Vuoden 2014 viimeiset vinkit

Laitan tähän alkuun vinkin tiskikoneen puhdistuksesta varoittavana esimerkkinä vinkistä joka ei toimi. Täällä väitetään, että etikka ja sooda saa lian suorastaan räjähtämään irti tiskikoneen suodattimesta. Testasin tätä itse, ja voin kertoa että ei toimi. Sooda ja etikka kyllä kuplivat hienosti, mutta eivät ne mitään likaa irroita. Ihmettelin muutenkin mihin tämän teho voisi perustua, sillä hapan irroittaa kalkkia mutta ei rasvaa, ja suodatin on yleensä nimenomaan rasvainen. Sitä varten tarvittaisiin emäksinen pesuaine. Tavallinen tiskiaine ja kuuma vesi tehoaa paremmin. Jos joku on saanut tämän toimimaan niin kuulisin siitä mielelläni kommenteissa. (MTV)

Hieman samaan aiheeseen liittyen: Sitran mukaan kaikkiin asuntoihin kannattaisi asentaa vettä säästävät suuttimet vesihanoihin. Arvelen, että lavuaarien hanoissa eroa ei todella huomaisikaan. Sen sijaan epäilen että suihkussa eron tuntisi – ainakin omat kokemukseni tällaisista suihkuista ovat sellaiset, että vettä tuntuu tulevan vähemmän. Taidan ehdottaa tätä taloyhtiön hallitukselle ja kysellä mitä mieltä isännöitsijä on asiasta. (Iltalehti)

MTV kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan epäjärjestys voi aiheuttaa rahanmenoa. Nimittäin siten, että ei muista omistavansa jotain tai ei löydä sitä ja sitten ostaa tuplakappaleen. On huomioitava, että tutkimuksen on toteuttanut Elfa, eli kyse on säilytysjärjestelmien markkinoinnista, mutta asia sinänsä pitänee paikkansa. Hankalimmin säilytettävät ovat tämän mukaan vaatteita – ja väitän että syy on siinä että vaatteita on ihmisillä ylipäätään liikaa. En ole itsekään immuuni tälle.

Tässä siis lupaamani viimeiset vinkit tälle vuodelle. Ensi viikolla ollaankin jo uuden vuoden puolella!

10 vastausta artikkeliin ”Vuoden 2014 viimeiset vinkit

 1. Meidän perheessä hankalimmin säilytettäviä on sellaiset tavarat, joita ei tarvita päivittäin tai ympäri vuoden. Esim. sukset ja luistimet, kausivaatteet yms. Joita sitten keväisin ja syksyisin ihmetellään, että onko kaikille lapsille sopivan kokoiset jemmassa ja mitä pitää hankkia jne. Mulla on kyllä aika toimiva systeemi, eikä ylimääräisiä ole juurikaan tullut hankittua, mutta kyllä siinä aikamoinen rumba on.

  • Meilläkin on kuskattu takkeja ylös ja alas vintistä tänä syksynä jo moneen otteeseen. Siinä on kieltämättä hommaa, mutta en pysty kuvittelemaan niin tilavaa eteistä, että siellä voisi säilyttää kaikki ulkovaatteet kerralla. Nyt kun kirjoitin tuon lauseen, aloin taas miettiä, mitähän siitäkin pitäisi päätellä…

 2. Aiemmin olin sitä mieltä, että jos ei ihminen tiedä mitä hänellä on – ei esim tunnista jotain esinettä heti omakseen ja muista sen historiaa – tavaraa on liikaa. Nyt on ollut pakko joustaa… Yksi mikä vaikuttaa, on tää vaihtuvien formaattien tulva. Ensin oli c-kasetit, videokasetit, LPt ja niihin liittyvät laitteet ja tv, sen jälkeen on tullut tiedätte mitä, mutta ei kaikkea vanhaakaan ole viskattu pois, kun ne kerta toimii. Eli pelkästään sähköllä toimivaa viihdettä on ns. tuplat. Eilen katselin just LP-levyjäni ja myönnettävä että harvat niistä tunnistaisin omikseni, jos näytettäisiin kantta yhtäkkiä.

