Viikon ainoa vinkki: pese tyynysi

YLE kertoo, että tyyny pitäisi pestä 3-4 kertaa vuodessa. Muuten siitä muodostuu ajanmittaan varsin ällöttävä ilmestys. Tämä vinkki sattui hauskasti juuri tällä viikolla, kun olin muutenkin pesemässä perheen tyynyjä. Lapsen tyyny otti oksennustaudista hieman osumaa, ja päätin sitten samalla vaivalla pestä kaikki käytössä olevat tyynyt. Anoppi selitti taannoin, että jos tyynyä ei pese, se rupeaa haisemaan ja sitten vähitellen koko pää rupeaa haisemaan… Ehkä kuvaus oli hiukan liioiteltu, mutta tuosta YLEn uutisesta päätellen totuus ei ehkä sittenkään ole kovin kaukana.

Untuvatyynyille suositellaan untuvien omaa pesuainetta. Minulla sitä ei kuitenkaan ollut, joten pesin tyynyt tavallisella nestemäisellä pesuaineella, mikä tuntui toimivan ihan yhtä hyvin. Pesen tyynyt aina 60 asteen ohjelmalla, jotta tulisi varmasti puhdasta. Pesu on se helppo osio, hankalampaa on saada tyynyjä kuivaksi. Laitan ne kuivausrumpuun (omaa ei ole mutta pesutuvassa on), koska se avulla untuvista tulee jälleen kuohkeita. Ongelma vain on, että kuivumiseen menee kauan. Tai ehkä kuivuriin olisi pitänyt laittaa vain yksi tyyny kerrallaan, kun minä laitoin kaksi? Joka tapauksessa yksi ohjelma ei riittänyt, vaan kuivaa tuli vasta kahden kierroksen jälkeen. Kun yhdistetään useampi tyyny, eri rapussa sijaitseva pesutupa ja pitkä kuivumisaika, lopputuloksena on aika työläs rupeama. Se on pääasiallinen syy, miksi tyynyjen pesua tulee lykättyä vähän pidemmälle kuin olisi hyvästä.

Tyynyjä suositaan uusittavaksi parin kolmen vuoden välein. Tuohon nähden nykyisin käytössä olevat tyynyt ovat jo yliajalla. Toisaalta jos tyynyä pesee ja se tuntuu hyvältä, miksi se pitäisi vaihtaa? Siinä vaiheessa kun tyynystä tulee liian littana tai se ei enää puhdistu, niin vaihtaminen lienee paikallaan, mutta tuossa YLEn jutussa ei erikseen kerrota, olisiko vaihtamiseen jotain muuta syytä.

Sitten onkin taas ongelma, mitä sille vanhalle pitäisi tehdä. Tässä sen nyt taas näkee – roskaa tulee jos yrittää elää erilaisten suositusten mukaan. Onneksi kasa höyheniä ja kaistale kangasta ei kuulosta pahimmanlaatuiselta jäteongelmalta. Oletan että reippaat ihmiset lahjoittavat käytetyt tyynynsä kodittomille koirille, tai tekevät niistä koristetyynyjä sohvalle. Toisaalta en juuri tällä hetkellä koe olevani niin reipas, että jaksaisin edes lähteä tyynyostoksille, joten säästymme samalla kierrätyspulmilta. Kun ei tee mitään, ei tule roskaakaan.

29 vastausta artikkeliin ”Viikon ainoa vinkki: pese tyynysi

 1. Meillä on Tempur tyynyt, joiden vesipesu on kielletty. Eipähän tuokaan tullut mieleen tyynyjä ostaessa. Tyynyt on kuulemma käsitelty jollain ympäristöystävällisellä bakteereja hylkivällä aineella mutta tiedä häntä. .. Hyvät ne on kyllä nukkuessa!

  • Hyvä kysymys, enkä osaa vastata. Niitä voisi ehkä pakastaa, mutta se ei poista kaikkia bakteereja. Pitäisikö tieodustella valmistajalta?

