Arkijärjen joulusiivousvinkit

Sen jälkeen kun joku oli etsinyt täältä vinkkejä joulusiivoukseen, olen pohtinut asiaa. Tässä seuraavassa niitä tulee, joskin kyseessä on pikemminkin jouluraivaus kuin joulusiivous.

Joulusiivouksessa kannattaa mielestäni keskittyä olennaiseen. Jos haluaa, että nimenomaan puhtaus on se tärkein asia, niin sitten mitkä tahansa siivousvinkit toimivat. En keksinyt, miten jouluna siivoaminen poikkeaisi mistään muusta siivoamisesta. Hullun joulustressin ja marttyyrimielialan välttämiseksi kannattaa aloittaa ajoissa. Eli siis viimeistään tänään, jos tarkoitus on että jokaikinen kaapin ovi kiiltää, lattialistat hohtavat puhtauttaan ja liinavaatekaapissa vallitsee sotilaallinen järjestys. Tämä on oikeastaan ainoa vinkkini tähän lähestymistapaan.

Mutta sitten on se toinen, vähän käytännöllisempi, stressittömämpi ja helpompi näkökulma. Se lähtee siitä, että joulu on kaikenlaisen runsauden aikaa. Tavaraa, ruokaa, koristeita ja näiden kaikkien myötä ihan silkkaa roskaa kertyy jouluna paljon normaalia enemmän. Niinpä hyödyllisin joulusiivous perustuu mielestäni tilan tekemiseen. Tavoitteena on, että tuo kaikki runsaus ei kasaannu vanhojen roinien päälle, vaan pikemminkin niiden tilalle. Siksi ehdotan seuraavia toimenpiteitä

 • Tyhjennä jääkaapista ja pakastimesta hyvissä ajoin puolityhjät purnukat ja ruoantähteet. Jääkaapista voi samalla pyyhkäistä pahimmat roiskeet hyllyiltä. Järjestä loput ruoat fiksusti. Tämä maksimoi tilan jouluruuille ja minimoi valtaisan jääkaappikaaoksen, jota olen todistanut joulun aikaan useammassa kodissa.
 • Vie lehdet kierrätykseen. Tyhjennä kaikki roskikset juuri ennen aattoa. Hankkiudu eroon nurkissa pyörivistä kierrätyskasseista, jos vain suinkin mahdollista.
 • Jos perheessä on lapsia, poista  lastenhuoneesta niin monta lelua kuin mahdollista. Käy läpi lelulaatikot ja korjaa pois kaikki millä ei leikitä. Jouluna leluja tulee kuitenkin lisää, joten nyt on hyvä hetki tehdä tilaa uusille. Sama koskee pieneksi jääneitä vaatteita, sillä yleensä pukki tuo myös pehmeitä paketteja. Isompien lasten kanssa tämän voi tehdä myös yhdessä.
 • Silmäile kotia tavallista tarkemmalla silmällä, ja kerää pois turhat tavarat kuljeksimasta. Joulukoristeetkin näyttävät paremmilta kun niiden ympärillä on tilaa. Palauta irtotavara omille paikoilleen ja harkitse voiko jostain peräti luopua kokonaan.
 • Pese pyykkikori niin tyhjäksi, ettei se pursuile yli ja ettei joulunpyhinä tarvitse pyykätä joka päivä.
 • Vaihda lakanat ja pyyhkeet. Ei näy missään mutta tuntuu ihanalta! Puhtaista tekstiileistä tulee aina pyhäpäivän fiilis, eikä hommaan mene kuin muutama minuutti.

Ajattelin itse mennä suunnilleen tällä tavalla. Näiden lisäksi siivoan aatonaattona ihan tavalliseen tapaan: imuroin lattiat, pesen vessan ja pyyhin tahrat ovista ja pinnoilta. Laitan lopuksi joulukukan pöydälle koska tykkään kukista, mutta tiedän että tämä ei ole kaikille se tärkein juttu. Kynttilöitä meillä poltetaan joulunakin hyvin vähän, mutta joku toinen ehkä asettelee niitä pöydille punaisten tulppaanien sijasta.