  • Olet oikeassa, ja pahinta on että se vanhin muoto muuttuu aivan arvottomaksi ja tarpeettomaksi kun uusi tulee tilalle. Esimerkkinä juuri C-kasetit ja VHS-nauhat. Pian DVD:t lienevät samanlaista historiaa, ainakin hinnoista päätellen. Samaa on myös kirjoissa. Ostaako esimerkiksi kukaan enää sanakirjoja? Tällä hetkellä meidän sanakirjat palvelevat parhaiten lattialla sängynpäätyä kohottamassa…

 3. Entä jos kokeilisit pestä (suodattimen) rasvan pois soodalla ja kiehuvalla vedellä? Ainakin termoskeittimen kannu kirkastuu kun antaa soodan ja veden olla jonkun aikaa ja sitten harjaa (eikös siellä kannussa ole kahvin rasvaa?). Etikkaa tarvittaneen vain jos vesijohtovedessä on paljon kalkkia (kuten meillä).

  Vettä säästävät suihkupäät on tosi hieno juttu, mutta kaipaisin niihin aina tehonsäätöä. Joskus esim. koiraa pestessä vähän kovempi teho on paikallaan (en siis suuntaa vettä suoraan iholle vaan pitkän turkin läpi, ihon ”ohi”). Koiran peseminen miesystävän luona on joskus melkoista liottamista, koska uusi hieno suihkupää :-/ Toivottavasti perinteiset (tai säädettävät) mallit ei sentään katoa kaupoista.

  Pesetkö/huuhteletko muuten kenkiä kylppärissä (käsi)suihkulla? Omista kengistäni pesen vähintään pohjat suoraan suihkuttamalla, ulkoilukengistä myös päällisen. Tätäkin hommaa helpottaa jos vesisuihkun painetta saa säädettyä.

  Hyvää ja sopivan järkevää uutta vuotta!

  • Olen välillä suihkuttanut kenkiä suihukussa, ja lapsen kenkiä olen pessyt myös pesukoneessa. Esim. lenkkarit kestävät sen yleensä hyvin. Oikeastaan paras olisi systeemi, jossa voisi itse valita joko vedensäästötilan tai normaalin, jolloin vettä voisi käyttää tarpeen mukaan.

   Luulen että kuuma vesi ja sooda voisi toimia, koska sooda on miedosti emäksinen aine, ja kuuma vesi tehoaa rasvaan muutenkin.

 4. Olen itseasiassa ihmetellyt myös etikan ja soodan yhdistämistä siivouksessa. Etikkahan on hapan ja ruokasooda taas emäksinen. Ja niiden teho siivouksessa perustuu pitkälti käsittääkseni näihin ph-arvoihin. Kun ne sotketaan yhteen, neutraloivat ne toistensa tehoa, eivät potentoi. Ehkäpä tuo kupliminen tuo illuusion puhdistumisesta?

  • Just tätä olen itsekin miettinyt, silloin molemmista aineista katoaa puhti. Vaahto näyttää tehokkaalle, mutta ei itse asiassa ainakaan mun kokemuksen mukaan tee mitään. Molemmat aineet on parhaimmillaan mun kokemuksen kautta erikseen käytettynä. Sooda on yllättävän tehokas, tulee helposti ja halvalla puhdasta ja esim. hellasta myös kiiltävä.

   Parhaiten saan teräksisen kahvitermarin (miehen heavykäytössä eli täysin musta sisältä) laittamalla sinne konetiskiainetabletin ja kuumaa vettä ja odottamalla puolisen tuntia. Lika irtoaa mustina levyinä ja termari on sen jälkeen kuin uusi.

   • Konetiskiaine on tehokas lianirrottaja, jos vain astia kestää sen. On nimittäin aika tujua ainetta. Muuten vastasinkin jo tuossa edellisessä kommentissa, eli olet miettinyt ihan oikein ja sama kokemus myös mulla.

  • Olet oikeassa. Selvitin asiaa kemianopettajalta, joka totesi että kyllä, aineet neutraloivat toisensa, jolloin molempien teho ”häviää”. Ainoa käyttötarkoitus jonka hän keksi, oli mahdollisesti viemärien puhdistus, jossa kuohuminen saattaisi mekaanisesti irrottaa jotain töhkää. Hienoltahan se kuohuminen näyttää mutta puhdistusteho on olematon.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)