Tavaroita kaksin kappalein

Tajusin pari tuntia sitten, että tarvitsisin toiset kuulokkeet puhelimeeni. Olen viime aikoina innostunut kuuntelemaan podcasteja ja äänikirjoja puhelimella silloin, kun olen liikkeellä jossain. Samalla kun vaikkapa kävelee kauppaan voi kuunnella jotain kehittävää. Ongelmaksi on muodostunut yhdet kuulokkeet. Ne ovat nimittäin aina hukassa. Kun vaihtaa takkia sään mukaan kevyempään tai paksumpaan, tai käsilaukkua isommasta pienempään ja taas takaisin, kuulokkeet pitää aina siirtää mukana. Joskus olisi kiva kuunnella vielä vähän ennen nukkumaanmenoa, mutta ensin pitää paikallistaa kuulokkeet jostakin.

Tähän venkslaukseen kyllästyneenä tajusin aamulla, että olisi kätevää omistaa useammat kuulokkeet. Niitä pitäisi olla vakiovarusteena käsilaukuissa ja yöpöydällä, niin että kuulokkeet olisivat aina valmiina odottamassa siellä missä haluan kuunnella. Useammilla kuulokkeilla säästän runsain määrin edestakaisin ryntäilyä ja lievää harmitusta. Pienet nappikuulokkeet eivät vie tilaa lainkaan.

Tästä aloin pohtia, mitä kaikkea muuta tavaraa kannattaa omistaa useammat samanlaista. Yksi raivaamisen perusperiatteitahan on, että jos on tuplakappaleita, niistä kannattaa luopua. Mutta ei kaikesta. Esimerkiksi saksia tarvitaan (minusta) useammat: kynsisakset, paperisakset ja keittiösakset. Kuivaihoisena olen käsirasvan suurkuluttaja, joten kuljetan rasvaa aina mukana, mutta yöpöydällä ja kylppärissä on myös. Samoin on kätevää kun on useampi hiusharja ja jotain muitakin henkilökohtaiseen hygieniaan liittyviä tavaroita.

Kaksoiskappaleista luopuminen on järkevää esimerkiksi silloin, kun esineitä ei koskaan tarvita yhtä aikaa, ja toinen on selvästi huonompilaatuinen. Jos omistaa vaikkapa kaksi paistinpannua, joista toinen hyvä ja aina käytössä ja toinen huono ja aina käyttämätön, se huonompi kannattaisi oikeastaan heittää pois, sillä sille ei oikeasti ole koskaan käyttöä.

Eiväthän nuo luettelemani tuplat aivan välttämättömiä ole. Ihan hyvin voisin vain siirtää sitä yhtä ainutta käsirasvapurtiloa tai niitä kuulokkeita paikasta toiseen kuten ennenkin.  Usein tavaroiden vähentäminen helpottaa elämää, mutta joskus pari tavaraa enemmän vähentääkin stressiä ja säästää aikaa.

Mitä teillä on käytössä kaksin kappalein?

20 vastausta artikkeliin ”Tavaroita kaksin kappalein

 1. Käsirasvaa, tai tarkemmin sanottuna perusvoidetta, mullakin on useampia: käsilaukussa, yläkerrassa sängyn vieressä, alakerran vessassa (koska käytän sitä siellä meikinpoistoon). Myös hammastahnaa ja -lankaa on sekä ylä- että alakerran vessassa, koska pesen hampaat milloin missäkin. Hammasharjat on sillein, että yläkerrassa on sähköhammasharja ja alakerrassa tavallinen. Sit meillä on molemmissa vessoissa oma pesuaine, siis sellanen Kiilto-yleispesuaine tms. millä pytyt pestään. Aiemmin oli vain yksi puteli (alakerrassa), mutta aika herkästi jäi se yläkerran pytty sit pesemättä kun ärsytti lähteä hakemaan varta vasten sitä ainetta.

  En nyt keksi yhtäkkiä mitään muuta, mitä olis vastaavalla lailla tuplana. Mutta kyllä joissain asioissa tosiaan se tuplakappale on ihan ok olemassa, vaikka mä kans olen sellanen, että yksi asia kutakin riittää. Koitin joskus sitäkin, että esimerkiksi keittiössäkään ei olis kuin yksi kauha, yksi lasta jne, mutta käytännön syistä kyllä keittiökapineita tarttee olla useampiakin, just vaikkapa kauhoja. Mutta kymmentä niitä ei silti tartte olla! 😉 (ainakaan meillä)

  • Jos meillä olisi yläkerta ja alakerta, niin olisi varmaan vielä enemmän tavaroita tuplana. Esimerkiksi siivousaineiden kuskaaminen edestakaisin tuntuisi varmaan aika rasittavalta, ja kokonaiskulutus olisi kuitenkin sama jatkuvasti.

