Miten huuhteluaineesta pääsisi eroon?

Siirrytään maailmantuskasta vähän arkisempiin aiheisiin. Tarvitsisin hyviä neuvoja, joten tietenkin kyselen niitä teiltä. Minulla on nyt käsissäni runsaasti kierrätysvaatteita, jotka ovat muuten oivallisia mutta on yksi ongelma: todella vahva huuhteluaineen tuoksu. Kun itse käytän vain hajusteettomia pesuaineita, huuhteluaineiden haju tuntuu omaan nenään vieraalta. Haluaisin siitä eroon mutta miten?

Googlasin aihetta ja löysin kolme keinoa: etikka, sooda ja Febreze. Ennen kuin turvaudun viimeiseen, haluaisin testata kaksi ensimmäistä. Joten nyt kaivataan kokemuksia! Onko joku saanut vaatteista hajuja pois noiden avulla? Mikä on toimivin tekniikka?

Yhden hieman vähemmän tuoksuvan vaatteen uskalsin pestä muun pyykin mukana, ja laitoin huuhteluaineeksi tavallista etikkaa laimentamattomana, noin puoli desilitraa. Se tehosi hyvin. Mutta entäs loput? En uskalla pestä niitä muun pyykin joukossa ennen kuin haju on selvästi miedontunut, muuten koko pyykki saa saman tuoksun. Ajattelin liottaa noita vaatteita ja olisin kiinnostunut erityisesti soodasta. Se nimittäin poistaa hajuja ilmasta todella tehokkaasti, ja kiinnostaisi tietää toimiiko se myös veteen liuotettuna. Mutta kuinka paljon vettä ja kuinka paljon soodaa? Onko teistä joku kokeillut?

Huuhteluaineessa on se ongelma, että se ongelma, että sen on tarkoituskin tarttua kuituihin ja tavallaan peittää ne. Mitä enemmän pesukertoja, sitä paksumpi kerros huuhteluaineeen jäämiä. Tuoksut on myös tehty pysymään, olen ymmärtänyt että maailmassa on runsaasti ihmisiä, jotka nimenomaan haluavat että pyykissä on jokin tuoksu kun se nostetaan koneesta kuivumaan, ja että vaatteiden on tarkoitus tuoksua puhtainakin jollekin. Niinpä arkijärjellä ajateltuna vaatisi jonkin syväpuhdistuksen, että tuoksu hälvenisi kokonaan. Tuuletustakin suositeltiin, mutta se on tällä hetkellä hyvin vaikea toteuttaa.

Nyt siis kaikki kikkakolmoset jakoon kommenteissa, jos niitä suinkin löytyy!

35 vastausta artikkeliin ”Miten huuhteluaineesta pääsisi eroon?

 1. Mä olen käyttänyt tuota etikkaa hajunpoistoon menestyksellä. Lorotan sitä huolella huuhteluainelokeroon ja sitten pesen normaalisti. On tepsinyt tunkkaisiin ja homeenhajuisiin kuteisiin ja liinavaatteisiin.

  • Etikka tuntuu olevan ykkösvaihtoehto. Mietin vain paljonko sitä tarvitaan.

 2. Mä pesisin ne erillään muusta pyykistä ihan normaalisti tai sitten etikan kanssa. Sen perusteella kuinka paljon hajua jää vielä jäljelle, pesisin vaan uudestaan. Voi myös kokeilla liottaa niitä etikkavedessä. Ja tietty korkein mahdollinen pesulämpötila ja pitkähkö ohjelma 🙂

  Jouduin hetken pesemään pyykit ikivanhalla pesukoneella, josta jäi tosi inhottava haju (semmonen märkien lehtien haju) vaatteisiin. Nyt onneksi on uusi pesukone käytössä ja vanha haju lähti heti ekassa pesussa pois. Nyt on vaan pieni uuden koneen haju pyykissä, mutta se on kuitenkin tuhat kertaa parempi kuin vanhan koneen haju! 😀

  • Vanhasta koneesta voi saada hajun pois sitruunahapolla. Eli sitä pussillinen koneeseen pesuaineen tilalle, ja sitten kuumalla pesu ja sen jälkeen vielä yksi normaalipesu tavallisella aineella. Saattaisi tehota myös uuden koneen hajuun!

