Ennen ja jälkeen juhlien

Loppuviikko ja viikonloppu oli täällä hiljaista, sillä minä järjestin juhlat noin 35 ihmiselle. Se on hauskaa mutta omalla tavallaan uuvuttavaa. Tietenkin sitä voisi ottaa vähän rennommin, mutta mihinkäs perfektionisti täplistään pääsisi.

Koska minulla nyt on päähänpinttymä siitä, että haluan että meillä jossain määrin kiiltää kun ihmiset tulevat, se tarkoittaa aikamoista siivousrupeamaa juhlia ennen. Toisaalta samalla on erinomainen tilaisuus päästä eroon kaikista pinoista ja rästihommista, joita on siihen saakka lykännyt. Vinkkini onkin, että kasojen kesyttäminen kannattaa aloittaa viimeistään viikkoa ennen. Sillä lailla ehtii paljon eikä homma käy ylivoimaiseksi.

On tiettyjä asioita, jotka mielestäni vaikuttavat eniten siisteyden mielikuvaan. Todellinen puhtaushan on sitä, että lattiat on pesty eikä pölypalloja juokse eikä likaisia tiskejä seilaa pöydillä. Mutta sitten on tällaisia vähäpätöisempiä juttuja, joista syntyy nimenomaan se mielikuva, että koti kiiltää.

 • Pese vessat, kiillota hanat ja vaihda puhtaat käsipyyhkeet
 • Tyhjennä kaikki tasot ml. ikkunalaudat, sivupöydät, tiskipöytä jne.
 • Sytytä kaikki valot, avaa verhot (paitsi jos tavoitteena romanttinen kynttiläillallinen niin sitten tietysti päinvastoin)
 • Piilota väliaikaisesti kaikki henkilökohtaiset tavarat, kuten hammasharjat, aamutohvelit ja sen sellaiset
 • Pyyhi sormenjäljet ovista ja ikkunoista
 • Tyhjennä eteinen mahdollisimman väljäksi, etenkin jos vieraita on tulossa paljon

Nämä kannattaa tehdä vasta juhlapäivän aamuna. Jos asiaa pysähtyy miettimään, nämä ovat samoja juttuja, joita tehdään ennen asuntonäyttöä! Mikä siinä lienee, että uudenrapeissa käsipyyhkeissä ja tyhjissä tasoissa on vain jotain hyvin huoliteltua. Tarkennuksena siis, että tietysti pesin lattiatkin ynnä muuta, mutta näillä luodaan se viimeinen silaus.

Nyt juhlat ovat onnistuneesti takanapäin ja taas siivotaan. Tuollainen lauma ihmisiä jättää jälkeensä muruja ja roskaa, joten imurointi on jälleen paikallaan. Sunnuntaiaamuna keräsin kaikki edellisenä päivänä laitetut pyyhkeet ja vaihdoin ne jälleen uusiin. Sen jälkeen keittiössä odotti aika huikea tiski, ja yhtä huikea määrä tyhjiä kuohuviinipulloja. Juhlat ovat kuitenkin kuin matkalta paluu. Mitä nopeammin jälkityöt hoitaa, sitä sujuvammin arki taas solahtaa raiteilleen.

12 vastausta artikkeliin ”Ennen ja jälkeen juhlien

 1. Samansuuntaisesti minä mietin, perussiivous edellisenä päivänä ja viimeinen silaus juhlapäivänä. Juuri ennen kuin itse siistiytyy. Ja tarjoilut sellaisiksi ettei tarvitse koko iltaa keittiössä kökkiä.

  Jos jotain isompaa raivausta aikoo tehdä se pitää aloittaa jo ainakin kk aikasemmin. =)

  Viime kesän helteillä pidin yhdet pienimuotoiset juhlat ja suunnittelin ruokalistan siten ettei helteellä tarvinnut uunia pitää päällä kuin ehkä reilun tunnin. Halusin kumminkin laittaa lämmintä ruokaa enkä pelkkää salaattia. Hyvin onnistui kun suunnittelin etukäteen.

  Tänä vuonna olis monet juhlat… tyttären lakkiaiset ja toisen rippijuhlat,kuukauden sisällä siis kahdet juhlat. Omat 50-kymppisetkin olis huhtikuussa, mutta ne taidan jättää väliin kun ne jaksa kolmia juhlia suurinpiirtein samoille ihmisille järjestää…

  • Aikamoinen juhlaputki teillä tulossa. Siinä pitää jo vähän suunnitella, jos ei halua tarjoilla samoja ruokia jne. kahta kertaa peräkkäin. Olen muuten samaa mieltä siitä, että mitä enemmän raivattavaa, niin sitä aiemmin kannattaa aloittaa.

