Ketjureaktio

Olen ruvennut testaamaan, miten KonMari-metodilla viikatut vaatteet toimivat vaatekaapissa. Kirjoitan tästä myöhemmin lisää, mutta ideana on siis järjestää vaatteet riveihin pinojen sijasta. Tätä varten tyhjensin pari päivää sitten vaatekaapin vetolaatikoita järjestääkseni ne uudestaan. Järjestämisestä seurasi muitakin havaintoja.

Tajusin, että säilyttelen ihan turhia vaatteita parhailla paikoilla. Otetaan esimerkiksi sukat: minulla oli kaksi rautalankakoria varattu sukille. Niissä oli nilkkasukkia, urheilusukkia, villasukkia sekä monenlaisia sukkahousuja. Oli kuitenkin fiksua tyhjentää sisältö lattialle ja tarkastella mitä kaikkea kaapissa säilöinkään. Tarkoitus ei ollut varsinaisesti ”kondota” niiden sisältöä, mutta sitäkin tuli hieman tehtyä. Poistin nimittäin muutamat sukat, jotka ehdottomasti eivät ilahduttaneet millään tavalla, vaan sen sijaan aiheuttivat inhonväristyksiä. (Syynä oli materiaali, en siedä tietyn tuntuisia tekstiilejä, ja näitä olin hautonut siellä ”varasukkina”. No, nyt ei ole enää varasukkia.)

Suurin ahaa-elämys tuli kuitenkin siitä, että säilytin koreissa paljon vaatteita, joita en koskaan käytä. Toisessa korissa oli esimerkiksi noin 10 paria villasukkia. Käytän tietenkin villasukkia säännöllisesti, mutta ei ole mitään tarvetta noin monelle parille. Kun huomasin tämän, jätin koriin kaksi paria (yhdelläkin pärjäisi, voi olla että poistan vielä toisen parin) ja loput siirsin kausisäilytyslaatikkoon. Nyt voisi tietysti kysyä miksen suoraan laittanut niitä pois. En halua luopua niistä, koska villasukat ovat käyttötavaraa, joka jossain vaiheessa kuluu loppuun. Minulla on riittävästi varasukkia loppuiäksi. Toisekseen ne ovat lähes kaikki jonkun rakkaan ihmisen neulomia, joten sellaisia ei heitetä pois muutenkaan.

Sitten siirsin urheilusukat urheiluvaatteiden kanssa samaan paikkaan. Näillä toimenpiteillä sekä pienellä uudelleen viikkaamisella sain supistettua sukkamäärän sellaiseksi, että kaikki mahtuu yhteen laatikkoon. Kaapista vapautui siis kokonainen vetolaatikko jollekin muulle. Havaitsin muiden laatikoiden kohdalla samaa ilmiötä, mutta en vielä ruvennut karsimaan sen kummemmin, koska garderoobi on muutostilassa muutenkin sekä vuodenajan vaihtumisen että oman koon muutosten vuoksi. Bongasin kuitenkin monia paitoja, jotka ovat luultavasti tulleet tiensä päähän. Siirtämällä vähänkäytettyjä tai peräti tarpeettomia vaatteita pois saan kaappiin paljon tilaa niille vaatteille, joita oikeasti jatkuvasti käytän.

Täytyy antaa piste Marielle. Kaikki läjään lattialle ja sitten jokainen esine yksitellen käteen tuntui toimivan yllättävän hyvin. Se käteen noukkiminen paljasti nimittäin myös sen, mitä ehdottomasti EI halua enää säilyttää. Suosittelen joskus järjestämään (vaate)kaappia uudestaan, vaikkei siihen olisikaan erityistä syytä. Sillä saattaa olla hyödyllisiä seurauksia siitä huolimatta.

24 vastausta artikkeliin ”Ketjureaktio

 1. Siis mitä se tarkoittaa, että vaatteet järjestetään riveihin? Hyllylle yksi vaate eikä päälle muuta? Vai miten käytännössä?

 2. Mulle kävi aika samalla lailla…. järjestin sukkalaatikkoa ja totesin että miksi säilytän näitä valkoisia nilkkasukkia joita en ole kahteen vuoteen käyttänyt ja varavsukkia, joista en le koskaan tykännyt.
  Ja mulla villasukat (ohuet) siirtyi eturiviin koska käytän niitä ”vuoden ympäri” ja päivittäin. Tavalliset puuvillasukat siirtyi takariviin koska niitä käytän ehkä kerran kaksi kuukaudessa kun käyn asiakkaalla tai puen suorat housut jalkaan.