Millaisia joulusiivousvinkkejä teillä on?

15 vastausta artikkeliin ”Arkijärjen joulusiivousvinkit

 1. Olisin kirjoittanut itse suurin piirtein samanlaisen listan.

  Jääkaappi on aika meillä täynnä nyt niin kuin aina…., mutta sitä ehtii vielä syömään tyhjäksi ennen joulua moneen kertaan. Pakastin sen sijaan on tyhjennyksen alla. Julistin juuri perheelle pakastimen tyhjennysviikot jouluun asti. Katsotaan pystymmekö tekemään ruuat pakastimen sisällöstä sinne saakka. Tuoretavaraa tietysti ostetaan tarvittaessa.
  Suunnitelmissa on kyllä vielä siivota kuivatavaroiden kaappi, se kun on päässyt ”räytymään” pahanlaisesti.

  Lehdet ja pahvit vein juuri viime viikonloppuna kierrätykseen ja vien vielä ainakin kerran ennen joulua kauppareissun yhteydessä

  Lasten leluista laitoin juuri yhden nukkekodin ja nukkekodin tavaroita Tori palveluun myyntiin. Sovimme lasten kanssa että joululomalla käymme kaikkien kolmen huoneet läpi ja laitamme turhat tavarat kierrätykseen ja myyntiin. Nyt joulua ennen en tätä urakkaa ala tekemään, on kaikilla parempi joulumieli kun emme edes yritä. 😉

  Pyykkikori on kyllä suhteellisen tyhjä nykyisin melkein koko ajan, mutta tein toissapäivänä suunnitelman miten saan puhtaat pyykit silitettyä tällä viikolla, joten pyykkivuori pitäisi olla selätetty ennen joulua.

  Lakanat ja pyyhkeet vaihdetaan meillä muutenkin säännöllisesti aina alkuviikosta, nyt ajattelin tehdä homman joko aatonaattona tai edellisenä päivänä, riippuen miten muut joulutouhut sujuu. Samaan aikaan tehdään normaali viikkosiivous eli imurointi ja kylppärien siistiminen.

  Raivausprojekteja riittää minullakin suunnitelmissa, mutta en ole ajatellut niitä saada valmiiksi ennen joulua, pikkuhiljaa taistelen niiden kanssa ja yksi kerrallaan ne siitä näyttävät sujuvan.

  Muutenkin olen sitä mieltä, että joulua ennen kannattaa keskittyä juuri tuohon Jennin mainitsemaan tilan tekemiseen. Olen sitä mieltä, että hätätilassa voi laittaa vaikka turhia tavaroita kaappiin piiloon joulun ajaksi ja keskittyä niiden lajitteluun ja raivaamiseen paremmalla ajalla joulun jälkeen. Jos pelkää että unohtaa ko. tavarat hilloutumaan kaapin perukoille kannattaa vaikka tehdä pieni muistilappu tai lista sivuun siirretyistä tavaroista.

  • Mullakin olisi kiusaus ruveta tiettyjä juttuja raivaamaan ennen joulua, mutta yritän muistaa että maailmaa ei ole tarvis saada valmiiksi ennen joulua. AIka samoilla linjoilla tunnutaan muutenkin olevan.

 2. Hyvät vinkit! Huomaa, että olet sielultasi Martta! Ettei liikaa siivousta, mutta silti kaikki olennainen! Mielestäni nämä vinkit ovat hyvät kaikkiin juhliin.

  • Niinhän mä olen 🙂 Kyllä näillä varmaan muihinkin juhliin voi valmistautua. Tässä mulla oli se idea, että jouluna tulee aina kaikkea LISÄÄ, joten tuntuu järkevältä vähentää etukäteen.

   • Tämä liian tavaran ja vaatteiden karsimisen tarve on isossa perheessä tehtävä aika ajoin. Isommat lapset pystyvät siihen onneksi jo itse, pientä motivointia tosin tarvitaan…

 3. ”Millaisia joulusiivousvinkkejä teillä on?”