   • Testasin, eikä auttanut yhtään 🙁 Ei toiminut myöskään pesukoneelle tarkoitettu puhdistusaine. Koneessa oli näiden lisäksi muitakin vikoja ja esim. tiivisteet ihan mustuneet, sitä ei oltu varmaan ikinä puhdistettu. Ei ollut onneksi oma kone. En voisi ikinä päästäisi omaani tuollaiseen kuntoon, huh!

    Eipä tullut mieleeni kokeilla samaa uudelle koneelle. Pitääpi testata, jos tuo haju ei muutamalla pesulla häviä. Kiitos vinkistä! 🙂

 3. Hyvin usein kirppikseltä ostetuissa vaatteissa on ollut vahva pesu- tai huuhteluaineen haju. Olen vain pessyt tavallisen pyykin mukana niitä, ja haju on talttunut. Ehkäpä meidän perheen käyttämä narukuivatus osaltaan on auttanut vähentämään hajuja.

  Muistan kyllä, miten ihanalta minusta nuorena tuntui ”raikas” pyykin haju. Kun iho ei kestänyt enää hajusteita, käsitys raikkaasta pyykin hajusta muuttui.

  • Luulen että tuuletus on tehokasta myös, sillä säilytettyäni yhtä vastaavaa vaatetta ilmavasti vintillä noin vuoden, siitä oli haju häipynyt. Mutta nyt ei ole mahdollista ripustella näitä vintille tai ulos, joten täytyy yrittää pesemällä.

 4. Taas sattui itselläkin mielen päällä oleva aihe! Ostin käytettynä stokke-tuoliin newborn-istuimen. Istuimen pehmuste haisee todella voimakkaasti huuhteluaineelta, se käy ikävästi omaan nenään, etenkin kun tuote on vauvan käytössä. Olen pessyt pehmusteen useampaan kertaan, tuulettanut ulkona päiväkausia putkeen, käyttänyt pesussa etikkaa. Tuoksu on laimentunut, mutta edelleen tuntuu. Ärsyttävää.

  • Todella ärsyttävää! Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikö vauvojen vaatteille suositella hajuttomia aineita? Ne tuoksutkin ovat ylimääräisiä kemikaaleja, joita yritän välttää muutenkin, ja lapsilla erityisesti. Oletko kokeillut etikkaa? Ehkä se auttaisi sielläkin.

 5. Minä kokeilisin tavallista konepesua hajustamattomalla pesuaineella ilman huuhteluainetta ja sen jälkeen nopeaa kuivatusta. Luulisi, että haju lähtisi jo sillä. Viimeistään parin pesun jälkeen.

  Soodaa jos kokeilet, niin arvelisin että desi per sangollinen vettä voisi riittää. Liotus siinä ja sitten huuhteluohjelma koneessa. Suomesta en ole löytänyt soodaa isoissa pakkauksissa kuten ulkomailla. Muualla sitä käytetään tosi moneen asiaan, niin siivoukseen, hajujen poistoon kuin myös oman terveyden hoitoon (mm. kehon happo-emäs tasapainoon ja hampaiden valkaisuun).

  Etikkahan vie myös hajuja, mutta jos se on huuhteluaineena, eikö siitä jää jotain vaatteeseen? Eikö se siis polttele iholla? Se on aika tuhtia ainetta, eikä ainakaan kovin hyvälle tuoksu. Ehkä se haihtuu, en ole kokeillut. Tai ei kai sitä kovin paljon ole, varmaan siis laimenee ja haihtuu.

  Itse tykkään lurutella huuhteluainetta juuri sen raikkaan tuoksun vuoksi. Ja muutenkin tuoksut ovat myös siivoamisessa minulle hyvä motivaattori. Tuoksukynttilöitä ja huonetuoksuja käytän joskus, mutta niistä saa tulla vain häivähdys tuoksua. Kelpuutan vain eteerisiä laatutuoksuja, en synteettisiä. Maksavat kuin fan, mutta on ihana tulla kotiin, jos eteisessä on freesi tuoksu. Tämä tuoksuasia jakaa mielipiteet: toiset tykkää, toiset välttää. Me like!