  Meillä muuten säilytetään koko perheen alusvaatteet ja sukat kodinhoitohuoneen kaapissa, kappi on pesukoneen ja kuivurin vieressä. KHH on meillä kellarissa.
  Syy tähän on se, että en jaksa roudata jokaisen sukkia ja alusvaatteita viiteen eri paikkaan kahdessa ylemmässä kerroksessa, tohon kaappiin ne saan kätevästi viikattua suoraan kuivurista.
  Tästä on ollut meillä välillä kitinää perheen piirissä, mutta totesin lapsille/miehelle, että saatte ihan vapaasti viedä nämä ”pikkupyykit” omaan kaappiin täältä KHH kaapista, mutta minä en sitä tee… ovat sen jälkeen kiltisti hakeneet pikkarinsa kaapista päivittäin. =)

  Mun täytyy vielä käydä varsinaisessa vaatekaapissani oleva sukkalaatikko/asustelaatikko läpi ja siirtää sieltä sukkahousut johonkin ja lisäksi samalla tavalla siirtää urheilusukat urheiluvaatteiden kanssa samaan paikkaan.
  Tässäkin tuli taas ahaa elämys nyt järjestellessä ja tätä lukiessa.

  • Mielestäni teillä on hyvä systeemi pikkupyykin kanssa. Jos perhe ei viitsi kantaa omaan kaappiin niin hakekoon sieltä mihin sinä ne laitat 🙂 Minä olen pessyt omat pyykkini ala-asteikäisestä lähtien, joten pyykkiruljanssiin on vaika pitkä rutiini. Nykyisin meillä ei ole kodinhoitohuonetta, mikä on kyllä harmi.

 3. Minä myös ihmettelen, että miten ne vaatteet laitetaan riveihin?
  Ja sukista vielä, minä tein juuri samanlaisen järjestelyn alkuvuodesta sukilleni. Urheilusukat muiden urheiluvaatteiden luokse, kaikki varasukat pois ja jäljelle jäi aika vähän. Minä muuten järjestän juuri tuolla tyylillä, että ensin kaikki pois, ja yksi kerrallaan takaisin. Huono puoli tässä on se, että usein jää ylimääräinen kasa. Ja kasahan kasvaa, ellei sitä heti järjestä muualle.

  • Kiitti vinkistä, urheilusukat voisi tosiaan siirtää urheiluvaatteiden kanssa samaan paikkaan. Ei vain jostain syystä ole koskaan tullut mieleen..

   Vaatekaappia siivoilen aina silloin tällöin. Suurimmaksi osaksi siksi, että sinne mahtuisi ja sieltä löytyisi jotain. Kun vaatekaappi menee hieman sekaisin, heitän lopulta kaikki puhtaat vaatteet vaan jotenkin kaappiin ja sekasotku on valmis.

   • Olen huomannut meillä viime aikoina paljon asioita, jotka eivät vain ole tulleet mieleen aiemmin. Esimerkiksi vastikään vaihdoin puolipakosta parin tuolin paikkaa, ja tajusin että sisustus näyttää paljon paremmalta uudella tavalla järjestettynä. Välillä pitää myllätä, että saa uusia ideoita!

  • JOku tuolla jo vastasikin, mutta vaatteita ei siis laiteta päällekäin vaan vierekkäin pystyyn.

 4. Heips, sinun innoittamana myös minä aloin lukea Kondoa. Mulla on nyt hänen toinen kirjansa, tosin saksaksi. Siinä Marie kirjoittaa kuinka järjestys säilytetään, ja millainen järjestys/säilytys sopii parhaitan mihinkin tilaan. Olen ihan FengSui fiiliksissä…ja myös minä järjestin jo osan vaatteista riviin. Se toimii kyllä hyvin, harmi etten ole aiemmin tajunnut rivin hienoutta. Kirjan ehkäpä parasta antia on mielestäni juuri se kuinka tavarat järjestellään niiden auran tai värin mukaan. Toisille tämä on ehkä liian valtavirrasta poikkeavaa, mutta minusta hommassa on itua. Tosi kiva avata kaappi jos kaikki on kauniisti aseteltu.

