Harvinaisempi haaste

Tällä kertaa haastan teidän vähän harvinaisempaan siivoushommaan:

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus.

Ne ovat siis niitä pyöreitä venttiileitä yleensä lähellä kattoa, jotka kuuluisi puhdistaa säännöllisesti, mutta jota harva tekee. Meillä näitä on yhteensä kuusi kappaletta: kolme keittiössä ja kolme wc- ja kylpyhuonetiloissa. Aion itse noudattaa Marttojen antamia ohjeita. Ensin imuroidaan pahimmat pölyt, sitten pyyhitään mikrokuituliinalla, tai jos se ei riitä niin mietoon saippuaveteen kastetulla rätillä rasvat ja pölyt pois. Arvelisin, että noihin kuuteen venttiiliin menee aika noin puoli tuntia, eli viitisen minuuttia per venttiili.

Lähteekö kukaan mukaan?

7 vastausta artikkeliin ”Harvinaisempi haaste

 1. Auts! Pitäisi kyllä lähteä… Meillä tuo homma on ohjelmassa noin kerran vuodessa samalla, kun imuroidaan jääkaapin ja pakastimen alusta. Mutta hyvä idea, vertaistuki toki auttaisi tässäkin… Jätän kuitenkin mietintään vielä 😉

  • Suosittelen tätä… teen huomiseksi tästä oman postauksen järkyttävien ennen ja jälkeen kuvien kanssa. Blergh.

 2. Mun mies onneksi hoitaa nämä. Mulla jää tekemättä. Meillä on aika hyvä työnjako, toinen tykkää tehdä niitä asioita joista toinen ei välitä. Mä pyyhin kaappien ovet ja vetimet, mies ei taida tehdä sitä koskaan.

  • Pääasia että joku hoitaa! Meillä ei tähän asti ollut hoitanut kukaan. Ja tiedän kyllä että tämä on minun vastuullani tästä eteenpäinkin. Toisaalta hoidan sujuvasti näitä ”miesten töitä”. Yksin asuessani bravuurini oli lavuaarin hajulukon avaaminen ja putsaaminen. Sitä ei tosin onneksi ole tarvinnut tehdä pitkiin aikoihin, tässä asunnossa putket eivät mene samalla tavalla tukkoon.

 3. Päivitysilmoitus: Ällö ylläri | Arkijärki

 4. Mulla oli tämä putsaushomma itse asiassa viime viikon ”työlistalla” ja oli jäänyt sieltä kiireiden takia rästiin.Tein nyt homman ja aikaa meni noin 30 min ja meillä on kaikkiaan 14 kpl näitä ”räppänöitä” neljässä kerroksessa = 2 min/ kpl.
  Oikaisin vähän tuossa työjärjestyksessä, otin venttiilin suoraan irti ilman imurointia ja huuhtelin ja pesin pesuaineella.

  Itse asiassa nämä ei olleet meillä kovinkaan likaisia, kiitos sen että teen tämän homman kerran pari vuodessa. Ainoat likaisemmat olivat keittiön ja yhden kylppärin venttiilit. Luultavasti johtuu kosteudesta eli kosteaan venttiiliin tarttuu pöly herkemmin.

  Toinen asia mikä auttaa meillä on että ilmanvaihtokoneen suodattimet vaihdetaan/putsataan vähintään 3 kertaa vuodessa jolloin ilmanvaihtoputkiinkaan ei kerry likaa niin paljon. Tämä homma on tietysti vain OK-taloissa itse hoidettava.

  Meillä työnjako on kyllä selkeä, minä hoidan viemärien avaamisen (joka täytyy parissa kylppärissä tehdä 3 krt/vuosi) ja ilmastointiventtiilit ja mies tuon ilmanvaihtokoneen putsauksen. Tosin tarvittaessa teen kyllä mitä vain ”miesten hommia”, nopeammin tulee hoidettua kun tekee itse hommat alta pois kuin että toista muistuttaa nämä hoitamaan… 😉

  • Tässä huomaa myös, että omakotiasujien ja kerrostaloasujien hommat ovat aika erilaisia. Varmaan isoin ero on siinä, että kerrostalossa taloyhtiön vastuulle kuuluu monenlaista mutta omakotitalossa joutuu itse huolehtimaan kaiken. Mulla meni noihin enemmän aikaa, sillä aiemmin ei ole tullut mieleen että näitäkin pitäisi säännöllisesti putsata. Jatkossa siis tiheämmin kuin kerran viidessä vuodessa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)