 2. Voisikohan Tempurit viedä kunnon pakkaseen päiväksi, kunhan käsittelee niitä varovasti jäätyneenä, että eivät lohkea. Sulaessaan ne palautuvat normaaliksi. Tosin ei se yhtään likaa ja rasvaa poista, mutta tappaa mahdolliset pölypunkit ja raikastaa. Tempurissa ei kai pitäisi punkkien edes kyllä viihtyä. Mulla on Tempurin ja tyynyliinan välissä vielä ylimääräinen tyynyliina ikäänkuin suojuksena, joita pesen.

  Untuvajutuissa kuivausrumpuun olisi kuulemma hyvä panna tennispallo tai pari, ne pommittavat untuviin kuohkeuden takaisin.

  Aika harvassa on muuten tyynyt, jotka eivät mene pesussa pilalle. Just eilen tappelin yhden kanssa puoli tuntia, kun täyte meni pesussa yhteen myttyyn. Ehkä ns. irtonainen pallokuitu olisi toimivin pesun kannalta. Tai sitten niihin pitäisi suhtautua kuten kertakäyttötavaraan, surutta energiaksi ja uusi tilalle.

  • ”Vanulaatta” tyynyn saa pysymään kuosissa, kun ennen pesua ompelee nurkkiin isot X tai kiinnittää hakaneulat kaikkien kerrosten läpi.

 3. Pesen yleensä tyynyt silloin jos ollaan menossa jonnekin reissuun pariksi päiväksi. Silloin tyynyillä on aikaa kuivua rauhassa, kuivausrumpua kun ei ole meillä eikä pesutuvassa.

  Vanhat untuvatyynyni vein anopille joka otti ne hyvin tyytyväisenä kompostinsa rakennusaineeksi. Ulla Lehtosen luomuviljelykirjasta luin joskus että tyynyt voi tyhjentää myös suoraan pellolle vakoihin (en kyllä muista enää että minkä kasvin alle). Maattomalle kaupunkilaiselle ei toki tämmöistä käyttöä tule, mutta jos on jotain tuttavia tai sukulaisia joilla on viljelyksiä niin voisivat olla ilahtuneita vanhoista untuvatyynyistä.

  • Hyvä toimintaohje silloin, kun rumpua ei ole käytettävissä. Ja en olisi ikinä tullut ajatelleeksi tuota kompostia! Mökillä on komposti, sinne siis täytteet kun uudet hankitaan. Kiitos vinkistä!

 4. Minulla on käytössä hirssiakanatyyny, joka on paitsi maailman paras niskalle, myös helposti kierrätettävissä. Tyynyssä on puuvillaisen päällisen sisällä hirssin kuoria, jotka voi ottaa pois päällisen pesua varten, ja vaihdettaessa kipata kompostiin. Näitä kai pitäisi uusia muutaman vuoden välein (ja ehkä välissä pakastaa, jos pelkää pöpöjä), mutta omassa käytössä täytteetkin tuntuvat olevan melkein ikuisia, varsinkin kun tyyny ei kerää itseensä kosteutta. Olen alkujaan hankkinut ensimmäisen vastaavan tyynyni pelkästään mukavuuden takia, mutta ei kyllä yhtään harmita tämä ympäristöystävällinen loppukäsittelykään.

   • Nuo ensimmäiset versiot hankin asuessani ulkomailla, mutta Suomessa näitä myy ainakin Ruskovilla. Suosittelen kyllä, niskakivut jäivät tämän hankinnan myötä kokonaan historiaan 🙂

    • Minun kokemus hirssiakanatyynystä ei ollut yhtä hyvä, mun niska ei tykännyt siitä ja vaihdoinkin sen pois.