  • Kuulostaa kiinnostavalta ja yhtä oudolta kuin tuo ensimmäinenkin kirja! Onkohan siitä englanninkielistä versiota, sillä saksaa en osaa? Suomeksi on käännetty vain tuo yksi kirja. Fengshui on minusta vähän samanlaista kuin tavaroille juttelu, mutta kieltämättä värijärjestys miellyttää silmää vaikka mihinkään energiavirtoihin ei uskoisikaan.

 5. Moikka!

  Luin blogistasi Kondosta joku viikko sitten ja kuuntelin heti hänen audiokirjansa tubesta. Järjestin vaatteet, lapsen, miehen ja omat vertikaalisti (eli pystyyn) Kondon oppien mukaan. Positiivista oli havaita, että lapsen aiemmin kahden Stolmen (kelta-sinisisen huonekalujätin säilytysratkaisu) laatikon tilan vieneet vaatteet mahtuivat nyt yhteen. Reilu parin viikon jälkeen 7-vuotiaan pojan vaatteet ovat erinomaisessa järjestyksessä siitä huolimatta, että hän itse valitsee ja ottaa joka aamu omat vaatteensa laatikosta, sukkia yms. muuta myöten. Edellinen toimii kun vertikaalijärjestely on sopivan löyhä eli vaatteet pysyvät pystyssä, mutta yksittäiset saa helposti nostettua riveistä. Samoin miehen t-paidat, kollegehousut, sukat yms. ovat pysyneet järjestyksessä. Aiemmin säilytimme vaatteita hyllyillä pinossa ja pakat olivat sekaisin ensimmäisen vaatteiden noutokerran jälkeen. Omien vaatteitteni osalta tein ”hyvänmielen vaatekaapit” jokin aika sitten, joten omat eivät juuri muutenkaan ole vaatineet järjestelyä ja nyt osan Kondo-malliin siirrettyäni eivät käytännössä vaadi lainkaan järjestely-ylläpitoa.

  Kondo toimii ja säästää aikaa, kun ei tarvitse järjestellä. Pesusta tulleiden vaatteiden viikkaamiseen ei mene sen kauempaa kuin ennenkään. Tila tulee tehokkaammin käyttöön. Vertikaalisäilytys on käytännöllinen, koska näkee yhdellä silmäyksellä mitä laatikossa, jopa seitsen-vuotias pystyy ottamaan vaatteet sotkematta koko settiä.

  Samalla tulee tehtyä karsimista, kun huomaa helposti mitä käyttää, kuten blogikirjoituksessasikin mainitset. Varsinkin lapsen vaatteiden osalta tulen vielä vähentämään määrää kasvunsa myötä puoleen nykyisestä, koska selkeästi käyttää 13 paidastaan ainoastaan 5-6. Sukkia hänellä on myös 13, joista käytössä meidän pesutahdilla on maksimissaan 3-5.

  Kiitos Jennille Kondo vinkistä!

  • Tuosta Kondon viikkaussysteemistä on selviä etuja. Olen nyt testaillut sitä niin paljon, että kirjoitan siitä pian oman postauksen. Olen myös havainnut, että tilaa tulee lisää merkittävästi. Tosin pinossa on puolensa silloin, kun kyse on hyllystä joka on olkapäätä korkeammalla. nimittäin Silloin pinosta näkee paremmin, mitä hyllyllä on.

 6. Tuossa riviajatuksessa on kyllä ideaa. Jos siis tajuan oikein, mikä on Kondon rivi. Minä tajuan sen niin, että pino ikäänkuin kääntyy toisinpäin, jossa viikkaustaite on päällä. Erityisesti lapsen paitalaatikossa tämä varmaan toimii kuin häkä. Kun hän kiskoo pinon keskeltä haluamansa, on koko loota yhdellä nykäisyllä sekaisin. Rivistä hän saisi sen siististi muiden pysyessä paikallaan. Ja samalla on helpompi hahmottaa, mistä paidasta on kyse. Sitä vaan mietin, että miten rivin käy kun laatikko on vajaa ja sitä auotaan? Kaatuuko kaikki entiseksi kasaksi? Vai miten tämä rivi on tarkoitus rakentaa? Meillä ei ainakaan riitä, että rivissä olisi aina vain paita tai pari rinnakkain päällekkäin, määrä on liian suuri sellaiseen.

