Uuden vuoden pohdintoja

Minusta tuntuu, että blogi on kuluneen vuoden aikana saavuttanut hyvän balanssin. Kirjoittaminen tuntuu tosi kivalta, uusia aiheita pulppuaa jatkuvasti mieleen ja kommenteissa käydään todella hyviä keskusteluja. Tässä on nyt jonkinlainen luonteva flow-tila käynnissä, ja yritän pysytellä siinä mahdollisimman pitkään. Niinpä tämä blogi tulee jatkumaan tämän uuden vuoden hyvin samanlaisena kuin tähänkin asti. Juttuideoita ja palautetta saa edelleen antaa. Toteutan niitä mahdollisesti, tai sitten en. Mutta arvostan jokaista (rakentavaa) kommenttia erittäin paljon!

Viime vuonna lupasin lisätä kasvisten syömistä. Valitettavasti se taisi jäädä aikomuksen tasolle. Siis söinhän minä kasviksia mutta en suinkaan siinä mittakaavassa kuin kaavailin. Toisaalta onnistuin keväällä syömään historiallisesti peräti kokonaisen viikon pelkkää kasvisruokaa, joten mahdollista se on, jos vain motivaatiota riittää.

Vuodenvaihde on hyvä aika miettiä elämäntapoja ja omia tottumuksiaan, vaikkei varsinaisia lupauksia tekisikään. Ruoka on yksi teema, jossa toivoisin kehittyväni paremmaksi ihmiseksi. Ensi vuonna olisi hyvä tavoite pyrkiä jälleen lisäämään kasvisten ja hedelmien syömistä. Ehkä yksi kasvisruokapäivä viikossa näin alkuun? Toinen yhtä tärkeä asia olisi ruokajätteen vähentäminen merkittävästi. Ymmärsin WWF:llä, että jos yksin aikoo maailmaa pelastaa, näistä olisi hyvä lähteä liikkeelle. Petrattavaa on, ja jos näissä onnistun, olen tehnyt jo ison ekoteon. Sitä paitsi siinä tulisi sekä rahan säästöä että terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Aion myös kiinnittää suurempaa huomiota vaateostoksiini tänä vuonna. En ole vielä päättänyt, asettaisinko itselleni budjetin, mutta ainakin alan seurata vaateostoksista kertyvää summaa. Kuvittelen sen olevan pieni, mutta samalla epäilen olevani jonkinlaisen itsepetoksen vallassa. Asia selviää sillä, että säästän uusien ostosten kuitit. Toisaalta kun lueskelen muiden blogeja, huomaan että ei kannata verrata omaa kulutustaan muihin. Nimittäin aina löytyy sekä enemmän että vähemmän kuluttavia. Palaan tähän aiheeseen tammikuussa uudelleen, kun ehdin syventyä paremmin.

Viimeisenä vielä tavaroiden raivaaminen. Suurin tavoitteeni on hankkiutua tänä vuonna eroon kaikista niistä asioista, jotka olen jo kertaalleen karsinut. Minulla on pilvin pimein vaatteita ja muuta tavaraa, josta olen jo päättänyt luopua, ja joka on jo siirretty johonkin välivarastoon odottamaan jatkoa. Mutta en vaan meinaa saada aikaiseksi niiden myymistä tai kierrättämistä. Tässä on kyllä haastetta yhdelle vuodelle. Toisaalta jos pääsisin niistä kaikista turhista tavaroista eroon, niin ah mikä väljyys ja vapaus!

18 vastausta artikkeliin ”Uuden vuoden pohdintoja

 1. Miten tuo kasvisten syönti voikin olla niin vaikeaa? Vaikka lapsesta asti on opetettu että pitäisi syödä kasviksia niin silti se tuntuu jotenkin hankalalta ja vaivalloiselta. Mielelläni kuulen miten onnistut tuossa kasvisten lisäämisessä tulevaisuudessa!
  Itse olen myös miettinyt tuote vaatebudjettia tälle vuodelle, mutta tulin siihen tulokseen että kirjaan kaikki vain ylös ja katson vuoden lopussa paljonko vaatteisiin meni yhteensä rahaa. Tämä helpottaa seuraavan vuoden vaatebudjetin tekoa huomattavasti. Nyt minulla ei nimittäin ole mitään käsitystä siitä paljonko minulla on vuoden aikana mennyt vaatteisiin rahaa.
  Oikein mahtavaa uutta vuotta!

  • En todellakaan tiedä miksi tänä vuonna onnistuisin paremmin kuin viime vuonna mutta aina pitää yrittää. Ajattelin sellaista päivä ja viikko kerrallaan metodia. Ehkä se siitä lähtisi.

   Onnellista uutta vuotta sinulle myös!

 2. Seurasin viime vuonna rahankulutustani maaliskuun alusta lähtien, nyt vuodenvaihteen jälkeen pitäisikin käydä kaikki läpi ja pohtia tulevan vuoden kulutusta.
  Tarkoitus ei ollut sen kummemmin vähentää kulutusta, mutta menojen tarkka kirjaaminen vaikutti kyllä sen verran, että usein jätin jotain turhaa hankkimatta koska en halunnut kirjata sitä ylös.

  Viime vuonna ei ollut kovinkaan tarkkaa käsitystä esimerkiksi vaatteisiin menevistä rahoista, mutta koska nyt on, niin ensimmäinen tavoite on ainakin alittaa se.

  • Olen huomannut saman ilmiön, että jos jostain pitää kirjaa, se alkaa itsessään muokata ostamista, vaikkei sinänsä ole tarkoitus säästää rahaa. Huomasin tämän jo syksyllä ruokarahoja seuratessa. Mielenkiintoinen ilmiö! Toimiikohan se kaikilla näin, vain ainoastaan säästäväisyyteen taipuvilla ihmisillä?