 2. No saksia löytyy enemmän ja vähemmän kun on keittiösakset, kynsisakset, hiustenleikkuusakset, paperisakset, kangassakset ja lankasakset. 😀
  Kuorimaveitsiä on kaksi, vaikka toinen niistä on minun mielestäni aivan surkea. Kaksi kuitenkin siksi, jos teemme joskus yhdessä jotain sellaista ruokaa johon tarvitsee kuoria paljon kasviksia, voimme tehdä sen yhdessä.
  Onhan noita paljon muitakin, mutta nämä tulivat nyt äkkisältään mieleen.

  • Meilläkin olisi kahdelle kuorimaveitselle käyttöä mutta on vain yksi. Voisin hyvin ottaa toisenkin! Ja raastimia on myös useita.

 3. Puhelimen latureita täytyy olla monta nyt kun perheessä on neljä kännykkää! Omaani varten minulla kotilaturin lisäksi autolaturi ja duunissa pöytälaturi.
  Lisäksi palautusjuoma-shakereita on itselläni hyvä olla kaksi. Jos treenaa peräkkäisinä päivinä on edellisen päivän shaker kuitenkin vielä likaisena tiskikoneessa.
  Myös treenikenkiä olisi kiva olla kahdet: yhdet valmiina salin pukuhuoneessa ja toiset treenikassissa siltä varalta, että treenaakin jossain muualla kuin kotisalilla. (Tämä on ehkä vähän ylellisyyttä…)

 4. Kännykän laturi. Kotona kaksi, töissä yksi (viimeisimmän tarjoaa tällä hetkellä työnantaja, kun priva- ja työkänny käyttävät samaa laturia).

  Käsirasva. Kotona 4, töissä yksi. Kotona tällä hetkellä yksi liikaa muuton jäljiltä. Aiemmassa osoitteessa sijainnit oli olohuone, makuuhuone, keittiö ja olohuone. Nykyisessä eteinen ei tarvitse omaa.

  Huulirasva. Nykyään makuuhuone ja keittiö. Aiemmassa osoitteessa lisäksi eteinen. Eli tällä hetkellä yksi ylimääräinen. Lisäksi tietysti yksi töissä ja yksi eniten käytettävässä laukussa. Eli oikeastaan viisi.

  Muuton myötä salikamojen roudaus vaihtui lähisaliin (n. 200 metriä kotoa eli voi käydä aamulla salilla ja sitten kodin kautta töihin), joten tuplat / triplat löytyy kaikesta treenikassin sisällöstä: sampoo, hoitoaine, suihkusaippua, kasvojen pesuaine, kasvovesi, deodorantti, kosteusvoiteet etc. Ei tarvi ainakaan puoleen vuoteen ostaa mitään 😀

  • Etenkin toimistot ovat sellaisia kodinjatkeita, että sinne varmasti kertyy paljon tuplakappaleita henkilökohtaisia tavaroita. Tai siis näin ainakin omasta kokemuksestani. Toinen on käsilaukku, josta pitäisi aina löytyä nenäliinoja, käsirasvaa, laastareita ynnä muuta.

 5. Siis aiemmassa osoitteessa käsirasvan sijainnit olivat olohuone, makuuhune, keittiö ja ETEINEN. Ei suinkaa olohuone tuplana.

 6. Meillä kaksin kappalein on kyllä todella vähän tavaroita .

  Mä jotenkin näkisin tämän niin että jos käyttötarkoitus on eri (esim. saksilla) ei ole kaksoiskappale. Keittiösaksilla ei voi leikata esim. kangasta, siitä vaan ei tule mitään ja kangassaksilla taas ei saa leikata muuta koska menevät pilalle ja eivät toimi sitten enää kunnolla kankaaseen.
  Monissa keittiötavaroissa vähän sama juttu. Joku kauha tai kapusta toimii jossain työssä paremmin kuin toinen, siksi niitä pitää olla useampia…

  Noiden pesuaineiden ym. kanssa olen kyllä vähän samanlainen. Kaikissa vessoissa on omat puhdistusaine pullot jotta siivous tulee suoritettua aina siinä ohimennen vessaa käytettäessä.
  Kosmetiikkaa mulla ei kyllä ole muualla kuin käsilaukussa ja kylppärin kaapissa. Niissä jotain kaksoiskappaleita löytyy.

