää leviä pitkin hyllyä. Sitten tuosta ylimmän kuvan mustasta kassista leikkasin säilytyslaatikon sukilleni. Hyödynsin myös erään hassunmuotoisen laatikon, jossa oli joskus tullut joku lahja meille. Puolipyöreä ei ole kovin kätevä muoto, mutta sinnepä mahtuikin kaikki vitamiinit ym. pienet purkit. Nyt nekään eivät enää seilaa hyllyllä ympäriinsä, eikä laatikko vie tilaa komerossa. Win-Win!

Tämä on hauska juttu sikäli, että olin jo lähdössä Ikeaan ostamaan säilytyslaatikoita vaatteille ja muulle pikkutavaralle. Kunnes kekkasin, että paperipussit ovat tähän tarkoitukseen yhtä hyviä. Kaikista parhaimpia ovat itse asiassa sellaiset muoviset tai muovitetut kassit, joita saa mukaansa monista kaupoista. Siis ne sellaiset kassit, joissa on vieläpä tukevat naru- tai muovikahvat, ja joista aina miettii, kelpaavatko ne edes pahvin kierrätykseen. Tästä eteenpäin en kuitenkaan stressaa kierrätyksestä, vaan leikkelen ne kaikki uuteen käyttöön. Enkä tuhlaa rahojani Ikeaan. Tällaisen sisälaatikon askarteluun menee pari minuuttia, eikä siihen tarvitse muuta kuin kassin ja sakset. Onnistuu taatusti tumpelommaltakin tyypiltä.

Keittiössä on siis käynnissä kevyt kevätsiivous. Kevyeksi sen tekee etenkin se, että en ole viitsinyt ruveta jynssäämään tai puunaamaan kauhean tarkasti. Sellaista yleistä siistimistä vain, mikä kuitenkin parantaa viihtyvyyttä ja ruokien löydettävyyttä merkittävästi. Sekä tietenkin niiden pilaantuneiden poistamista. Muutama hylly on vielä jäljellä, siivoilen niitä vähitellen aina sopivissa väleissä. Tämäkin on yksi tapa siivota – kaikkea ei ole pakko tehdä kerralla.

Mitä mieltä olette kevätsiivouksesta? Onko se tarpeellinen ja tehdäänkö teillä?

17 vastausta artikkeliin ”Kevyttä kevätsiivousta keittiössä

 1. Hyvä idea tuo laaitkoiden teko niistä kaupan kasseista! Niitä on nimittäin kertynyt aika määrä, eikä kuitenkaan varsinaisesti käytössä tarvita kuin muutamaa ja olenkin pohtinut mitä käyttöä niille keksisin. Kiitos vinkistä!

  • Ole hyvä! Minäkin säästän aina kaikki pussit, ja sitten tuskailen niiden kanssa. Näistä tulee oikeastaan tosi siistejäkin, jos hiukan keskittyy ja valitsee siistin kassin. Tosin kuten kuvasta näkyy, itse en ollut leikkaamisen kanssa niin tarkka.

 2. Kevätsiivousta tuli tehtyä ihan vähän ennen vauvan syntymää, mutta nyt kaikesta vähänkään ylimääräisestä siistimisestä voi vaan haaveilla… Kun riittäisi aika edes kohtalaisen siedettävän yleissiisteyden ylläpitämiseen! 🙂 Mutta joskus kun aikaa taas on, hyödynnän tuota kassien kierrätysvinkkiä!

   • Mulle tuli tästä mieleen, että olenkin ajatellut, että muun ketteryyden lisäksi on kätevää, että olen innostunut minimalismista jo nyt, ennen jälkikasvun tuloa. Vauva tarpeineen on helpompi mahduttaa elämään, kun koti on valmiiksi melko väljä.

 3. Minä siivoan tasaisesti ympäri vuoden, en kevääksi tai jouluksi. Joka viikko järjestn ja siivoan jonkin paikan, joten vältyn suursiivouksilta. Muuten olen keittön kaikki kaapit käynyt läpi, mutta ruuat pitää käydä läpi. Teen sen varmaankin ensi viikolla.

  • Mulle tulee pari kertaa vuodessa sellainen fiilis, että haluaisin siivota perinpohjaisemmin. Kuten pestä ikkunat tms. Se liittyy jotenkin kaudesta toiseen siirtymiseen.