 3. Suosittelen lämpimästi vaatebudjetin laatimista. Viime vuoden kokeilu paljasti ainakin minulle kiinnostavia asioita ostokäyttäytymisestäni, ja vuoden lopussa oli tosi kiinnostavaa palata ostamiensa vaatteiden listaan ja miettiä, miten kovassa käytössä mikäkin ostos on ollut. Hyvää osviittaa tulevaisuuden varalle.

  Kaikkea hyvää sinulle ja mainiolle blogillesi tänä vuonna!

  • Kiitos, ja samoin myös sinulle!
   Olen viime päivinä pohtinut viime vuoden aikana ostamiani ja käyttämiäni vaatteita. Tykkäsin myös Rinnan tekemästä listauksesta, se oli hyvin informatiivinen. Minä ainakin meinaan unohtaa epäonnistuneet ostokset kokonaan.

 4. Hyvänkuuloisia tavoitteita! Toivottavasti jo kertaalleen karsituista ei tule tehtyä liikaa ”hyviä löytöjä”, nimimerkillä näin on käynyt muutamia kertoja.

 5. Hyvältä kuullostaa sinun tapojen muuttamisen suunnitelmat. Raivauksesta minulla on sama kokemus kuin sinulla. Miksi se viimeinen vaihe eli kierrättäminen onkin niin vaikeaa? Lasten kanssa voi poistua neljän seinän sisältä eli kaikki syyni ovat tekosyitä. Minulla tavaran kirjaaminen poistettuihin rakkaaseen muistikirjani vasta kodista poistumisen jälkeen auttoi eli voi toimia muillakin suorittajilla. Sadan tavaran kampanjat ja muut rajapyykit sopivat suorittajilille. Muita hyviä käytännönratkaisuja oli poistamishyllyt eteisessä. Kirpputoriviikot syksyllä ja keväällä vaativat tavaroiden säilyttämistä 6kk, sillä vain kauden tavara liikkuu. Kasvavien lasten kanssa raivaus on joka vuotista eli ihan heti rumba ei lopu. Kiitos blogistasi ja hyvää alkanutta vuotta!
  Heidi

  • Luulen että ongelma on se, että pitäisi poistua kodista ja tehdä jotain konkreettista. Karsiminen on viime kädessä pelkkää lajittelua, mutta myymisessä on aina oma vaivansa. Mikä siis tuntuu minulle olevan ylitsepääsemätöntä. Tuttua on myös tuo välttämätön säilyttely. Vien lastenvaatteita juuri second hand -myymälään, mutta talvella on turha yrittää lyhythihaisia ja päinvastoin.

   • Minulla ihan sama ongelma. Järjestelyvaihe on mukava, mutta tavaroiden poisvieminen… Päätin juuri, että jokaisen kuun lopussa vien järjestellyt tavarat pois, jos en jaksa myydä. Ja minäkin lasken tavaran poistetuksi vasta, kun se on lähtenyt ovesta ulos.

    • Hyvä päätös. Itse aion ryhdistäytyä nettikirppisten suhteen. Ensin kysyn haluaako joku tuttu ilmaiseksi, ja jos ei niin sitten yritän myydä. Nyt enää toteutus puuttuu…

 6. Kasvisvinkkejä:
  Meillä menee moninverroin enemmän kasviksia, kun teen salaatit suoraan jokaisen lautaselle. Siihen reilu satsi, niin ei ole muistaakseni kertaakaan jäänyt syömättä. Enemmän tuoretta, vähemmän tiskiä ja biojätettä.

  Toinen hyvä kasvisten lisäys on syödä nepalilaista, jos sattuu sellaiseen pääsemään. Kasvisruuat on niissä ihan parhaat annokset, suorastaan himohyvät. Niillä pääsee kasvisruuan makuun, kun ovat täyteläisiä ja todella herkullisia.

  Kolmas erittäin suositeltava tapa on vihersmoothiet. Esim. tämä on nami: kourallinen lehtikaalia (poista kova keskus), kourallinen tuoretta pinaattia, kourallinen tummanvihreää salaattia, puoli kourallista persiljaa, luomuomena pilkottuna, puolikkaan limen mehu puristettuna, luomuomenamehua pari desiä, loraus vettä jos haluaa ohuempaa smoothieta. Sekoita blenderissä kauan, että pilkkoontuu hyvin. Raikasta ja hyvää sekä todellinen hyvä työ keholle. Voi lisätä myös muuta (viherjauhetta, kuivattua nokkosta, siemeniä, macaa jne.) mutta kannattaa aloittaa hyvillä ja hifistellä vasta myöhemmin. Vihersmoothieilla saa ison määrän arvokkaita ravinteita helposti ja ikäänkuin huomaamatta. Energiaa, puhtautta, hyvää oloa…

  Energistä tätä vuotta!

  • Paras näistä on tuo eka vinkki, jos se on lautasella, se todennäköisesti tulee syödyksi! Sen sijaan viimeinen ei meillä toimi, koska en omista blenderiä. Tarkoitus on ollut hankkia jossain vaiheessa, mutta vielä ei ole tullut pakottavaa tarvetta.

   • Blenderi on hyvä! Sillä saa tosi tehokkaan energia- ja puhdistuskuurin tekemällä noita smootheja. Sellaiset mallit, joissa smoothien voi tehdä suoraan mukiin, ovat vielä kätevämmät. Mutta hankinnat toki oman tarpeen ja halun mukaan.

    Blenderin putsaus on kätevää silleen, että heti smoothien jälkeen täyttää sen 1/3 lämpimällä vedellä, lisää tipan astianpesuainetta, pyöräyttää hetken ja huuhtelee.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)