  Näiden kosmetiikkojen ja pesuaineiden kanssa mietin sitä, että jos on itselle helppoa ja tarkoituksenmukaista voihan tavaroita olla useampia. Kunhan itse on tiedostanut että nämä on ne paikat joissa näitä aineita pidän (kuten moni tuossa yllä kuvasi)

  Kuulokkeita on yhdet ja ne on laadukkaat Marshallit. Inhoan noita surkeita kertakäyttö nappikuulokkeita, joista tulee (ainakin mulla) korvat kipeäksi ja käyttöaikakin minulla ”heavy userilla” on ollut pahimmillaan alle1 kk kun johdot ei kestä.
  Kuulokkeita pidän aina käsilaukussa kun en niitä käytä ja jos otan toisen laukun / repun tyhjennän koko laukun sisällön sellaisenaan toiseen laukkuun…

  • Niin ja noista kännykän latureista.
   Mulla( ja muilla perheenjäsenillä ) on yksi laturi yöpöydällä, koska lataan puhelimen aina yöllä.
   Muihin lataustarpeisiin meillä on käytössä sähköpistokkeeseen laitettava mokkula johon saa kunkin laitteen usb johdon kiinni. Siihen mahtuu 5 laitetta latautumaan yhtä aikaa.

   USB johtoa käytän myös töissä/työmatkoilla puhelimen lataamiseen läppärin kautta. Johto on mulla aina käsilaukussa (penaalissa) mukana joten pystyn lataamaan tarvittaessa puhelinta myös autossa.

  • Mulla on ollut varakuulokkeina sellaiset, mistä on johto kuoriutunut esiin. Olen vähän epäillyt niiden turvallisuutta. Mutta nyt kun mulla on niitä uusia, niin voisinkin heivata ne rikkinäiset menemään. Sitten kun keksisi vielä, miten ne johdot eivät mene aina ihan solmuun.

 7. Minäkin ajattelen, että elämisen helppous menee ohi siitä, että tavaroita pitäisi olla vähän. Eli jos puhelinta lataa joko makuuhuoneessa tai keittiössä, kummassakin on laturi, jotta se löytyy kun sitä tarvitsee. Tavaramäärää olen vähentänyt mukavuuden (ja ekologisuuden) takia: on helpompaa, kun kaikelle on paikka ja kaikki on paikallaan.

  Sitten jos sellaisia tavaroita olisi kaksi, joita ei oikeasti tarvitse yhtäaikaa (kuten kaksi vohvelirautaa), laittasin toisen pois. (Ja joku suurperheellinen varmaan tarvitsee vohvelirautojakin kaksi, jos joka viikonloppu paistaa kaikille lapsille vohveleita, mutta tämä oli esimerkki omalta kohdaltani.)

  Saksiakin minulla on monet, jott niit on siellä missä tarvitaan, esimerkiksi lääkekaapissa on yhdet, jotta laastarin saa leikattua silloin kun sen tarvitsee. Ei tarvitse etsiä kaikkia laatikoita läpi kun sormi vuotaa.

  Jos tuplakappale helpottaa elämää, sen omistamiseen on selke peruste.

  • Eli siis sama peruste kuin minullakin. Olen huomannut että kaksoiskappaleet ovat joskus sellaisia, että toinen on vain jäänyt heittämättä pois. Silloin karsiminen on järkevää.

 8. Lukulaseja mulla on ainakin kuudet, silti niitä etsitään. Yöpöydällä ne on vakiona, mutta muita löytyy mistä sattuu. Ja usein ei löydy. Käsirasvaa on joka huoneessa ja joka kassissa, siis noin kymmenen.

 9. No saksia ja käsirasvoja just! Lisäksi duunissa on toinen setti hampaiden puhdistusta varten, yksi hammaslankarasia kulkee vielä mukanakin. Huulirasvoja ehkä 5 yhteensä eri paikoissa. Ja duunissa on myös setti sormuksia, sillä ”ei voi olla!” jos sormukset jää kotiin 😀 Hiirimattoja…

  • Ainakin latureita (toinen ollut työpaikalla, nyt kotona), teippirulla ja pidike ja kohta myös liimapuikko. Sen kerran, kun tarvitsee liimaa ja teippiä, on aika ärsyttävää kun oma teippi ja liima on lopussa/kiemuralla/töhnässä/kuivunut tms. lapsen askartelun jäljiltä..! 😉

   • Pystyn TÄYSIN eläytymään loppuneen liiman aiheuttamaan harmitukseen 😀 😀 Eli siis aikuisten liima ja lasten liima erikseen.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)