Ällö ylläri

Tartuin tuumasta toimeen ja pesin ilmanvaihtoventtiilit. Ensimmäiset pari kappaletta keittiön seinässä eivät olleet kovin pahoja. Hieman kertynyttä pölyä ja rasvaa, joka kuitenkin lähti pyyhkimällä. Huomasin heti, että venttiilit kannattaa ruuvata kokonaan irti, jotta putken suun saa kunnolla imuroitua ja sen irti ruuvattavan venttiilin kannen pestyä. Minulla ei ollut tiskiharjaa tähän tarkoitukseen, mutta tiskiaine ja karkea sieni ajoivat saman asian.

Parin ensimmäisen venttiilin jälkeen tilanne muuttui huonompaan suuntaan. Tässä on kuvamateriaalia todisteeksi:

IMG_1317

 

Tämä paljastui kylppärissä. Ei kovin miellyttävä näky. Tuo kaikki harmaa on pölyä ja varmaan muutakin likaa. Mitään ei kuitenkaan näkynyt päällepäin, tämä paljastui kun kansi oli ruuvattu kokonaan pois.

IMG_1319

 

Tässä on sama rööri puhdistuksen jälkeen. Tuolta sen epäilemättä kuuluisi näyttää.

Ällöttävin yllätys löytyi viimeisestä ilmanvaihtokanavasta. Ruuvasin kannen pois kuten muistakin, ja alta paljastui jälleen runsain määrin pölyä. Mutta sen lisäksi ilmanvaihtoaukon suulla nökötti tupakantumppi. Siis YÄK. Ei ole aavistustakaan kauanko se on siinä ollut. Varmuudella vuosia, mahdollisesti jopa yli 10 vuotta. Sen on ilmeisesti joku raksaäijä sinne joskus huumorintajuisesti jättänyt. Että sellainen ihana ylläri.

Näihin kokemuksiin pohjaten kehottaisin tarttumaan haasteeseen, varsinkin jos olette samanlaisia kuin minä ja olette tähän saakka laiminlyöneet koko homman. Tästä eteenpäin ainakin tiedän ettei putkissa pitäisi olla ylimääräisiä esineitä, mutta pölyn kertymistä ei tietenkään voi välttää. Tässä vielä kertauksena yksityiskohtaiset ohjeet:

 1. Ruuvaa venttiili tai sen kansi kokonaan irti, mikäli se on mahdollista. Venttiilisysteemejä on erilaisia. Tässä videossa on ohjeet vähän eri näköisen ilmanvaihtoventtiilin puhdistamiseksi. Meidän talossa on siis sellainen yksinkertainen versio, eli reikä seinässä ja sen edessä pyöreä kansi, jota voi ruuvata kiinni tai auki. Tuossa videossa taas lähtee koko tsydeemi irti.
 2. Imuroi kannesta, putken suulta ja sen ympäriltä kaikki irtopölyt pois. Minä imuroin sieltä ilmanvaihtokanavan sisältäkin niin pitkältä, kuin pölynimurin putkea sinne mahtui.
 3. Tiskaa kansi ja kuivaa se.
 4. Puhdista pesuaineliuoksessa kostutetulla rätillä ilmanvaihtokanavan muut osat sekä tarvittaessa seinä siitä ympäriltä.
 5. Ruuvaa kansi takaisin paikoilleen. Muista ettet ruuvaa sitä kokonaan kiinni, jos haluat että ilma vaihtuu jatkossakin.

Luulisin että kerran tai pari vuodessa riittää pitämään venttiilit puhtaina. Aikaa minulla meni suunnilleen se puoli tuntia, eli vuositasolla tähän ei kulu hirveästi aikaa. Enemmän kyse on siitä, että ylipäätään muistaa ja viitsii tämän tehdä. Noita pölykerroksia katsellessa päättelin, että ilmanvaihto varmaankin paranee operaation jälkeen, mikä on ihan hyvä motivaattori ruveta hommaan. Jos suinkin muistan, uusin urakan joskus loppukesästä.