  • Valitettavasti yksi pesu ei riitä. Nimittäin pesin yhden erän jo kertaalleen mutta hajua on edelleen, ei tosin yhtä vahvasti kuin alussa. Tuota soodaa olisi kyllä kiva saada isommassa pakkauksessa. Jenkeissä sitä myytiin monen litran päniköissä, nehän pesee sillä kaiken. Tuo etikka on jännä, että siitä ei jää tuoksua vaatteeseen, vaikka on niin vahva ominaishaju. Märkänä saattaa olla tosi lievä häivähdys, mutta sekin häviää pyykin kuivuttua. En tiedä mihin kemialliseen reaktioon se perustuu.

   • En tiedä minkä kokoisia pakkauksia olette löytäneet mutta ruokasoodaa saa ainakin 900 gramman pakkauksissa (merkki on Mauste Sallinen).

    Itsekin kokeilisin hajunpoistoon etikkaa, sitä käytetään meillä muutenkin huuhteluaineen tilalta eikä siitä jää mitään hajua pyykkiin. Lisäksi varmaan laittaisin pyykit 95°C pitkällä ohjelmalla, jolleivat ne ole jotain villaa, silkkiä, paljettikoristeltuja tai vastaavaa. Pesin juuri 95°C valkopyykkiä ja heitin kokeeksi mukaan kaikenlaista vaaleaa, eikä millekään testikappaleelle tapahtunut mitään muuta kuin puhdistumista – vaikka mukana oli tekokuitua, elastaania ja pitsiä.

    • Kiitos soodavinkistä! Lähi-Alepassa ei ollut, mutta isommasta kaupasta voi löytyä.

     Varoittaisin muuten tuosta elastaanista. Jos sitä pesee liian kuumassa usein, se lakkaa venymästä eli kuolettuu. Ehkei yksi kerta vielä aiheuta tuhoja mutta pidemmän päälle luultavasti vaikuttaa.

     • Olen alkanut epäillä tuota elastaanin tuhoutumista urbaaniksi legendaksi. Olen pessyt säännönmukaisesti elastaania sisältäviä vaatteita 60°C pyykissä jo vuosia, siis yksittäiselle vaatteelle on voinut tulla jo useita kymmeniä pesukertoja, eikä mitään pahaa ole tapahtunut. Ainoat kerrat kun olen kärsineeseen elastaaniin törmännyt ovat olleet todella pitkään käyttämättöminä olleita juttuja, lähinnä kuminauhoja. Aion pestä myös elastaania sisältävät vaatteet jatkossakin kuumalla, kuten kaiken muunkin noita poikkeustapauksia (villaa, silkkiä ym) lukuunottamatta.

 6. Oon onnistuneesti saanu etikalla hajun pois. Puol desiä huuhteluainelokeroon on riittäny. Sillä on lähteneet huuhteluaineen ja mummonmökkimäinen haju kirppisvaatteista. Pesen vielä yleensä kuudessäkympissä ja pitkän kaavan ohjelmalla, että varmasti tulee monta huuhtelukertaa koneelliselle.
  Vain tosi arkojen materiaalien kanssa (villa, silkki) vältän kuumaa lämpötilaa, mut niitä pesen sitten ensin nestemäisellä sappisaippualla ennen koneeseen laittoa ja se on tehonnut myös hajuihin.

  • Voisin kokeilla tuota kuumempaa lämpötilaa vielä. Puuvilla sen varmaan kestäisi. Ja tuo sappisaippua on hyvä vinkki! Sitä nimittäin ostin vastikään, mutten ole vielä kokeillut mihinkään.

 7. Etikasta puheenollen: käyttävätkö kaikki sitä vanhaa kunnon Rajamäen väkiviinaetikkaa vai jotain muuta etikkaa? Itse en siis ole käyttänyt tätä muuhun kuin kahvin- ja vedenkeittimen puhdistamiseen eli kiinnostaisi tietää onko se ihmeaine myös muuhun puhdistukseen.

  • Tätä olen miettinyt itsekin. Olen käyttänyt ihan perinteistä väkiviinaetikkaa (merkkinä milloin mitäkin, yleensä halvinta mitä kaupasta saa). Mutta englanninkielisissä ohjeissa käytetään sanaa vinegar, joka käsittääkseni tarkoittaa viinietikkaa. Ehkä lähinnä valkoviinietikkaa? Tai jotain omenapohjaista? Laitan välillä etikkaa myös tiskikoneeseen huuhteluaineeksi.

