Ihana loota

Kun nyt jemmaamisesta puhutaan, niin voin kertoa mikä on se oma heikko kohtani. Pahvilaatikot. Minun on vaikea vastustaa ehjiä, käyttökelpoisia pahvilaatikoita. En tiedä mistä tämäkin idea on peräisin, mutta pahvilaatikkojen houkutus on yksi syy siihen, miksi työhuoneessa on edelleen Kasa.

Tyhjien pahvilaatikoiden poisheittäminen tuntuu aina tuhlaukselta. Niissä voi periaatteessa säilyttää mitä vain, ja ainahan nyt hyvälle pahvilaatikolle löytyy käyttöä. Joskus. Juuri tällä hetkellä taistelen postista peräisin olevan pakkauslaatikon kanssa. Siinä tuli meille yksi joululahja. Laatikosta näkee, että se on jo kertaalleen kierrätetty, mutta ei siinä edelleenkään mitään vikaa ole, hiukan vain kuluneen näköinen. En ole pystynyt heittämään kyseistä laatikkoa pois. Se nököttää siinä kasassa odottamassa, että pystyn tekemään jonkin päätöksen.

Olen antanut periksi tälle niin paljon, että olen säästänyt suurimman osan astioittemme alkuperäispakkauksista. Niitä on käytetty kaksi kertaa, molemmat muuttoja. Laatikot vievät vintistä ainakin yhden kuution säilytystilaa. Olen kuitenkin opetellut heittämään pois kaikenlaisia sekalaisia laatikoita, joita tulee esimerkiksi silloin, kun tilaa jotain netin kautta kotiinsa. Tämä vaatii itsekuria, sillä joka kerran tulee mieleen että tässäkin olisi hyvä laatikko johonkin. Mutta kuinka monta tyhjää pahvilaatikkoa ihminen tarvitsee? Ja toisekseen, missä niitä tyhjiä laatikoita sitten säilyttelisi? On ollut pakko todeta, että isoille pahvilaatikoille on tarvetta harvoin. Jos jemmaa pari sellaista jonnekin, on jo erittäin hyvin varustautunut kaikenlaisia säilytystilanteita varten.

Nyt pitäisi keksiä sille postin laatikolle joku säilytyspaikka. Tuntuu että en voi heittää sitä pois, koska joku on sen ihan rahalla postista joskus ostanut. En voi tuhota oikeasti rahan arvoista tavaraa. Ja saattaahan sitä vielä tarvita. Vaikka ensi jouluna.

Mitä te jemmaatte?

20 vastausta artikkeliin ”Ihana loota

 1. Sama ongelma. Juuri raaskin pitkän harkinnan jälkeen viedä pahvinkeräykseen muutaman lastenkenkien laatikon (tulleet nettitilausten yhteydessä). Niissä ei kokemukseni mukaan ollut erityisen kätevää säilyttää kenkiä myöhemmin – veivät paljon tilaa, ja useat samanlaiset kenkälaatikot varastossa vain vaikeuttivat oikean kenkäparin etsintää. Sivuhuomiona, tällä hetkellä luotan säilytyksessä läpinäkyvään muoviin (SmartStore) – laatikot ovat todella tiiviitä, ja jo kertavilkaisulla näkee mitä ne pitävät sisällään ja missä kohdassa tarvittava tavara on. Turha penkominen on jäänyt lähes kokonaan.

  Yksi keino helpottaa luopumista on antaa laatikot lapsille leikkiin, ainakin meillä niistä tulee koosta riippuen leikeissä esim. tiskikone, vuoteita pehmoeläimille jne. Parin viikon päästä ne viekin jo enemmän kuin mielellään kierrätykseen…

  • Ah, kenkälaatikot! Niitä jemmailen myös. Yksi syy on se, että niissä on oletusarvoisesti hyvä säilyttää pieneksi jääneitä kenkiä seuraavalle lapselle, tai sitten laittaa kengät laatikkoon kun myy ne. Mutta omat kengät minulla on Ikean laatikoissa, joissa on läpinäkyvä kansi. Heti lötyy mitä tarvitsee.

