Perusasioiden äärellä

Olin juuri äsken juttelemassa WWF:n ihmisten kanssa siitä, mitä yksittäinen ihminen voisi tehdä maapallon pelastamiseksi. Olennaisen voisi kiteyttää näin: Jos haluaa tehdä asioita oikein, kannattaa keskittyä ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen. Noiden kolmen suhteen voi tavallinen ihminen tehdä runsaasti pieniä valintoja, jotka kaikki edesauttavat tämän pallomme hyvinvointia.

Tapaamisessa kävi myös ilmi, että käsitykseni WWF:n toiminnasta on ollut hirveän rajallinen. Olin jotenkin siinä uskossa, että järjestö paneutuu lähinnä sarvikuonojen ja tiikereiden pelastamiseen. Sitäkin tehdään, mutta todellisuudessa toimintakenttä on paljon laajempi. Tässä on paneuduttava asioihin hieman tarkemmin, mutta palaan kyllä aiheeseen siinä vaiheessa, kun näistä kaikista taudeista ja jouluhässäköistä selviämme.

Ruoka, asuminen, liikkuminen. Ei kuulosta kovin vaikealta.

4 vastausta artikkeliin ”Perusasioiden äärellä

  1. Minä tein juuri kaksi netistä löytämääni testiä ekologisesta jalanjäljestäni. Toinen oli saksalainen, koska olen nyt täällä vaihdossa ja toinen suomalainen. Kummastakin sain tulokseksi, että jos kaikki kuluttaisivat kuin minä, tarvittaisiin 1,9 maapalloa. Länsimaalaiselle ihmiselle tämä on ihan ok tulos, sillä saksalainen keskivertokuluttaja taisi käyttää 3,5 maapallon verran luonnonvaroja. Tähän tulokseen olen päässyt nimenomaa ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen vaikuttamalla. Minut yllätti, miten paljon elektroniikka ja sen käyttö vaikutti jalanjälkeeni, vaikka olen mielestäni ihan peruskäyttäjä: omistan puhelimen, kameran, tietokoneen, ipodin ja nauhurin. Mutta elektroniikka olisi sitten ilmeisesti ainakin omalla kohdalla se seuraavaksi tärkein noiden neljän jälkeen.

    • Mun täytyy varmaan myös tehdä joku tuollainen laskuri. Hiilijalanjälki kun on (ainakin eilisen keskustelun perusteella) se, mitä pienentämällä tehokkaimmin pystyy vaikuttamaan. Näin fiilispohjalta arvelisin, että liikkuminen on tällä hetkellä siinä pisteessä, mihin olen valmis kaventamaan, mutta asumisessa ja syömisessä olisi vielä paljonkin parannettavaa. Elektroniikasta en osaa sanoa. Käytössä on lähinnä puhelin ja tietokone, sekä kotona levysoitin. Niistä en kyllä olisi valmis luopumaan.

  2. Olen joskus tehnyt vastaavia testejä kuin Hanna, ja yhdestä testissä tuli tulokseksi, että olen sillä tasolla, jolle länsimaisen ihmisen kulutuksen pitäisi laskea vuoteen mikälie olikaan mennessä. No käytännössä siinä testissä sai jättää mm työmatkat huomoimatta. Mutta esim. sähkönkäytön kanssa minulla on jatkuva laskusuuntaus – huomaa miinusmerkkisistä tasauslaskuista.

    • Mun täytyy tosiaan etsiä joku testi ja katsoa mikä oma tilanteeni on. En uskalla tehdä arvioita asiasta, saattaa mennä pahasti pieleen.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)