     Nyt mulla on Ikean littana tyyny, jonka sisällä käsittääkseni on untuvaa. Untuva on vaan vähän sellanen kyseenalainen materiaali, jos sitä nypitään elävistä linnuista… en oo ihan varma tästä asiasta (enkä jaksa nyt googlettaa) mutta käsittääkseni untuvat vaatteissa ja petivaatteissa on useimmiten aika kärsimystä aiheuttavalla tavalla kerättyjä. Itse en ehkä enää hankkis mitään untuvaista jatkossa… (mulla on untuvatakkikin, ollut monta vuotta ja ihan hirmu hyvä takki, mutta aina vähän kirpaisee se ajatus, että jos jotain eläintä on sen vuoksi kidutettu…)

  • En ole vastaavasta koskaan kuullut, mutta kuulostaa hyvin ekologiselta vaihtoehdolta.

   • Minäkin puhun hirssiakanatyynyn puolesta. Viisi vuotta ollut, enkä enää vaihda tavalliseen! Saa muotoiltua pään alle juuri sillä tavalla, kuin haluaa ja tyynyn pesukin on helppoa, kun ei tarvitse pestä muuta kuin pelkkä tyynypussi. 🙂

 5. Toi tyynyn pesuväli on naurettava, jos on yhtään hikoava ja rasvoittuva pää…

  Samalla logiikalla kalsarit pitäisi vaihtaa ja pestä neljän kuukauden välein.

  Sairasta.

  – ölköl –

  • Sitten esimerkiksi lapsen tyyny voi olla puoli vuotta eikä mene miksenkään, ellei sille oksenneta. Tässä on aika paljon yksilöllisiä eroja.

   • Haistellaan puolen vuoden kuluttua puolen vuotta käytössä ollutta lapsen tyynyä…

    – ölköl –

    • Lapsen pää hikoaa hyvin harvoin, eikä lapsen tukka rasvoitu. Eli käytännössä jos se ei oksenna, tyyny ei mene oikeastaan miksenkään.

 6. Äh, taas yksi niitä asioita, josta tulee jotenkin urpo olo, ”siis onko tämä jotain yleissivistykseen kuuluvaa asiaa, jonka kaikki muut on tienneet paitsi minä?!”. En ole koskaan pessyt (onneksi sentään joskus aina vaihtanut uuteen). Yyh, oliskiko tässä syy ”allergiseen nuhaan” joka yleensä vaivaa aina aamuisin? Taidan suunnata tänään tyynykauppaan…

  • Minusta tyynystä alkaa sekä nähdä että haistaa, kun se pitäisi pestä. Eli tyynynliinaa vaihtaessa voi tarkistaa, milloin tyyny alkaa kaivata pesua.

   • Onneksi en ole kovasti hikoavaa sorttia. Näköjään säännöllinen tuuletus on riittänyt pitämään hajut poissa. No, olen taas vähän viisaampi 🙂

 7. Mä kyllä pesen tyynyt kolme kertaa vuodessa ja myös petarin ja peiton samalla keikalla.
  Onneksi itsellä on pesukone ja kuivurin johon mahtuvat (toki useammassa satsissa), mutta vaatii hiukan suunnittelua, jotta ehtivät kuivua päivän aikana.

  Aika usein olen tehnyt niin että yhden lakananvaihdon yhteydessä pesen petarin, seuraavana tyynyt ja sitä seuraavana peiton. Näin ei tarvitse kaikkia pestä kerralla.
  Myös itsepalvelupesuloita olen käyttänyt, mutta silloin olen pessyt koko perheen vuodevaatteet. Päivä siinäkin tahtoo mennä ja pitää muistaa aina varata se kone jne. vuodevaatteet kerralla, jotenkin olen viime aikoina kokenut helpommaksi tuon pienissä erissä pesemisen.

  Noista vaihtoväleistä en minäkään ole oikein vakuuttunut. No kyllähän tyyny ja vuodevaatteet pitää uusia välillä, mutta 3 vuotta on kyllä mun mielestä aika lyhyt aika jos niistä huolehtii hyvin.

