Patterit purkkiin

Viime sunnuntain haasteeseen ei kukaan tainnut lähteä mukaan. Mutta se on sivuseikka, sillä minä sain kuitenkin taas yhden pikkujutun hoidettua kuntoon. Todistusaineistoa:

kuva-2

Siinä ovat kaikki käytetyt patterit, päät teipattuina siististi lasipurkissa. Näitä tulee aika vähän vuoden aikana, joten vien tuon purkillisen keväällä kierrätysautolle, kun ne lähtevät liikkeelle. En tiennyt aiemmin, että vanhat patterit saattavat sopivasti toisiinsa osuessaan lyödä kipinää. Siksi tuo maalarinteippi on paikallaan, samoin lasipurkki joka ei ainakaan kuumene tai syty vahingossa. Lisäksi täytyy myöntää, että onhan tuo lasipurkki paremman turvallisuuden lisäksi paljon siistimpi systeemi, kuin se epämääräinen muovipussi joka oli käytössä aiemmin.

Tähän asiaan meni yhteensä noin kolme minuuttia. Lasipurkki löytyi kaapista valmiina. Tässä muuten näkee, että jos täydellisen minimalismin hengessä heittää aina kaiken pois, tällaisten juttujen järkkäämiseen menee enemmän aikaa. Kyllä huusholliin aina pari tyhjää lasipurkkia mahtuu.

18 vastausta artikkeliin ”Patterit purkkiin

 1. Hmmmm… Meidän lähikaupassa (kuten useimmissa?) on patterinkeräyslaatikko. Laitan siis tyhjät patterit takin taskuun, ja pudotan latikkoon seuraavalla kauppareissulla, niin en tarvitse nille välivarastoa.

  • Mielenkiintoista, eipä ole sattunut itselläni silmiin. Täytyy tarkistaa kun seuraavan kerran menen. Tosin pattereiden mukaaan ottaminen vaatii oman energiansa ja muistamisen, joten tää kerran vuodessa -systeemi on toiminut aika hyvin meillä.

   • Keräys saattaa olla pienemmissä kaupoissa piilossa kassan takana, meidän lähi-Alepassa ainakin patterit annetaan vaan kassalle joka laittaa ne keräykseen. Muuten niitä punaisia keräyslaatikoita on vaikka missä, apteekissakin olen nähnyt.

    • Selvä, kuulostaa hiukan epäkätevältä. Siis tuohan on hyvä tapa hankaloittaa kierrätystä 🙂 Mutta selvitän asian seuraavan kerran kun menen kauppaan. Mä olen ilmeisesti ollut aika sokea noille laatikoille, kun en muista missään nähneeni.

     • Joka kaupalla, joka myy pattereita on velvollisuus ottaa niitä kierrätykseen. Mutta niitä laatikoita on kyllä hyvin osattu piilottaa, löytyvät usein vasta kysymällä. Viksua.

     • Jaahas, taas opin uutta. Eli voin siis palauttaa ne mihin kauppaan vaan. Hyvä tietää tämäkin.

     • Niitä laatikoita voi löytyä sitten ihan mistä vaan, tai useimmiten on löytymättä. Joskus kassalla, joskus kaupan tuulikaapissa, yhdessä kaupassa miesten vaatteiden sukkaosastolla lattialla… Vain siis mielikuvitus rajana sijoittelussa. Onnea etsintään

 2. Piiku, ole varovainen takintaskun kanssa. Mieheni ihmetteli kerran kauppaan kävellessään omituista lämpöä reidellään. Kierrätykseen matkalla olevat paristot siellä taskussa kuumina hehkuivat. Kipinöitä ei nähty, eikä vaatteissa ollut reikiä, muttei se ihan turvalliselta tuntunut… Sen jälkeen ollaan teippailtu ja kuskattu kasseissa purkissa (muovisessa tosin).

  • Haa! Tämä ei siis todella olekaan urbaanilegenda! Kiitos jakamisesta, tuo teippailu ei siis tosiaan ole turhaa. Vähän epäilin asiaa mutta en enää!

 3. Laita purkkiin vielä tiivis kansi. Jos sattuisi syttymään, happi loppuu pian ja palo sammuu itsestään. En ole koskaan kuullut patteripalosta, mutta teoriassa se on mahdollista. Parempi vara kuin vahinko.

  • Kansi olisi hyvä jos sellainen olisi… Tämä purkki on ollut kukkamaljakkona, joten kansi on kadonnut kauan sitten. Mutta varmasti parempi kuin ei mitään.

   • Pointti on tietääkseni juuri siinä, että purkilla ja tiiviillä kannella saadaan aikaan ilmatiivis pakkaus. Ei happea, ei tulta – jos kipinöintiä tapahtuisi. Eikä purkin tarvitse olla lasia, kunhan on tiivis. Kanneton lasipurkki ei siis kipinöinnin sattuessa auta. Mutta ehkä teippaus auttaa.

    Mitenköhän patterit muuten kierrätetään, en tiedä. Mietin vaan, että vaikeuttaako teippaukset sitä? Ei kai sitten, jos sellainen ohje on annettu.

 4. Hui, en olekaan kuullut tuosta kipinöinnistä! Hyvä tietää….. Mutta jäi mietityttämään, että koskeeko tämä vain käytettyjä pattereita vai myös uusia käyttämättömiä? Eli onko turvallista säilyttää niitä alkuperäispakkauksessaan odottamassa käyttöön ottoa vai pitäisiköhän niillekin keksiä turvallisempi säilytystapa…?

  • Mietin samaa ja luulen että alkuperäispakkaus on ihan turvallinen, koska siinä ne päät eivät koskaan osu yhteen. Mutta käytetyt on yleensä yhdessä läjässä, joten siinä voi sattua vahinkoja.

   • Alkuperäispakkaus on turvallinen. Kipinöintiä voi tulla jos navat koskevat ja vielä kolahtavat keskenään (just esim. taskussa). Jos patterit ovat rivissä eivätkä navat koske toisiinsa, kuten paketeissa ovat, on asia tietääkseni ok.

 5. ”Tässä muuten näkee, että jos täydellisen minimalismin hengessä heittää aina kaiken pois, tällaisten juttujen järkkäämiseen menee enemmän aikaa. Kyllä huusholliin aina pari tyhjää lasipurkkia mahtuu.”
  Pakko puolustella minimalismia ja kommentoida, että täydellisen minimalismin hengessä voi kenties kokonaan vältellä tavaroita, jotka toimivat pattereilla! Näin välttyy pattereiden ostamiselta, käytettyjen keräämiseltä, säilyttämiseltä ja kierrättämiseltä! 🙂

  • Toki, toki, mutta minä en kyllä rupea välttelemään esimerkiksi palovaroittimia. Tietääkseni ne toimivat aina pattereilla.

   • Ha! Yritin miettiä pääni puhki jotain välttämätöntä ”laitetta”, johon pattereita tarvitsee. En keksinyt. Palovaroitin välkähtelee tasaisin väliajoin katossa pääni yläpuolella… jep. 😀

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)