  Pidetään Vaimo mahdollisimman pitkään omassa, hyvin tienaavassaan duunissaan, ja sen jälkeen todetaan: ”Joulu alkoi nyt”.

  Sen jälkeen todetaan, että ”Joulu kuuluu vain nauttia, ei sitä kuulu käyttää puuhaamiseen, esim siivota”.

  Hieman tähtitorttua tai piparkakkua uunissa paistettuna, niin kaikki on joulun tunnelmissa.
  Siihen sitä cavaa tai glögiä tai mikä nyt sitten uppoaa.
  Uskaltaisin jopa kevyttä punaviiniä suositella.

  Pääasiahan olisi se, että …

  • Kyllä kyllä. Ei turhaa stressiä eikä kireitä hermoja. Joulu on nauttimisen aikaa.

 4. Mä vähän vierastan ajatusta ”joulusiivouksesta”, siinä sanassa on niin kamalan stressaava kaiku! Pikemminkin pitkin joulukuuta teen vähän kerrallaan aina tavallisen viikkosiivouksen yhteydessä. Matot vien pesulaan ja pesen saunan ja pyyhin pölyjä ehkä vähän tarkemmalla syynillä kuin tavallisesti. Mitään varsinaista tavaroiden raivausta ei ole tähän saakka tarvinnut toteuttaa, saa nähdä mitä tulevina jouluina kun lapset kasvaa, toistaiseksi lelumäärä on hyvinkin kohtuullinen. Joulukoristeet ei vie tilaa muualta kun teen asetelmat ikkunoiden väliin. Tuo jääkaappivinkki oli hyvä, sitä en ollut tullut ajatelleeksi, sillä aiemmin olemme viettäneet joulut mummolassa, nyt ekaa kertaa kotona.

  • Olet oikeassa, joulusiivous kuulostaa just sellaiselta, että yhden päivän aikana yritetään tehdä kaikki ja hikipäässä jynssätään lattioita ja tampataan mattoja.

   Mekin ollaan vietetty jouluja eri sukulaisten luona, ja se jääkaappikaaos on aika universaali ilmiö. Siksi ajattelin tänä vuonna varustautua tyhjentämällä jämiä pois. Niitä tulee jouluna kuitenkin runsain määrin.

  • Ei meilläkään oikeastaan mitään joulusiivousta tehdä, siis normaali viikkosiivous kyllä mutta ei juuri muuta.

   Tää seuraava menee nyt hiukan sivuun aiheesta…

   Kolmen lapsen kanssa vuosien varrella on tuota lelupuolta ja myös vaatteita kertynyt, vaikka kuinka yrittää karsia ja järkeistää niin niitä tuntuu aina vaan riittävän…

   Lasten tavarat tuntuvat kaiken kaikkiaan lisääntyvän sitä mukaan kun ikävuosia tulee lisää… Meillä kolme tytärtä eli 18,15 ja 11 vuotiaat. Nyt nuorimmainen alkaa olla siinä iässä että suurimmasta osasta leluista voi alkaa pikkuhiljaa luopumaan. Vanhemmilla tytöillä ei sinänsä ole paljon tavaraa, mutta vaatteita sitäkin enemmän… ja ne ei tahdo millään ilveellä pysyä kaapissa vaan seilaavat tuoleilla ja lattialla pitkin kämppää…nuoret… 😉

   Noin kolme vuotta sitten meillä tehtiin edellinen lasten huoneiden ja tavaroiden ”suurempi karsinta” silloin kaikki lelut siirrettiin nuorimmaisen huoneeseen. Nyt siellä on niin paljon tavaraa että ei enää tahdo sekaan mahtua.

   Myös vaatteita olen siirtänyt nuorimmaisen huoneeseen sitä mukaa kun ovat keskimmäiseltä pieniksi jääneet. Kaikkia en edes viitsi säilyttää, koska ovat siinä vaiheessa ”poissa muodista” kun nuorimmaiselle ovat sopivia. Kaksi vanhinta ovat sen verran saman kokoisia, että käyttävät toistensa vaatteita nykyisin ”ristiin”.