   • Vinegar tarkoittaa etikkaa kaikissa sen muodoissa. Yleensä siivoustarkoitukseen käytetään ”white vinegaria” / ”distilled vinegaria”, joka vastaa väkiviinaetikkaa. ”Apple cider vinegar” on omenaviinietikkaa ja ”wine vinegar” viinietikkaa. 🙂 Väkiviinaetikkaa olen käyttänyt onnistuneesti monenmoisessa siivouksessa. Viimeksi ostin kymmennen litran paketin, josta täyttelen pienempiä astioita.

 8. Tuttu ongelma. Ostan etenkin liikuntavaatteita (netti)kirppareilta ja oikeastaan kaikki niistä haisevat voimakkaasti huuhteluaineelta. Itse en käytä huuhteluainetta enkä juuri muitakaan hajusteita, niin haju häiritsee todella paljon. Olen kuitenkin päässyt huuhteluaineiden lemuista eroon ihan sillä, että olen pessyt vaatetta riittävän monta kertaa, siis ihan muun pyykin seassa. Pyykit kuivatan narulla. En tullut edes ajatelleeksi,että haju voisi tarttua koko koneelliseen pyykkiä!

  Erilaiset hajusteet (hajuvesi, partavesi) yleensäkin ovat kyllä ihan vitsaus, ja tällä hetkellä itselleni suureksi häiriöksi työpaikallani avotoimistossa ;( Liiasta hajustehaisemisesta on oikeastaan mahdoton huomauttaakaan kenellekään.

  • Mistähän johtuu, että kirppisvaatteet haisevat huuhteluaineelle? Onko siinä takana se, että sillä tavoitellaan vanhaan vaatteeseen uutuuden raikkautta? Vaikka näiden kommenttien perusteella siinä mennään ojasta allikkoon.
   Minulla on kerran käynyt niin, että olen pessyt muun pyykin joukossa yhden tällaisen huuhteluaineelta tuoksuvan vaatteen. Sen jälkeen koko koneellinen haisi, kunnes vaatteet pestiin käytön jälkeen uudestaan. Siksi en uskalla hirveän isoa määrää noita muun pyykin sekaan laittaa.

   • Miten pitkiä pesuohjelmia ja huuhteluja muuten käytät koneessasi? Mua jäi nyt kiinnostamaan tämä, että miksi joillain, kuten minulla, normaalit pesut ovat riittäneet huuhteluaineen hajun taltuttamiseen ja joillain muilla haju sen sijaan on tarttunut koko koneelliseen. Ok, huuhteluaineissa voi olla eroja, mutta vaikuttaisiko se, että käytän omassa koneessani lisähuuhteluja normaalipesun päälle. Ilman lisähuuhteluja pyykkiin jää pesuainejäämiä, eli ilmeisesti uudehko pesukoneeni käyttää niin vähän vettä, että pyykki ei ilman ylimääräisi huuhteluja puhdistu kunnolla… Vähän ohi aiheen, mutta todella älytöntä ja ärsyttävää epä-säästöä.
    Muttajoo, jos taas sinulla ja muilla vesimäärä on ihan riitttävä, niin sitten se varmaan on se huuhteluaine, tai joku muu muuttuja.

    • Tämä löytyi spämmikansiosta, siksi vastaus vasta nyt! Käytän normaalia pesuohjelmaa ilman lisähuuhtelua, mutta kylläkin sellaista joka käyttää vettä ihan perusohjelmaa enemmän. voi olla että lisähuuhtelu auttaisi. Epäilen kuitenkin, että tässä tapauksessa vaatteet olivat vain saaneet niin monta huuhteluainekerrosta jo päälleen, ettei niistä ihan käden käänteessä pääse eroon.

   • Olisko niissä sitten jotain muuta kuin huuhteluainetta? Mulla ei ainakaan ole koskaan tullut vastaan huuhteluainetta, jonka tuoksu säilyisi edes seuraavaan pesuun. Arvelisin, että osa ns. etnisistä ryhmistä käyttää jotain tiettyä pesuainetta tai hajustetta, kun sama tosi voimakas tuoksu tulee vastaan eri puolilla maailmaa. En tiedä mikä se on. Suitsuke?