  • Tekisi kovasti mieli kokeilla rivejä, mutta kun meillä on vaatekaapit joissa hyllyt, eikä laatikoita…

   • Toimisiko sun hyllyillä esim. IKEAn vaatekaappien sisusteista löytyvät laatikot, joita on moneen makuun. Yhteen lyhythihaiset, toiseen pitkähihaiset jne.

   • Olen laittanut hyllylle irtolaatikon (en tosin kenkälaatikkoa). Testaan toimiiko systeemi sillä tavalla.

  • Vaatteen paksuus vaikuttaa viikkaukseen ja viikkauksien määrä puolestaan pystyssä pysymiseen. Ohuet t-paidat saa taitella nelinkertaiseksi. Jos laatikko on hyvin tyhjä, niin aukivedettäessä ohuemmat vaatteet horjuvat kyllä. Ekaluokkalaisen collegehousut pysyvät yllättävän hyvin viikattuna ja pystyssä yksikseenkin. Suurempi määrä auttaa pystyssä pysymiseen vaatteiden tukiessa toisiaan. Laatikkoa ei toki kannata pakata mega tiiviisti, koska silloin lähtee vierekkäisetkin vaatteet yhtä otettaessa.

   Meidän laatikonleveydelle (n. 100 cm) mahtuu 5 ekaluokkalaisen vaatetta rinnakkain. Laatikon syvyys ulosvedettäessa on 50 cm ja tuolle matkalle mahtuu esim. 7 housut viikkaustaite päällä, joiden vieressä on 9 pitkä/lyhythihaista t-paitaa viikkaustaite päällä. Huppareita mahtuu vähemmän.

   Kondolta löytyy asiaa selkiyttäviä viikkausvideoita youtubesta mm. alusvaatteista ja paidoista.

   https://www.youtube.com/watch?v=4aBo_MS6CSQ

   • Hmmmm… mä olen myös miettinyt, mitä se riviin laittaminen mahtaa tarkoittaa ja joku tuon suuntainen ajatus mulla on ollutkin siitä. Mutta täytyy kyllä nyt ihan rehellisesti sanoa, että ainakin tuo alusvaatesetti näytti minusta lähinnä vaan epäsiistiltä! Mä en oikein tykkää tollasesta, mutta se johtuu varmaan siitä, että ite olen tosi yksinkertaisen ja miten sen sanois, ”sileän” ystävä. Mua siis häiritsee noi kaikki erilaiset värit, paksuudet, korkeudet… Mua häiritsis kovasti myös se, että kun otat sieltä yhden niin toiset kaatuu… Itse laittaisin eriväriset ja -paksuiset sukat mieluummin vaan yhteen koriin, jossa ne sitten saa ollakin iloisesti sekaisin (mutta toki valmiiksi paritettuna).

    Omassa vaatekaapissa on melkein kaikki vain mustaa ja nekin sitten melkein kaikki samanlaista… siis mulla on pino samanlaisia mustia trikoopaitoja lyhythihaisena ja toinen pitkähihaisena, ja pino mustia leggareita. Muutama värillisempi paita seassa, ja nekin jo melkein häiritsee mua…

    Hitsi, taidankin tästä mennä perkaamaan vaatekaappia, se on ollu mulla mielessä näiden sinänsä tosi mielenkiintoisten Kondo-juttujen alusta asti! Ja mun tyyli muuten on se, että heitän kaiken ulos ja alan sitten vaate kerrallaan käymään läpi… Meillä on niin pienet vaatemäärät kaikilla, että ei ole homma eikä mikään. (Samalla tyylillä siivoan aina muutenkin kaappeja: kaikki pois ja sitten alusta uudelleen täytetään…)

   • Nuo videot ovat havainnollistavia, meinasin linkittää ne itsekin mutta ehdit ensin 🙂

  • Olet tajunnut ihan oikein. Periaatteessa rivin pysyvyys riippuu vaatteiden materiaalista. Paksummat vaatteet pysyvät pystyssä itsestään, mutta esim. trikoo helposti kaatuu ilman tukea.

 7. Nyt minä tajusin mitä se rivi tarkoittaa. Meillä on hyllyt eikä laatikot, niin en heti ymmärtänyt. Meillä tosin kasoissakaan ei ole niin montaa vaatetta, että ne menisivät sotkuun. Jokainen osaa nostaa pari päällimmistä vaatetta, jos haluaa välistä jonkun. Ja vaatteiden etureuna näkyy, niin kaikki vaatteet ovat samalla lailla näkyvillä kuin riviajattelussakin. Mutta tuohan on hyvä idea, jos kätössä on laatikot, koska niistä vaatteet eivät muuten näy niin hyvin.