 4. Teen kevätsiivouksen silloin, kun se siivousinto sattuu päälle.
  Toisaalta, ikkunat on ihan pakko pestä kohta, ja kun pesee ne, niin tulee mieleen siivota kaikkea muutakin. Kevätsiivous on toisaalta jo aluillaan, aloitin sen jo vaatekaapista.

  • Meilläkin on ikkunat pakko pestä ennen kesää. OVat nimittäin niin harmaat että hyvä jos läpi näkee. Kirkkaista ikkunoista tulee ihanan puhdas tunnelma!

 5. Mä leikkaan myös pienistä pahvilaatikoista (joita tulee usein, kun tilaan netistä jotain) ja joskus isommistakin reunoja matalammiksi, tai ainakin kansilärpäkkeet pois. Ne on hirveän käteviä säilytyksessä. Joskus päällystän ne tapetilla tai paperilla (päällystettyjä mulla on esim. vaatekaapissa pikkuhousulaatikkona), päällystämättömiä taas juurikin ruokakaapissa pitämään pastapussit sun muut aisoissa.

  • Musta noissa kasseissa on se hyvä puoli, että ne ovat varsin siistin näköisiä jo valmiiksi. Kannatan tuollaista tuunaamista, mutta valitettavasti oma aika ja energia ei riitä siihen saakka, että rupeaisin päällystelemään. Paitsi ehkä jos olisi jotain siistiä kontaktimuovia, jota voisi aina räiskiä tarpeen tullen?

 6. Normaalisti en varsinaista kevätsiivousta ole tehnyt, mutta nyt teen tässä toukokuun aikana ainakin jonkinlaisen… tyttären lakkiaiset kun on kuun lopussa.
  Ainakin ikkunoiden pesu ja OH, ruokailutila, keittiön parempi siivous ohjelmassa.

  Muussa talossa riittää myös raivattavaa ja olen suunnitellut raivausohjelmaa tälle osalle myöskin tähän toukokuulle. Paljon tavaraa lähdössä kierrätykseen , osa menee tosin varastoon.. 😉
  Onneksi nyt näyttää että aikaa on, joten kyse on vaan toteutuksesta.

  Keittiötä ja muitakin kappeja siivoilen samalla metodilla, hylly pari kerrallaan. Ovia ja muita pintoja toki pyyhin päivittäin ja viikottain.

 7. Hmmh. Tästä jutusta innostuneena ehkä pääsen joko ikkunoiden tai keittiön kaappien kimppuun. Tarvitaan aina potkua siihen suuntaan, että saan lietsottua itseni siivousraivoon. Jospa se tästä kehittyisi ennen kuin päivä on pulkassa 🙂
  jk. Minulla on pari päällystettyä pahvilaatikkoa naulakon päällä, niissä on lapasia, pipoja yms. Keittiön alakaappien pohjalle olen laittanut pahveja, kattilat jättävät tympeitä jälkiä. Näin pysyy siistimpänä ja pahvit on helppo pyyhkäistä tai vaihtaa tarpeen tullen.
  jk2. Vaatekaapin raivaus oli todella onnistunut temppu: yksi hylly käytetyille on mainio idea: usein joutuu paitaa vaihtamaan, mutta ei aina heti viitsi laittaa pyykkiin, kun sitä voi vielä käyttää lenkillä tai siivotessa tai vaan kotona.

  • Olen kirjoittanutkin puolipitoisista vaatteista. Niille on oltava oma paikka, muuten kaaos vallitsee. Toivottavasti siivousraivo iski sopivasti 🙂

   • Mulla on yksi kori varattuna käytetyille, mutta huomaan kompastuvani aina siihen, että illalla riisuessa jätän kuitenkin vaatteet vierashuonaan sängylle enkä siihen koriin. Samaan paikkaan päätyy usein myös viikkausta odottava puhdas pyykki. Päivän päästä näyttää jo kaaokselta. Miten voin ollakaan tällainen, opinko ikinä…

    • Tuossa toteutuu klassinen kasa-teoria. Kun yhden esineen laskee johonkin, se automaattisesti alkaa vetää muitakin puoleensa. En ole keksinyt, miten tuota voisi estää. Kasoja kertyy vaikka mitä tekisi.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)