Kaksi jalkaa

Pian on aika käydä hakemassa joulukuusi. Vanhana joulukuusifanaatikkona olen asiasta innoissani. Meidän perheen joulukuusielämystä on tosin viime aikoina vaivannut kuusten taipumus pysyä huonosti pystyssä. Syynä  tähän on ollut liian pieni kuusenjalka. Olen etsiskellyt uutta, riittävän isoa jalkaa. Sellaista, jonka pinta-ala olisi niin leveä, että vähän isompikin kuusi pysyisi tukevasti pystyssä ilman erinäisiä tukinaruviritelmiä.

Suurin jonka netistä löysin, oli kuitenkin muovinen ja susiruma. Ilmeisesti etsimiseni ei ollut tarpeeksi aktiivista, koska parempaa ei tullut vastaan. Esimerkiksi anopilla on kaunis ja suuri kuusenjalka, mutta hän on löytänyt sen taloyhtiön kierrätyshuoneesta, joten valitettavasti en saanut mitään osviittaa siitä, mistä vastaavia saisi uusia. Puoliso oli kuitenkin pannut merkille kuusenjalkapähkäilyni, ja käynyt eilen omatoimisesti ostamassa uuden. Se on valurautainen, nätti ja suurin joka kaupungilta löytyi. Ilahduin kovasti, koska ainakin se on tukevampi kuin vanha jalka, joten on toivoa että puu pysyy tänä vuonna pystyssä.

Nyt meillä on vain yllättävä ongelma: kaksi joulukuusenjalkaa. Niitä ei yhtä aikaa tarvita koskaan, joten toinen on tarpeeton. Viisainta olisi varmasti myydä vanha juuri nyt, kun ihmiset jalkoja tarvitsevat. Mutta voi että kun en millään jaksaisi. En jaksa hakea sitä toista vintiltä, ottaa valokuvaa ja ladata ilmoitusta, ja sitten odotella jalan kanssa sattuuko joku sitä haluamaan. Pahimmassa tapauksessa kukaan ei halua, ja sitten saan kuskata jalan takaisin vintille. Toisaalta epäilen että joulukuusenjaloilla on joulun jälkeen melko huonot markkinat.

Näin sitä tavaraa kertyy. Vanha tavara korvataan uudella ja entinen jää tarpeettomaksi. Jos siitä ei heti hankkiudu eroon, se jää johonkin varastoon. Ehkä ensi jouluna olen reippaampi, ja saan sen myytyä. Tai ehkä jostain ilmaantuu vuoden aikana ihminen, joka on täsmälleen sellaisen kuusenjalan tarpeessa, ja voin lahjoittaa kuusenjalan hänelle. Tai sitten löytyy joku muu ratkaisu. Juuri nyt en jaksa asiasta enempää stressata, mutta tässä havainnollistuu, miten tavaramäärä kodissa kasvaa, vaikka tekisi ihan harkittuja ostoksia.

(Loppukanetti: tiedän että yksi vaihtoehto olisi tietysti ollut pitäytyä vanhassa jalassa ja hankkia pienempiä joulukuusia. Mutta sellaiseen kompromissiin en ole valmis. Nimittäin mitä isompi kuusi, sitä enemmän siihen mahtuu koristeita, ja NIITÄ vasta riittääkin. Annoin jo viime jouluna osan pois, ja silti puhutaan varmaan sadoista palloista. Ah!)

10 vastausta artikkeliin ”Kaksi jalkaa

 1. No nyt rupesi kiinnostamaan tuo pienen kuusen jalka. Meidän luukkuun olisi toiveissa löytää pikkuinen kuusi, mutta jalka uupuu. Olisko se mahdollisesti myytävänä? Asun Espoossa ja pääsen kulkemaan hyvin. Jos on joutavia koristeita myös kaupan, niin olen kiinnostunut niistäkin.

  • Anteeksi etten reagoinut aiemmin, mutta luulenpa että jalka on teidän tarpeisiinne kuitenkin liian iso. Sellainen 1,5m kuusi pysyy siinä hyvin. Meillä vain nykyisin kuuset on noin metrin pidempiä, joten niille jalka on liian pieni. Jos kuitenkin edelleen haluaisit ostaa jalan, niin laita meiliä osoitteeseen jarkea . arkeen @ gmail.com (välit pois). Voin myydä samaan syssyyn myös neljä lasilintua.

 2. Moi, Heidi Maaria ehti ensin! Mutta jos teille ei tule kauppoja syystä tai toisesta, ilmoittaudun ostajakandidaatiksi myös. Nyt on lainajalka käytössä, joten ensi jouluksi riittäisi hyvin.

  • Palaan mahdollisesti asiaan, lähetän sinulle meiliä jos tarvitsee. Jos Heidi Maaria ei halua jalkaa, sinä saat 🙂

 3. Lisää sitten taas kuva teidän kuusesta. Minä en meinaa saada omastani tasapainoista, otan mieluusti mallia. Luen sun viime vuoden ohjeet uudestaan.

  Erinomaisen hyvää ja rauhallista joulua kaikille!

  • Nyt on kuva 🙂 Mutta älä suhtaudu ohjeisiin liian vakavasti, ne ovat hyvin subjektiiviset! Jokainen koristelkoon kuusensa kuten itse tykkää 🙂

   • Kiitos! Meillekin tuli tänä vuonna harvinaisen kaunis ja tasainen kuusi omasta metsästä ja sain koristeetkin nyt tasapainoisesti. Meillä on hopeaa ja valkoista… Oikein bueno! Oli houkutus laittaa kuuseen vain valot, kun se oli niin kaunis, mutta päädyttiin kuitenkin lisäämään muutkin koristeet, kun lapsi tahtoi koristella.

 4. Niistä jaloista vielä: katso joulupuu.net jalat tai googlaa joulukuusen jalka suuri, myös huuto.netissä näytti olevan iso, halkaisijaltaan 80 cm, sulkeutunut mutta myymättä. Jos vaikka saisit niistä sopivan…

 5. Eikös useimmat sepät osaisi tehdä riittävän tukevan joulukuusen jalan? Voi suunnitella just semmoisen kun on tarvis.

  Jos ei kaupasta löydy hyvää, niin teettäminen on usein vaihtoehto – ja samalla tukee suomalaista osaamista ja käsityöläistaitoa…

  Esimerkiksi puukon ostaminen kaupasta olisi mielestäni outoa. Puukkosepältä saa semmoisen kun haluaa.

  -ölköl-

  • Luova ja kannatettava idea. Ajatuksen rajoittuneisuutta, etten ole tullut aiemmin ajatelleeksi seppää. Niitä on tosin nykyisin aika harvassa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)