   • Jos oikein muistan (tästä on kauan) meillä pidettiin tuollaisessa tilanteessa yhdet juhlat, joissa juhlittiin sekä pyöreitä, valmistujaisia että rippijuhlia samalla kertaa. Kukaan ei jäänyt ilman juhlia, eikä samojen ihmisten tarvinnut tulla moneen kertaan. =)

    • Ööh….Isompien juhlien eli lakkiaisten ja rippijuhlien yhdistäminen ei kyllä mielestäni onnistu millään. Lakkiaiset on lakkiaiset eli toukokuun lopussa ja rippijuhlat heinäkuun alussa…tai että molemmat vietettäisiin jonain eri päivänä esim. heinäkuussa tai myöhemmin.
     Mielestäni nuorelta ei voi viedä noita ”omia juhlapäiviä” ja pitää juhlia eli esim. lakkiaisia 1-2 kuukautta myöhemmin kuin ne on tai rippijuhlia ennen kuin rippileiri edes on alkanut.

     Synttärit on sitten eri juttu….Normaaleja lasten synttäreitä meillä on kyllä välillä yhdistetty kun on ollut sama juttu että kuukauden välein olisi pitänyt kutsua samat vieraat kahvikekkereihin.

     50-kymppiset voisi ehkä myös yhdistää lakkiaisiin ”iltajuhlan” muodossa kun nuori lähtee omiin juhliinsa illalla, mutta en nyt pidä noita omia pyöreitä vuosia niin tärkeinä että ne pitäis välttämättä pitää. Tätä harkitsemme vielä, mutta tässä vaiheessa olen sanonut kaikille että en pidä omia synttäreitäni juhlien muodossa. Lasten kanssa ajateltiin lähteä jollekin pienelle reissulle esim. Tukholmaan tuona juhlapäivänä. Nautimme tästä varmaan kaikki enemmän koska 18,15 ja 11 vuotiaiden lasten kanssa tulee harvoin enää reissattua niin, että kaikki olis yhtä aikaa mukana.

     Ja eiköhän nuo ystävät ja sukulaiset jaksa meille tulla kahteen kertaan (ainakin lähialueelta), jos eivät jaksa, tulkoot toisiin juhliin tai ei ollenkaan, ei sen niin väliä. =)

    • Mielestäni juhlia voi hyvin yhdistää, jos juhlat eivät ole ”ainutkertaisia” itse päivänsankarille. Esim. pariskunnan yhteiset 50-v. juhlat toimii varmaan hyvin. Mutta arvelen, että rippijuhlat ja lakkiaiset ovat niin tärkeitä päiviä näille nuorille, että he eivät välttämättä halua ketään muuta jakamaan tärkeää hetkeä. Kun kyse on alle parikymppisistä, niin se heille suotakoon 🙂

     • Just näin minäkin ajattelen.
      Nuorten ainutkertaiset juhlat juhlitaan erikseen ja muita juhlia voi sitten yhdistää.

      Ehkä me pidetään miehen ja minun 105 v juhlat joskus myöhemmin tänä vuonna, vaikka syksyllä.
      Miehen 50-kymppiset kun jäi aikanaan 5 v sitten pitämättä, koska isäni hautajaiset olivat juuri siinä viikkoa aikaisemmin… ei oikein ollut inspiraatiota järjestää juhlia. Ja myöhemmin tuli sitten kaikkea muuta murhetta niin ne vaan jäi pitämättä.

      Vaihtoehtoja on… ja tärkeää musta on kyllä myös että itsellä on sellainen fiilis että juhlat n kiva järjestää.

     • Piti ihan tarkistaa asia ja valmistujaiset ja synttärit olivat samassa, rippijuhlat muutamaa viikkoa myöhemmin nimenomaan tuon ajankohtaeron takia. Minusta kyllä pyöreitten juhliminen on selvästi suurempi juhla kuin rippijuhlat tai valmistujaiset, näemmä makuasia tämäkin.

  • Kyllä mä imuroinnin yhteydessä yleensä pyyhin aina pölyt eli kuulunee meillä perus/viikkosiivoukseen.

   Toi juhlasilaus on ainakin mulla sellanen, että juhlapäivänä käyn silmämääräsesti oleskelutilojen siisteyden läpi ja jos jotain on jäänyt raivaamatta raivaan ne viimestään silloin pois. Ainakin pois näkyviltä.

  • Joo, pyyhin pölyt useimmilta pinnoilta ennen juhlia 🙂 Meillä käy siivooja, joten pölyt pyyhitään pari kertaa kuussa. Jos itse siivoan niin en välttämättä pyyhi, ellei aivan pistä silmään. Mutta jos ei ole hirveitä kerrostumia, niin väitän että pari pölyhippusta jää vierailtakin helpommin huomaamatta kuin mustat sormenjäljet ovenpielissä. Vaikka tämä voi kyllä olla katsojan silmässä.

 2. Pölyjen pyyhintä kuuluu viikkosiivoukseen. Juhliin kuuluu hifistely: paperinkeräysastian tyhjennys, kynttilöiden sytyttely tai kukkien asettelu. Puhtaat käsipyyhkeet ehdottomasti (muutenkin vaihdan noin joka toinen päivä). Juhlat on kyllä ihania. Ehkä kesällä yhdet, saa nähdä. Lasten synttäreitä on onneksi vuodessa useammat!

  • Mulla ei vielä ole kokemusta lastenkutsujen järjestämisestä, vaikka piakkoin tulee sekin kokeiltua. Onko hyväksi todettuja vinkkejä?

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)