 8. Todennäköisesti sulla ei ole villasukkia loppuelämäksesi 🙂 Mä tein samoin kuin sinä kun vuosi sitten aloitin P333:n, ja siirsin kausisäilöön villasukat kahta paria lukuunottamatta. Vuoden lopulla molemmat parit olivat kuluneet puhki (käytän villasukkia päivittäin). Aiemmin kun villasukkia oli käytössä monta, eivät ne kuluneet puhki koska yksittäinen sukka oli jalassa aika harvoin. Nyt kun samaa sukkaa kulutetaan noin joka toinen päivä, ne kuluvat paljon nopeammin. Itse olen iloinen, etten raivaamisen puuskassa luopunut lopuista sukistani – joudun todennäköisesti pyytämään niitä neulomisintoisilta läheisiltäni lisää.

  Sen olen myös huomannut, että mä säilytän paljon varavaatteita. Sellaisia, jotka eivät ikinä päädy käyttöön, mutta joista en ole raaskinut luopua, koska ne ovat tavallaan ihan hyviä. Juuri pistin pois kasan urheilusukkia, jotka ovat minulle liian isoja ja pyörivät ikävästi jaloissa. Huomasin, että käytän mieluummin tavallista sukkaa kuin noita ”varaurheilusukkiani”, joten ei ollut mitään järkeä säilöä niitä kaapissa.

  • Olen myös huomannut tuon vaatteiden suuremman kulumisen, kun käyttää vain harvoja vaatteita. Pyrinkin nykyään kuluttamaan arkioloissa huonommasta päästä pois, niin saan ajan saatossa lisää tilaa kaappiin. Epäsopivat tai muulla tavalla huonoista toki hankkiudun aina automaattisesti eroon.

  • Mä taas luulen että sukat riittää, koska käytän niitä paljon harvemmin ja vähemmän kuin sinä. Ja sukkiahan voi parsia! Juuri parsin (tai siis en minä mutta kaveri parsi) yhdet hajonneet jälleen käyttökuntoisiksi.

   Mutta tosiaan, noita varavaatteita harvoin oikeasti käyttää. Joten jos niitä inhoaa niin järkevämpää on luopua kokonaan kuin täyttää kaappejaan niillä.

 9. Minäkin ehätän kommentoimaan Kondoa. Luin kirjan, ja mielestäni se oli kovin höttöä verrattuna vaikkapa te Velde-Luoman järjestelyopukseen.

  Kirjoititkin jo siitä, miten Kondo käskee heittämään pois. Minä raivasin kirjahyllyyn tilaa, ja tuossa lattialla on pino kirjoja. Taidekirjoille löytyi ottaja lähipiiristä, mutta milloin näen hänet? Huolettaa myös, ottaako kierrätyskeskus edes vastaan muita kirjoja vai joudunko repimään kannet pois ja kierrättämään paperiosat. Hirveä työ! Ja kuitenkin: kirjat ovat tarpeellisia ja tuovat iloa, mutta jotkut vanhenevat tai elämäntilanne muuttuu niin, ettei niitä enää tarvitse.

  Kondo inhimillistää tavarat. Minulle tavara on kuitenkin vain tavara. Toisiin olen kiintyneempi kuin toisiin, mutta en tästedeskään aio kiitellä käsilaukkuani. Miestä ja lapsia, ystäviä ja työkavereita saisin sen sijaan kiitellä useamminkin…

  Enkä millään maailman metodeilla voisi kuvitellakaan, että saisin kotini kerralla kuntoon. Kondo-parka ei tiedä, miten paljon teinit kuluttavat sukkia ja tennareita. Ja luistimet, sukset, pyörät ja muut. Niitä jää pieneksi ja tarvitaan uusia. Nöyrästi vain on mentävä aina uutta kautta päin ja jatkettava tavaran karsimista. Ei se tietenkään siistissä huushollissa ole niin ylitsepääsemätöntä kuin olisi kaaoksen keskellä.

  Näin kohtasi perheenäiti Konmari-metodin. Kaikki vain ei toimi omassa elämässä. Jatkakoon Marie sukkien rullaamista. Minä jatkan tätä omaa tyyliäni.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)