   Leikkiin annan myös, mutta meillä ongelma on, että sitten niistä ei ikinä pääse eroon…

 2. Heh, mä olen säilönyt niitä astioiden pakkauksia myös – mutta onnistuin kuin onnistuinkin heittämään ne pois. Kenkälaatikoista osan olen säästänyt säilytystarkoitukseen, mutta ne ovat siis käytössä eli sitä ei varmaan lasketa.

  Mutta kuulepas tätä: mulla on jemmassa monta kymmentä tyhjää muovitaskua. En keksi niille käyttöä, mutta hyviä muovitaskuja ovat, kyllä joku niitä joskus tarvitsee 🙂

  Säilön myös joitain muistoja: lukiolaisaineitani ja opiskelijalehteen kirjoittamiani juttuja. Ajattelen, että lapset ehkä tykkäävät lukea niitä kun kiinnostuvat vanhemmistaan ihmisinä. Aika vähän tilaa vievät, joten menköön vielä toiset parikymmentä vuotta 🙂

  • Vain tyhjät lasketaan. Käytössä olevat eivät ole turhia. Mutta totta kai tyhjät muovitaskut pitää säästää. Käyttökelpoista tavaraa! Eikä vie paljon tilaakaan. Myös muistolaatikot ovat ok, jos niille on tilaa.

 3. Ehkä kerrostalossa asuessa on se hyvä puoli, että tilaa ei riitä tyhjien pahvilaatikoiden säilyttämiseen. Tai ehkä varastossa, mutta kun se sijaitsee vastapäisen talon kellarissa, niin sinne asti en niitä kylläedes rahtaisi, kun pahvinkeräys sijaitsee puolet lähempänä.

  Olen hankkinut läpinäkyviä laatikoita säilytykseen, näkee mitä niissä on ja kestävät käyttöä.

  Muuton tullessa astiat pakatasn johonkin, jääköön sen ajan murheeksi 🙂

  • Astiat voi ihan hyvin pakata muuttolaatikoihin, olen testannut myös sen. Paperia tai pyyhkeitä vain väliin niin homma toimii hyvin. Suosin itsekin noita läpinäkyviä laatikoita, ne ovat käteviä. Mutta siitä huolimatta pahvilaatikkojen poisheittäminen tuntuu tuhlaukselta. Toisaalta onneksi on pahvinkeräys.

 4. Pahvilaatikoita jemmataan täälläkin. Ajattelin, että jemmaan muuttolaatikoiksi sopivia laatikoita niin kauan, kunnes muutetaan opiskelijakämpästä pidempiaikaiseen, ehkä ekaan omaan, kotiin, sitten niitä ei ole enää järkeä säilyttää tyhjänä. Kenkälaatikoiksi sopivia bokseja löytyy vielä enemmän (osassa kenkiä, osassa ei). Vinkkini laatikoiden säilyttämiseen on säilyttää niitä joko sisäkkäin, tai littanina vaikka varaston/vaatehuoneen seinustalla jonkun huonekalun taakse painettuina. Jos laatikkoon ei edes muutossa keksi mitään sopivaa (mitä ei esim muovikassissa voisi kuljettaa), kannattaa heittää pois 🙂

  • Minullakin oli aina muutto mielesä monta vuotta, kun laatikoita keräilin. Kunnes sitten muutin monta kertaa, ja tajusin että sitä varten on suunniteltu parempiakin laatikoita. En siis sano etteikö laatikoiden säästäminen olisi hyvä idea, jos muutto on tiedossa, päinvastoin kyllä siinä rahaa säästää.

 5. Pitkään mietin, mutta onhan minulla. Rasiat ja pienet pussukat. Esimerkiksi metalliset karkkirasiat ja jostakin ethinusestä kaupasta ostetut pussukat kaikelle pienelle sälälle, joka siis kuitenkin on tuikitarpeellista.

  • Totta kai. Kaikki säilyttämiseen tarkoitetut jutut ovat tarpeellisia. Ainakin tuntuu siltä.