    Tuoksut on musta tosi jees, mutta toki niitä täytyy osata käyttää kohtuudella ja julkisissa tiloissa varsinkin jopa ei ollenkaan. Huomaavaisuudesta toisia kohtaan. Kemikaalejahan ne ovat ja usein täysin keinotekoisia eikä niistäkään varmuudella tiedetä, mitä aiheuttavat pitkällä altistuksella. Ainakaan suoraan iholle tuoksuja ei kannata laittaa. Tuoksuallergiat ovat yleistyneet ja monet niistä oikeasti kärsivät tosi paljon.

    • Ei, kyllä tämä on ihan perinteistä huuhteluainetta. Veikkaan että pysyvyyden salaisuus on annostelussa… ja tietenkin siinä, kuinka monta kertaa vaate on pesty. Mitä enemmän pesukertoja, sitä tiukemmin haju tarttuu. Luulen että olen kuitenkin saanut sitä etikka- ja soodakonsteilla hälvenemään.

 9. Etikkaa pesupalloon ja koneeseen vaan! Olen ollut ennen hoitotyössä ja pissapyykit pestiin aina etikalla. Vaatteet joihin on tullut usein pissavahinkoja, alkavat haista pahasti, mutta etikka hoitelee senkin, eikä etikan hajua jää! Suosittelen. 🙂

  • Kiitos vinkistä. Pesupallolla voisi laittaa ensin pelkän huuhteluohjelman ja sitten uudestaan normiaineella tavallisen pesun. Testataan!

 10. Olen saanut hiestä pinttyneet vaatteet raikkaiksi laittamalla ämpärin täyteen lämmintä vettä ja n. desin etikkaa ja upottamalla vaatteet sinne. Saaneet liota ainakin yön yli, sitten pesukoneeseen normaalisti pesuaineen kanssa ja lopputuloksena tuoksumattomat vaatteet.

  • Ilmeisesti etikkaa pitää tosiaan laittaa reilusti. Olen ehkä vähän kitsastellut siinä pelossa, että sitten kaikki haisee etikalta.

 11. Yksi mitä olen käyttänyt hajunpoistoon on Vanish pulveri. Sitä kun laittaa noin ruokalusikallisen pesuainelokeroon tavallisen pesuaineen lisäksi lähtee haju vaatteista.
  Ainakin tunkkaisiin (kosteana olleisiin) pyyhkeisiin tehoaa hyvin. Ja sitä pinkissä purkissa olevaa voi käyttää myös värillisille vaatteille.

  Perinteisestihän tätä on käytetty tahranpoistoon, johon mäkin tätä alun perin käytin, mutta sattumalta huomasin vuosia sitten että tämä poistaa myös hajut tekstiileistä.

  • Vanishilla tuntuu olevan jonkinlainen kulttimaine, mutta itse en ole sitä koskaan käyttänyt. Purkin perusteella olen arvellut siinä olevan itsessään jo voimakkaan tuoksun, mutta onko se sittenkin tuoksutonta? Jos mikään muu ei auta, niin sitten Febrezeä kehiin 🙂

   • Toinen vastaava on nimeltään 40/60, sitä saa Swipen verkostomyyjiltä. Se ainakaan ei haise ja on mielestäni parempaa. Vanishilla on joskus käynyt niin, että valkoisista tuleekin hennosti vaaleanpunaisia, en tiedä mitä tapahtuu.

    • Tosta kulttimaineesta en ole kuullutkaan. =)

     Ei mun mielestä Vanish miltään haise, ei edes pulverina ja vaatteet pesun jälkeen ei ainakaan haise miltään ja olen kyllä tarkkanenäinen hajujen suhteen.

     En ole kokeillut Vanishiä itse asiassa valkoisiin tai valkaisemiseen, käytän sitä vain lähinnä tuohon hajunpoistoon.

     Ja tahranpoistossakin muut aineet on mun mielestä tehokkaampia. En oikein koskaan ole uskonut näihin pesuaineiden lupauksiin, että todellinen tahra lähtis ilman käsittelyä pelkällä pesuaineella normaalipesussa, kyllä ne aina vaatii jotain esikäsittelyä. Sappisaippua ja myös astianpesuaine on käytännössä olleet meillä tehokkaita aika moneen tahraan,

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)