6 vastausta artikkeliin ”Ällö ylläri

 1. Mä olen kyllä putsannut näitä venttiilejä ihan säännöllisesti, mutta en koskaan ruuvaa tuota keskiosaa irti. Käsitykseni on että sen asento liittyy ilmanvaihdon säätöön ja niihin ei saa koskea. Sama oli sanottu ja näytetty tuossa videossa…

  Nii ja toki noiden venttiilien puhdistus auttaa, mutta myös ilmanvaihdon putket pitäisi puhdistaa /puhdistuttaa säännöllisesti. Mistä tulikin mieleeni että pitäis tilata taloomme ilmanvaihtosysteemin puhdistus lähiaikoina….

  • Laitoin tuon videon, koska siinä on eri näköinen venttiili kuin meillä on. Meillä ei siis lähde tuo ympärys irti ollenkaan, vaan ainoastaan sen ”kansi” (mikä lieneekään oikea nimitys). NÄissä ei myöskään ole mitään suodattimia. Eli on sellainen karvalakkimalli. Näitä ei voi puhdistaa ollenkaan, ellei sitä pyöreää kantta ensi ruuvaa kokonaan irti.

   KErrostalossa ilmanvaihtohormien puhdistus hoidetaan aina koko talo kerrallaan, mutta en tiedä mikä on se aikaväli, jota suositellaan. Pitää kysyä isännöitsijältä.

   • Juu näin varmaan on, kaikista malleista ei lähde tuo koko hökötys irti. Kuvasta vähän näyttäisi että teillä tuo kehys on ruuvilla kiinni.
    Onneksi meillä on malli jossa venttiili lähtee kokonaan ja helposti irti kiertämällä (siis sama malli kuin tuossa videossa).

    Toi ”suodatin” tai tiiviste venttiilissä on pala vaahtomuovia . Sen tarkoitus lienee sulkea putken pään ja venttiilin välinen rako, jotta ilma kulkee venttiilin kautta eikä falskaa. En ole kyllä ihan vakuuttunut tuon toimivuudesta…

    Jäi tosiaan mainitsematta että asun ok-talossa ja meillä tosiaan tuo ilmanvaihtoputkien puhdistus ja ilmanvaihtokoneen suodattimien puhdistus pitää tehdä itse tai teettää. Muistaakseni ok taloissa putkien puhdistus pitäisi tehdä kai suurin piirtein 5 vuoden välein. Tosin näin maalaisjärjellä ajateltuna tähänkin vaikuttaa ilmanvaihtokoneen suodattimien huoltaminen. Mitä huonommin noista IV-koneen suodattimista huolehtii sen enemmän likaa putkiin pääsee ja kertyy….

    Taloyhtiöissä homma tehdään koko talo kerrallaan ja lienee tosiaan isännöitsijän asia huolehtia että homma tulee hoidettua.

 2. Hei vinkki tuohon ”jos suinkin muistan…”, mä merkkasin vuoden alussa uuteen seinäkalenteriin nämä harvemmin toistuvat kodinhoitohommat, jotta todellakin muistaisin! Helmikuussa on vapaata, mutta maaliskuun kohdalla lukee jo ainakin hellan rasvasuodattimen pesu, tiskikoneen suodattimien pesu ja pyykkikoneen pesu sitruunahapolla. Ei pääse unohtumaan!

  • Tuossa on ideaa. Voisin merkitä elokuulle nämä venttiilit ja joka kuukauden kohdalle liesituulettimen. Terveisin nimimerkki ”senkin puhdistamisesta on jo liian monta kuukautta”.

   • Mulla on nämä kaikki muutaman kerran vuodessa tai kerran kuukaudessa tehtävät jutut Outlookin tehtävälistassa.

    Sieltä sitten katson viikoittain, mitä milläkin viikolla olen suunnitellut tekeväni. Ja kun tuolla Outlookin tehtävissä on myös se toistotoiminto riittää kun laittaa tehtävän kerran, tehtävä kopioituu automaattisesti kuittaamisen jälkeen uudeksi tehtäväksi.
    Toimii ainakin mulla. =)

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)