 6. Jouduin pitkään miettimään, mutta löytyi! Paperi- ja muovipussit. Erikseen ne jotka menee roskapusseiksi, ja erikseen ne, jotka on niin nättejä tai harvinaisia, että säästän erikoiskäyttöön (joko itselle, tai annan kassissa jotain ystävälle). Jouduin viemään näitä ”nättejä/harvinaisia” jo työpaikallekin yleiseen jakoon, kun kertyi ja kertyi…

  Muuta en nyt muista jemmanneeni!

  • Mulla on erikseen roskapussit, biojätepussit, paperikeräyspussit ja niiden joukossa myös pahvikeräyspussit, ja sitten pullojen lahjapussit ja lahjatarkoitukseen sopivat paperikassit. Ja jouluteemaiset erikseen… Ymmärrän sinua.

 7. Jenni: laitoin spostia, ongelmia kommentoinnissa ja sivujen tekniikassa. Katsotko ja palataan… Jos ei löydy laitatko mulle päin spostia, niin kerron tarkemmin.

 8. Minun heikkouteni on myös nuo astioiden pakkaukset. Olen kehitellyt mielessäni kaksi perustetta säilömiselle: kätevät muutoissa ja tulevat sukupolvet voivat myydä omaisuuteni alkuperäispakkauksissa. Nyt teen ajatustyötä pakkauksista luopumiseen, kun vievät niin paljon tilaa varastossa. Totesin, että yksikään muutto ei jää toteutumatta ilman pakkauksia ja arkiastiastoni ei ole vuosikymmenien jälkeen minkään arvoinen, oli alkuperäispakkauksia tai ei. Katsotaan miten onnistun hävittämisessä.

  • Onnea matkaan. Meidän vintissä laatikot ovat kaapin päällä, eli ne vievät tilaa sellaisessa paikassa jossa ei luultaavasti säilytettäisi mitään muuta. Mutta en tiedä onko siinä silti mitään järkeä. Toisaalta olisi kova homma heittää ne pois, joten en viitsi siihenkään ruveta.

 9. Pahvilaatikoita ei meillä ole, mutta lahjakasseja löytyy joka lähtöön.
  Muovikasseista olen päässyt eroon kun en niitä juurikaan enää kaupasta kotiin tuo.

  Astioiden pakkauksia on muutama, mutta ne on lasten astioiden pakkauksia. Justiinsa viime viikolla pakkasin lasten ”vauva-astiat” kaappiin kun ei ne ole niitä pitkään aikaan käyttäneet. Saavat viedä mukanaan kun joskus muuttavat pois.

  Muita astioiden pakkauksia en ole säilyttänyt, samat perustelut kuin yllä Hanna K. Nykyään ei kyllä taida kaikki astiat olla edes pakattuja kun ne ostaa kaupasta…

  Ja kyllä minusta muutossa on parhaita ihan vuokrattavat muuttolaatikot. Tulee ainakin purettua tavarat heti kun vuokra juoksee ja on ne vaan ylivetoja pakkaamiseen ja kuljettamiseen.

  • Olen täysin samaa mieltä noista vuokrattavista laatikoista! Ne eivät lopulta ole kalliita mielestäni, ne ovat puhtaita ja ehjiä ja kestäviä. Ja niistä pääsee äkkiä eroon, eikä tarvitse kuljetella. Todella suosittelen niitä kaikille muuttajille!

   Lahjakasseja meiltäkin löytyy runsaasti, mutta niitä on hyvä vähän ollakin.

 10. Minäkin jemmaan pahvilaatikoita. Tosi kätevää ja yllättävää, kun pahvilaatikon sisältä löytyy toinen pahvilaatikko ja sen sisältä toinen jne. Kuin maatuskanuket!

  Katselin eilen varastossa pahvilaatikkoa, jossa oli parasta ennen 1.9.1995 -tarra. Tosin laatikko on käytössä, tällä hetkellä siihen on varastoitu ylimääräiset marsu-kamat 🙂

  • Ei voi kieltää etteikö laatikoista olisi iloa. Mutta omalla kohdallani on ollut pakko todeta, että rajansa kaikella 🙂

 11. Päivitysilmoitus: Omppulaatikko | Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)