   Nyt totesin pari viikkoa sitten, että alkaa tosiaankin olla aika että tehdään sellainen karsinta että osasta tavarasta luovutaan. Joko myydään tai laitetaan muuten kiertoon. Myös huoneiden kalustusta ajattelimme muuttaa hiukan paremmin tyttöjen ikää vastaavaksi. Tämä oli jo tyttöjenkin toive, turhat kamat pois ja vähän uutta ilmettä sisustukseen.

   Siinä sitä projektia joulun välipäiviksi… ajattelin kumminkin että tämä on hyvä aika tehdä homma kun kaikki lapset ovat koulusta lomalla ja itse pystyn päivällä hommaa heidän kanssaan tekemään.

   • Niin tutulta kuulostaa. Odotan vain, että lapsiinkin tarttuisi tuo ostamisen inhotus, mikä itselläni on ollut jo pitkään! Taitaa olla turha toivo tosin.

 5. Tilan tekeminen ja raivausprojektien loppuunsaattaminen ovat minustakin avainasemassa. Poistaa pitkään roikkuneet epämääräisyydet, niin koko ilme kohenee. Tosi pieni koristus riittää, kun on ilmaa ympärillä.

  Jos väkeä pölmähtää pienellä varoitusajalla vaikka tuomaan joulumuistamisia: eteinen ja vessa aina siistinä (mun mielestä vessan kunto kertoo koko kodin kunnosta, jos se on siisti muukin tuntuu siistimmältä) ja paljon kynttilänvaloa ja kukkia, se piilottaa pienet pölyt ja epäjärjestyksen ja kiinnittää huomion oleelliseen: tunnelmaan. Ja onneksi ihmiset tulevat katsomaan ihmisiä, ei tekemään tarkastusta.

  Paketoin valmiiksi pieniä yleispäteviä useimmiten katoavia muistamisia vastalahjaksi, joita on helppo antaa ”juuri teille”… Aina käy väkeä, joita en muuten olisi muistanut muistaa. Ja minulle on noloa, jos vaan saan enkä voi itse antaa.

  Pikkuknoppina lieden puhdistus (ei sillä, että sen tarvitsisi kiiltää juuri jouluna). Kokeilin soodan ja suolan ja kostean rätin yhdistelmää. Ikinä en ole saanut liettä niin puhtaaksi (meillä on perinteinen liesi). Sain vihdoin hinkattua levyjen reunamille tulleet palaneet roiskeet kokonaan pois, ei ole onnistunut millään muulla. Kuulemma myös palasokeri olisi tähän hyvä.

  Muuten palastelen joulutouhut. Ostan osan ruuistakin jo ajoissa, pitkin syksyä. Samoin siivoan ja raivaan osan kerrallaan. Silloin kaikki tapahtuu melko helpolla ja huomaamatta. Mutta silti joku vapaaehtoinen loppuhuipennus täytyy tehdä, kuuluu osana tunnelmaan virittäytymistä… Jotain vaivaa haluan nähdä joulun eteen, että saan juhlafiiliksen.

  • Suolaa en ole kokeillut, mutta sokerilla olen putsannut uunia, ja se toimii kyllä. Samoin olen samaa mieltä noista pitkään roikkuneista epäselvyyksistä 🙂

 6. Emme ole jouluna kotona, mutta siivoamme sen verran, että sukulaisvierailukierroksen jälkeen on mukava tulla takaisin kotiin. Perussiivous riittää, ja juurikin tuo että vaihtaa lakanat ja pyyhkeet ja vie kaikki roskat, on jees. Jääkaappi pitää syödä tyhjäksi kaikesta mahdollisesta pilaantuvasta, joten sitä voi tosiaan pyyhkäistä samalla vähän.
  Vinkkisi olivat hyviä, aika samalla meiningillä mentäisiin, jos vietettäisiin joulunaikaa kotona.

  • Olen onnistunut tänä vuonna noudattamaan omia ohjeitani yllättävän hyvin 🙂 Ja eilen kävi siivooja, joten nyt voin keskittyä koristeluun.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)