Viikon vinkit: sekalaista kodinhoitoja ja purkujätettä

Pitkästä aikaa linkkejä sunnuntain iloksi. Tällä kertaa jaossa on sekalaisia kodinhoitoon liittyviä vinkkejä.

Iltalehdessä kerrotaan, miten jääkaappi täytetään oikeaoppisesti. Jutun lähteet ovat tällä kertaa suomalaiset, joten sisältöön voinee luottaa kohtuudella. Tosin jos muistaa että ovi on lämpimin paikka ja alhaalla on kylmintä, niin pääsee jo maalaisjärjelläkin pitkälle.

Iltasanomat puolestaan vinkkaa tiskikoneen oikeanlaisesta käytöstä. Astioiden huuhtelu etukäteen on yleensä turhaa.

Saman median toisessa jutussa luetellaan, mihin kaikkeen tavallista tiskiainetta voi käyttää. Tiskiaine on tehokas rasvanpoistaja mutta silti melko mieto tuote, joten se on kelpo puhdistustuote silloin, kun kyseessä on arka materiaali. Jutussa puhutaan tiskiaineen sekoittamisesta soodaan koruja puhdistettaessa. En tiedä tuosta soodasta, mutta kultaseppä suositteli minulle vastikään tiskiainetta ja kuumaa vettä esimerkiksi sormusten puhdistamiseen. Samoin tiskiaine on mielestäni ainoa oikea pesuaine jääkaapin ja pakastimen puhdistukseen.

Vähän isomman mittakaavan kierrättämistä: EU määrittelee, että purkujätteestä pitää parin vuoden päästä kierrättää 70%.  (YLE)

6 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: sekalaista kodinhoitoja ja purkujätettä

 1. Kannattaa huomata, että jääkaapin kylmin paikka vaihtelee eri malleilla! Meillä kylmintä on yläosassa.

  Oman kokemuksen ja kodinkonekorjaajan mukaan astiat tulee huuhdella ennen koneeseen laittoa.

  • Poistan lautasilta isot ruoantähteet, kuten ruodot, luut, perunankuoret yms. mutta en huuhtele niitä kiiltäviksi. Syynä ensisijaisesti laiskuus. Uskoisin että koneet kestää normaalit ruoanjämät, toivottavasti en ole pahasti väärässä.

 2. Meidän jääkaapin ohjekirja ei ota kantaa lämpötiloihin, mutta mittarilla parin vuoden aikana mitattuna:
  – kylmintä on alimmassa vetolaatikossa
  – toiseksi kylmintä on ylemmässä vetolaatikossa
  – alempi hylly, ylempi hylly ja ovi ovat noin 4 astetta kylmintä laatikkoa lämpimämpiä

  -ölköl-

  • Tähän logiikkaan perustuen säilytän nykyisin jääkaapin alaosassa ruoantähteitä sekä raa’at kalat ja lihat, ja ylähyllyllä taas juomia, joiden säilyvyyteen muutaman asteen heitto ei vaikuta. Voi on ovessa, koska ilmeisesti se on siinä pehmeämpää, tosin se olisi siinä joka tapauksessa, koska loogisin paikka voille on oven lokerossa.

  • Kiitos vinkistä, päätin juuri tehdä korujen puhdistuksesta oman postauksen.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)