  Untuvaa ei mun mielestä saa oikein millään kokonaan kuivaksi kuivurissa, tyynyistä ei ole kokemusta, mutta untuvatakkien pesusta kyllä. Yleensä kuivatan mahdollisimman kuivaksi kuivurilla (pesupallojen kanssa ) ja sitten jatkan kuivattamista ”pöyhimällä” käsin. Tyynyn kanssa varmaan vielä helpompaa kuin takin.

  Vanhoja tyynyjä laitoin just viime viikolla ihan roskikseen ja sekajätteeseen. PK seudulla kun sekajäte menee nyt tuonne polttolaitokseen…

  • Sain tyynyt kuivaksi kun kierrätti tarpeeksi monta ohjelmaa kuivurissa. Mutta olen samaa mieltä, että kyllä tossa hommassa aikaa saa kulumaan. Peittoa en ole pessyt koskaan koska en tiedä mahtuisiko se mihinkään koneeseen. Pian kyllä alkaisi varmaan olla aiheellista katsoa miten sen voisi tehdä. Ehkä pitää viedä pesulaan. Petauspatja taas on menossa vaihtoon ja haaveilen luonnonkuituisesta, jota ei oikeastaan voikaan pestä. Sitä pitäisi sitten tuulettaa säännöllisesti.

 8. Untuvan kannattaa hävitysvaiheessa levitellä vaikka pihalle tai metsikköön keväällä. Linnut käyttävät pesänrakennukseen. (Siis ei mitään tekokuituja vaan aitoa tavaraa!)

  • Tämä on yksi mun ihanimpia lapsuusmuistoja. Mummon kanssa heiteltiin aina tuulisena päivänä edellisen syksyn lintusaaliista (silloin metsästettiin syksyisin) irrotettuja höyheniä ja untuvia ilmaan ja linnut kävivät nappaamassa niitä pesäaineiksi. Oli tosi ihanaa ja linnut saivat pesäaineita.

  • Tämäkin oli hyvä vinkki, kiitos! Ei olisi tullut mieleen muuten. Nimenomaan aitoa untuvaa on tyynyissä.

 9. Pesuväliä voi erittäin helposti pidentää käyttämällä kahta tyynyliinaa päällekkäin (ja onhan niitä erillisiä tyynynsuojuksiakin mutta kukaan ei maininnut täällä niitäkään?) Vai onko tämä niin itsestäänselvä käytäntö ettei kukaan ole siksi maininnut siitä?

  Meillä tyynyt pestään muutaman kerran vuodessa, luulisin. Neljä käsin vetäistyä tikkiä per tyyny jotta vanu pysyy paikallaan. Kaksi tyynyä menee helposti 7kg pesukoneeseen ja tulee sieltä melkein kuivina ulos 1400 kierroksen linkouksen jälkeen. Tyynyjen pesu on meillä itse asiassa niin helppoa, että niitä varmaan pestäisiin useamminkin jos se tikkausten laittaminen ei olisi niin tylsää =)

 10. Ikean untuvatyynyt muuten hyvät,mut höyhenet pistelee ja tulee päällisen läpi,ei millään kuivu pesun jälkeen,mikä neuvoksi??

  • Minusta untuvatyynyt yms saa kunnolla kuiviksi vain kuivausrummussa. Kun pesin täkkiä, se piti käyttää kuumalla ja pitkällä ohjelmalla kaksi kertaa, ja sen jälkeen vielä antaa kuivua loppuun narulla. Joten suosittelen samaa tyynyille. Noille höyhenten päille ei mahda mitään. Kun täyte ei ole pelkkää untuvaa, noita höyheniä ei voi välttää. Tämä tosin näkyy myös hinnassa. Kokeilin varmaan kahta tyynynliinaa päällekäin, auttaisiko se.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)